Skip to main content

Lunch time !

  Odkąd zaczęłam pracować, zdałam sobie sprawę jak niezwykle trudno jest dzień w dzień, przygotowywać przyzwoite drugie śniadanie. Niestety nie należę do tych osób, które notorycznie mają zestawy pudełek śniadaniowych, a w nich – rzecz jasna w każdym z osobna – ryż z warzywami, warzywa na parze, grillowaną pierś z kurczaka. A w oddzielnym słoiczku po dżemie wiśniowym, sosik do polania, żeby ryż nie był za suchy. Trochę w tym złośliwości, ale to tylko z zazdrości ;-) Niemniej jednak kończąc wątek, moje śniadanie w pracy ograniczało się do ,,gorącego kubka”, czasem drożdżówki i żeby było choć trochę zdrowej, to pod ręką triumfował sok pomidorowy. Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i jest mu z nimi dobrze. Jeżeli jednak dzisiejszego poranka, stwierdzisz, że masz już dosyć odgrzewanego obiadu, kebaba z tym samym sosem, chińszczyzny w 5 smakach – bo drogo jak diabli… to wypróbuj mój przepis na zawijane tortille. Dość szybko się je przygotowuje. Można je podgrzać w ukrytej w pracy mikrofalówce i co więcej nie potrzeba do nich sztućców…

Skład:

2 miękkie tortille

1 pierś z kurczaka (usmażona i pokrojona w paski)

1 mały jogurt grecki

100 g fety

garść kiełków słonecznika

starty ząbek czosnku

2 liście sałaty lodowej

sół i pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Pokrojoną fete łączymy z jogurtem greckim i dodajemy starty czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą,

  2. tortillę kładziemy na blacie i smarujemy nią mieszaniną jogurtu. Nakładamy kurczaka, kawałki sałaty i kiełki. Rolujemy i kroimy na 2 kawałki. Zawijamy w folię przed podróżą.

… jeżeli mamy ochotę na wersję rybną:

Skład:

2 miękkie tortille

1 puszka tuńczyka w oleju

2 ugotowane jajka

2 łyżki majonezu

garść pietruszki

½ puszki kukurydzy konserwowej

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Ugotowane jajka obieramy i widelcem zamieniamy na maź. Dodajemy majonez, sól i pieprz,

  2. tortillę kładziemy na blacie i smarujemy nią pastą jajeczną. Nakładamy tuńczyka, kukurydzę konserwową i posypujemy pietruszką. Rolujemy i kroimy na 2 kawałki. Zawijamy w folię przed podróżą.

102 Odpowiedzi do “Lunch time !”

  1. Zosiu! Jak to przepysznie wygląda! Zainspirowałaś mnie :) jutro czeka mnie wyśmienite drugie śniadanie ;)
    pozdrawiam,
    Magda

  2. Fantastyczny przepis, szczególnie ta wersja z tuńczykiem:) Idealny pomysł na szybki lunch w pracy.

  3. Nigdy nie wypowiadam sie na forach, ale stwierdziłam że zrobie wyjątek:) większość dań, które prezentujesz za chwile królują w mojej kuchni. Mam również Nigelle, “Przepisy z serca domu” i często serwuje nigell’owe potrawy moim bliskim. Mam jedno pytanie: gdzie kupujesz kiełki słonecznika???

  4. Pysznie wyglada!!! jesli moge tylko cos dodac od siebie to polecam tortille z razowej maki :) zdrowych-odzywczych skladnikow w kobiecej diecie nigdy za wiele :)
    pozdrawiam,
    Agnes

  5. Zosia super pomysł..ale jakoś zapach jajka lub czosnku w pracy do mnie nie przemawia :)) ale w domku na pewno wypróbuję :)

  6. Zosiu, byłabym wdzięczna gdybyś powiedziała gdzie kupiłaś kiełki słonecznika z racji tego, że ciężko je dostać. Pozdrawiam :)

    • Wiem, że bardzo duży wybór warzyw, w tym kiełków jest w MAKRO. Ale niestety nie każdy ma tak blisko jak ja. W dodatku trzeba posiadać kartę. Ale widuję także kiełki okazjonalnie w KAUFLANDZIE i w PIOTRZE i PAWLE.

      • Kiełki ze słonecznika kupiłam w BOMI (ok. 2,90 zł) aczkolwiek im bliżej wiosny, tym większa szansa na możliwość kupna w Biedronce.

  7. Świetny pomysł na drugie śniadanie :) Ja również, odkąd zaczęłam łączyć pracę z zajęciami na uczelni, zapycham swój żołądek śmieciowym jedzeniem. Od rana do wieczora żywię się fastfoodami i słodkimi przekąskami ;) Tortille są przepyszne i na pewno wykorzystam Twój przepis :) Pozdrawiam!

  8. Bardzo fajny przepis i sycący.Czasami jest tak,że coś zjemy a po godzinie znów jesteśmy głodni-a tu proszę fajny przykład na lunch.A ja mam zawsze największy głód właśnie w porze lunchu;)Pozdrawiam:)))

  9. Zakochałam się w tym przepisie. Jesteś Kasiu rewelacyjna w prowadzeniu tego bloga.

  10. absolutnie proste i fenomenalne dla mnie wersja z kurakiem dla meza z tunczykiem. Bede tez robie np z wolowiną po tajsku itd, bomba! dzięki:-)

  11. No to dziś mamy podobne obiady… tylko ja naleśniki z pełnoziarnistej mąki i kiełki z lucerny (królowa nasion)… własnoręcznie wysiane i wyhodowane na parapecie. Słonecznik mi nie wychodzi… ale wspaniale kiełkuje się fasolkę mung. Życzę wszystkim smacznego i pozytywnych życzliwych myśli przez cały dzień!!!
    L-ti Halina

    • O fasolka mung to świetny pomysł- muszę koniecznie u siebie zasiać. Czy to już ta pora?

      • Ja wysiewam różne nasiona przez całą jesień i zimę…. jak “grzeją kaloryfery” … mam takie naczynko trzywarstwowe.
        Smakuje mi i rodzince 3-dniowa pszenica… taka słodkawa jak młode niedojrzałe ziarna pszenicy. Natomiast kiełki słonecznika kupuje gotowe w Auchan. Pozdrawiam

        • i…. jeszcze jedno… polecam zimą żółtą cykorię… trzeba się do jej smaku przyzwyczaić, lekka goryczka i nie każdy ją lubi. Kupując uważać nie była zielona tylko żółta.
          Tacka półkilogramowa w Auchan kosztuje od 4,5 do 5,5 zł. Codziennie zjadam jedna główkę na podwieczorek. Smacznego!!!! Halina

  12. Świetny pomysł :-)
    …czasem robię sobie podobną przekąskę, tyle,że smaruję tortillę serkiem almette dość grubo, zwijam,kroję tak na ok.3 cm kawałki wbijam wykałaczki by się nie rozwinęły, dodaję na wierzch oliwki, paprykę lub szyneczkę …co kto lubi :-)

  13. Takie wrapy sa rewelacyjne, sama przygotowałam cos podobnego w ostatni weekend tylko wyszły mi trochę suche bo niczym ich nie posmarowałam. Na pewno wykorzystam twoje pomysły:) mam tylko pytanie co do tuńczyka, czy wcześniej go odsączyłaś? Ponieważ zawsze jak robie sobie wrapa z tuńczykiem to po paru godzinach olej, bądź ta woda wylewają się z tortilli i robi się taka ciapa.
    Poza tym chciałabym Ci pogratulować błoga, bardzo lubię tutaj zaglądać. Przepisy sa proste wiec idealne dla mnie-dopiero zaczynam swoja przygodę z kuchnia. Dodatkowo musze pochwalić piękną oprawę w postaci zdjęć. Masz niesamowity zmysł estetyki, świetny pomysł na przedstawienie gotowania krok po kroku. Naprawdę kawal dobrej roboty!:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Kupiłam gotowe.
      Kiedyś nawet sama przygotowałam, ale w efekcie końcowym ciasto było dość kruche. Jak dojdę do wprawy, to chętnie się podzielę przepisem. Chyba, że ktoś spośród Was miałby w miarę prosty przepis na ciasto do tortilli? pozdrawiam,
      Zosia

      • Podaję ciasto na placki tortilli:

        – szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
        – łyżeczka ciepłego masła
        – 1/8 szklanki ciepłej wody
        – sól

        Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 15 min. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do ciasta na pierogi. Następnie należy podzielić ciasto na 2-3 części, zależy jaką grubość placka chcemy uzyskać. Ciasto cienko rozwałkować. Gotowe placki smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Gdy tylko na patelni pojawią się bąbelki należy obrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilkę. Nie należy ich zbyt długo smażyć bo staną się łamliwe i suche.

        Smacznego!!

  14. Taką z kurczakiem robię często na kolację, a kiedy dodaję ser, to zapiekam na chwilkę, wychodzi pyszna
    w pracy najlepszym przyjacielem głodnej kobiety jest kefir ( jogurtów nie lubię:)

  15. Czytasz w myślach! właśnie o takiej przystawce myślałam:):) faktycznie prosto i zdrowo:)dziękuje i pozdrawiam:)

    • Sporo komentarzy pojawiło się, z zapytaniem, gdzie kupuję Tortillę. A więc jest teraz promocja w Biedronce- za 3,99 zł Tortilla Wraps (pszenne)- 4 sztuki. Wypróbowałam i bardzo mi smakują. Zosia

      • ja również kupiłam tortille w biedronce, zachęcona ceną, do różnych nadzionek (niektóre dość podobne do proponowanych tutaj) dodaję pestki dyni, słonecznika, nasiona lnu

  16. Wyglada pysznie! zreszta reszta przepisów fantastyczna też…MAM PYTANKO: konieczne jest by jeść to na ciepło?? codzi mi o to czy te torille trzeba podgrzewac czy na zimno tez można się zajadać tymi samkołykami??pytam bo nigdy nie robiłam tego typu potrawy…:/pozdrawiam

  17. Bardzo lubię tortille z różnymi dodatkami, więc na pewno wypróbuję Twój przepis, bo wygląda to przePYSZNIE! ;)
    Ps. Uwielbiam Wasz blog!!!♥♥♥

  18. Zosiu, jeśli mogłabyś napisać jakiej firmy tortille użyłaś do tego przepisu? Czy znasz takie, które mogłabyś polecić? Dziękuję i pozdr.!

    • Jeśli chodzi o rodzaje Tortill, to niestety nie mam swojego faworyta. Głównie przy wyborze kieruję się ceną, a zaczynają się o 5 zł aż do 16 zł. Z reguły kupuję najtańsze i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Ważne żeby były pszenne i w miarę możliwości sprawdźmy czy nie są twarde.

  19. TAK!
    Powiem szczerze, że codziennie rano mam kryzys śniadaniowy, który polega na tym, że nie mam pojęcia co mam w pracy jeść, a że do sklepu wyskoczyć w czasie pracy nie ma szans, to niestety muszę już wcześniej mieć plan na 8 godzin za biurkiem. Niestety zwykle plan kończy się na bułkach z dżemem (o zgrozo), no a to wszystko przez brak pomysłu.
    Dziękuję – z Twojego przepisu skorzystam na pewno i od razu proszę o kolejne pomysły na pracowe posiłki (łatwe, szybkie i smaczne). Z góry dziękuję.

  20. Jadłam kiedyś takie na imprezie pyszne, ale jedene były z twarożkiem czosnkowym i łososiem, a drugie z suszonymi pomidorami i oliwkami i czymś mniam!

  21. super Zosiu !! dziś zrobiłem a jutro zabieram do banku na 2 śniadanie :D

      • Lunch super,
        Przygotowanie czegoś z książki kucharskiej nie jest moją zaletą, lubie dania
        Mam jednak małą prośbę,

      • Lunch super!

        Mam jednak prośbę o przepisy na proste i szybkie sałatki full witaminowe, warzywne, owocowe itp.

        Jestem mamą małego szkraba więc czas jest dla mnie cenny, często poprzestaje tylko na czytaniu przepisów.
        A jak się widzi jak coś powstaje – to łatwiej się zabrać do
        GOTOWANIA

        Pozdrawiam

  22. Właśnie tego mi było potrzeba! prosty przepis, dostępne składniki, no i te niezastąpione;)zdjęcia… MNIAM!

  23. gratulacje, przejrzałam wszystkie publikowane tu przepisy i stwierdzam że są w dechę!:)

  24. super przepis!!! dodaj proszę więcej takich pomysłów na szybkie dania. W moim przypadku łączenia pracy ze studiami bardzo by mi się przydały :)

  25. Witam:) śledzę przepisy z nieukrywaną przyjemnością i podziwem co do pomysłów:) gratuluję i życzę dalszych kuchennych podbojów [a jeżeli chodzi o propozycje książkowe to też są przeze mnie bardzo mile widziane:> i tu moje pytanie, czy czytałaś kiedyś Zosiu książki Garcii Marqueza? i tutaj uwielbiane przeze mnie Sto Lat Samotności?:))] Pozdrawiam! (aha – i bardzo ładna z Ciebie dziewczyna;D)

  26. zrobilam dzisiaj ta z tunczykiem i powiem szczerze ze nigdy za nim nie przepadalam ale z ta pasta z jajkiem jest pyszna:)
    pozdrawiam

  27. a może Zosiu podrzuciłabyś jakiś szpinakowy przepis? :)

    PS. grafikę macie tu przecudną! <3 jednak w dziale gotowanie przydałyby się tagi typu: kurczak, wegetariańskie, deser, zupa, jajko, itp. Albo jakaś lista przepisów, bo tak to trzeba przewijać całe strony, co jest męczące.

    Pozdrawiam, I.

  28. Proponuję do pracy zamiast czosnku dodać do fety i jogurtu troszkę ziół prowansalskich :) a z czosnkiem na po pracy :P

  29. Pyszneeeee! Zosiu gratulacje super przepisy!:) Wypróbowałam przepis na makaron z pesto rewelacja jutro robię tortiilę myślę że będzie równie smaczna pozdrawiam cieplutko z Krakowa:)

  30. przepis zamierzam wypróbować na dniach, kiedyś robiłam podobne jedzonko, ale zamiast kupić tortillę zrobiłam najzwyklejsze naleśniki, było dobre :) więc polecam

    tak mi wpadło do głowy, może zaproponowałabyś jakiś przepis na kolację we dwoje ? :)

  31. przepisy są super,mi szczególnie podoba się ten z kurczaczkiem (staram się unikać jak ognia kukurydzy konserwowej) Polecam również tortillę z serkiem naturalnym np. bieluch,a na to łosoś i kapary :D

    • człowiek nie trawi osłonki kukurydzy, lepiej ją gnieść, poza tym kukurydza powoduje celulit, ale nie potrafię wyjasnić co takiego jest w tej kukurydzy, że jest taka wredna dla kobiet ;)

  32. Właśnie zjadłam lunch w pracy złożony z dwóch tortilli z pastą jajeczną, tuńczykiem, kukurydzą i szczypiorkiem. Podgrzane w mikrofalówce smakują wysmienicie!!! :)))

  33. Mam pytanie z innej beczki. Gdzie można kupic takie piękne pojemniki kuchenne jak te, które są w Twojej kuchni? Mam na myśli te z krówką.

    A tortille super!

    • Te pojemniki kupiłam na przecenie w Home & You. Proponuję zobaczyć czy jeszcze są. Pozdrawiam.

      • dziękuję za szybką odpowiedź. Będę szperac na internecie, bo u mnie w mieście nie ma tego sklepu.
        są cudne.

  34. Po pierwsze gratuluję talentu i pasji:)
    A po drugie mam prośbę, czy mogłabyś podać jeszcze jakieś przepisy z użyciem KIEŁKÓW? Od paru tygodni są one moim ulubionym składnikiem menu :). Słyszałam, że można je też smażyć. A czy ty masz jeszcze jakieś pomysły na ich wykorzystanie w kuchnii?

    • Jadłam kiedyś zwykły filet rybny z przysmażonymi kiełkami i sosem sojowym. Poszperam w moich notatkach i obiecuję opublikuję. Dzięki za komentarz, tym bardziej mnie zmobilizował :)

  35. Tortilla to świetny pomysł na śniadanie do pracy. Mam pytanie co zrobić żeby taka zapakowana niezawilgotniała ?? Zrobiłam raz w domu i zapakowałam w folię aluminiowa i miałam mocno wilgotne ciasto po odpakowaniu. Teraz biorę wszystkie składniki osobno i w pracy łącze ale wołałabym to zrobić w domu.
    Pozdrawiam AgA :)

  36. Rozumiem że przygotowujesz je dzień wcześniej a nie rano? :P Pytanie jak długo takie tortille mogłyby leżeć w lodówce, fajnie by było zrobić więcej na zapas

  37. Cześć,

    śledzę już od dłuższego czasu Twój blog i muszę przyznać, że bardzo smaczne dania przyrządzasz :)

    Te tortille również są bardzo dobre :)

    PS. Twój komputer to Macbook Pro :) ? Jeśli nie, to jaki :)

  38. Witam,
    Tortille były przepyszne. Przygotowałam je dla gości. Łatwe w przygotowaniu i efektowne. Jedyny mankament to kiełki. Po podgrzaniu (szczególnie na drugi dzień) kompletnie nie nadają się do jedzenia. Musiałam je wyjmować. Trzeba je czymś zastąpić i będzie super. Natomiast te tuńczykowe – bez zastrzeżeń.
    Brawo!

    • Cześć, ja osobiście kiełków nie podgrzewam. Dodaje na końcu, tuż przed podaniem, Pozdrawiam serdecznie,Zosia.

  39. Useful blog website, keep me personally through searching it, I am seriously interested to find out another recommendation of it.

  40. zrobiłam obie tortille mężowi do pracy i koleży mu zazdrościli :) sama również zajadałam się nimi w pracy i moje koleżanki też ze smakiem patrzyły :) oby więcej takich cudownych przepisów :)

  41. jak zwykle zainspirowałaś mnie :) jutro robię tortille z tuńczykiem :)))) jamiiiii

  42. Świetny pomysł na II śniadanie ale tez i lekki obiad :) Na pewno Zosiu wypróbuję już niedługo :)
    Pozdrawiam :)

  43. Zosiu jeśli piszesz o jedzeniu w pracy to muszę Ci powiedzieć, że dziś na obiad w pracy miałam Twoje spaghetti bolognese ( pozostałości od wczoraj ) i jak je odgrzewałam w mikrofali to tak pachniało dookoła, że wszystkim nosy ‘chodziły’ :D Pychota !!! Od wczoraj moje ulubione spaghetti i taki obiad to ja mogę codziennie w pracy odgrzewać :D Pozdrawiam :)

  44. Zosiu – czy mogłabyś się podzielić informacją jakiej marki kupujesz tortille? Niestety ostatnio (przy okazji robienia tortilli z mango Twojego przepisu) kupione przeze mnie tortille się łamały. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam :)

  45. Hello, Neat post. There is an issue together with your web site in internet explorer, may check this… IE nonetheless is the market chief and a huge section of people will miss your magnificent writing due to this problem.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.