Skip to main content

Mój listopadowy comfort food, czyli tarta z gruszkami, szalotką, rozmarynem i gorgonzolą dolce

*    *    *

Być może zabrzmi to pompatycznie ale ser w naszym domu jest ważnym elementem naszego życia. Ktoś może się obruszyć ale jak to, jak można podchodzić do jedzenia tak emocjonalnie. Wystarczy spojrzeć na Włochów, cały świat ich kocha za entuzjazm do jedzenia. No więc ja również podchodzę do jedzenia z zachwytem – szczególnie jeżeli mam przyjemność gotowania z produktami najwyższej jakości. Dzisiejsza tarta powinna być chrupiąca i krucha, w żadnym wypadku na grubym cieście. Intensywny smak gorgonzoli rozłożonej obficie na wierzchu jest podstawą niepowtarzalnego smaku. Pomimo tego, że na całym świecie wyrabia się mnóstwo znakomitych gatunków serów z dodatkiem szlachetnych pleśni, to ze smakiem gorgonzoli nie może się równać żaden inny ser pleśniowy. Mało kto wie, ale legenda głosi, że ser gorgonzola został „wynaleziony” przez „zakochanego serowara” z wioski o tej samej nazwie niedaleko Mediolanu. Dziś gorgonzola produkowana jest głównie w Novarze w Piemoncie, ale nie tylko. Związek między „królem niebieskich serów” a krajem jego pochodzenia jest nierozerwalny. Co ciekawe, gorgonzola może być produkowana tylko tam z wykorzystaniem wyłącznie świeżo udojonego pełnotłustego mleka pochodzącego z lokalnych hodowli bydła, i to właśnie w Novarze gorgonzola musi dojrzewać i zostać zapakowana, aby otrzymać znak Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP).

Skład:

(przepis na 4 osoby, forma do tarty o średnicy 26 lub 29 cm)

przepis na kruche ciasto:

180 g mąki pszennej (najlepiej typu: 00)

100 g schłodzonego masła

1 łyżka letniej wody

szczypta soli morskiej

1 łyżka suszonego oregano

farsz:

5-6 szalotek

1-2 czerwone cebule

2 łyżki masła

ok. 100 ml białego wina pół wytrawnego

4 dojrzałe gruszki

1-2 gałązki rozmarynu

ok. 150 g sera gorgonzola dolce DOP

A oto jak to zrobić:

  1.  Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, oregano, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę. Formę wypełnioną ciastem odkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  2. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie posiekaną w plastry szalotkę i czerwoną cebulę. Dodajemy rozmaryn i ćwiartki obranych gruszek. Całość zalewamy białym winem, zwiększamy ogień i redukujemy płyn. Gruszki doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
  3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy. Na upieczony kruchy spód rozkładamy podduszone gruszki oraz plastry sera gorgonzola. Tartę ponownie wstawiamy piekarnika na kilka minut, aż farsz się zetnie. Tartę podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, oregano, szczyptę soli i wodę. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę. Formę wypełnioną ciastem odkładamy do zamrażalnika na 20 minut.

Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie posiekaną w plastry szalotkę i czerwoną cebulę. Dodajemy rozmaryn i ćwiartki obranych gruszek. Całość zalewamy białym winem, zwiększamy ogień i redukujemy płyn. Gruszki doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.

Na upieczony kruchy spód rozkładamy podduszone gruszki oraz plastry sera gorgonzola.

Tartę ponownie wstawiamy piekarnika na kilka minut, aż farsz się zetnie.

[we współpracy z Gorgonzola i Italian Trade Agency – biuro w Warszawie]

 

41 Odpowiedzi do “Mój listopadowy comfort food, czyli tarta z gruszkami, szalotką, rozmarynem i gorgonzolą dolce”

  1. Zosiu, może to niemądre pytanie, ale te tartę podajesz w formie obiadu, deseru czy może kolacji? Gruszki sugerują mi słodki smak, niemniej gorgonzola pasuje mi zarówno do obiadu jak i kolacji.

    • Moniq, to tarta wytrawna, doskonale się sprawdzi jako obiad-polecam podać ją sałatą (rukolą/cykorią/roszponką) z sosem balsamicznym i prażonymi pestkami ze słonecznika/dyni/migdałowymi. Białe wino, też się sprawdzi ☺️🥂

  2. Zosiu, jakim innym serem można zastąpić Gorgonzolę? Obydwoje z mężem nie przepadamy za jej smakiem…

  3. Droga Zosiu, przepis wyborny. Tego nam trzeba w tę listopadową pluchę. Aż ślinka leci;-) Koniecznie wypróbuję! A do tego kieliszek wina.
    Pozdrawiam cieplutko z deszczowego południa PL,
    Marta:-)

  4. Zosiu, poziom przepisów i treści jaki tu prezentujesz jest z każdym rokiem coraz wyższy. Dziękujemy za to❤️❤️❤️

    K.

    • K. nawet nie wiesz jak miło to słyszeć. Po prawie 11 lat prowadzenia tej strony, czasami brakuje już mi weny i pomysłów. Mam wrażenie, że już niczym Was nie zaskoczę😩

  5. Zosiu… jakie to było pyszne!! Pewnie kaloryczne ale w naszym odczuciu lekkie i idealne na kolacje do winka❤️ Bardzo dziekuje za przepis, czegoś takiego szukałam🥰 nawet mój wymagający mąż kazał to zrobić dla tesciow🤓

    • Ewo, jak się cieszę 😍😍😍😍 Dziękuję za Twój czas i wspólne gotowanie☺️ spokojnej nocki!

  6. Kochan gorgonzolę! Robię to w niedzielę!
    Zosieńko jesteś nieoceniona i przy okazji gratuluję Twojej wygranej😍😍😍 u mnie cała wieś na Ciebie głosowała🤪

  7. Zrobiona i zjedzona ze smakiem! Za tydzień powtórka🙂 Rodzina się domaga. Dzięki, Zosiu za ten fantastyczny przepis❤️
    Pozdrawiam serdecznie
    Marta

  8. Witam. Troszkę pytanie z innej beczki 😉 skąd jest koszula która masz na sobie ? Jest przepiękna

  9. Zosiu, a czy orzechy włoskie byłyby dobrym dodatkiem? I jeśli tak, to w którym momencie byś je dorzuciła?
    Ekstra przepis-wpisałam do menu na święta!
    Pozdrawiam,
    Kasia

  10. Zosiu, przepis pyszny, ale z tej ilości składników, ciasta wyszło bardzo mało, jedynie na formę o średnicy ok 20 cm.

  11. Zośka, aż ślinka cieknie!
    Z kolei Tobie polecam pizzę, którą właśnie robię z gorgonzolą, gruszką, posiekaną rukolą wymieszaną ze śmietanką i orzechami (np włoskie). Nie da się jej oprzeć 🙈

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.