Skip to main content

SZTUKA UDOMOWIONA, CZYLI MOJE KUCHENNE INSPIRACJE

Sztuka udomowiona to zręczne połączenie funkcjonalności przedmiotu i pięknego designu. W przestrzeni kuchennej przygotowywanie posiłków to nie tylko finalny wygląd potrawy i jej odżywcze wartości, ale również estetyka procesu tworzenia. O moim podejściu do domowego centrum, którym jest dla mnie kuchnia, poświęciłam jakiś czas temu długi artykuł – gdybyście mieli ochotę do niego powrócić, to zachęcam. Przybliżam w nim najważniejsze elementy projektowania kuchni i poświęcam dużą uwagę dodatkom. Po latach gotowania – zarówno moim domownikom, jak i zawodowo wiem jedno, design wyrażający się w aranżacji określa nasz indywidualny charakter i sprawia, że atmosfera pomieszczenia oddziałuje przyjaźniej na jego odbiorcę. Domownicy, goście i Czytelnicy bloga mają czuć się swobodnie i zawsze mile widziani, niezależnie od pory dnia, czyli kluczowe założenie naszej kuchni. A dzięki selektywnie dobranym dodatkom, które mają funkcję nie tylko użytkową, nadają jej autentycznego charakteru. Nie zapominajmy, że kuchnia, to też emocje i ciągłe poszukiwania odpowiedzi na pytanie, co sprawia, że tak dobrze się w niej czujemy i stale do niej powracamy. Produkty TUDI nie zaburzają przestrzeni zbędnymi detalami, zachowując harmonię otoczenia. Towarzyszą na lata i to w nich jest ujmujące i jednocześnie ekonomiczne.

Pozostając w temacie prostoty chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szybką sałatkę grillowaną cukinią i serem halloumi. Ten przepis przypadnie Wam do gustu szczególnie w dni, kiedy nie ma czasu na długie gotowanie.

Minimalizm i nienachalne detale

Skład:

250 g ugotowanej zielonej soczewicy

250 g ugotowanej cieciorki

pół główki kalafiora

1 cukinia

1 awokado

1 cebula

1 ogórek szklarniowy

pół kostki sera halloumi

dressing:

1/4 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

1/2 soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy Dijon

Do podania świeże zioła, u mnie tymianek i oregano

A oto jak to zrobić:

  1. Pokrojoną w plastry cukinię, cebulę i halloumi przekładamy na rozgrzaną z oliwą płytę grillową TUDI. Smażymy do momentu, aż warzywa się zarumienią.
  2. W szerokim naczyniu wykładamy pokrojonego kalafiora, ogórka, awokado, soczewicę, cieciorkę oraz grillowane warzywa z serem. W miseczce łączymy wszystkie składniki na dressing i polewamy nim gotową sałatkę. Układamy na wierzchu świeże zioła.

Dębowa deska do krojenia i serwowania potraw. 

Żeliwna patelnia do smażenia i pieczenia.

Artykuł powstał we współpracy z marką TUDI.

16 Odpowiedzi do “SZTUKA UDOMOWIONA, CZYLI MOJE KUCHENNE INSPIRACJE”

  1. Zosiu, a czy byłaby szansa na kod zniżkowy? Piękna ta patelnia, zastanawiam się od dłuższego czasu nad jej kupnem…

  2. Zosiu, przeeeepiękny artykuł! Na takiego czekaliśmy wszyscy. Zdradź proszę jakiej marki są Twoje jeansy?

  3. Świetny przepis, Zosiu. Bardzo ciekawe połączenie. Lubię wszystkie składniki:-)
    Zgadzam się, że estetyka codzienności jest bardzo ważna. Dzięki Tobie uczymy się nowych rozwiązań♥️
    Pozdrawiam zimowo z południa PL,
    Marta

  4. Również uważam, że piękne otoczenie, piękna aranżacja, dodatku, szczegóły upiększają życie. Gdy zaczynasz pięknie mieszkać, zaczynasz pięknie żyć – Dorota Szelągowska. 🧡

  5. Zosiu, proszę o pomoc😌moje pytanie jest nietypowe….jaką szerokość mają Twoje uchwyty muszelki w meblach kuchennych? Ja wybrałam 96mm..i obawiam się, że jest to jednak za dużo. Tak jest jak się robi zakupy przez internet. Niestety, człowiek zamawia a rzeczywistość swoje.

  6. Zosiu, już się nie mogę doczekać aż zrobię te sałatkę 🤩 powiedz proszę czy może być ciecierzyca z puszki?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.