Skład:
ok. 500 g śliwek węgierek
2 łyżki bułki tartej
garść mirabelek
szczypta kardamonu Kotanyi
50 g masła
ciasto:
3 jajka
200 g cukru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Śliwki i mirabelki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Tortownice obsypujemy bułką tartą, układamy owoce i posypujemy szczyptą kardamonu. Na końcu dodajemy kawałki masła.
2. Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach do białości (na gęsty kogel-mogel). Masa powinna być bardzo puszysta. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy ją do masy jajecznej. Mieszamy i nalewamy ciasto do tortownicy (na owoce). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Pozostawiamy w piekarniku do momentu aż wystygnie, a następnie przekładamy na kratkę kuchenną.
Komenterz: Pomysł z kawałkami masła na owocach, podejrzałam u mojej koleżanki- sprawia, że biszkopt jest bardziej maślany :)
KitchenAid <3
Pyszne śliwki w każdej postaci -mniam
http://www.angliaoczamipolki.com
Moja mama robi dokładnie takie samo ciasto – z koglu-moglu :D poznałam je od razu, wygląda bardzo charakterystycznie ;) jest pyszne i szybkie do zrobienia. Jadłam już wersję z truskawkami, z jabłkami i z wiśniami – zajadamy się tym ciastem całe lato, za każdym razem wrzucając na spód coś innego. Piękna aranżacja zdjęć – robicie z Kasią naprawdę dobrą robotę. Pozdrawiam z Wrocławia :*
PS. Cardamom om mniom mniom :P
http://veryfirstapartment.blogspot.com/
oo to super, że robicie podobne! A przy okazji, podpowiedz jak długo pieczecie?
Pozdrowienia dla pięknego Wrocławia!
Zosia
Oj na pewno nie godzinę, bardziej około 40 minut. Zawsze pilnujemy i sprawdzamy patyczkiem :) jak góra jest lekko przyrumieniona, a środek w miarę suchy – można wyciągać. To strasznie miłe Zosiu, że odpisujesz na komentarze! ;D Miłego dnia ;)
Dzięki za wiadomość!
Z pozdrowieniami,
Zosia
KitchenAid rządzi – niezmiennie mam w planach napisać u siebie o tym magicznej sprzęcie
KitchenAid jest na mojej liście “must have”!
Zdjęcia Zosiowe jak zwykle cudne! :)
Pozdrawaim,
http://ewakuchennie.blogspot.com
Dzięki i pozdrawiam!
.. a kitchenAid polecam gorąco :)
Zosia
Ja nie lubie biszkoptow. Uff, CHOĆ RAZ moja dieta nie zadrży w postawach przez Zosiowe przepisy! ;-))
cudne zdjęcia, ach!
a na nich przepyszne ciasto – lekkie i idealne, ze świeżymi owocami pełnymi słońca.
mmm, ale pysznie się zrobiło:)
no to rach ciach i zrobię sobie na weekend:) dzięki za to , że jesteś:) buziaki
Robię dziś po południu!
ok :-) daj znać jak wyszło :)
Nigdzie nie mogłam dostać mirabelek, wiec zrobiłam mix węgierek z renklodami i wyszło rewelacyjne-idealnie słodkie, puszyste a aromat kardamonu rozchodził się po całym domu podczas pieczenia :-)
ojejj już upiekłaś??? Ale się cieszę!
Pozdrawiam cieplo,
Zosia
Aż zapachniało mi w pokoju ciepłym ciastem :) Zapamiętam ten przepis, na jesienne długie wieczory będę raczyć się pysznym ciastem :)
Koniecznie- szczególnie na jesienne wieczory!
Z porannymi pozdrowieniami,
Zosia
Ciasto ze śliwkami świetny pomysł :) może w weekend zbiorę się w sobie i przygotuje :) pięknie podane u Ciebie Zosieńko wszystko zawsze perfekcyjne :) wszystko świetnie rozplanowane! Dlatego lubię tu zaglądać :)
pozdrawiam z Krakowa gdzie zaczyna pojawiać się nieśmiało słońce ;) ;*
Ja również pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny!
Zosia
Koniecznie zrobię,wygląda słodko ;)
Świetne zdjęcia. Wygląda przepysznie.
Mam Zosiu pytanie może z innej beczki, ale mam nadzieje, że odpowiesz. Ile ważyłaś kg przed ciążą i ile ważysz obecnie? Wygladasz przeslicznie na każdym zdjęciu.
Biszkoptu w tej formie jeszcze nie znałam! A wygląda ciekawie i apetycznie! Zazwyczaj to owoce kładłam na biszkopt, a nie pod – oczywiście na upieczone ciasto przesmarowane kremem/bitą śmietaną. ;)
Pozdrawiamy Cię, Zosiu!
Kasia i mała córeczka… Zosia :)
Zosiu!Jakiej średnicy jest tortownica?Kupuje dziś składniki(w tym tortownice) i do dzieła:)Trzymaj kciuki!:D
Pozdrawiam z pochmurnego Wroclawia!
Robię takie ciacho jak się zaczynają śliwki ale bez mirabelek. Doskonałe do porannej kawy.
Jednak najbardziej lubię szarlotkę. To mój TOP wśród ciast. Ostatnio jadłam przepyszną w restauracji we Wrocławiu.
Uwielbiamm tego bloga, ale do fruit powinnas dodac s czyli fruits a sliwki to prunes a nie plume, no chyba ze to jakas odmiana mi obca. Merci pour toutes ces recettes et bonne chance pour la suite!!;)
Z tego co wiem,to w języku angielskim prune to śliwka suszona,a plum świeża :)
A ja robiłam ostatnio Twoje ciasto Zosiu z morelami, i wcale nie wyszedł zakalec:) bardzo smaczne ciasto, a morele pasują jak ulał :) Teraz czas na biszkopt ze śliwkami :)
Witaj Zosiu,
Czy, mogłabyś mi podpowiedzieć, ile to jest 250 g mąki na podstawie szklanek? Nie dorobiłam się jeszcze dobrej wagi kuchennej, a ta którą mam, za każdym razem pokazuje co innego… :( Pozdrawiam z Gdańska :)
200 g to szklanka, a zatem 1 szklanka i 1/4
Z pozdrowieniami,
Zosia
Dziękuje i zabieram się do pieczenia :)
Piękna jest ta paterka, możesz zdradzić skąd?
Prezent ślubny :)
pycha :) akurat mam w domu śliwki więc może wypróbuje ten przepis jeszcze dziś! :)
wygląda świetnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej *.*
zapraszam na pomarańczowego omleta!
http://www.cookplease.blogspot.com
Kochana ! a można z malinami?? Bo mam bardzo dużo w ogrodzie! Pozdrawiam
z mirabelkami! pysznie.
Hejeczka Zosiu!
Po pierwsze ; bardzo apetyczne ciasto ;)
Po drugie ; bardzo apetyczne ciasto :D
I po trzecie muszę je zrobić ;)
ps. A tabliczka z napisem Bon Appetit jest z Empiku, czyż nie? :)
Pozdrawiam, Julcia
Hej! Tę tablicę kupiłam w sklepie nana-nana i sama napisałam bon apetit :)
Z pozdrowieniami,
Zosia
Zosiu czy mogę Cię prosić o link do Twojego przepisu bruschetty? Szukałam sama ale nie mam szczęścia i nie udało mi się znaleźć.
Proszę bardzo:
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/i-%E2%99%A5-bruschetta/
Z pozdrowieniami,
Zosia
DZIĘKUJE, POZDROWIENIA
Nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) urok tkwi w prostocie!
Pozdrawiam! :)
Zosiu!
PYSZNOŚCI :)
Bardzo ucieszył mnie ten kardamon, który wprost UWIELBIAM :)
Pozdrawiam ciepło i życzę cudnego popołudnia!
Uwielbiam Twoje przepisy.
Jednak w ostatnim czasie ze względów zdrowotnych, musiałam ograniczyć spożywanie niektórych produktów, dlatego też jestem zmuszona czasami modyfikować przepisy.
Ten z pewnością wypróbuje, jednak zamiast białej mąki użyje pełnoziarnistej i brązowego cukru – mam nadzieję, że wyjdzie.
Pozdrawiam
Zosiu mam pytanie trochę z innej beczki, mianowicie czy używałaś kiedyś mąki kasztanowej i czy nie wiesz przypadkiem gdzie ja można kupić? Chciałam wypróbować kasztanowych naleśników Jamiego Olivera ale mam problem z tą maką;) Pozdrawiam i gratuluje bloga!:)
Nie, nigdy nie używałam mąki kasztanowej :)
Pozdrawiam,
Zosia
spróbuj w sklepach ze zdrową żywnością a jeśli tam nie będzie to pozostaje sklep internetowy: http://www.swiat-orkiszu.pl/falafel-mieszanka-mak-300g.html
ok dziękuje bardzo;)
Zosiu ! potrzebuję Twojej pomocy :) chciałabym na urodziny zrobić ciasta z Twoich przepisów. Na pewno na stole pojawi się tarta malinowo – serowa i poszukuję przepisu do tego ciasta: https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/wielkanocne-slodkosci/#more-2853 Mogłabyś mi pomóc znaleźć przepis ? szukałam, szukałam i nic :) z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Zosiu,
dziś robiłam Twoją tartę borówkową z limonką, jako że teraz czas na borówki :) POLECAM serdecznie i dziękuję za przepis. Jest przepyszna i wszyscy się nią zajadają.
Pozdrawiam z Poznania :)
ostatnio robiłam ciasto jogurtowe ze śliwkami i wyszedł kompletny zakalec, masakra. chyba mam coś z piecem. tobie zawsze wychodzą? pozdrawiam.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Zosiu, rozumiem, że codziennie pracujesz 8 godzin na etacie w korporacji (?), jesteś mamą, fotografem kulinarnym, prowadzisz bloga, masz posprzątane mieszkanie i wszystko wygląda tak sielsko.
Jak znajdujesz na to czas? Jak wygląda Twój przykładowy rozkład dnia?
Pozdrawiam, pełna podziwu;)
Już nie pracuję w korporacji :-)))
Czyli mogłaś zostawić korporację na rzecz bloga i fotografowania? Brzmi cudownie.
Tak jest!
macierzyński ;)
Zosiu, a jeśli nie mam mirabelek, mogę zrobić to ciasto tylko ze śliwkami?
Pozdrawiam,
Hania ;)
No pewnie :-)
Pozdrawiam,
Zosia
I love your posts. Everytime very happy to see some new ones and cant wait until the next is up :-)
Thnks!
Greetings from Gdynia,
Zosia
świetny pomysł, musze wypróbowac
zobacz też mój przepis na szarlotkę po staropolsku
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/szarlotka-po-staropolsku.html
zapraszam i pozdrawiam!
Zosiu, wspaniały przepis. Wczoraj jak go przeczytałam, od razu wykonałam;) Udał się i jest przepyszny. Co prawda piekłam go ok 40 minut a i tak wydaję mi się że troszkę można krócej. Uwielbiam Twoją stronę i Twoje przepisy. Są wyszukane, interesujące a zarazem bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a to przy dwójce dzieci jest niezwykle ważne;) Pozdrawiam i czekam na więcej……
Extra! ale się cieszę, że ciasto wyszło! :-)
Dzięki serdeczne za wiadomość i odwiedziny!
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Zosia
A mi wyszło takie gumowe:( a górna cześć za twarda a powikłań 55 min:( co mogłam zrobic nie tak:(?
hmm a jaki piekarnik? Termoobieg czy góra dół?
znajac moj gust, to wlasnie gumowe by mi smakowalo w przeciwienstwie do zwyklego hihi :-)
Została sama blacha, wszystko zjedzone?! Kasia, przyznaj się! :D
Chyba lepiej piec góra – dół ?
chyba tak :)
Ja pieklam na góra dół
Zosia, jakim cudem powstała na wierzchu taka jakby skorupka czy beza?
Witam serdecznie po długiej przerwie :). Choć sezon truskawkowy już dawno się rozpoczął, zdążyłam jeszcze przygotować ulubione ciasto truskawowe moich dzieci: biszkopt masa śmietankowa świeże owoce. Tort, który na pewno sami robiliście wiele razy ;-). Jest banalny, najprostszy, ale zawsze smakuje. Nie korzystam z żelatyny, masę śmietankową wykonuję z bitej śmietany i serka mascarpone – ma akuratną konsystencję i bez szwanku dla całości wytrzyma w lodówce do 3 dni. Kroi się idealnie i jest dość wilgotny. Zamiast truskawek możecie wykorzystać każde owoce lata: czereśnie, wiśnie, maliny.. w zasadzie każde. Tort udaje się zawsze :-).
Ciasto bardzo dobre.
Tylko dużo sprzątania :) Może zrobiłam coś źle, ale w trakcie pieczenia masło zaczęło kapać i cały piekarnik do mycia (piekę zawsze na kratce, a nie doszło mi do głowy, że masło wypłynie dołem formy :)).
Bardzo podobne i bardzo proste w upieczeniu jest domowe ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej mamy. Dzieciństwo w smaku :) http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/207-domowe-ciasto-ze-sliwkami.html
Zosiu kochana ciasto zrobiła i wyszło pyszne!!!! troszkę je zmodyfikowałam. Dodałam maliny i nektarynkę. Zamiast kardamonu dodałam cynamon.
Pycha. dziękuję – tak wyglądało :
http://ciennka.bloog.pl/id,338101936,title,zdrowe-slodycze-,index.html
Mnianm!!!
dziękuję :)
Pyszne. Biszkopt bardzo delikatny. U mnie po 30 min pieczenia biszkopt był już idealny. Wyłączyłam piekarnik, ale ciasta ni wyjmowałam, było w piekarniku jeszcze ok.15- 20 minut, dopóki wiatraczek chłodzący piekarnik się nie wyłączył.
ciasto pycha i proste!
Witam,
Zosiu zrobiłam Twoje ciasto wyszło super tylko troszeczkę je zmodyfikowałam. Dodałam maliny, nektarynki i cynamon zamiast kardamonu. Sama oceń:))
http://ciennka.bloog.pl/id,338101936,title,zdrowe-slodycze-,index.html
Twoje przepisy są super. czekam na książkę kucharską!
Przepiękne zdjęcia!
robiałam dzisiaj ale wyszło bardziej rozlazłe
Witaj Zosiu
Czy ten przepis na ciasto wyjdzie również bez owoców?
Szukam dobrego przepisu na biszkopt i chciałam wypróbować Twój przepis.
Może posiadasz przepis na ładny wysoki biszkopt?
Pozdrawiam serdecznie
Monika