Skip to main content

Tarta cytrynowa.

     Kruchy, delikatny spód ciasta, lekki, prawie przezroczysty mus cytrynowy i to wszystko w jednym kawałku posypane mgiełką pudrową. Trochę się rozmarzyłam, ale rzeczywiście efekt rewelacyjny. Drodzy Państwo, przedstawiam bohatera dzisiejszego dnia- Tartę Cytrynową (przepis pochodzi z ,,Kuchennej półeczki- 120 wypieków”- Emma Patmore).

Skład:

150 g mąki

25 g cukru

125 g masła

łyżka wody

Masa cytrynowa:

150 ml śmietanki (30% lub 36%)

4 jajka

100 cukru

5 łyżek soku z cytryny

starta skórka cytrynowa z 5 cytryn

3 kropelki esencji cytrynowej 

bułka tarta do posypania formy do pieczenia

 

A oto jak to zrobic:

  1. Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skraplamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika,

  2. włączamy piekarnik, nastawiając temperaturę na 190 stopni,

  3. płaską formę do ciasta smarujemy od wewnątrz masłem, posypujemy bułką tartą i wykładamy nią ciastem. Na koniec ciasto nakłuwamy widelcem ( nawyk, którego nie mogę się pozbyć, ale podobno ma on ukryty cel m.in. lepiej dostaje się ciepłe powietrze) i wkładamy do piekarnika na 20 minut,

  4. w mikserze ubijamy śmietankę ( nie musi być zupełnie zbita) dodajemy jajka, cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny i esencję cytrynową. Wszystko miksujemy na jednolitą masę,

  5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie nalewamy naszą masę cytrynową na kruchy spód. Efekt jest trochę zaskakujący, bo na upieczony spód nalewamy tak naprawdę wodnistą masę. Ale tak ma być :) Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

69 Odpowiedzi do “Tarta cytrynowa.”

  1. Wygląda mega pysznie, ale co robisz potem z tymi cytrynami? sciagasz je jak podajesz?

    • Drogi Czytelniku, w zależności od sezonu i tak naprawdę dostępu produktów… ale postaram się w najbliższych wpisach umieścić tartę z orzechami i karmelem… pozdrowienia! zosia

      • Przepis wypróbowany, wyszło tak jak na załączonych przez Ciebie zdjęciach, czyt. smakowicie!

        _________________________________________
        (Przy okazji zapraszam na mojego bloga, Wszystko o modzie, makijażu, zakupach, aktualnych trendach, kosmetykach, a także zdrowiu opisane w przyjemny dla oka i ducha sposób. Wszechstronna pomoc, obiektywna recenzja kosmetyków i mnóstwo praktycznych rad, ułatwiających życie. Blog zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. )

  2. Jestem fanką wszelkich tart, a takiej jeszcze nie znałam.
    Dlatego muszę koniecznie spróbować cytrynowej!
    I oczywiście czekam na przepis na tartę orzechową. :)

    P.S. Piękne zdjęcia!

  3. widać, że masz talent. Nie tylko pięknie wygląda ale tez świetnie robisz zdjęcia. trzymam kciuki.

  4. Od ponad roku jestem pół etatową gospodynią domową:)
    Wczoraj zrobiłam szarlotkę – przepis z Internetu z ‘jakiegoś’ bloga kulinarnego. Niestety klapa!
    Może masz jakis sprawdzony przepis na smaczną szarlotkę?

  5. Super, uwielbiam tartę cytrynową! Robiłam już z trzech różnych przepisów, bo lubię eksperymentować, a przy najbliższej okazji wykorzystam Twój:)

    • Bardzo dziękuję za miły komentarz. Trzymam kciuki za Twoją tartę. Z pozdrowieniami z Trójmiasta!

  6. Och dziewczyny! :) Muszę wam polecić TARTĘ JABŁKOWĄ pychota, a ten przepis? Chodź wygląda niepozornie to w niedziele skusiłam się i zrobiłam to ciasto. Efekt? Fantastyczny! : D

  7. Wszystko co prezentujesz wygląda tak smakowicie!!! Nie myślałaś o założeniu restauracji?? Byłabym stałym klientem! Pozdrawiam.

  8. Hej Dziewczyny, jesteście takie szczuplutkie, a tu makarony, tarty, muffinki…;-))) napiszcie co zrobić, żeby po takich pysznościach wbić się z powrotem w swoje jeansy;-p Co robicie, żeby utrzymać figurę przy pasji do jedzenia i gotowania?
    P.S. oglądałam dziś Dzień Dobry TVN i oczywiście nie uszło to niczyjej uwadze, że córka Pana Tuska prowadzi blog, ALE opinie były bardzo pozytywne! Blog się podoba, jest bezpretensjonalny, przyjemny i wesoły!
    Na pewno przysporzy Wam to wielu nowych ‘czytelników’ czego Wam życzę, bo od pierwszego ‘wejścia’ już Was lubię ;-D
    pozdrawiam! pAuLa

  9. kurcze robilam dzis wasza tarte i nie wiem czemu ciasto wyszlo mi mokre a nie kruche tak jak u was

  10. Tarta właśnie jest w piekarniku. Jeszcze 6 minut :) Jestem ciekawa jak wyjdzie. Musiałam trochę zmiejszyć temperaturę – do 150 st bo ciasto za mocno się przypiekało. Jak już będzie gotowa, to napiszę czy mi się udała (nie powiem, trochę mnie martwiła ta lejąca się masa cytrynowa, więc dobrze, że o tym napisałaś, bo pewnie bym jakoś ją zagęszczała na szybko).

  11. w przepisie napisane jest najpier 25gr cukru a potem “100 cukru” wiec które dodajemy do czego haha ? : )

    • Witaj, 25 g cukru dodajemy do ciasta kruchego, 100 g do masy cytrynowej. Dziękuję za informację i pozdrawiam.

  12. Robiłam ostatnio te ciasto, wyszło świetnie tylko dałam mniej skórki z cytryny. Na pewno skorzystam też z innych Twoich przepisów.
    Ps.Tworzycie razem świetny blog, oby tak dalej:)

  13. Pingback:Włosy upięte wysoko « wieczorami patrzymy na świetliki

  14. Aż się zaśliniłam mniammmmmmmmmmmmmmm ;))) a z grapefriutem też można chyba spróbować ?

  15. Zosiu z jakich książek kucharskich czerpiesz inspirację?Czy mogłabyś podać swoje ulubione, które szczególnie polecasz?Pozdrawiam.

  16. Świetne przepisy a wy dziewczyny wygladacie przepięknie na tych zdjeciach:) jutro robie tartę cytrynową, mam pytanie czy lepiej ubić śmietane mocniej czy zostawic bardziej “lejącą”?

  17. Wlasnie upieklam te tarte, i chociaz wszystko wyszlo ladnie, tak jak powinno i wyglada jak na prezentowanych zdjeciach (gratuluje przejrzystosci przepisu), to niestety, smak mnie troszke rozczarowal-bardzo silne wybija sie smak jajka, ktore psuje caly efekt…:( Czy tak powinno byc, czy to ja popelnilam jakis blad kulinarny?:) Pozdrawiam cieplutko :)

  18. Mi niestety cała wilgotna wyszla :( ciasto rozumiem, że miało być kruche, mi niestety namokło i wyszło nieciekawie. Może wina piekarnika…

  19. Właśnie zabieram się za ten smakowity przepis, ale mam wielką prośbę: czy mogłabyś na przyszłość zamieszczać ilości produktów w jakiejś bardziej przystępnej formie, np. szklanka cukru, 3/4 szklanki zamiast gramów? Niestety nie mam w domu wagi kuchennej więc ni jak nie wiem jak się odnieść do tych składników :(

  20. Mam pytanie, jaka jest średnica formy, której używasz w przepisie? Chciałam wiedzieć, czy powinnam jakos zmieniac proporcje do mojej formy. Z gory dziekuje!

    • Witaj! … niestety w tłumie komentarzy, zaginął Twój i dlatego dopiero teraz odpisuję. Średnica mojej formy ma 26 cm. Standardowe (np. takie jakie Nigella Lawson używa) mają 23 cm. Pozdrawiam serdecznie. P.S. Jeżeli lubisz ciasto czekoladowe, polecam mój ostatni przepis na ciasto bez mąki. Szybki i prosty sposób na naprawdę smaczny deser. Zosia.

  21. Mnie w ogóle nie wyszła ta tarta. Ta masa cytrynowa się prawie nie upiekła a była w piekarniku ponad 30 minut. Nie mam pojęcia czemu, a spód wyszedł taki blady i prawie bez smaku (oprócz smaku masła który się zdecydowanie wybijał). Może tej masy zrobiłam za dużo.. :(

  22. Potwierdzam, wychodzi rewelacyjna. I potwierdzam, super wyglądacie na tych zdjęciach :]

  23. Witam, tarta wygląda wyśmienicie mam zamiar ją zrobić, ale jest jedno pytanie które mnie nurtuje, może być trochę śmieszne :) Jaką średnicę ma forma do pieczenia której używasz? Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam

  24. Zosiu, dziś przyrządziłam dwie tarty z przepisów przez Ciebie opublikowanych.
    Należy się piątka z plusem za ciasto! Nigdy nie wyszło mi tak idealnie kruche jak z tego przepisu.
    Niestety tarta cytrynowa wyszła nieco gorzka :(
    Tak powinno być?
    Czy może zbyt długo trzymałam ją w piekarniku (30minut po wylaniu masy)?
    A surowa masa była taka pyszna :(

  25. ja robiłam tartę cytrynową z innego przepisu. Niestety nie zdecydowałam się wylać płynnej masy na upieczone ciasto. Pomyślałam, że wody się nie piecze ;-), ale w moim przepisie było 10 jajek, 250 ml soku z cytryny. Pokombinowałam i ubiłam śmietanę, ale i tak była katastrofa.

  26. nie jestem pewien, czy dobrze wszystko zrobiłem, ale ciasto po 20 min w piekarniku było całkowicie zamrożone (chodziło chyba o lodówkę..), a z tej ilości produktów ciasta nie wystarczyło na standardową formę do tarty (średnica 28cm).

    Pozatym prześwietny blog! Gratuluję umiejętności kucharskich! Serdecznie pozdrawiam!

    • Witam, oto chodzi żeby ciasto kruche było zamrożone. Im bardziej zmrożone, tym lepsze w smaku w efekcie końcowym (bardziej kruche). pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny. Zosia.

  27. tfu! przepraszam za błąd w poprzednim komentarzu! chodziło, że po 20 min w zamrażalniku. :)

  28. Zosiu, a co z tymi plasterkami cytryny? Co z nimi należy zrobić przy dzieleniu tartą, żeby było elegancko? Dać gościom licząc, że zjedzą? ;)

    Pozdrawiam!

    Ps. Tartę robię jutro, a spaghetti z tuńczykiem jedliśmy wczoraj – super!

  29. Zrobiłam tartę na deser w czwartek, przy odwiedzinach siostry – wszyscy byliśmy zadowoleni:) Smakowała fantastycznie.
    Zamiast skórki z 5 cytryn, dałam z 4, pominęłam również esencję cytrynową. Efekt był zadowalający. Oprócz cukru pudru posypałam wypiek cynamonem, świetnie nam spasowało.
    Podałam dla każdego z gości kawałek tarty z plasterkiem cytryny – siostra zjadła, szwagier dyskretnie zwinął w rulonik i zostawił na skraju talerza.
    W tym tygodniu też będę szaleć z Twoimi przepisami!

    PS. Spaghetti z tuńczykiem i cukinią – malina!

    Pozdrawiam!

  30. wczoraj robiłam tą tarte . Nie wiem dlaczego ale spód mi nie wyszedł , zaczął się gotować w piekarniku i musiałam go wyłączyć a ciasto wyrzucić . Spód zrobiłam z innego przepisu , a ten “sos” cytrynowy wyszedł dobry tylko za dużo skórki z cytryny , przez to ciasto zrobiło się dziwnie gorzkie .

  31. wypróbowałam ten przepis dzisiaj jeszcze przed pracą :) wyszło znakomicie :) rodzinka była zadowolona a ja siedząc w pracy miałam słodką przekąskę :)

  32. Przed kilkoma minutami wyjęłam ciasto z piekarnika. Pięknie pachnie! Jednak do odkrojeniu kawałka, odkryłam, ze masa cytrynowa jest jeszcze lekko płynna. Jest ładnie ścięta, jednak trochę lepka. Czy taki właśnie efekt miał być? Dodam, że piekłam ciasto o kilka minut dłużej.

  33. Tarta cytrynowa wygląda apetycznie, a ja z konieczności (brak esencji cytrynowej w pobliskim sklepie) zmodyfikowałam przepis i wyszła mi tarta waniliowo-czekoladowa. Ciasto według przepisu Zosi, a w farszu zamiast “elementów” cytrynowych dodałam 5 kropel esencji waniliowej i opakowanie cukru waniliowego. Całość super się upiekła. Jak ciasto wystygło, dorobiłam polewę czekoladową. Tabliczka czekolady i 100 ml śmietanki kremówki – rozpuściłam w kąpieli wodnej i wylałam na upieczone ciasto – POLECAM i dziękuje Zosi za inspiracje – wszelkie!

  34. Zosiu a jakby tak zamiast dodawac cale jajka prosto do ciasta, najpierw ubic piane z bialek dodac do smietanki a pozniej dopiero zoltka i reszte skladnikow?? bo choc tarta cytrynowac wyszla mi smakuje bardzo to jednak wyszla bardzo cieniutka, ciasto jest grubsze od farszu, wiec tak sobie wymyslam co by zrobic aby farsz byl jeszcze bardziej puszysty.

  35. A ja robię na święta tartę z tego przepisu, tyle że zamiast cytryn daję pomarańcze. Mam nadzieję, że będzie pycha i świątecznie :)

  36. pyszności!
    ciasto rewelacyjne i bardzo proste, użyłam margaryny (oszczędności) a mimo to jest bardzo dobre;

    co do kremu cytrynowego- dałam skórki z 3 cytryn, ale jak dla mnie jest zbyt gorzkie; być może staram zbyt grubą warstwę skórki i stąd efekt. Dodałam też 10 łyżek soku (1 cytryna), oraz 200 ml śmietanki, bo tyle było w opakowaniu.

    Ktoś wcześniej pytał o proporcje w innych jednostkach, ja również na tym mieszkaniu nie mam wagi, przeliczyłam więc swoją metodą produkty sypkie na objętość:
    około 220-250 ml mąki
    łyżeczka kopiata cukru

    a do kremu:
    (użyłam cukru pudru), niepełna szklanka czyli około 200-250 ml
    200 ml śmietanki

    cytrynowa już prawie zjedzona, zastanawiam się nad zrobieniem truskawkowej w analogiczny sposób= tzn dodać rozmrożone i zmiksowane truskawki zamiast soku i skórek z cytryny…

    tak czy tak dziękuję za przepis, na pewno, po własnych modyfikacjach zagości na stałe na moim stole;

  37. tarta jest przepyszna, robiłam ją już 3 razy. mam tylko jedno pytanie- choć znacząco zmniejszam ilość startej skórki z cytryny, ta masa zawsze wychodzi w smaku nieco gorzka, tzn. dominuje słodkość ale zaraz potem przebija się nutka goryczy- czy tak ma być;)? pozdrawiam z województwa łódzkiego;)

  38. Właśnie zrobiłam i zupełnie nie wyszło :( ciasto w ogóle nie jest kruche, jest miękkie, a masa cytrynowa z wierzchu wygląda jak napompowana mata (chlebek). Nie wiem co zrobiłam nie tak … Przykryłam ciasto folią aluminiową i ponownie wstawiłam do piekarnika. Może to coś pomoże. Następnym razem może mi wyjdzie. Nie wiem co zrobiłam nie tak :( Bardzo byłabym wdzięczna za poradę :) Pozdrawiam.

  39. po 20 min pieczenia tarty masa cytrynowa nadal byla wodnista, wiec pieklam prawie godzine, zeby w koncu sie upiekla, ale i tak wyszedl zakalec.
    nie rozumie, robilam wsztsko zgodnie z przepisem.

  40. Robiłam tą tartę już z 6 razy za każdym razem wyszła idealnie, jest po prostu przepyszna. Moja rada dla osób które piszą o goryczy nie scierajcie skorki zbyt bardzo tzn wystarczy zetrzec skorke bez tego bialego bo to daje gorycz (raz mi tak wyszlo). Nie wiem jak jest w przepisie Zosi bo zdjecia tego nie oddaja(ale wydaje mi sie ze tak nie ma) ale ja wypelniam tez brzegi tarty ciastem i wtedy ladniej sie kroi i wyglada. A zeby pianka sie szybko sciela gdy ciasto jest jeszcze w piekarniku robie mase i jak spod sie upiecze to delikatnie wysuwam i ostroznie wlewam mase na gorace ciasto u mnie zastyga juz w chwile a po 20 minutach jest do wyjecia:) smacznego!

  41. Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless definitely worth taking a appear, whoa did 1 master about Mid East has got additional problerms at the same time.

  42. Dzisiaj zrobiłam tartę pierwszy raz, dla mnie i mężam pyszna. Dzieci trochę narzekały, że zbyt cierpka, co mnie cieszy bo zjadły mniej:)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.