* * * Im bliżej wiosny tym chętniej odwiedzam nowe miejsca kulinarne. Jak tylko usłyszałam o nowym i ciekawym miejscu w Sopocie – w takim, gdzie można również zjeść śniadanie – to wiedziałam, że muszę tam być! W Sopocie spędziłam większość swojego życia – czasy licealne i studia. Dużo wspomnień, a każdy kąt dobrze znany. W […]
Z przyjemnością zapraszam na kolejne migawki z ostatnich tygodni. Z utęsknieniem wypatrujemy wiosny! 1. Domowe obiady // 2. Drugie śniadanie – gęsty koktajl z bananem, kefirem i kiwi // 3. Praca – marzenie // 4. Wiosna Zajączek wielkanocny :* Przeceny zawsze kuszą! Chleb pełnoziarnisty, jajka i twaróg od zaprzyjaźnionego gospodarza. Akcenty wiosny Jeden z tych […]
Tęsknię za kolorem. Tęsknie za słońcem, za soczystymi pomidorami, za zapachem ziemi i odgłosami wiosny. Tęsknie w tym roku jak nigdy dotąd! Może dlatego podświadomie wybieram potrawy, które zwiastują nam wiosnę. Skład: (forma o średnicy 28 cm) kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 łyżka letniej wody garść tartego parmezanu szczypta soli morskiej […]
Czas spędzony na wspólnym gotowaniu to coś co niesamowicie łączy rodzinę! Myślę, że nie ma wątpliwości, iż te pierwsze nasze posiłki odciskają w nas pewien wzór, z którym porównujemy potem większość w swoim życiu. Nie ma jak u Mamy! Smak z dzieciństwa – to hasła do których z przyjemnością powracamy jak tylko nadarzy się ku temu […]
Z niezwykłą przyjemnością przedstawiam Wam kolejnych kilka ujęć, które otrzymałam od Was w ostatnich dniach. Nie ma nic bardziej motywującego do prowadzenia tej strony jak Wasze zdjęcia. Cieszę się jak dziecko i bardzo Wam dziękuję! W przyszłym miesiącu opublikuję kolejną porcję zdjęć, a w międzyczasie zapraszam na mój profil i zachęcam do oznaczania zdjęć #makecookingeasier 1. _justynaniko_2. patrycjakoralik 3.dilvogelle 4. _justynaniko_ 5. […]
Oto doskonałe danie do podania na przyjęciu lub uroczystą kolację – łatwo się je robi, sposób podania nie jest skomplikowany, a wygląda – i smakuje – wspaniale! Tradycyjne ceviche przyrządza się zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z cytryny lub limonki z dodatkiem papryki, cebuli i soli. Stosunkowo krótki czas marynowania – zaledwie godzina – sprawia, […]
Pieczony kalafior to specjalność kuchni izraelskiej. Zazwyczaj podawany w formie przystawki z sosem na bazie tahiny, cytryny, czosnku i kuminu. W Izraelu spotkałam się ze znacznie mniejszymi główkami – często w brunatnym kolorze. Nasze kalafiory smakują bardzo podobnie, a dzięki pieczeniu nabierają cudownego, orzechowego aromatu. Ciekawa jestem czy Wam również przepis się spodoba? Skład: 1 […]