*   *   * Z wytęsknieniem czekam na kolejny wiosenny weekend, kiedy każdą wolną chwilę spędzamy wspólnie w ogrodzie. To jedna z form spędzania czasu, o którą dbali nasi rodzice. Radością z obcowania blisko natury próbujemy również zarazić naszą córkę i myślę, że wychodzi to nam całkiem dobrze. Lubię ten czas, kiedy możemy swobodnie grzebać w ziemi, […]

MIEJSCE PIĄTE Smakołyki Alergika Blog poświęcony jest głównie alergikom, ale znajdziemy na nim także przepisy dla zwykłego śmiertelnika. W kuchni Patrycja unika najczęściej uczulających produktów, takich jak: czekolada, jajka, mleko, orzechy i cytrusy. MIEJSCE CZWARTE Klaudyna Hebda Blog Klaudyny jest bardzo różnorodny. Znajdziemy na nim przepisy tradycyjne, dania wegańskie, dla alergików oraz dla wielbicieli kuchni […]

3 kwietnia 2018

Daily food diary

*   *   * Przygotowując dla Was miesięczne zestawienie zdjęć, zawsze staram się ukazać jak najwięcej kadrów znad morza. Bez względu na porę roku, aurę pogodową czy nastrój to tu odnajduję spokój i ładuję baterie. Moje miejsce na ziemi do którego zawsze z przyjemnością powracam i się nim z Wami dzielę. Zapraszam Was zatem […]

*   *   * Myślę, że wszystkie serniki, które dotychczas upiekłam, mogą się przy nim schować. W domu nazwaliśmy go królem serników – bo jest wilgotny, kremowy, bananowy, bo ma 3/4 puszki mleka skondensowanego (tak, tak ten słodki ulep :)). Jeżeli nie macie pod ręką limonki to można zastąpić cytryną albo tradycyjnie pomarańczą. Pieczcie i […]

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować, to mam nadzieję, że dzisiejszy wpis będzie pomocny. W poniższym poście znajdziecie przepisy na zupy, sałatki i desery wielkanocne. Pięknego, przedświątecznego czasu :* Barszcz biały z prawdziwkami  Domowy żurek z białąkiełbasą i suszonymi prawdziwkami Biała kiełbasa z gruszkami, żurawiną i świeżym rozmarynem. Duszona w […]

*   *   * Długo nie mogłam się przekonać do kaszy jaglanej – do momentu, gdy sama zaczęłam eksperymentować. Raz wychodziła mi za mdła, innym razem po ugotowaniu pozostawał niestety wciąż ten charakterystyczny posmak. W tym przepisie proponuję Wam wersję wytrawną, która opiera się na podsmażanym czosnku, cebuli, cukinii i świeżym tymianku. Oczywiście, możecie […]