*  *  *

-Mamo, mamo upieczmy dzisiaj szarlotkę. Przyjdą do mnie koleżanki i zrobimy sobie piknik pod jabłonką – błagającym spojrzeniem, przywitała mnie z rana moja Hanusia. W ogrodzie jabłek pod dostatkiem. Od kilku dni, zasypiając przy otwartych oknach, słyszymy odgłosy jak spadają. Rano, na zmianę zbieramy, żeby się nie zmarnowały. Większość przeznaczamy na konfitury – obieramy i podsmażamy na patelni z cukrem i cynamonem. Zapasy na zimę, bo szarlotka wtedy jeszcze lepiej smakuje.

Dzisiejszy przepis jest łatwy w przygotowaniu. Bardzo go lubimy, bo ma duuuużo kruszonki!

Skład:

ciasto:

300 g mąki

150 g masła

80 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

nadzienie:

4-5 słodkich jabłek

1 -2 łyżeczki cynamonu + szczypta gałki muszkatołowej

do podania: bita śmietana

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. 1/3 ciasta pozostawiamy w zamrażarce, z myślą o kruszonce. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 10-12 minut, aż spód zbrązowieje.
  2. Jabłka obieramy ze skórki (czasami pozostawiam skórkę – ponoć jest najwięcej witamin przy skórce:P), usuwamy gniazda i kroimy w cienkie plastry. Całość przekładamy do naczynia i mieszamy z przyprawami. Nie dodaję cukru, chyba że odmiana jabłek jest mało słodka.
  3. Na ostudzony spód przekładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce resztę schłodzonego ciasta. Ponownie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na ok. 25 minut. Podajemy z bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać drobnym cukrem, wymieszanym z ziarenkami wanilii i cynamonu.

Szarlotkę podajemy z bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać drobnym cukrem, wymieszanym z ziarenkami wanilii i cynamonu.

Kategorie: ,

38 odpowiedzi na “Rozpoczynamy sezon szarlotek. Krucha i maślana z ogrodowymi jabłkami”

  1. Powinno byc,ze spod nakluwamy widelcem,nie wierzch

  2. Super prosty przepis, takie są najlepsze :) mam tylko jedno pytanie: jaka średnica formy?

  3. Zaraz robię. Będzie na rano. A Zosiu doprecyzuj jak robisz konfitury na zimę. U mojej mamy tez drzewko obrodziło i mam pare dobrych kilogramów do zagospodarowania 🍎😊

    • Mogę podpowiedzieć jak robię ja : do garnka z górnym dnem , obrane i pokrojone kawałki jabłek wrzucam, stawiam na małym ogniu i na początku często mieszam aż puszczą sok, pózniej jak kto woli albo całkiem mus albo z małymi kawałkami jabłek. Do słoiczków, i pasteryzujemy ok. 10-15 min. Muszę dodać ze ja mam bardzo słodkie jabłka , nie wiem jaka to odmiana, bo to jeszcze drzewo zasadzone przez dziadka. Nie dodaje nic do tego musu , bo sam w sobie jest słodki i pyszny.

    • Z grubym dnem

    • Super, bardzo dziękuję, chociaż chyba u mnie bez cukru się nie obędzie;-)

  4. Ale przyjemnie!
    Ciasto z pewnością pyszne.

    Pozdrawiam!

  5. Zosieńko, jak tylko przepis się ukazał – od razu poleciałam po mąkę. Upiekłam i dzisiaj raczę się nią do kawy :-)))))) jest taka pyszniutka :*

  6. Czyżby nowa kuchnia????
    Jaka domowa!!!

  7. Super upiekę w piątek ,bo w sobotę jadę na spływ kajakowy i będzie jak znalazł 😊.

  8. Dopiero raczkuje w wypiekach, jednak dzięki Twojemu blogowi zaczynam wierzyć w swoje umiejętności, w końcu wychodzą pyszności! :)
    Pogubiłam się i nie wiem do czego użyć kwaśnej śmietany?

    • Zosia

      Droga Dominiko ale mi miło, że właśnie tu zaglądasz :) Śmietanę dodajemy do kruchego ciasta :) Trzymam mocno kciuki :*

  9. wspaniałe ciasto, proste, domowe, najlepsze na pikniki;)

  10. Zosiu, a wiesz, że od kilku tygodni myślę aby napisać do Ciebie o przepis na właśnie takie zaprawione jabłka na zimę!? Moja reneta pięknie zaoowocowała w tym roku, a sadził ja jeszcze mój pradziadek. Ta szara odmiana wydaje się taka na wymarciu bo i na bazarku ciężko spotkać a smak jest wyjątkowy. Więc też bym chciała móc odtworzyć ten smak w ziemie. Uwielbiamy z Mężem szarlotki.

  11. Uwielbiam szarlotki, szczególnie w takim wydaniu :)

    Robisz mi smaka mmm…

    Blog o modzie

  12. Jedno z moich ulubionych ciast, szczególnie wspominam szarlotkę mojej babci :-)

  13. Przepis jak zawsze prosty i zrozumiały a smak ciasta to poezja. :)
    My użyliśmy papierówek z ogrodu, więc czuć smak dzieciństwa.
    Pozdrawiam!

  14. W prostocie urok 👌🏻

    Jest w końcu Benio, lablutek kochany 😍

  15. Czy zamiast smietany moge dodac jogurt?

    • Zosia

      tak :) tylko dobrze żeby był tłusty, np. grecki, albo bałkański :)

  16. Zosiu, cudnie u Ciebie jak zawsze. Przepis super, że bez cukru. Proszę więcej takich :)

  17. Cześć, mam pytanie w jakiej formie piekłyśmy szarlotkę, że tak ładnie ciasto „odeszło” od formy? Właśnie zastanawiam się jaka formę kupić na tartę czy blaszana czy ceramiczna abym mogła wyjąc tartę z naczynia. Bardzo proszę o poradę 😀.
    Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam serdecznie w niedzielny poranek 😀

  18. U mnie na wsi jabłonki w tym roku obrodziły pysznymi jabłkami. Zrobiłam już kilka słoików musu jabłkowego, który będzie idealny na zimowe wieczory. Przy następnej wizycie na wsi zbiorę kolejną partię jabłek i zrobię Twoją szarlotkę. Przepis wydaje się bardzo prosty :)

  19. Zosiu, ciasto jest rewelacyjne, przepyszne. Pozdrowienia z Krakowa 😀

  20. Zosiu, ciasto rewelacja, jablka, sliwki – wszystko pasuje. Jedno pytanie: gdy raz probowalam zrobic z “Kasią” zamiast masla, slabo sie mieszalo, tzn. potrzebowalo jakby więcej mąki. Myslisz, ze ma to związek z margaryną?

    • Zosia

      Olu niestety nie podpowiem Ci, bo nigdy nie używałam margaryny – bardzo nie lubię jej smaku :(

  21. Zosiu skąd meble kuchenne, które widać na zdjęciach? 😊

  22. Pięknie napisane i pięknie podane, cudnie,

  23. Zosiu… Proszek do pieczenia do kruchego ciasta? Czy to przez wzgląd na śmietanę?

Dodaj komentarz