* * * Ulubiony dziergany sweter, grube wełniane skarpety i gorący korzenny napar – bez tego ani rusz! Jesienne poranki niestety nie należą do tych najłatwiejszych. W tych miesiącach chętnie sięgam po wywary z wielu aromatycznych przypraw. Cynamon działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga trawienie i leczy przy przeziębieniach, kurkuma podobno ma niesłychane właściwości antynowotworowe, a goździki bo… Czytaj dalej

* * * Domowe słodycze. Chrupiące i pełne orzechów. Przepyszne i nieco uzależniające! Idealnie pasują do filiżanki kawy a pokruszone mogą być wspaniałą posypką do lodów, porannej owsianki lub innych deserów. Skład: 200 g obranych orzechów laskowych 4 łyżki śmietanki 36 % 300 g brązowego cukru A oto jak to zrobić: 1. Obrane orzechy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem… Czytaj dalej

  * * * Dobry tatar to całkiem niezła sztuka! Będąc w Paryżu zawsze kuszę się na odrobinę słodkości z tych dostojnie wyglądających witryn pâtisserie, a o tatarze nigdy bym nie pomyślała! A to błąd, bo ponoć befsztyk tatarski jako pierwszy zagościł na francuskich stołach. Na szczęście w podróży towarzyszyła mi moja kochana kuzynka, która nie… Czytaj dalej

* * * Rowery przygotowane. Grube skarpety, szaliki i kalosze też! W wiklinowym koszu czekają upieczone tartaletki i butelka domowego wina. Teraz już pogoda nie może nam pokiereszować planów. Jesień wkroczyła na dobre. Czas zebrać kasztany i żołędzie do przedszkolnych zabaw, poszukać grzybów i pooddychać leśnym powietrzem. A w przerwie zawsze milej, gdy w koszyku znajdzie… Czytaj dalej

26 sierpnia 2015

Faszerowane kwiaty cukinii

* * * Kwiaty cukinii. Po raz pierwszy zobaczyłam je podczas moich pierwszych podróży do Włoch. Starsza babulinka na targu Campo dei Fiori trzymała w ręku bukiecik żółtych kwiatów. Już wtedy wydawały mi się piękne i bardzo egzotyczne! Te, które wówczas jadłam były chrupiące i smakiem przypominały najlepsze frytki! Parę lat później dowiedziałam się, że można je nadziewać najróżniejszym farszem. Niestety… Czytaj dalej

* * * Upały, upały, upały! A na taką pogodę nie ma nic lepszego jak orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Przy tym przepisie szczególnie polecam Wam formę jej podania w wydrążonym arbuzie – wypróbowałam przy ostatniej imprezie i goście byli zachwyceni! Taki mały drobiazg, który angażuje zaproszonych a nam ułatwia w innych czynnościach, które wiążą się z podejmowaniem gości…. Czytaj dalej

* * *  Jak często zdarza nam się zjeść śniadanie na trawie? Wypić gorącą herbatę, poczuć gołymi stopami mech i pooddychać świeżym powietrzem. Być świadkiem porannego przebudzenia przyrody i stać się dyskretnie jej częścią. Warto w te ciepłe dni wykorzystać tę szansę. Nie potrzeba zbyt wiele – koc, ulubiony termos, coś na ząb i kawałek zacienionego miejsca… Czytaj dalej

* * * W takie ciepłe, letnie dni warto zastąpić ciężkostrawne potrawy lekką przekąską. Dojrzałe i soczyste owoce, świeże warzywa w połączeniu z kilkoma kroplami dobrej oliwy i mamy wspaniałą domową przystawkę lub obiad jednocześnie. Z pewnością macie swoje ulubione kompozycje sałat – może jednak te dzisiejsze zainspirują Was do nowych smaków.

* * * Na koktajlach alkoholowych specjalnie się nie znam. Gdziekolwiek wybieramy się wspólnie ze znajomymi, to w tej kwestii polegam na guście mojego męża lub poleceniu znajomych. Nie lubię zbyt mocnych drinków i jednocześnie stronie od tych bardzo słodkich, przypominających tzw. ulep.  Ten, który chciałabym Wam dzisiaj pokazać, to jak się później okazało słynny wenecki… Czytaj dalej

* * * Nie ma lata bez lemoniady. Uwielbiam ją przygotowywać. Napełnianie wielkich dzbanków sezonowymi owocami, świeżymi ziołami i kostkami lodu, sprawia mi ogromną przyjemność. W dzisiejszym przepisie do jej przyrządzenia potrzebny jest świeży rozmaryn, który karmelizuję z cytryną i rozcieńczam z wodą. Zapach jest wspaniały! 

Są takie smaki, które ciężko odtworzyć. Mają w sobie ukrytą recepturę – pilnie strzeżoną przez gospodynię. Wykonanie ich jest często pracochłonne i wymaga serca. W ofercie sklepu Pole na Stole znajdziemy właśnie  takie produkty – lokalne i od małych producentów, osobiście wybrane, sprawdzone i jedzone na co dzień. W swoim asortymencie dysponują imponującą liczbą ponad dwustu produktów, dlatego bez wątpienia każdy… Czytaj dalej

Owoce i warzywa są źródłem wielu witamin i soli mineralnych, których organizm sam nie wytwarza, a bez nich nie jest w stanie dobrze funkcjonować. Uzupełnienie codziennego jadłospisu o pięć porcji warzyw lub owoców sprawia, że czujemy się dobrze, lepiej wyglądamy i co najważniejsze jesteśmy zdrowi. Jedna porcja to ilość, która mieści się w naszej dłoni, a więc naprawdę… Czytaj dalej