Witajcie! Jeżeli nie macie pomysłu na przystawkę – oto ona! Poniżej dwa sprawdzone przepisy, których przygotowanie zajmuje jedynie chwilę. Pierwszy przepis, to połączenie awokado ze smażonymi krewetkami, a drugi z kolei to moja osobista recepturka na pastę z awokado – tzw. Guacamole. Zapraszam!

 

Skład:

(przepis na 2 porcje)

2 dojrzałe awokado

6 krewetek królewskich

2 ząbki czosnku

kilka listków swieżej bazylii

5 łyżek oliwy z oliwek

szczypta papryki czerwonej

3 krople cytryny

pieprz i sól

A oto jak to zrobić:

1. Dojrzałe awokado kroimy na 2 połówki i usuwamy pestkę.

2. Do małego naczynia przelewamy oliwę, dodajemy starty czosnek, paprykę, szczyptę soli i pieprzu oraz poszarpane liście bazylii. 

3.Krewetki obieramy z ogonków, myjemy i zanurzamy w naszym sosie. Smażymy na rozgrzanej patelni ok. 5 sekund i ostrożnie układamy na połówki awokado. Przed podaniem  skraplamy cytryną i pozostałym sosem z oliwy. Możemy przybrać listkami bazylii. 

Przed wrzucem krewetek, koniecznie sprawdźmy czy patelnia jest dobrze rozgrzana.

.. zanurzone krewetki w marynacie, smażymy na rozgrzanej patelni. (max. 5 sekund na każdej stronie)

Usmażone krewetki układamy na połówkach awokado.

.. przed podaniem warto skroplić cytryną i polać pozostałą marynatą.

Przepis na Guacamole

Skład:

1 dojrzałe awokado

1 łyżka oliwy z oliwek

1 mała czerwona cebula

szczypta soli

3 krople limonki 

małe grzanki lub inne pieczywo

 

A oto jak to zrobić:

1. Obieramy awokado, usuwamy pestkę i rozcieramy widelcem na gładką masę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dorzucamy do masy z awokado. Dodajemy oliwę, szczyptę soli, a na końcu skraplamy limonką (sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu). Mieszamy i nakładamy na świeże pieczywo.

Komentarz: Jeżeli nie mam pod ręką limonki, dodaję w zastępstwie łyżeczkę octu balsamicznego (niestety zmienia to kolor pasty). Jeżeli chcę uzyskać trochę ostrzejszy smak, dodaję pokrojoną, czerwoną papryczkę.

Kategorie: ,

50 odpowiedzi na “Co można zrobić z Awokado?”

  1. Krewetki wyglądają smakowicie,muszę wypróbować :)

    http://www.torbyborby.blogspot.com/

  2. Ja jeszcze lubie dodac do guacamole troszke posiekanego w drobna kostke pomidora i swierza kolendre ale nie kazdy niestety lubi kolendre.

  3. A i jeszcze mala rada, ktorej dowiedzialam sie ze strony Gwyneth Paltrow, jesli robisz guacamole, przygotuj je w metalowej misce to nie sciemnieje, tak samo przechowoj resztki guacamole w metalowej misce aby zachowalo zielony kolor.

    • Zosia

      oo dziękuję! Zawsze jestem otwarta na wszystkie sprawdzone rady :-)

    • dodaj cala pestke z awokado do glakamole to tez nie sciemnieje mozesz wyjac przed podaniem :) sprawdzone-maz hiszpan :)

    • ps. to przepis mojego meza: awokado, czerwona cebulka pomidor, sok z cytryny ( dopiero przed serowowaniem) :) i bazylia , pozdrawiam :)

    • Tak też ostatnio mówił i pokazywał Pascal w swoich podróżach kulinarnych -o tej pestce ;)

  4. pysznie to wygląda, masz talent ;)

  5. uwielbiam avocado! najbardziej lubie roztarty tlyko z dodatkiem soli na opieczony chleb :)
    Pozdrawiam :)

  6. Zosiu czy ja dobrze widzę? Masz obrączkę na dłoni?:)

    • Nie rozumiem ciągłego dopytywania się o to czy Zosia jest zaręczona czy też poślubiona. Przecież pierścionki nosi na lewej ręce!!!! W Polsce jest tradycja że zarówno pierścionek zaręczynowy jak i obrączkę nosi się na prawej ręce!!!!!!!!!

    • Biedroneczko, nie masz racji.
      Obrączkę ślubną nosi się w Polsce na prawej dłoni, natomiast pierścionek zaręczynowy na lewej. W obu przypadkach na palcu serdecznym.
      W Ameryce jest inaczej, ale Ameryki nie lubię ;)

    • Nie zgodzę się! Pierścionek zaręczynowy również nosi sie na prawej dłoni!!! Dopiero w momencie ślubu przekłada się go na lewa dłon!!!

    • ale głupia dyskusja. a jak założę pierścionek zaręczynowy na lewą rekę, bo mi tak wygodniej, to już nie będzie oznaczało, że jestem zaręczona? błagam…

    • Ja obrączkę ślubną nosiłam na lewej ręce i pierścionek zaręczynowy też.

  7. Wygląda ładnie, ale ja jakoś nie potrafię przyzwyczaić się do smaku avocado :( Mimo to, życzę smacznego i zapraszam do siebie po przepis na cudny deser: http://www.kulturakulinarna.wordpress.com

  8. Krewetki rozmrożone?

  9. krewetki z awokado= brzmi wybornie. Zrobię w niedziele na obiad z teśćmi. Oni zawsze lubią nowe smaki. Zosiu jestem Twoją fanką, naprawdę masz świetne pomysły. każdy, nawet najsłabiej zorientowany może je zrobić I oto w tym wszystkim chodzi. Super raz jeszcze gratulacje!

  10. o rany! jesteś niezła. Przygotuje to jutro swojej dziewczynie. Jak co napiszę, czy wyszło.

  11. Zosiu masz może sprawdzony przepis na sernik?Jeżeli tak to proszę podziel się nim.Szukam łatwego sprawdzonego przepisu na taki świąteczny przepis na sernik z rodzynkami.A może któraś z Was czytelniczek bloga Zosi ma taki przepis?Jednym słowem help ps.Ja bardzo lubię awokado-chociaż najbardziej mi smakuje z chlebem i kiełkami.

  12. to 5 sekund na pewno wystarczy żeby się upiekły??

  13. Interesuje mnie sposób jedzenia tej przystawki z awokado i krewetkami. Czy ręką, jak wynika ze zdjęć, czy sztućcami? Na jedzenie bez sztućców chyba jest trochę nieporęczna? Skórka owocu nie nadaje się raczej do jedzenia. Jeśli ze sztućcami, to fajnie byłoby zobaczyć potrawy sfotografowane właśnie z nimi. Wygląd potrawy świetny!

  14. Jak poznać, że awokado jest dojrzałe? Już dwa razy trafiłam na gorzkie;/

  15. super sie prezentuje! a guacamole uwielbiam!

  16. jejciu, jak dobrze, że dodałaś te przepisy!!! uwielbiam awokado, a tym bardziej krewetki więc połaczenie na pewno wyjdzie świetnie!!!! DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!

  17. a krewetki świeże czy mrożone?

  18. Czy mogę liczyć na jakiś niskokaloryczny przepis?

  19. Zosiu masz jakies ciekawe przepisy na imprez? chodzi mi o zimna pyte:)

  20. Przepis Sprawdzony!!! Już jestem uzależniona… Coś wspaniałego!!! Kobietki marsz do sklepu po krewetki i awokado!!!
    Gorąco polecam!!

  21. Hej Zosiu!

    Twoje przepisy sa nie tylko pyszne ale i bardzo classy :) Nie powstydzilabym sie ich zaserwowac nawet na bardzo wykwintnym przyjeciu. Podziwiam Cie za twoje wyczucie smaku; nie tylko swietnie gotujesz ale masz tez swietny styl ubierania sie (boski sweterek!). Pozdrawiam i czekam na nowe smakolyki.

  22. Pierwszy raz kupiłam avokado specjalnie, żeby wypróbować te przypisy. Zaczęłam od Guacamole i powiem szczerze, że nie wyszło mi to dobre. Widocznie nie moje smaki;) Avokado jest jak dla mnie nijakie i takie bezpłciowe:D Dodałam sobie niby więcej przypraw, ale i tak nic się wiecej nie dało zrobić… Została mi jeszcze połówka avokado, więc spróbuję z krewetkami. Nie mam doświadczenia, więc się muszę upewnić: Avokado je się bez skórki, prawda?:)

    • Zosia

      tak jest! nie każdemu niestety smak awokado smakuje, ale zawsze warto spróbować.Pozdrowienia!

  23. uwielbiam avocado, krewetki zreszta tez, wyprobowalam Twoj przepis Zosiu i wszystko wyszlo super, moj maz domagal sie dokladki:) czekam na dalsze, swietne pomysly kulinarne:)

  24. Zosiu, czyli wyjadamy avocado z krewetkami łyżeczką, skórka zostaje ? :)
    Pozdrawiam z Gdyni! :) :)

    • Zosia

      Tak jest! Skórka pozostaję. Również pozdrawiam. Piękna pogoda u nas, co nie? :>

    • oj pogoda piękna, motywuje do gotowania! :)
      Udało się zrobić 3 Twoje przepisy! :) :)
      Przepyszne ciasto marchewkowe z serkiem homogenizowanym, krewetki z avocado oraz kanapkę z pesto, mozzarella i pomidorem! reeeeeewelacyjne przepisiki! przekam na wiecej! Buziaki

  25. Właśnie zrobiłam Guacamole! Jest cudowne :)

  26. Zosiu, jak rozmrazasz krewetki? pod goraca (zimna?) wode, czy czekasz az sie rozmroza same po wyjeciu z lodowki? Kiedy pozostawiam same do rozmrozenia, strasznie nasiakaja woda, a rozmrazanie pod goraca woda tez nienajlepszy sposob, bo moga sie ugotowac, czy tak? BBardzo prosze o odpowiedz, bo chcialabym dzisiaj zrobic mezowi na kolacje :)

    • Zosia

      Witaj, przyznam Ci szczerze, że zawsze polewam je ciepłą wodą (ale nie wrzątkiem), a następnie odkładam na czystą materiałową serwetkę. Rzeczywiście, czasem można je niechcący ugotować, dlatego nigdy nie polewam wrzątkiem ;-) .. Z pozdrowieniami,Zosia

    • Dzieki wielkie za szybka odpowiedz :)
      ps: kocham Wasz blog, codziennie wpadam – jestescie swietne :)

  27. Dziś postanowiłam zrobić guacamole, wyszło przepyszne wraz z jeszcze ciepłą i kruchą bagietką ;-)

    Pozdrawiam

  28. Te krewetki wklada sie w ta dziure po pestce ,tak?a awokado je sie lyzka ,zagryzajac krewetka?jakos posolic to awokado???jestem zupelnie zielona;)

  29. Uwielbiam Twój blog :) wszystko jest pokazane profesjonalnie krok po kroku :) świetne przepisy, wszystkie zdjęcia są
    Co do guacamole to jak byłam w Meksyku to jedyne składniki jakich używali to: awokado, pomidory (których tutaj mi trochę brakuje), cebula, chilli (zwykle z tego rezygnuje, bo nie lubię ostrych potraw) i sól, nic więcej :) jak będziesz miała ochotę to wypróbuj :) Twój przepis też mi się podoba, ale nic nie może przebić tego :)

  30. Sugeruje ze Gucamole powinno zawierac kolendre i zdecydowanie wiecej limonki a dla tych co lubia spice – troszeczke chilli – i teraz mona nazwac to Guacamole a nie pasta z avocado !

Dodaj komentarz