Skip to main content

Jak zagospodarować paczkę bobu, czyli przepis na najlepszy hummus z pieczonym czosnkiem

 *   *   *

Jest ciepły, letni wieczór. Okna uchylone na oścież. Apetyt nie za duży. Sami do końca nie wiemy, czy jeszcze warto krzątać się w kuchni przed nocą. A może hummus? Tylko trochę inny niż zwykle – z ilością składników podanych intuicyjnie. A co tam, może jednak ktoś się skusi.

Skład:

(przepis na 4-5 osób)

ok. 300 – 400 g ugotowanego bobu

ok. 250 g ugotowanej cieciorki

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (dodałam więcej)

1 łyżka pasty tahini

4 posiekane szalotki

6-8 ząbków czosnku albo główka

2-3 łyżki lodowatej wody

2-3 ogórki gruntowe, pokrojone w plastry

sok i otarta skórka z 1 limonki

oliwa z oliwek

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do podania: dobre pieczywo na zakwasie, precle lub krakersy

szczypior

A oto jak to zrobić:

  1. Główkę czosnku skrapiamy oliwą i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach, opcja grill, przez 8- 10 minut. Wyjmujemy i obieramy czosnek ze skórki.
  2. Ugotowany i obrany* bób umieszczamy w naczyniu blendera razem z tahiną, ugotowaną cieciorką, pieczonym czosnkiem, sokiem z limonki, kminem rzymskim oraz szczyptą soli. Całość blendujemy na gładką pastę, dodając intuicyjnie oliwy z oliwek. Kiedy pasta będzie gotowa dodajemy lodowatą wodę i ponownie blendujemy – dodajemy tyle wody, aby hummus miał dość puszystą i lekką konsystencję. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie dodatkową szczyptą kminu.
  3. Przed podaniem hummus polewamy oliwą, posypujemy otartą skórką z limonki i dodajemy plastry szalotki oraz cienko pokrojone ogórki gruntowe. Polecam jeść z surowymi warzywami lub ulubionym pieczywem.

*  jeżeli nie chce Wam się obierać bobu ze skórki, to nie musicie :-) hummus na smaku nie straci!

Przed podaniem hummus polewamy oliwą, posypujemy otartą skórką z limonki i dodajemy plastry szalotki oraz cienko pokrojone ogórki gruntowe.

Hummus polecam jeść z surowymi warzywami lub ulubionym pieczywem.

17 Odpowiedzi do “Jak zagospodarować paczkę bobu, czyli przepis na najlepszy hummus z pieczonym czosnkiem”

  1. Oj, Zosieńko narobiłaś mi ochoty na humus :)
    Zwróciłam uwagę na delikatne bransoletki, można wiedzieć skąd?
    Pozdrawiam serdecznie

  2. Gosiu, jadę na wakacje do Orlowa . Poleć proszę najlepsza piekarnie i miejsce gdzie kupujesz warzywa / owoce
    Dziekuje

  3. Nie lubię bobu, ale za to dziś znowu robię jagodzianki z twarogiem z twojego przepisu. Wszystkie pękają ale i tak są pyszne. Moja koleżanka zawsze pyta, gdzie je kupiłam bo są mega

  4. Jaka Ty opalona!!! Hummus zrobiłam i jest pyszny…. niestety. W sobotę zeżarłam (tak, to właściwe słowo) cała paczkę rewersów do niego!

  5. O matko,ukochany bób męża!W takiej wersji jeszcze u nas nie występował😁Bezwzględnie zrobię👌
    PS.Intuicyjnie-na pewno pyszny😍

  6. Zosiu, skąd jest Twoja błękitna koszula? Mam tego lata ochotę tylko na błękit:)

  7. Uwielbiam bób, tym bardziej w połączeniu z cieciorką – ten hummus jest chyba moim faworytem, smak ma fantastyczny. Idealny do podjadania z różnymi warzywami, smaczna i bardzo szybka przekąska dla każdego.

  8. Co jak co, ale mnie najbardziej do gustu przypadła jednak dieta z brokułem. Ogólnie jedzenie dostarcza wielu składników odżywczych także jestem zadowolona z wyboru

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.