Przepis na Salsę:

Skład:

2-3 suszone papryczki chilli

1 puszka pomidorów

1 cebula 

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka kminku

szczypta cynamonu

2 łyżeczki soku z cytryny

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Umieszczamy papryczki chilli w garnku, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 7 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut. Następnie wyjmujemy papryczki z wody i ostrożnie wycinamy gniazdo/pestki. Siekamy na drobne kawałki. 

2. Do garnka wkładamy posiekaną cebulę, pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, po kilku minutach dorzucamy posiekane chilli, cynamon i kminek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Odstawiamy z ognia do ostudzenia. Podajemy z nachosami lub jako dodatek do tortilli.

Umieszczamy papryczki chilli w garnku, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 7 minut.

 Wyjmujemy papryczki z wody i ostrożnie wycinamy gniazdo/pestki. Siekamy na drobne kawałki. 

 

Przepis na tortille:

Skład:

ok. 60 dag piersi z indyka

1/1 puszki z czerwonej fasoli

garść żółtego sera

garść świeżej kolendry

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sok z 1 limonki i z 1 cytryny

sok z 1/2 pomarańczy

starta skórka z 1/2 limonki

posiekana kapusta pekińska (opcjonalnie)

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

sól

A oto jak to zrobić:

1. Wycinamy niepotrzebne żyłki z piersi z indyka i kroimy na podłużne paski. Do szerokiego naczynia wyciskamy sok z cytryny, limonki i pomarańczy. Dorzucamy startą skórkę z limonki oraz wyciśnięty czosnek. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy, tak by uzyskać gładką marynatę. Dodajemy szczyptę soli, świeże listki kolendry i zanurzamy kawałki indyka. Im dłużej indyk pozostanie w marynacie, tym badziej wyrazisty będzie miał smak (ok. 1-2 godziny).

2. Na gorącą patelnię nakładamy kawałki indyka i smażymy kilka minut, tak by indyk był soczysty (możemy dodać kilka kropel marynaty). Tortille podgrzewamy na patelni lub w piekarniku, a następnie dowolnie dobieramy produkty. Osobiście proponuję kilka łyżeczek salsy, czerwoną fasolę, garść startegego żółtego sera, posiekaną kapustę pekińską oraz kawałki usmażonego indyka. Dwie łyżeczki kwaśnej śmietany z pewnością dopełnią smaku!

Do szerokiego naczynia wyciskamy sok z cytryny, limonki i pomarańczy. Dorzucamy startą skórkę z limonki oraz wyciśnięty czosnek.

Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy, tak by uzyskać gładką marynatę. Dodajemy szczyptę soli 

oraz świeże listki kolendry i zanurzamy kawałki indyka.

Podrzegawamy dowolnie tortillę

Smażymy naszego indyka. W trackie smażenia możemy dodać kilka kropel marynaty.

 Kilka łyżeczek salsy, czerwona fasola, garść startegego żółtego sera, posiekana kapusta pekińska oraz kawałki usmażonego indyka zawijam w ciepłej tortilli. Dwie łyżeczki kwaśnej śmietany z pewnością dopełnią smaku!

Kategorie:

39 odpowiedzi na “Kuchnia meksykańska: gotowana salsa i tortilla z indykiem w sosie z limonki.”

  1. Uwielbiam tortille ;P
    Ale bym sobie teraz taka zjadla….
    Super przepis Zosiu :*

  2. ale mi smaka narobiłaś…. ale jestem na diecie niestety. pozdrawiam gorąco

  3. ooo, na pewno wypróbuję :)

  4. jeeej :) wygląda smakowicie! z przyjemnoscia kiedys sprobuje stworzyc cos takiego :)
    pozdrawiam serdecznie!

  5. Cześć Zosiu, powiedz mi proszę coś na temat tego grilla elektrycznego. Właśnie się przymierzam do zakupu, chciałabym, żeby był dobrej marki i łatwy do umycia (Twój na taki wygląda). Grillujesz tez warzywa na nim czy tylko mięso?

  6. Swietny przepis !!! Na pewno wyprobuje :) Tylko zastanawia mnie ten „brazowy czosnek”, nie slyszalam jeszcze o takim… a moze to mial byc cukier? Czy sie myle? Pozdrawiam z Katowic i czekam na kolejne rewelacje ! :)

  7. Tortilla to takie fajne danie – szybkie, smaczne, kolorowe i sycące :-)

  8. Zosiu, przeglądam Twojego bloga od pół roku. Nigdy nie zdecydowałam się jednak na napisanie komentarza, ale jak zobaczyłam ten przepis….(marznie!) nie mogłam się oprzeć. Wygląda przepysznie. czekam na kolejne świetne przepisy :) pozdrawiam gorąco.

  9. Hej Zosia:) a ja poprosze (na przyszlosc) przepis na placki tortill wlasnje roboty, bo mi wychodza za grube i nie sa plastyczne:((

  10. moje dwa podejscia do tortilli zakonczyly sie fiaskiem hihi :)

  11. Zosiu, a placuszki tortillowe pieczesz samoedzieknie? Pytam, ponieważ Twoje wyglądają baaaardzo smakowicie:)

  12. Patrze na te zdjęcia i zrobiłam się głodna:)Fajna tortilla i cudowne kolorowe zdjęcia:))

  13. mmm pychotka! Zosiu, a może się zmierzysz z pirogiem biłgorajskim? :) Pozdrawiam

  14. Kochane właśnie odkryłam waszą stronkę i jestem zachwycona! Miłość kuchenna się na nowo odradza jak człowiek zerka na zdjęcia waszych cudów kulinarnych!

    Malutka prośba : zbliżają się mikołajki, później święta – może podzielicie się jakimiś prostymi pomysłami na sprezentowanie bliskim takiego ‚jadalnego’ podarunku? ;)

  15. Uwielbiam meksykańską kuchnie, a zwłaszcza tortille i guacamole. To wygląda nieziemsko :O

  16. Właśnie ostatnio szukałam przepisu na coś ostrego, dobrze doprawionego – takiego jak lubię! Bardzo się cieszę na nowy pomysł na tortille – wcześniej robiłam m.in z kurczakiem gyros ;)
    Pozdrowienia ze Szczecina! :)

  17. Zosiu,
    chyba powoli zbliża się czas, by pomyśleć o pierniczkach na choinkę:) masz jakiś fajny przepis?

  18. Droga Zosiu! Twoje wpisy cieszą oko smakowitymi zdjęciami potraw, a dania są ucztą dla podniebienia.;) Sprawiasz, że aż chce się gotować i…można to w 100% polubić!:)
    Pozdrowienia dla Ciebie i Kasi!:)
    PS. Bardzo podoba mi się główne zdjęcie – na tle kuchni.;)

  19. Zosiu jakoś mi tu nie pasuje kminek …. wydaje mi się ze w przepisie powinien być kmin rzymski, kumin nie zwykły kminek ???

    • Zosia

      Ja użyłam zwykłego kminku, ale proponuję również spróbować rzymskiego! Akurat nie miałam go pod ręką :)

      Pozdrawiam,
      Zosia

  20. Zosiu, po co nakroiłaś tyle cytryn i limonek, skoro potrzebujesz tylko jednej (wg przepisu)???

  21. Zosiu ;) Mimo listopada wszędzie wkrada się magia Świąt! Tak jak i u mnie ;) te Święta będa dla mnie wyjątkowe i tez tak do nich chcę podejśc- nigdy nie piekłam ciast, ciateczek i innych łakoci. Bardzo bym prosiła o sprawdzony łatwy i pyszny przepis na ciasteczn Świąteczne ;)

    • Zosia

      Obiecuję, już niedługo pojawią się przepisy świąteczne!

      Pozdrawiam serdecznie,
      Zosia

  22. Ale wygląda smakowito !!!:)))))))))

  23. Zosiu, coś mówiłaś o jakimś sklepiku z tymi pięknymi naczyniami, czy to się ziści :) ?

    pozdrowienia od stałej czytelniczki :)

  24. Pani Zosiu, a może … program kulinarny? Próbuję się z Panią skontaktować, ale chyba znalazłem „zły numer telefonu”… :( Będę zobowiązany za info :) przepraszam, że tak publicznie… Ale pewnie nie tylko ja miałbym chęć zabaczyć Panią w nowym show – na ogólnopolskiej antenie oraz w sieci… Pozdrawiam cudnie – dziś z KRK

  25. A może Zosieńko podasz przepis na samo ciasto do tortilli? Mnie się wydaje, że to ciasto takie typowe pierogowe, ale nie jestem pewna :) Pozdrawiam :) ps. Na deser polecam rurki z kremem – miodzio :)

  26. czy mogłabym dostać linka przepisu na sernik czekoladowy wg. Nigelli? Nie mogę go znaleźć.;)

  27. Pyszne i baaardzo sycące dania meksykańskie.Polecam zjeśc o 14 po śniadaniu i nie jeś już więcej nic.

  28. mamy z siostrą własny przepis na tortillę, placki i sosy robimy same, ale muszę się skusić na Twoją wersję Zosiu :)

  29. Wygląda bardzo ładnie,jestem ciekawa jak smakuje ;)
    Pozdrawiam;)

  30. Pyszna:) dziekuje za inspiracje:)

  31. Zosiu spróbowałam i wyszło naprawdę przepyszne! Jesteś boska!!! :)

Dodaj komentarz