Kuchnia meksykańska: gotowana salsa i tortilla z indykiem w sosie z limonki.

Przepis na Salsę:

Skład:

2-3 suszone papryczki chilli

1 puszka pomidorów

1 cebula 

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka kminku

szczypta cynamonu

2 łyżeczki soku z cytryny

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Umieszczamy papryczki chilli w garnku, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 7 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut. Następnie wyjmujemy papryczki z wody i ostrożnie wycinamy gniazdo/pestki. Siekamy na drobne kawałki. 

2. Do garnka wkładamy posiekaną cebulę, pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, po kilku minutach dorzucamy posiekane chilli, cynamon i kminek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Odstawiamy z ognia do ostudzenia. Podajemy z nachosami lub jako dodatek do tortilli.

Umieszczamy papryczki chilli w garnku, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 7 minut.

 Wyjmujemy papryczki z wody i ostrożnie wycinamy gniazdo/pestki. Siekamy na drobne kawałki. 

 

Przepis na tortille:

Skład:

ok. 60 dag piersi z indyka

1/1 puszki z czerwonej fasoli

garść żółtego sera

garść świeżej kolendry

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sok z 1 limonki i z 1 cytryny

sok z 1/2 pomarańczy

starta skórka z 1/2 limonki

posiekana kapusta pekińska (opcjonalnie)

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

sól

A oto jak to zrobić:

1. Wycinamy niepotrzebne żyłki z piersi z indyka i kroimy na podłużne paski. Do szerokiego naczynia wyciskamy sok z cytryny, limonki i pomarańczy. Dorzucamy startą skórkę z limonki oraz wyciśnięty czosnek. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy, tak by uzyskać gładką marynatę. Dodajemy szczyptę soli, świeże listki kolendry i zanurzamy kawałki indyka. Im dłużej indyk pozostanie w marynacie, tym badziej wyrazisty będzie miał smak (ok. 1-2 godziny).

2. Na gorącą patelnię nakładamy kawałki indyka i smażymy kilka minut, tak by indyk był soczysty (możemy dodać kilka kropel marynaty). Tortille podgrzewamy na patelni lub w piekarniku, a następnie dowolnie dobieramy produkty. Osobiście proponuję kilka łyżeczek salsy, czerwoną fasolę, garść startegego żółtego sera, posiekaną kapustę pekińską oraz kawałki usmażonego indyka. Dwie łyżeczki kwaśnej śmietany z pewnością dopełnią smaku!

Do szerokiego naczynia wyciskamy sok z cytryny, limonki i pomarańczy. Dorzucamy startą skórkę z limonki oraz wyciśnięty czosnek.

Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy, tak by uzyskać gładką marynatę. Dodajemy szczyptę soli 

oraz świeże listki kolendry i zanurzamy kawałki indyka.

Podrzegawamy dowolnie tortillę

Smażymy naszego indyka. W trackie smażenia możemy dodać kilka kropel marynaty.

 Kilka łyżeczek salsy, czerwona fasola, garść startegego żółtego sera, posiekana kapusta pekińska oraz kawałki usmażonego indyka zawijam w ciepłej tortilli. Dwie łyżeczki kwaśnej śmietany z pewnością dopełnią smaku!