Szybki i nieskomplikowany krem z pomidorów.

.. chyba przyszedł czas, by na moment pożegnać tłuste mięsiwa, pieczone ziemniaki w bajecznych sosach jogurtowo-śmietanowych i pomyśleć o lekkich daniach. I nie myślę o żadnej diecie, bo przyznam Wam szczerze, nigdy żadnej nie ukończyłam. Nawet nie mam swojego faworyta w tej dyscyplinie. Zdecydowanie, zamiast umartwiać się i odliczać ukryte kalorie w moich musach malinowych (za parę dni będzie przepis), wolę przebiec rundkę na świeżym powietrzu. Najlepiej wcześnie rano (wystarczy 10 minut), a za to pod koniec dnia mam poczucie namiastki zdrowego stylu życia. Aby ten dysonans był jeszcze mniejszy, poniżej podaję przepis na lekką zupę pomidorową! Czasem ona jedna, w ciągu dnia mi wystarcza.

Skład:

1 puszka pomidorów w puszce

1l bulionu warzywnego/ wołowego

2 duże cebule

1 marchew, obrana i starta na dużym oczku

2 małe czerwone papryczki

2 ząbki czosnku

50 g płatków migdałowych

2 duże obrane ziemniaki

2 łyżki posiekanej bazylii

sół i pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Kroimy cebulę, czosnek i papryczkę na małe kawałki, dodajemy marchew i smażymy na oliwie. Przekładamy produkty do garnka, dodajemy pomidory z puszki i dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem,

  2. do posolonego wrzątku, wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut,

  3. w tym czasie prażymy na patelni płatki migdałów 3-5 minut (aż uzyskają złoty kolor),

  4. odsączamy ziemniaki, przekładamy do garnka z duszonymi pomidorami i dolewamy ostrożnie bulion. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na krem,

  5. zupę krem wlewamy do podgrzanych miseczek i posypujemy prażonymi migdałami oraz świeżą bazylią.

Za pomocą blendera, ostrożnie miksujemy wszystkie produkty na krem.