Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Skład:

ok. 300 ml bulionu drobiowego

ok. 400 ml mleczka kokosowego

kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)

1-2 łyżki oliwy

1 duża pierś kurczaka (pojedyncza), pokrojona na drobne kawałeczki

3 łodygi trawy cytrynowej 

2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)

8-10 pieczarek

1 papryczka chili, posiekana

3 łyżki soku z limonki

sól morska

do podania: garść świeżej kolendry

A oto jak to zrobić:

1. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną trawę cytrynową, chili i imbir. Smażymy 2-3 minuty, a następnie dodajemy plastry pieczarki i drobne kawałki kurczaka. Smażymy do zarumienia. Wlewamy mleczko kokosowe, sos rybny, bulion i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu ok. 12-15 minut. Podajemy na gorąco ze świeżą kolendrą.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam również na mój profil na Instagramie