Skip to main content

Zwyczajny makaron podany w niezwyczajny sposób.

Skład:

400 g makaronu spaghetti (w przepisie użyłam zwykłego i z bazylią)

2 zielone papryczki chili

10 pomidorków koktajlowych

garść świeżej bazyli porwanej na kawałki

2 duże cebule

5 plasterków szynki

400 ml jogurtu naturalnego

50 ml oliwy z oliwek

3 jajka

1 opakowanie sera mozzarella

2 ząbki czosnku, posiekane

6 łyżek startego parmezanu

sól i świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Na patelni, na średnim ogniu smażymy cebulę. W szerokim naczyniu, łączymy pokrojone pomidorki ze świeżą bazylią, dodajemy starty czosnek, podsmażoną cebulę oraz drobne kawałki zielonej chili. W dużej misce ubijamy jogurt z jajkami i oliwą, dorzucamy pokrojoną w plasterki szynkę. Doprawiamy solą i pierzem

2. Odcedzamy makaron i posypujemy serem parmezan. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem pergaminowym i nakładamy małe porcję makaronu (patrz na zdjęciach). Formę gniazdek możemy uzsykać przy pomocy widelca. Następnie ostrożnie polewamy makaron masą jogurtową, nakładamy sałatkę z pomidorów. Na końcu umieszczamy plasterek sera mozzarella i posypujemy świeżo startym pieprzem. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni C, na 8-10 minut. Przed podaniem możemy ozdobić listkami bazyli i posypać  serem.

Łączymy kawałki pomidorków ze startym czosnkiem.

Dodajemy poszarpane liście bazyli

oraz drobne kawałki zielonej papryczki chili.

A na końcu łączymy przygotowane składniki ze smażoną cebulą.

W oddzielnym naczyniu, ubijamy jogurt z jajkami i oliwą. Dodajemy kawałki szynki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowany makaron posypujemy startym serem parmezan.

Przy pomocy widelca, rozkładamy na przygotowaną blachę, małe porcje makaronu.

 

Ostrożnie polewamy masą jogurtową.

Nakładamy pomidorki z cebulą, startym czosnkiem i bazylią.

Na końcu plasterek sera mozzarella i szczypta świeżo startego pieprzu.

 

Voilà ! Tak przygotowane danie, wkładamy do piekarnika na 8-10 minut. 

Przed podaniem, możemy ozdobić listkami bazyli.

47 Odpowiedzi do “Zwyczajny makaron podany w niezwyczajny sposób.”

    • same przepisy znajdziesz choćby u mnie :)
      a ten makaron jest po prostu pyszny, dorównuje w smaku Zosinemu.

  1. Tak podany makaron zdecydowanie NIE tuczy:)
    Zosiu, mogłabyś napisać ze dwa słowa o ubraniach, które masz tu na sobie? Interesuje mnie zwłaszcza spódniczka. Z góry dziękuję:)
    Miłego dnia.

  2. Robiłam wczoraj – przepyszne, a jakie efektowne, pieknie wygladaja w piekarniku i potem na talerzu!!! dziekuje i pozdrawiam :)

  3. przepis rewelacyjny! uwielbiam włoskie inspiracje:) już wiem co będę dziś przyrządzać na obiad.
    Bardzo lubię Twoje przepisy Zosiu, mam nadzieję, że zamieścisz kiedyś recepturę na biszkopt z owocami.

    pozdrawiam serdecznie z Wrocławia

    K.

  4. Droga Zosiu przepisy są wspaniałe, a tiramisu boskieeee :) Czekam na kolejne potrawy. Przeglądając przepis zauważyłam, że masz przecudną solniczkę i pieprzniczkę i mogłabyś zdardzić gdzie takie cudeńka można zakupić? Z góry dziękuje i pozdrawiam gorąco :)

  5. Wczoraj zainspirowalam sie Twoim przepisem do przyrzadzenia dania makaronowego w piekarniku. Wybralam wersje pelnoziarnista makaronu a swieze pomidorki koktajlowe zastapilam suszonymi pomidorami domowej roboty. Mysle, ze sprawdza sie rowniez takie w sloiczku ze sklepu. Efekt koncowy byl imponujacy! Nie mialam w domu boczku ani szynki wiec wykorzystalam kawalki piersi z kurczaka. Twoje danie daje duze pole manewru i sklania do wlasnych inspiracji!

  6. Zosiu, czy nie byłoby dużym problem pisanie orientacyjnie ile czasu zajmuje przygotowanie dania?
    Wiadomo, że czasem cos trzeba włożyć do lodówki na jakiś czas albo poczekać, żeby ‘przeszło smakiem’ i trudno jest to określić. Dlatego też prośba sformułowana w postaci pytania:) Czasem chce przygotować danie z Twojego przepisu, ale rezygnuję (z ciężkim sercem, bo uwielbiam Twoje przepisy:), gdyż nie jestem pewna czy wystarczy mi czasu.
    PS. Pozdrawiam cieplutko

  7. Danie wyśmienicie smakuje, po prostu niebo w gębie :-) Wiem bo dzisiaj robiłam. A i co bardzo ważne przygotowanie dania bardzo szybkie. Dziękuję Zosiu

  8. Mogłabyś także przedstawiać stroje dnia? Podobnie jak Kasia masz do tego wielki talent :)

  9. Zrobiłam wczoraj mojemu Ukochanemu na obiadek, baaardzo mu smakowałoooo, a co najważniejsze szybko i łatwo przygotowuje się tą potrawę. Naprawdę pyszne, polecam !!!!!

  10. Przyznam że jest to wspaniałe ; ) Mała porcja a tak cieszy ;) I można się nasycić tym. Mam 13 lat i sama dziś to podałam na obiad. wszyscy się zachwycali . Dziękuje za przepis :*

  11. Zrobiłam.Wyszło wspaniale,nawet mojemu wiecznie marudzącemu mężowi smakowało.Sukces tym większy.

  12. Super przepis, właśnie wszystko zjedzone:) Dobra przekąska na wspólny wieczór z przyjaciółmi, smakowało bardzo;)

  13. bardzo fajny pomysł. Przyznam, że jako studentka przerabiam temat makaronów czasami zbyt często gdyż jestem to szybkie i odrobinę mi się znudziły, ale teraz gdy jest więcej czasu spróbuję tej innowacji :) wygląda pysznie i interesująco :)
    dla lubiących makaron polecam przeróżne zapiekanki z makaronu :) ja robię z tuńczykiem z puszki, pomidorami w zalewie, fasolką czerwoną cebulą,kukurydzą i na wierzch żółty ser :) oczywiście dobrze przyprawione :)

    pozdrawiam Cię Zosiu :) będę nadal wpadała po inspiracje :)

  14. Przepyszne! Dzisiaj zrobilam i cala rodzina sie zajadala :) troche zmodyfikowalam przepis, zamiast papryczki czili dodalam zwykla zielona, a zamiast normalne szynki- szwarcwaldzką, wyszlo bardziej…włosko :)
    Pozdrawiam!

    • Cieszę się niezmiernie, że smakowało. Pozdrowienia dla Ciebie i całej Rodzinki! Zosia.

  15. co chwile podglądam ten przepis i sie zastanawiam czy zrobic bo leniwiec ze mnie ale chyba sie wezme do roboty i w sobote zrobie a poem napisze jak wyszło

  16. no to i ja w końcu też zrobiłam wyszło znakomicie ;) na początku dałam z mniejszą ilością sosu bo myslałam ze sie rozleje wszystko ale jednak nie wiec nastepnym razem nie żałowałam sosu i wyszło pysznie :)

  17. Od jakiegoś czasu przeglądam Twoje przepisy na różne potrawy i wreszcie zdecydowałam się zrobić właśnie “zwyczajny makaron…” Wyszło wyśmienicie, mój chłopak był wniebowzięty ;-)

    Pozdrawiam

  18. Zosiu, zawsze probuje robic potrawy,ktore przedstawiasz na stronie.Makaron wyszedl bardzo dobrze i byl bardzo,bardzo dobry.

  19. Super masz te przepisy, a do tego piękne, estetyczne zdjęcia. Muszę w końcu się zebrać, żeby coś zrobić :) Coś czuję, że nie będę żałowała :) Pozdrawiam i czekam na więcej.

  20. Ja również zrobiłam :) zrobiłam dwa farsze – jeden wg Twego przepisu, a drugi z podduszoną papryką czerwoną. Muszę przyznać, że ten paprykowy z bazylią bardzo ciekawy. Całość do wglądu u mnie na stronie :)
    Danie przepyszne i śliczne :)
    Pozdrawiam Zosiu.

  21. Zrobiłam ten makaron dzisiaj i muszę przyznać, że był przepyszny! Delikatny, a jednocześnie ostry, świeży i kwaskowaty zarazem. Zaskakujący. Dzięki za przepis :)

    • :) dzięki za komentarz!! Bardzo się cieszę, że smakował :)

      z pozdrowieniami,
      Zosia

  22. Wspaniały pomysł z makaronem, zrobiłam dla swoich sylwestrowych gości to danie. Oprócz tego, że jest przepyszny to również wspaniale wygląda. Goście byli zachwyceni.
    DZIĘKUJĘ BARDZO! :) i pozdrawiam serdecznie!

    • Cieszę się że goście byli zadowoleni! Oto chodzi :-)

      Samych pomyślności w Nowym Roku!
      Zosia

  23. Swietne sa te przepisy! ale czy na prawde zawsze tak pieknie wygladasz gotujac?:P bo ja zwykle mam fartuch,a i tak koncze z ciuchami w koszu na pranie ;-)

    ogromna prosba!
    JAKIS PRZEPIS Z WARZYWAMI NA PATELNIE… wielbiam je,a nie mam pomyslow na cos na prawde samokowitego i wyrazistego.. bo same w sobie sa dosc mdłe.
    *druga prosba, to dunpage na fb!:) prooooooosze!

  24. Zosiu !
    Mam pytanie: te proporcje, które podałaś, na ile osób liczy? i ile takich makaronowych pagórków wychodzi z paczki? mam niedługo urodziny i chciałabym poczęstować moich gości makaronem z twojego przepisu :)
    pozdrawiam

    • Pyszny makaron. Zmodyfikowałam go, ponieważ byłam pewna, że na zdjęciu jest zielona papryka a nie zielone chilii (a robiłam zakupy) I tym sposobem dodałam czerwoną paprykę i zieloną :) Zosiu, gratuluję przepisu :)

  25. Przepyszne! Wykorzystałam tagliatelle; zamiast zielonych papryczek ( nie było w sklepie) dosypałam trochę ostrej papryki w proszku i zdecydowanie ograniczyłam ilość oliwy. Było tak dobre, że zjadłam całe trzy gniazdka (dobrze, że były małe, bo inaczej bym pękła :) Mojemu chłopakowi też bardzo smakowało. Na pewno będziemy często korzystać z tego przepisu :)

  26. Uwielbiam makaron, pomidory, parmezan… Uwielbiam to danie. Szybkie, proste i pyszne. Dziękuje i pozdrawiam.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.