Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

1 kg śliwek węgierskich

1 duży jogurt naturalny (grecki, bałkański)

4 łyżki cukru pudru

szczypta cynamonu

2 łyżki miodu (opcjonalnie)

pół szklanki mleka 3,2 %

garść pokruszoych herbatników

A oto jak to zrobić:

1.Usuwamy pestki ze śliwek. Umieszczamy śliwki w dużym naczyniu, dodajemy cukier puder i miksujemy owoce przy pomocy blendera na gładką masę. Dodajemy jogurt i dalej mieszamy. Odkładamy blender i dodajemy mleko wraz z podgrzanym miodem i szczyptą cynamonu. MIeszamy. Wkładamy do lodówki na pare minut.

2. Przed podaniem, posypujemy drobnymi kawałkami herbatników.

Komentarz: W tym przepisie, nie trzymajmy się ściśle składu. Najlepiej samemu obserwować, jaką gęstość chce się nadać zupie. Zamiast mleka, możemy dodać śmietankę kremówkę, lub zwykłą maślankę (ale wtedy, warto dodać trochę więcej cukru pudru). 

Kategorie: ,

27 odpowiedzi na “50`s Retro Style Cooking. Delicious plum soup recipe (przepis na zupę ze śliwek).”

  1. Kochana jak Ty to robisz, że mimo tylu pyszności, które są niekiedy bardzo kaloryczne zachowujesz taką figurę? to dobra przemiana materii, czy po prostu ograniczasz spożywanie produktów? pozdrawiam

  2. cudne słodkości i niesamowicie ładne pastelowe zdjęcia.

  3. jesteś urocza !
    twoje przepisy są najlepsze : )

  4. „rewolucja żołądka” chyba pewna…..

  5. Czekam na kolejne przepisy, jestes super !!:)

  6. Niby zwykły przepis, ale w połączeniu z tą stylizacją tworzy się coś wyjątkowego. Dzięki za to!:)

  7. dziwie się Zosiu, że tak mało osób komentuje Twoje przepisy.
    Ja postanowiłam zadbac o swoją dietę i dziś z pewnością wykorzystam ten przepis :) pomine tylko cukier puder i mniej miodku dodam :)

    Zosiu, czy byłaś może w tej restauracji Panorama w Gdańsku, gdzie Magda Gessler robiła rewolucje? Polecasz? :)

  8. zdjęcie ze szmatką pod brodą – najlepsze :) muszę dostać gdzieś śliwki i wypróbować już kolejny Twój przepis. mam nadzieję, że wyjdzie tak dobrze, jak wszystkie poprzednie :)

  9. Kocham Cie Zosiu:)!!
    Aha, ale śliwki to węgierki, wiem bo mój Tata jest plantatorem ;* Pozdrawiam ciepło i zapraszam do Kazimierza Dolnego , może coś razem ugotujemy!!! pa

  10. Uważam, że blog Zosi jest cudowny ;) tylko zbyt mało osób zna jego adres z czego bardzo ubolewam ;(
    Trzeba zrobić, aby było jak najwięcej odwiedzających ;)
    Pozdrawiam Cię Zosiu ;) I życzę dalszych sukcesów nie tylko w gotowaniu.

  11. Zosiu, nie wiem czy wiesz, ale na tych zdjęciach prezentujesz sie niesamowicie seksownie:-)
    Powiedz proszę, czy masz wadę wzroku czy to okularki ‚zerówki’? jeśli tak, zdradzisz skąd są? poszukuję już jakiś czas podobnych, dziękuję z góry pozdrawiam:-)

  12. Zosiu jesteś super, ale chyba ostatnio coś za słodko jest :)) może cos obiadowego ?:))))))

  13. bardzo mi się podoba pomysł ze „śliwkowym” nagłówkiem :)
    pozdrawiam serdecznie z zapraszam do siebie: http://nutmegandvanila.blogspot.com/

  14. Witam.
    Może zrobisz notkę, gdzie kupujesz przybory kuchenne i jakich używasz. Np. interesuje mnie bardzo gdzie można kupić taką różową miarkę, którą używałaś przy tarciu skórki cytrynowej, gdzieś w poprzednich notkach.

  15. Zosiu! może podasz jakiś przepis z marihuanna? jakieś ciasteczka np.?

  16. czesciej dodawaj przepisy, bo nie można się doczekać kolejnych! : <

  17. Zosiu, po lewej stronie jest podział na kategorie – obiad, kolacja itp. Czy jest możliwośc by po naciśnięciu na obiad pojawiały się pod spodem nazyw przeisów/potraw dotyczących tej kategorii? Byłoby wtedy łatwiej i przejrzyściej.
    Przepisy super, pychotka, pozdrawiam :)

  18. zrobiłam wczoraj i na pewno zrobię jeszcze nie raz, bo jest naprawdę bardzo smaczna, chociaż wg mnie jest to bardziej koktajl niż zupa;)

  19. Właśnie zajadam zupkę ze śliwek i muszę przyznać, że jest nieziemska :) Pycha!

  20. Właśnie zjadłam- pycha! Super pomysł z dodaniem mleka z miodem i cynamonem- bardzo fajny posmak kojarzący mi się z pierniczkami :) I dodanie herbatników- no bomba ;)

  21. oprócz cynamonu warto dodać kardamon :D zmienia ciekawie smak;) ja robiłam bez cukru i miodu ;) super kwaskowy smak, dzięki za inspiracje!

  22. Cudne zdjęcia i fantasyczne przepisy! I ważne, że realne, tj. produty do dostania w polskich sklepach. Pozdrawiam! I faktycznie świetna figura :)))

  23. a ja zapytam o kolor i markę lakieru, bardzo ładny!!!

Dodaj komentarz