img_6889

Zgodnie z zapowiedzią, zapraszam na pierwszy przepis z cyklu – ciasta do filiżanki kawy. Myśląc o konkretnych przepisach, mam przed oczami długie jesienne wieczory. Wówczas, nic tak nie cieszy jak święty spokój :-) dobra książka i coś słodkiego. Biała czekolada, wiórki kokosowe i intensywny zapach cynamonu powinny Was wprawić w dobry nastrój!

img_6823

Skład:

Przepis na ciasto:

450 g mąki

150 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

20 ml oleju roślinnego

2 jajka

60 g brązowego cukru

80 g masła

farsz:

200 g białej czekolady

100 g wiórków kokosowych

3 łyżki brązowego cukru

img_6825

A oto jak to zrobić:

  1. Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem folii. Po 15 minutach powinien podrosnąć.
  2. Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i jednocześnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone (nie gorące!) masło i wyrabiamy ciasto (wyrabiam mechanicznie za pomocą haka). Po kilku minutach wyrabiania ciasta, dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy ciasto. W efekcie końcowym ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeżeli się jednak klei, podsypmy mąką.
  3. Aby przygotować farsz: pokruszoną białą czekoladę łączymy z wiórkami kokosowymi, cukrem i cynamonem (opcjonalnie: możemy dodać ziarenka wanilii).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 40 x 50 cm), na wierzchu rozsypujemy farsz, a następnie od jednego boku zawijamy w rulon (na zdjęciu). Doklejamy boki. Tak zwinięty rulon kroimy na plastry ok. 2,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut lub do momentu, aż zbrązowieją.

Komentarz: Bułeczki przed pieczeniem możemy posypać płatkami migdałowymi lub cukrem gruboziarnistym. Najlepsze są na ciepło. Uwaga, szybko stają się twarde, więc przechowując je pamiętajmy o zawinięciu w lnianą serwetę.

img_6835 img_6838 img_6845

img_6854

img_6865

img_6870

Kategorie:

71 odpowiedzi na “Ciasto do filiżanki kawy. Bułeczki kokosowo-cynamonowe z białą czekoladą”

  1. Mam w planach zrobić bułeczki cynamonowe, ale Twój przepis mnie zachwycił – dodatkowo kokos, który uwielbiam :)

    • Zosia

      Madziu, cieszę się, że się spodobał! Nam tak zasmakował, że powtarzam w sobotę :-) Pozdrawiam ciepło!

  2. Zosiu biorę się za komponowanie składników ale tak mam ochotę zamiast wiórek kokosowych dodac zmielone orzechy włoskie :)

  3. Robię! Kocham wszystkie składniki :-)

  4. Zosiu skradłaś moje serce tym pierwszym przepisem :-))))) już się nie mogę doczekać kolejnych!

    A, no i zdjęcia niesamowite. Pomyślałaś o wpisie n/t fotografii kulinarnej? Powinnaś!

  5. Ożesz, ale to musi być bajecznie dobre :-PP Mniamku!

  6. O jejciu, jakie pyszności Zosiu!! :)
    Cynamon, biała czekolada mmm….
    Powiedz mi, tak ile sztuk z tej porcji wychodzi?
    Istotna sprawa, duża rodzina:):)

    Pozdrawiam cieplutko.
    Monika

  7. Fajnie Zosiu! Bardzo podoba mi sie pomysl na cykle przepisow i zgadzam sie zprzedmowczynia ze jeden wpis o fotografii kulinarnej tez bylby super! Zdjecia jak zwykle zachwycaja. Widac na nich pasje i milosc wlozona w przygotowanie posilku i to ze posilki w Twoim domu lacza rodzine. Patrze na nie i sama mam ochote upiec, ugotowac a potem ZJESC :-D

    Dzisiejsze buleczki zrobie na pewno – tylko ze z gorzka czekolada bo biala odpada ze wzgledu na zawartosc cukru. W samym ciescie moge zastosowac jego zamienniki wiec nie ma problemu! :) Ahhh ale mi smaku narobilas!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Marta

  8. Jej, jakie pyszności. Dlaczego ja jestem takim leniuchem i ciasto drożdżowe zawsze wydaje mi sie trudne w zrobieniu? Zamiast spróbować samej zawsze lecę si sklepu po gotowe drożdżówki;((

  9. To nadzienie kusi mnie niesamowicie :)

  10. wiemy, że dużo energii pochłonęła Cię ostatnio praca nad książką… tak więc teraz po cichu liczę na to, że ponownie częściej będę spotykać tu Twoje kolejne smaczne przepisy :-)

  11. Zosiu, czy można użyć białej czekolady w wersji „do gotowania”? Bo nie wiem, czy ona się tylko do kąpieli wodnej i na polewę nadaje, czy jako farsz też przejdzie.

  12. Zosiu, przepis jak zwykle świetny, ale dodatkowo Harry Potter… <3 cuudo :* pozdrawiam!

  13. Czy zamiast brązowego cukru do ciasta i farsz można użyć zwykłego białego? :-)
    Pozdrawiam

  14. Bułeczki wyglądają przepysznie i jaka miła lektura ;)

  15. Zosiu,
    czy można zrobić z drożdżami takimi sproszkowanymi? :-)
    Jak wtedy zmodyfikować przepis?
    Z góry dziękuję za odpowiedź!

  16. … i ten Harry Potter! Zosiu uwielbiam tu zaglądać – każdy Twój wpis jest przemyślany, dopieszczony i starannie przygotowany. Widać, że kochasz to robić. Musisz być niesamowicie interesującą osobą :-)

    Pozdrowienia od wiernej czytelniczki :*
    A.p.

  17. bajka! Lubie tu zaglądać.
    p.s. skąd sweterek jeżeli mogę zapytać? :>

  18. Zosiu kolejny świetny przepis. Bułeczki wyglądają przepysznie. Wkrótce zrobię dla mojej rodzinki. Zdjęcia jak zawsze piękne. Pozdrawiam ?

  19. Zosiu, ależ cudowny przepis!

  20. koniecznie muszę spróbować,wyglądają przepysznie:)

  21. Witam, proszę podać ilość cynamonu nie ma podanego w przepisie. pozdr.

  22. Zosiu! Proszę daj znać czym zastąpić mleko którego nie możemy pić? Czy nadaje się również mleko roślinne jak kokosowe lub migdałowe?? Pozdrawiam

    • Zosia

      Aga, przyznam szczerze, że jeszcze nie próbowałam i nie mam porównania – ale spróbowałabym z ryżowym :-)

  23. Dziękuję ;-) Będę testować. Chciałam tylko dodać, że dzięki Twoim cudownym przepisom, mój chłopak z wysublimowanym podniebieniem Francuza, uważa mnie za rewelacyjną kucharkę! Dziękujemy Zosiu!! <3

  24. Jeśli drożdżowe wypieki staną się troszkę za twarde, można je włożyć na kilka sekund do mikrofalówki i po prostu podgrzać. Wychodzą znowu puszyste i pachnące :)

  25. Zosiu,
    Pyszny przepis. Czy mozna uzyc mleka roslineego domowej roboty (np.migdalowego) zamiast mleka krowiego?

    • Zosia

      Aniu, no właśnie padło już dzisiaj takie pytanie od Czytelniczki – poleciłam mleko ryżowe. Przyznam, że nigdy nie próbowałam zastępować w ciastach drożdżowych mleka krowiego roślinnym, ale może już czas? Sama jestem ciekawa – w wolnej chwili daj znać :-)

  26. O rany julek!!! Miało być szybko i prosto ! Ja nigdy w życiu czegoś takiego nie zrobię….ale podziwiać i owszem?

    • Zosia

      Moniko, to na prawdę nie jest trudne – ciasto drożdżowe to chwila, moment. Spróbuj koniecznie :-) Jakby co będę podpowiadać :-)

  27. Zosiu powiem Ci szczerze, że naprawdę mnie inspirujesz! :) Nie tylko jeśli chodzi o pieczenie, ale o styl życia, wagę rodziny, celebrowanie chwili. No i te przepisy na słodkości. Kocham piec i zjadać, zwłaszcza jeszcze ciepłe pyszności. Czekam z niecierpliwością na drugą książkę i proszę o spotkanie autorskie w W-wie koniecznie.:)
    Z jesiennymi pozdrowieniami,
    Karola

  28. Aaa!!! Czarna kawa i te pyszności = perfekcyjny duet. Mój mąż oszaleje z radości jak mu to przygotuje. Dziękuję Zosiu :)

  29. Witam Panią, czy zamiast drożdży „żywych” można dodać te proszkowane? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Widziałam, że pytanie się pojawiło ale nie znalazłam odpowiedzi. Pozdrawiam

  30. Witam :) Czy olej można zamienić na masło? czy jest niezbędny? Dziękuję

  31. Zrobiłam!!! Co prawda zapomniałam cynamonu i zorientowałam się, jak bułeczki zostały zjedzone, ale wyszły pyszne i na pewno zagoszczą w naszym menu na co dzień. Zosiu, czekam na książkę z niecierpliwością, bo również chcę pichcić coś z moim czterolatkiem.

  32. Bułeczki są pyszne. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika. Zamiast wiórek kokosowych dodałam migdały mielone- wyszły obłędne. Mój 3 letni synek zajada się nimi:) Oczywiście książka już została zamówiona :) Skąd jest ten biały talerz?

  33. Ciasto po wyrobieniu powinno wyrosnąć czy powinnam pominąć ten krok? Dziękuję za odpowiedź! :) Pozdrawiam

  34. Mam pytanie odnośnie mąki, Zosiu jaki typ używasz co wypieków drożdżowych? Pozdrawiam!

  35. Zosiu, jak myślisz czy można ciasto drożdżowe zastąpić francuskim? Pozdrawiam ;)

  36. Robiłam je ostatnio i byłam przerażona, ponieważ znikały szybciej niż jak robiłam cynamonki tylko z cynamonem :D Są fantastyczne nawet następnego dnia.

  37. Witam! Bułeczki zrobiłam, pyszne, proste do zrobienia. Dziękuję.

  38. Zosiu,

    a ja mam pytanie odnośnie do przechwywania – dlaczego lnianą ściereczką należy je przykryć? Czy nie lepiej owinąć szczelnie folią…?

    Pozdrawiam serdecznie!

  39. Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej i upiec dopiero następnego dnia?

  40. Bardzo mnie zainteresował ten przepis. ? Zastanawia mnie tylko czy przez to ze pomijamy tu czas wyrastania nie powoduje ze bułeczki sa twarde i malo wyrosniete? ?Chce upiec wieczorem – jak myślisz, Zosiu, na śniadania beda jeszcze świeże i dobre? ?

  41. To już wiem co będę jutro piec na weekend! Do tej pory robiłam bułeczki cynamonowe z masłem bez czekolady. Mam nadzieję że można dodać także gorzka czekoladę za którą przepadamy bardziej :)

  42. Dzisiaj mam gości na popołudniowej kawie i będę piekła te pyszne bułeczki. Oby mi wyszły!

  43. Mam takie może głupie pytanie. Czy po wyrobieniu ciasto nie musi wyrosnąć? Od razu je można wałkować?

Dodaj komentarz