Na bieżąco staram się przeglądać statystyki mojego bloga – choćby dlatego, żeby porównać przepisy cieszące się największą popularnością z tymi, które obecnie publikuję. Uśmiecham się sama do siebie patrząc na wpisy sprzed 6 lat (np. na powtarzające się kadry rozbijającego się jajka :) średnia ostrość, monotonne ujęcia i moje czerwone paznokcie w trakcie zagniatania ciasta :)) ale świadomie je trzymam, bo wiem, że są przepisy, do których nadal chętnie powracacie. Ja mam podobnie – na niektóre strony zaglądam prawie codziennie, żeby poczytać i sprawdzić, co nowego. Co więcej rozpoznam większość ujęć ich autorów i przypomnę sobie w jakim kontekście stworzone były przepisy. Dzisiejszy wpis to efekt krótkiego przeglądu przez polską i zagraniczną kulinarną blogosferę, sprecyzowany pod kątem słodkości. Mój apetyt podpowiada mi, że wszystkie warto wypróbować!

1. THECINNAMAN.COM

Peanut butter mochi cake

Ciasto dla wyjątkowych fanów domowego masła orzechowego. Skład prosty, procedura również nie wydaje się skomplikowana. Mam zamiar przetestować w najbliższy weekend, tylko dodam nieco więcej przypraw korzennych. W końcu mamy listopad!

2. OURFOODSTORIES.COM

Gluten-free Banana-Hazelnut Cake

Ourfoodstories.com to platforma należąca do Laury Muthesius i Nory Eisermann z Berlina. Nie jest to zwykły blog kulinarny, autorki zamieszczają tam wiele inspiracji wnętrzarskich i podróżniczych. Każde danie pokazane jest w ciekawej aranżacji. Fani designu i architektury, też znajdą coś dla siebie. Jednak najbardziej zadowolone będą osoby z nietolerancją glutenu. Sami się przekonajcie!

3. ROZKOSZNY.PL

Prosty chlebek bananowy

Tego młodzieńca nie muszę już Wam przedstawiać. Za każdym razem zagladając na blog Michała można odpłynąć myślami i zgłodnieć. Jeśli lubicie podróże i hiszpański klimat, warto zajrzeć na instagram Rozkosznego, ponieważ w tym momencie jest w Madrycie. Zazdroszczę!

4. DISPLACEDHOUSEWIFE.COM

Pumpkin Bourbon Cake With Brown Butter Bourbon Buttercream

Rebecca Firth mieszka w Californii i na co dzień zajmuje się profesjonalnie prowadzeniem kulinarnego bloga. Jej przepisy dotyczą deserów i o takiej tematyce wydała również książkę. W tym przepisie najbardziej ciekawi mnie jednak krem, który myślę żeby wypróbować przy cieście marchewkowym.

5. CALLMECUPCAKE.SE

Spiced pear cake

Lindę z bloga callmecupcake chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Mam jej wszystkie książki – a dwie z nich są po szwedzku (co dowodzi, że jestem Jej stałą wielką fanką, chociaż słowa po szwedzku nie znam :).

6. KAYLEYMCCABE.COM

Apple Pie + Pecans & Bourbon Caramel

Przepadłam wchodząc na bloga Kayley. Sama autorka mówi o nim, że jest o przepisach, pięknym jedzeniu i fotografii. Zdecydowanie ma rację. Polecam skupić się na tym ostatnim punkcie, ponieważ jej galeria zdjęć zapiera dech. Dodatkowo znajdziecie tam autorską kolekcję pre-setów i zdjęcia z podróży.

7. MAKECOOKINGEASIER.PL

Placek bananowo-kokosowy z białą czekoladą

Przepis na ten placek przypomniałam sobie dzięki wczorajszej wiadomości prywatnej od jednej z moich Czytelniczek. Wspomniała, że najczęściej piecze go dla swoich dzieci (trochę ogranicza liczbę cukru i dodaję miód) ale jest on w stałym repertuarze – szczególnie o tej porze roku. Kroi go na kawałki i pakuje dzieciom do szkoły. I gdyby nie jej ciepła wiadomość do mnie, to nie przypomniałabym sobie tego przepisu.

P.S. W wolnej chwili podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami. Może są stałe klasyki, które najczęściej odtwarzacie przy różnego rodzaju okolicznościach? Chętnie poznam albo sobie przypomnę :)

Kategorie:

41 odpowiedzi na “Jesienne słodkości, którym trudno się oprzeć czyli polecane przepisy z polskiej i zagranicznej blogosfery”

  1. Tarta z porem i łososiem! Wracam do niej bardzo często. Chociaż przyznam się że czytając każdy nowy post z przepisem mam ochotę go wypróbować :)
    Pozdrowienia z Krakowa!

  2. Ej, no nie było aż tak źle;-) często z radością wracam do pierwszych przepisów. Mogłabym wymieniać i wymieniać: tak tarta z porem i łososiem jest mega. Ze słodkości: nauczyłam się u Ciebie robić panna cottę (najlepsza). A moje dzieci szaleją za „moje ciasto cytrynowe” i babką karmelową.

  3. O tak! Rozkoszny💕 Cudowne dziecko polskiej blogosfery:)
    Masło, śmietanka… A nie fit-historie, które wmawiamy sobie, że są smaczne

  4. Zosiu, czytam Twojego bloga od lat, nie ominęłam chyba żadnego wpisu. Pierwszy raz zdecydowałam się coś tu napisać. Jestem z Trójmiasta więc z sentymentem patrzę na Twoje ujęcia 😊 gratuluję tylu wspaniałych pomysłów i talentu do gotowania. Mój ulubiony przepis to bananowe brownie, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. 😊

  5. Ciasto marchewkowe z Twojego przepisu😀 Jest to u nas obowiązkowe ciasto na Boże Narodzenie, taka nasza tradycja😋

  6. Malinowy król 👑🙎‍♂️

  7. Próbowałam już bardzo dużo z polecenia Twojego bloga. Ostatnio hitem jest http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/makaron-moge-jesc-caly-rok-fettuccine-z-duszonymi-na-masle-pieczarkami-czosnkiem-pietruszka-w-sosie-z-mascarpone-z-pancetta/. ale w weekend planuję http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/w-listopadzie-smakuja-najlepiej-czyli-maslane-rogaliki-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki-i-migdalami/. Mam Twoje książki w ciągłym obrocie. Nie wiem, naprawdę nie wiem, jak to się stało, ale drugą w dwóch egzemplarzach :)

    • Zosia

      Cieszę się, że makaron się spodobał – my też go bardzo polubiliśmy! I baaaardzo mi miło, że książki są w obrocie – to najlepsza rekomendacja!!!

  8. Obserwuję od samego początku. Budyń jaglany, ale bez miodu, babka wielkanocna czekoladowa – nie tylko na wielkanoc, quiche lorraine z mielonym i brokułem i wiele innych, ale te najczęściej powielam. Pozdrawiam

    • Zosia

      aaaaaa i znalazła się fanka jaglanki! Jak miło :) (bo obawiałam się, że słabo z tym przepisem :P). Pozdrowienia!

  9. Zosiu,
    aż ślinka leci na te wszystkie pyszności. Ja oczywiście zawsze piekę Twój sernik z białą czekoladą i skórką z cytryny.
    Ale w ten weekend będzie albo szarlotka, albo ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi;-)
    Pozdrawiam ciepło z chłodnego już południa PL,
    Marta

  10. Zosiu kochana!!! Na Twojego bloga wchodzę codziennie od samego początku jego istnienia. Jestem z trójmiasta, choć od kilku lat mieszkam w stolicy, i tym bardziej Twoje wpisy są dla mnie tak wspaniałe (bo bardzo tęsknie za morzem). Przetestowałam mnóstwo Twoich przepisów ale to właśnie wspomniane przez Ciebie (oraz jedną z komentujących osób) ciasto marchewkowe jest moim największym hitem! Nie tylko moim bo całej mojej rodziny jak i wszystkich przyjaciół i znajomych. Majstersztyk! Dziękuję za wszystkie przepisy i za to że jesteś z nami <3

    • Zosia

      Hej Natalio – ja też kiedyś mieszkałam w Wawie i doskonale rozumiem ,,tę” tęsknotę! Pozdrawiam zatem ciepło znad morza i życzę Ci szybkich odwiedzin :)

  11. hej Zosia,
    wypróbowałam już wiele Twoich przepisów, ale co roku…w okresie świątecznym wracam do dwóch…zawsze piekę z podwójnej lub potrójnej ilości…

    https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/tea-time/

    tu z czasem doszłam do perfekcji i wbijam zawsze migdał ostrym czubkiem w ciasto, aby mi przy pieczeniu nie wypadl… cukier rozdrabnaim w moździerzu wysypuje na mały podstawek….i zamiast posypywać każde ciasto cukrem, „zanurzam” każde ciasteczko przed położeniem na blachę właśnie na podstawku z cukrem- do dołu migdałem…. wówczas jest idealnie i cukier nie spada:)
    A i jeszcze jak zaczełam piec ten przepis to zakochałam się w tej formie białej- do tart i musiałam taką sobie kupić z Ikei:) teraz z niej rzadziej korzystam, ale i tak ma do niej sentyment:)

    http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/kruche-pierniczki-z-przyprawami-korzennymi-i-otarta-skorka-z-mandarynki/

    rok temu poraz pierwszy piekłam z córką… smak mandarynki niezastąpiony! A Młoda cieszyła się, że może każdego dnia iść sobie i wyjąć z pudełka jedno ciastko;)

    pozdrawiam ciepło z Drezna!

    • Zosia

      Patent z cukrem w moździerzu – super! Dziękuję za podpowiedź. A o tych pierniczkach to też zapomniałam i chyba powrócimy w tym roku! Uściski!

  12. Witaj Zosiu !
    Jako pierwsze danie, które wykonałam z Twojego przepisu to była tarta z oreo i malinami. Jako absolutnie nie umiejąca gotować wiecznie zapracowana studentka byłam zachwycona prostotą tego deseru. Ciasto podbiło serce wszystkich domowników, przyjaciół i najbliższej rodziny:-) dziś już obserwuję Cię jako Mama najukochańszego 2 latka i chce Ci podziękować za te wspólne 8 lat ! Za chwile relaksu, za piękne kadry, za to ciepło bijące z Twojego domu :* oraz polecenie zobaczenia cudownego miejsca – Gdyni Orłowo ! Uściski Zosiu dla Ciebie i całej rodzinki :-)

  13. Z twoich przepisów to makaron z boczkiem,grzybami,orzechami i sosem serowym,co chwilę go wcinamy.ponadto co sobotę kupuje u starszej pani na bazarku chałkę i robię w jajku i mleku-twoj przepis.cudo. z moich obowiązkowych to blok czekoladowy i sernik na herbatnikach z duuuza ilości masy krokowej na górze.az ślinka cieknie i zrobilam się głodna, a w domu tylko ogórkowa

  14. Zosiu. A z którego ze swoich przepisów jesteś szczególnie dumna?

    • Zosia

      Hmmm trudno powiedzieć! Z każdym mam związane wspomnienia… to też zależy od pory roku… wiem, że najczęściej odtwarzanym przez przepisem jest wieniec adwentowy (a to zawsze cieszy, jak znajdzie się taki faworyt).

  15. Zdecydowanie czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi i mascarpone bez mąki ❤️ Noe wiem czy jest na blogu, bo przepis znalazłam w pierwszej książce. Uwielbiam je i podałam przepis dalej. Jest podawane z lodami, bitą śmietaną i owocami albo jako baza do tortów. To właśnie ciasto na teraz do kubka gorącej herbaty korzennej lub pysznego kakao.

  16. Zosiu. Z przyjemnością wracam do Twojego przepisu na tartę cytrynową oraz na tę z serkiem Ricotta i gruszkami. Kiedy je piekę i częstuje Przyjaciół to westchnień nie ma końca. Tarty wytrawne z Twoich przepisów były poczęstunkiem na weselu mojej kuzynki. Chrusty smażę jak udaję się z wizytą do Przyjaciół i chcę Ich zaskoczyć, i uradować Ich kubeczki smakowe. Mogłabym pisać i pisać o tym, że dzięki Twoim recepturom chce się pichcić 😍. Wymieniłam tylko kilka pozycji.Skorzystałam z większej ilościTwoich kulinarnych cudenek.Dziękuję bardzo za nowe przepisy, piękne zdjęcia z różnych etapów życia osobistego oraz za uśmiech Twój. Cieplutko pozdrawiam. Wierna od początku istnienia bloga, czytelniczka, Małgosia.

  17. Sernik z limonką i białą czekoladą zagościł u nas na stałe w wielkanocnym menu ;)

  18. Aaaaaaa, dziękuję pięknie! I do tego w takim wyborowym towarzystwie…
    Ściskam,
    Michał

  19. Bardzo lubię; moje ciasto cytrynowe, brownie bananowe, często pieke te ciasta, są pyszne i szybko się je robi i zawsze wychodzą. Z obiadów lubię przepisy gdy nie chce mi ze gotować makaron z łososiem albo z krewetkami, akurat robiłam ten makaron w tym tygodniu, szybki i smaczny!
    Pozdrawiam Zosiu 😘

  20. U mnie od wielu lat na przyjęciach sprawdzonym hitem jest Twoje ciasto na cienkim, kruchym spodzie, z masą kajmakową i mascarpone, z prażonymi migdałami na górze. Zawsze sie udaje i zawsze już w rodzinie wszyscy kojarzą przyjęcia u mnie z tym ciastem. Jest pycha. A przepis wydrukowałam od Ciebie przynajmniej z 8 lat temu. Pozdrawiam i uściski :)

Dodaj komentarz