Krucha tarta cytrynowo – śmietankowa z dojrzałymi figami

* * *

Kawałek kruchej tarty prosto z piekarnika do niedzielnej szklanki mleka Przedstawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych tart. Delikatna i puszysta – a to za sprawą dobrze ubitej śmietanki. Po prostu rozpływa się w ustach. Na wierzch cytrynowego miąższu dodałam świeże figi. To jeden z tych owoców, który jest miłym wspomnieniem śródziemnomorskich wakacji- Turcji którą niegdyś odwiedziłam i to tam zasmakowałam tych połączeń. Wybierając dojrzałe owoce zwracajmy uwagę na ich kształt – powinny przypominać gruszkę i mieć barwę ciemnofioletową. Te w kolorze zielonym są najczęściej przeznaczone do suszenia.

Skład: 

(forma o wymiarach:  25 X 28 cm)

150 g mąki

120 g schłodzonego masła

25 g cukru pudru

nadzienie:

250 ml śmietanki kremówki 36 %

sok z 3 cytryn

skórka otarta z 1 cytryny

3 jajka

100 g cukru

do dekoracji: świeże figi

cukier puder

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i cukier. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.

3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy jajka, sok z cytryn, cukier i otartą skórkę cytrynową. Całość delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników i przelewamy na kruchy spód. Umieszczamy ponownie w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 20 minut lub do ścięcia się wierzchu. Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę cukierniczą. Dekorujemy plastrami świeżej figi i posypujemy cukrem pudrem.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie