7 stycznia 2014

Orange yogurt cake

Skład:

500 g mąki

220 g cukru

2 jajka

500 g jogurtu greckiego

150 ml oleju roślinnego

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

otarta skórka z 1 pomarańczy + sok

Krem: 2 serki kremowe, śmietankowe po 125 g (np. Turek) + 100 g masła + 1/2 szklanki cukru pudru

A oto jak to zrobić:

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z pomarańczy, otartą skórkę, olej a na końcu jogurt. Delikatnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z sodą, Ciasta nie wyrabiamy, ani nie miksujemy- jedynie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C przez 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

2. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Masło ubijamy na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder oraz serek śmietankowy. Całość miksujemy, aż nie będzie grudek. Krem przed nakładaniem na ciasto możemy schłodzić na parę minut w lodówce. 

Komentarz: Tę wersję kremu / serka najczęściej podaję do ciasta marchewkowego, ale przy cieście jogurtowym też się sprawdza. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, możemy dodać kilka kropel soku z cytryny. Po udekorowaniu ciasta kremem, warto posypać otartą skórką z pomarańczy.

Follow my blog with bloglovin!

Kategorie:

61 odpowiedzi na “Orange yogurt cake”

  1. aż mi ślinka cieknie – znowu:))

  2. Wygląda pysznie :)

  3. Widok ciasta niesamowity, a te pomarańczki, jak nie pomarańczki! Bardziej mandarynko-gruszki :D
    Zosiu a kiedy zaszczycisz nas nowym cyklem?

  4. Czas wypróbować przepis… :)

  5. Wygląda apetycznie, nigdy nie jadłam takiego ciasta, więc będę musiała spróbować ;P

  6. Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    Więcej informacji :
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

  7. fajny pomysł :D taki lekko po-świąteczny ;) Przypomina ciasto klementynkowe, na które znalazłam przepis ostatnio…

    Zapraszam do siebie na dietetyczną wersję pancakesów :
    http://pani-mucha.blogspot.com/

  8. Gosiu,
    Czy ten krem zastyga na cieście niczym lukier?
    Jak długo można przechowywać taki krem z serka jeśli jakimś cudem nie zostanie pożarty od razu??
    Pozdrawiam

  9. Ciekawy przepis, aż poczułam zapach tego ciasta ;)
    A! Muszę Ci się, Zosiu pochwalić (a właściwie Ciebie i Twój przepis). Piekłam na Święta pierniczki wg Twojej receptury i wyszły pyszne! Dziękuję!
    Szukam właśnie kolejnych inspiracji kulinarnych na Twoim blogu z myślą o jutrzejszym obiedzie :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  10. A u mnie dziś Zosine spaghetti z cynamonem, ziołami i przecierem pomidorowym, który nomen omen wekowalam latem z przepisu rownież z tego bloga!
    Ot, jak wielka fanka jego jestem :-)
    Ciacho pewnie pyszne, ale jakoś wydaje mi sie, ze mocno kaloryczne?

  11. nie pozostaje mi nic innego jak upiec :)

  12. pyszota, pięknotk..ja dzisiaj piekłam bardzo podobne, z tym ze z cytrynami,,i w wersji bez glutenu(maka zastąpiona zmielonymi migdałami i kasza kukurydziana)…wspaniały smak dla małych i dużych….Pozdrawiam Zosiu :-)

  13. Aż żal nie wypróbować przepisu. I co z tego, że pełno przepisów na ciasta z pięcioma warstwami i wyglądem, jakby robił cukiernik, i tak go nie zrobię. A Zosine owszem.
    Te owoce wyglądają jak kumkwaty, czy to one, Zosiu?
    Pozdrawiam serdecznie.

  14. Doczekałam się przepisu, yupi :)
    Szkoda Zosiu, że nic nie napisałaś, czy smakowało, czy szybko znikło z talerza ? :)

  15. Hej Zosiu mam pytanko, w lutym wybieram się do Gdańska i mam prośbę, czy mogłabyś polecić jakieś dobre miejsce z jeszcze lepszą kawą (oczywiście nie mam na myśli żadnej sieciówki, tylko jakąś dobrą kawiarnię) oraz miejsce gdzie mogę zjeść smaczny obiad?

  16. Juz zrobione:)) Spobowane i zatwierdzone:) Proste i pyszne.Dziekuje ci Zosiu za ten przepis.Pozdrawiam.

  17. oby nie było za suche, ale dość tych słodyczy po świętach, ile można tyć.
    _
    http://dropofmusic.blogspot.com/

  18. Musi być niezwykle smaczne :) Z pewnością spróbuję :)

  19. Ostatnie ciasto jogurtowe było nieziemskie, to też muszę wypróbować :)

  20. Zosiu, serdeczna prośba o podawanie rozmiarów blach, na jakich pieczesz :-)
    Myślę, że krem można też posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
    Pozdrawiam ciepło.
    A ciasto wypróbuję w weekend!

  21. Zosiu, gdzie można kupić taką fajną kratę, która przewija się u Ciebie na zdjęciach??? Pozdrawiam

    • No właśnie, skąd ta kratka? Jest rewelacyjna :

    • Zosia

      Dziewczyny drogie :) tę kratkę przywiozłam z podróży z Włoch, ale dzisiaj widziałam w TKMaxx (czarną i stalową), Pozdrawiam ciepło, Zosia

    • Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź. Pozdrawiam. :)

  22. Witam Zosiu,
    Dość często korzystam z Twoich przepisów i zawsze udają się wyśmienicie. Zaprezentowane wyżej ciasto chciałam upiec na urodziny znajomej i stąd mam pytanie – czy myślisz że dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej do ciasta to dobry pomysł czy może lepiej nie kombinować? :) Pozdrawiam serdecznie.

    • Zosia

      Myślę, że jedynie na sam wierzch warto dodać :-)

      Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki!

      Zosia

  23. Cudnie wygląda i naprawdę proste w wykonaniu.

  24. Zosiu, To już mój drugi komentarz (powoli się rozkręcam) !
    Właśnie rozpoczynam pieczenie kolejnego ciasta. Zawsze jak mam chwilkę wolnego czasu i jestem w domu (bo rodzice mają zawsze najlepiej zaopatrzoną kuchnie) to otwieram Twojego bloga i wybieram co by tu znowu upiec. Nie wiem jak to robisz, ale Twoje przepisy jako jedyne mi wychodzą. Nie przestawaj i dodawaj kolejne :)

    Pozdrawiam z Gdyni
    Agata

  25. Wypróbowałam dużo Twoich przepisów i są naprawdę udane, jednak na ciasto gruszkowe niekoniecznie, za dużo mąki, a mało jaj, tutaj widzę podobnie i niestety ciasto w takich proporcjach wychodzi średnie, ale inne przepisy raj więc korzystać będę. Ot taka uwaga ;) Pozdrawiam

  26. Witam Zosiu, mam następujące pytanie. Kiedyś pojawiła się informacja na blogu o tym, że powstaje Twoja książka kucharska Twojego autorstwa (dokładnie na stronie sklepu MCE). Czy to jest dalej aktualne? :) Czy możemy spodziewać się książki?

    Proszę o odpowiedź :)

  27. Zosiu,

    wybieram się do Trójmiasta z moim chłopakiem czy mogłabyś polecić jakieś fajne restauracje/knajpki w Gdańsku?

    pozdrawiam serdecznie

  28. zrobiłam :) wyszło :) urosło :) jest pyszne :) pytanie tylko, czy miało być „mokre” w środku ?

  29. This is a topic that is near to my heart… Best wishes! Exactly where are your contact details though?

  30. dziekuję za przepis :) ciasto wizualnie na 5+ ale niestety nie wiem gdzie popełnilam błąd ale wyszło bardzo mokre a postępowałam zgodnie z przepisem. pozdrawiam

    • U mnie niestety tak samo….o co chodzi? Trzymalam 20 min dluzej in nie pomoglo….

    • Zosia

      ;/;/ to nie dobrze! Ale zakales wyszedł czy za mokre?

    • Mokre i kleiste ;/

    • u mnie też mokre i kleiste chociaż w zasadzie bardzo smaczne…no ale zupełnie inne niż u Ciebie na zdjęciu a przede wszystkim w kolorze intensywnie pomarańczowym w środku.

    • mi też wyszło mokre, zakalca była może taka cieniutka warstewka u góry. Ale ogólnie pyszne :)

  31. U mnie też ;-( Tylko 0,5 cm jest suche i wygląda jak u Ciebie na zdjęciu, cały środek ma konsystencję budyniu.
    Czy składniki trzeba odmierzać z wagą? Fakt, że niektóre wsypywałam na oko ale przecież w przepisie jest np. dwie pomarańcze, a mogą być duże, małe, średnie.
    Też trzymałam ciasto dłużej, wkładałam patyczek itd ;-(
    Proszę o jakąś poradę.

  32. REWELACJA!!! dzisiaj upieczone i prawie całe zjedzone! Robiłam zgodnie z przepisem i wszystko wyszło idealnie – będzie hitem w moim domu!!! do mleka – idealne!

  33. ja się boję że jak zrobię to mi wyjdzie zakalec, bo w każdym cieście które ma mleko lub jogurt wychodzi mi zakalec :(

    • Jeżeli chodzi o ciasta ucierane to w uniknięciu zakalca pomaga:
      1. składniki mszą być w temperaturze pokojowej
      2. nie mieszamy ciasta za długo, tylko do połączenia składników.
      Ja też miałam problem z wiecznym zakalcem, ale od kiedy stosuje się do tych zasad, udaje mi się go uniknąć :)

  34. Przed chwilą zrobiłam ciasto, troszkę inne wyszło niż na zdjęciu, w środku jest bardziej mokre i pomarańczowe, tak jak dziewczyny wyżej piszą. Trzymałam je prawie 1,5h w piekarniku, po 50min. w środku dalej była surowa masa. Ale mam nadzieję, że będzie dobrze smakować, dam znać później :) Pozdrawiam!

  35. Zosiu chciałabym zrobić to ciasto w tortownicy o średnicy 24cm. Prosiłabym Cię o małą podpowiedź, w jaki sposób nastawić piekarnik? Mam tu na myśli grzanie z góry i dołu jednocześnie czy tylko z góry? I wstawia się po środku czy u góry, czy na dole?

    Pozdrawiam ciepło,
    Kinga :)

    • Zosia

      Najlepiej ustawić opcje: góra-dół jednocześnie oraz ustawić formę po środku,

      Z pozdrowieniami,

      Zosia

    • Zrobiłam w tortownicy i sam środek mi się nie dopiekł, mimo że ciasto było w piekarniku ponad godzinę.. A gramatury też trzymałam się uważnie.

  36. Pierwszy raz robiłam coś wg Twojego bloga i… wyszło niesamowite ;o A ręki do pieczenia to ja nie mam. Jestem zachwycona i chyba zabiorę się za kolejne przepisy, pozdrawiam :-)

  37. you few interesting things or suggestions.

  38. Ciasto WSPANIAŁE! Wilgotne, nie za słodkie (a chciałam zmniejszać ilość cukru), przepyszne. Kremu wyszło za dużo, dlatego następnym razem zmniejszę proporcje o 30%. Pierwszy raz piekłam coś pomarańczowego i na pewno nie ostatni raz. Ciasto jest na dużą keksówkę – ja piekłam w 35 cm.

  39. Zosiuuu zakalec wyszedl! Jakas rada?

  40. Hello.This post was extremely motivating, especially since I was investigating for thoughts on this subject last Tuesday.

  41. Google

    Always a massive fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get a great deal of link really like from.

  42. Very couple of internet websites that transpire to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out.

Dodaj komentarz