Skip to main content

…podano śniadanie!

     Najprzyjemniejsza chwila dnia- najlepiej jeszcze, żeby była to sobota a ja lecieć nigdzie nie muszę. Cisza zza oknem, w radio szum złotych przebojów – nie muszę dosłuchiwać się, gdzie tym razem korki w Trójmieście- cudo! O bosych nogach spokojnym, dostojnym krokiem zmierzam do kuchni. Dziś będę łakomczuchem. Chałka z truskawkami dopełni mojego porannego szczęścia.

A oto przepis:

skład:

1 chałka

0,5l mleka

3 jajka

50 dag cukru pudru

1 paczka mrożonych truskawek

2 łyżki miodu

3 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki masła i 5 kropli oliwy

A oto jak to zrobic:

  1. W zwykłym garnku roztrzepuję 3 jajka (w okresie większego zachorowania, warto sparzyć wrzątkiem) z mlekiem i  z 3 łyżkami cukru waniliowego,
  2. równocześnie, podgrzewam zmrożone truskawki i dodaję 2 porządne łyżki miodu, po 3 minutach blenderem miksuje zawartość,
  3. pokrojone kawałki chałki, zamaczam oddzielnie z dwóch stron w mojej masie jajecznej i przypiekam na oczekującej już, rozgrzanej z 2 łyżkami masła i kropelką oliwy patelni,
  4. usmażone kromki, solidnie posypuje cukrem pudrem, oblewam ciepłą masą truskawek i jem!

 

29 Odpowiedzi do “…podano śniadanie!”

  1. Śniadania w takim wydaniu jeszcze nie znałam! Dzisiaj, również w sobotni poranek, wypróbowałam Twojego przepisu. Znałam chleb w jajku z mlekiem i stopionym serem-w wersji na słono. Nie wiedziałam, że mogę sobie zaserwować również słodkie śniadanie, w takim połączeniu. Dodatkowo sos z truskawek, rewelacja!
    Polecam wszystkim!

  2. Ślinka cieknie na sam widok…już wiem co podam w najbliższy niedzielny leniwy poranek mojemu pasibrzuskowio ;)

  3. Pyszna sprawa! Chałka zawsze będzie mi się kojarzyła z dzieciństwem a truskawki z latem :) w najbliższą sobotę sprawdzę z czym się one kojarzą mojemu chłopakowi :D

    • Trzymam kciuki- na pewno zasmakuje Twojemu chłopakowi. Rewelacyjna jest też z malinami- ale to wersja de lux ;-), którą lepiej przetestować w wakacje, gdy maliny są bardziej dostępne. Z pozdrowieniami!

      • mam kilka słoiczków przecieru malinowego z ogródka jego mamy :) smakują cudownie do herbaty w zimowe poranki, jako sos do lodów waniliowych więc spróbuję ich użyć do Waszego przepisu, pewnie to nie to samo co mus ze świerzych owoców, ale przynajmniej będzie ekologicznie ;) to w sobotę… a dziś wyprubuję przepis mojej koleżanki Gosi na kruche cynamonowe gwiazdeczki, niebo w gębie i dodatkowe kalorie, których spalenie zajmie mi chyba wieczność :P

  4. Uwielbiam gotować i jeszcze bardziej smakować nie mówiąc o eksperymentowaniu:):)I powiem szczerze ,ze ta chałka z truskawkami chyba mi sie dzis przysni:)No to mam słodkie sniadanie na weekend dla narzeczonego:)
    Zosia świetny blog!Czekam na nowe pomysły:)

    • Witaj, cieszę się bardzo, że przepis Ci się spodobał. A zatem trzymam kciuki za Twoją wersję i życzę smacznego! Pozdrawiam,
      Zosia

  5. ja też spróbuję, dopiero w weekend..już slinka leci..mniami…
    Zosiu masz bardzo ładną kuchnię..możesz ją troszkę bardziej pokazać:)?
    Pozdrawiam..

  6. Mmmmm….
    Za czasów studenckich stary chleb się maczało w mleku, smażyło na patelni i podawało posypany cukrem.

    Teraz cza na wersję lux :)

    Co prawda jestem uczulona na miód, ale może zastąpię go brązowym cukrem :)

    Na pewno z przepisu skorzystam.

  7. W sobotni poranek uraczyłem żonę takim śniadaniem jednakże mam pewne wątpliwości co do ilości niektórych składników w podanym przepisie. Nie miałem nigdy wcześniej z czymś takim do czynienia dlatego nie wiedziałem jaki powinien być efekt końcowy…
    Mleka w przepisie jest podane 0,5 l – dałem 0,25 l i spokojnie by wystarczyło na jeszcze jedną chałkę więc obstawiam, że powinno być 0,5 szklanki :)
    Cukier puder 50 dag ? Tylko do posypania? Pół kilograma cukru? 5 dag chyba :)
    W każdym bądź razie wyszły OK :) Plus u żony zapewniony.
    Pzdr

  8. mam ten sam zestaw sniadaniowo-obiadowy po dziadku:) pozdrawiam dzisiaj odkryłam bloga.Skusiło mnie zdjęcie we wstępniaku z piękna kuchnią (a to moja słabość) i Wasze śliczne buzie.

  9. do tej pory uwielbiałam chleb w jajku przepisu mojej Babci. szybko i smacznie. Chleb zamoczony w jajku i bach na p0atelnie. A tu widzę taką nowość, nie dość, że chałka to jeszcze na słodko z truskawkami. mnie skusiłaś, a ja postaram się skusić Babcię :P

  10. To jest genialne!!!! Zrobiłam wczoraj na deser i wszyscy moi goście byli zachwyceni :)

  11. Rarytas !
    Jak to mówią niebo w gębie, palce lizać, jednym słowem super ! Tylko troszkę napryskało mi gorącym tłuszczem, ale przeżyłam !
    Dzięki za przepis, oby więcej takich dobroci, jak zawsze u Ciebie Zosiu ;)
    Dzięki Tobie wiem, że gotowanie to moja pasja !

  12. Thanks for some quality points there. I am kind of new to online , so I printed this off to put in my file, any better way to go about keeping track of it then printing?

  13. sobotni poranek: właśnie skończyłam robić chałkę z truskawkami z własnego ogrodu. Jest genialna! Jestem właśnie w trakcie jedzenia :)) Zosiu, blog pierwsza klasa! :)

  14. ZOSIU ! KASIU !

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    D Z I E W C Z Y N Y

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    P R O S Z E

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    N A P I S Z C I E C O S O

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    S O P C I E

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    gdzie warto sie wybrac,
    co warto zobaczyc
    restauracje, kawiarnie, cluby,
    ciekawe i niezwykle miejsca

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SA WAKACJE, JEDZMY DO
    S O P O T U :))

  15. dzisiaj w sobotni leniwy poranek podałam cudowne słodkie śniadanie domownikom :) wszyscy byli zachwyceni :) a najbardziej ja :) polecam wszystkim ten przepis :)

  16. Zosia ale rozpusta :) Chałkę uwielbiam, ale zwykle jem z masłem, konfiturą domową z malin lub z miodem – taka na patelni …. hmnnn … chyba spróbuję :)
    tylko późnej te wyrzuty sumienia … a co tam :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.