7 maja 2011

Przepis na gofry.

Skład:

1 ¾ szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

3 łyżki cukru pudru

3 jajka

1 ¾ szklanki ciepłego mleka

1/3 kostki masła

½ łyżeczki cukru wanilinowego

2 kropelki esencji waniliowej

Nalewamy gotowe ciasto, na rozgrzaną płytę gofrownicy.

Warto wspomnieć, że pierwszy gofr nie zawsze nam wyjdzie. Przy wyjmowaniu, użyjmy widelca (a najlepiej drewanianej łyżki).

A oto jak to zrobić:

1. Masło roztapiamy w małym rondelku i czekamy aż wystygnie. Jajka ucieramy w mikserze z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i esencją waniliową na białą masę.

2. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy ciepłe mleko, masło i utarte jajka z cukrem. Mieszamy wszystkie składniki i odkładamy na 20 minut.

3. Gotowe ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy. Gotowe gofry najlepiej przechowywać w ciepłym piekarniku. 

… z cukrem pudrem i konfiturą malinową domowej roboty

… z cukrem pudrem, konfiturą malinową i serkiem mascarpone

.. z ubitą śmietaną (pianki marshmallows do dekoracji)

… z masłem orzechowym

Kasia zdecydowanie preferuje gofry ze świeżymi owocami i ubitą śmietaną. Jak ją przygotowuje? .. to już Jej kulinarny sekret!

Kategorie:

46 odpowiedzi na “Przepis na gofry.”

  1. o rany, wyglądają przecudnie. Wykorzystam przepis, słyszałam że można robić gofry również w tosterze (takim do spiekania kanapek na leżąco, a nie takim z którego kanapki wyskakują) – bo nie mam gofrownicy jeszcze, chyba spróbuję tak.

    • Koniecznie napisz jak udały się gofry w tosterze! Też chciałabym tak zrobić :))) Pozdrawiam!

    • naprawde? to bylabym zaintersowana bo tez nie mam gofrownicy :)

    • Tak, to prawda:)

    • ja też robiłam w opiekaczu dopóki nie nabyłam gofrownicy :) wychodzą również świetne z tym że ja mam taki opiekacz w którym te nakładki są wymienne i w zestawie były takie do gofrów :) aha no i polecam gofry z jagodami (bądź truskawkami) zmieszanymi ze zwykłą śmietaną i cukrem :) takie lubię najbardziej :)
      pozdrawiam :*

  2. wow,Zosiu jeste ładniejsza od Kasi :)

  3. Gofry przecudne i Wy przecudne :))))

  4. zobaczyłam posta no i …. kupiłam właśnie gofrownicę :)

  5. Jakie słodkie! W rzeczywistości i w przenośni :).

  6. a wczoraj miałam okazję kupić w netto gofrownicę po przecenie identyczną jak Twoja i nie kupiłam : ( oby w poniedziałek jeszcze była!

  7. mmm pycha! Zosiu jesteś śliczna, a gofry wyglądają obłędnie! Mam pytanie: ze względu na zbliżające się lato i upały, chciałabym Cię poprosic o zamieszczenie przepisu na domowe lody. Czy w ogóle jest możliwe zrobienie lodów w domu i czy są potrzebne do tego jakieś specjalne urządzenia? Z góry dziękuję i pozdrawiam!

  8. gofery z dżemorem! pysznie !:D
    pozdrawiam :)

  9. PANI ZOSIU MA PANI PIEKNA TWARZ I DELIKATNĄ URODE-MAM PYTANIE JAKICH KOSMTYKÓW PANI UZYWA? :)

  10. o! Jakie ładne gofry! Próbowałam robić je raz i wszystkie były gumowe i więcej nie próbowałam:| ale to się zmieni:D Wyglądają pysznie, a smakują.. oooo… to oczywiste, że są pychaa!!

    Uzależniłam się od Twojego bloga:) wchodzę po tysiąc razy i czekam na nowe przepisy. Jedzenie tak ładnie podane może zachęcić do pichcenia nawet najbardziej opornych i lubiących mamine obiadki ;) Pozdrawiam.

  11. A mi nigdy nie wychodzą gofry z prawdziwego zdarzenia…nie wiem czy to wina przepisu, gofrownicy czy kucharki?:)
    Zosiu, proszę, zdradź jakiś super nieskomplikowany i smaczny przepis na wiosenne sałatki z nowalijkami i włoskie sosy do past, coś w deseń ragu, czy cukinia- baklażan (Twoje pesto przepyszne!zachwycali się nim nawet wloscy znajomi). I jeszcze pytanie: możesz zdradzić, gdzie kupiłaś tą małą białą (dobrze widze?), maży mi się taka oddawna. Pozdrawiam serdecznie

  12. przepraszam
    *marzy

  13. Gofry bardzo apetycznie wygladaja. Stroju nie bede komentowac;)

  14. ha właśnie dzisiaj szukałam nowego przepisu na gofry, a znasz może ten z budyniem? wychodzą przepyszne polecam ! Wasze oczywiście cudownie udekorowane ! :)
    Pozdrawiam panikiler ! :D

  15. cudne loczki ;D piszę tutaj, bo mam większą szanse, ze odpiszesz;D Jak je robisz? Lokówka? Wałki? Proszę odpowiedź jeśli możesz. Gofry pyszne i ślicznie wyglądają.

  16. Zosiu, widzę że Ty też dbasz o wygląd i moda nie jest Ci obca. Jestem ciekawa jaki masz styl. Daj się namówić na więcej postów o modzie z Tobą w roli głównej lub jako towarzyszka Kasi :) Czy Ty też lubisz obcasy? Bo do tej pory widziałam Cię tylko w kaloszach i trampkach :) Ale oczywiście nie przestawaj gotować, bo jesteś w tym świetna!! :)

  17. Zosiu, gofry wyglądają uroczo! Zapewne również tak smakują, niestety mogę tylko na nie nieśmiało spoglądać, ze względu na chęć zrzucenia kilku kilogramów ;). Aż mam ochotę popędzić do kuchni i przygotować takie cudeńka. Cóż, mam nadzieję, że za jakiś czas wrócę do Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie! :)

  18. Zosiu bardzo mi się podobają Twoje potrawy i Twoje stroje. Przepisy na pyszne jedzenie poznajemy, może dałabyś poznać nam również w co jesteś ubrana na zdjęciach bo wyglądasz zawsze ślicznie :)
    pozdrawiam ciepło

  19. Ale słodko!
    Gofry w pięknej odsłonie. ;P

    Miłego wieczoru! ;)
    Ola R.

  20. Dobry wieczór. Mój brat stworzył program, dzięki któremu życie w kuchni staje się łatwiejsze. W jego imieniu chciałbym zachęcić do korzystania z aplikacji zarówno autorki bloga jak i wszystkich odwiedzających, http://www.cookiemaster.pl
    Jeśli spodobałby się wam program miło byłoby gdybyście zamieściły jakąś wzmiankę na jego temat, albo chociaż odnośnik do strony podczas kolejnego super wpisu-przepisu na blogu. Pozdrawiam, tymczasem uciekam na gofry wg waszego przepisu!

  21. Cześć Zosiu! Od daaaaawna mam wielką ochotę na pizzę, lecz taką zrobioną w domowym zaciszu wspólnie z przyjaciółmi czy rodziną. Mam kilka przepisów, ale wolałabym taki sprawdzony. Gdy robiłam ją tydzień temu ciasto wyszło niby dobre, ale takie jakieś… no dziwne! :D Więc bardzo prosiłabym w niedalekiej przyszłości o przepis na pizzę. Pozdrawiam!!!

  22. A ja apeluję o jakieś sałatki owocowe, deserki lodowe, koktajle (alkoholowe lub bez), coś w sam raz na ciepłe popołudnia:)

  23. hej Zosiu!!!uwielbiam Twoją stronę i korzystam ze wszystkich przepisów:)Mam prośbę, czy mogłabyś podać mi markę gofrownicy?Chcialabym kupić nową, ale nie wiem za bardzo jaka:)dziękuje i pozdrawiam serdecznie

  24. witam.
    od dłuższego czasu oglądam waszego bloga i za każdym razem podobają mi się paznokcie Zosi. :)
    w związku z tym chciałam zapytać jaki lakier i odcień masz na paznokciach. naprawdę jest super.

    pozdrawiam

  25. Zosiu,
    przepis super. Gofry wyszły rewelacyjne i całej mojej rodzince bardzo smakowały. Będę zaglądała i korzystała z przepisów.
    Pozdrawiam.

  26. Właśnie zrobiłem ciasto na gofry i czekam te 20 minut, mam nadzieje że Mi wyszły. Oglądając te zdjęcia naprawdę narobiły mi smaku ::)

  27. Finally, an issue that I am passionate about. I have looked for information of this caliber for the last several hours. Your site is greatly appreciated.

  28. To wszystko co robicie jest tak przesłodzone, że brak słów.

  29. A czy przy smażeniu gofrów należy gofrownicę smarować małą ilością oleju? Mnie się zazwyczaj przyklejają i po otwieraniu rozdwajają. A co z temperaturą? Mam na maksymalną temperaturę ustawić urządzenie ? Pozdrawiam ;)
    Karolina

    • Zosia

      Zawsze pierwszy gofr przywiera do dna, więc na początku można posmarować tłuszczem. Później już nie :)

  30. Od dłuższego czasu szukałam dobrego przepisu na gofry, ponieważ chwilę po upieczeniu robiły się ‚gumowe’. Straciłam jednak już nadzieję i schowałam gofrownicę, ale trafiłam na tę stronę, zrobiłam kilka rzeczy wg Twojego przepisu i postanowiłam wypróbować również ten na gofry. Opłaciło się! Były przepyszne :) Codziennie wchodzę na zakładkę gotowanie z nadzieją, że dodałaś nowego posta. Jesteś genialna! :)

  31. Gofry robiłam już wielokrotnie z różnych przepisów ale dopiero ten sprawił że gofry są lekkie i delikatne tzn nie są za bardzo zbite maką, co wiecej właśnie dzieki temu szybciej się smażą i przepisu wychodzi mi zawsze 13 gofrów w standardowej gofrownicy na 2 prostokatne gofry. Pozdrawiam i zabieram się do robienia knedli jako że nie tak dawno wróciłam ze Słowacji gdzie jak wiadomo knedliki królują w niemalże każdym barze mlecznym czy restauracji :-) Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za bardzo dobre przepisy !

  32. Przepis faktycznie bardzo dobry! Ja moje upiekłam na patelni bez tłuszczu i polałam syropem owocowym, wszyscy w domu byli zachwyceni!!

  33. muszą być przepyszne!

  34. Hm… zrobiłam gofry z Twojego przepisu… następnym razem jednak ubiję oddzielnie pianę i żółtka wówczas z pewnością będą bardziej puszyste a takie właśnie lubię najbardziej :)

  35. Pierwszy raz w życiu wyszły mi gofry! Przepis jest super. Polecam dolać na samym końcu do ciasta odrobinę wody mineralnej gazowanej. Robią się chrupkie, jak w budkach! :)

  36. chciałam spytac, ile wychodzi gofrów z tego przepisu? pozdrawiam!

  37. Wyszły świetne, dzięki :D

  38. Bardzo fajny przepis i na pewno go także wypróbuje. Tym bardziej że nie wydaje się przesadnie skomplikowany. A im coś łatwiej zrobić tym lepiej. Sama stosuję różne przepisy i faktycznie są takie, jakie zawsze wychodzą. Od siebie dam jeszcze taki sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ – też prosty i sama także czasami go stosuję. Wszystko zależy od upodobań smakowych na dany dzień. Może ktoś lubi też gofry z czekoladą lub syropem klonowym ?

Dodaj komentarz