4 maja 2012

Tort bezowo-jagodowy!

Chyba nie ma nic bardziej kuszącego na deser o tej porze roku, jak ubita śmietana z własnoręcznie upieczonymi bezami, serkiem mascarpone i owocami. Wysiłek włożony wcale nie jest spory, a efekt zniewalający – podobnie jak przy Malinowym Królu. 

Warto się skusić!

Skład:

5 białek

300 g cukru

500 g śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

ok. 500 g jagód  (mogą być mrożone)/borówek amerykańskich/truskawek

szczypta soli

1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)

A oto jak to zobić:

1. Jeżeli używamy mrożonych owoców, to pamiętajmy o wyjęciu z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem ciasta. 

2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż nasza masa będzie lśniła. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

3. Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 27 cm. Łącznie mamy 2 okręgi na oddzielnym papierze do pieczenia. Ubitą pianę z białek umieszczamy w rękawie i nanosimy w miejsce ograniczone okręgami. Tak powstaną nam dwa spody bezowe. Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni C i ostrożnie wstawiamy nasze 2 blachy ze spodami bezowymi. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie wyłączamy piekarnik i czekamy kolejne 30 minut aż ostygną.

4. Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy serek mascarpone. Dla smaku możemy dodać cukru wanilinowego. Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i kolejno nakładamy odsączone owoce, masę mascarpone i ponownie owoce. Przykrywamy drugim spodem. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na 2-3 godziny w lodówce. Koniecznie pamiętając o szczelnym przykryciu, ażeby inne zapachy z lodówki nie wdały się :)

Komentarz: Przed podaniem, warto wierzch posypać drobnym cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty. Tę wersję wypróbowałam również z truskawkami-koniecznie polecam!

Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż nasza masa będzie lśniła.

Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 27 cm. Łącznie mamy 2 okręgi na oddzielnym papierze do pieczenia.

2 odrysowane okręgi o średnicy ok. 27 cm

Ubitą pianę z białek umieszczamy w rękawie i nanosimy w miejsce ograniczone okręgami. Tak powstaną nam dwa spody bezowe. Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek.

Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i kolejno nakładamy odsączone owoce, masę mascarpone i ponownie owoce. Przykrywamy drugim spodem.

Kategorie:

101 odpowiedzi na “Tort bezowo-jagodowy!”

  1. Wygląda bajecznie !

  2. Wyglada pysznie, wkrótce mam urodziny to pewnie się skuszę i uraczę nim gości :)

    P.S. Zosiu osóbki urodzone w maju :) są wspaniałe (niech żyje skromność ;)!) szczęśliwego rozwiązania życzę :)

  3. Zosiu, wyglada nieziemsko i na pewno tak rowniez smakuje, mniam, mniam. W wolnej chwili wyprobuje badz poczekam na swieze, wlasne borowki :)
    Tymczasem musze skorzystac z Twojej propozycji na chlodnik, jedyne na co mam ochote, a maz jeszcze wieksza, w takie upaly.
    Szczesliwego rozwiazania dla Ciebie i Malenstwa :*

  4. Nie ulega wątpliwości, że ciasto to majstersztyk;) to już sprawa wiadoma przecież nie od dziś, że potrawy tu prezentowane to wieloktronie jadalne dzieła sztuki. Ale jak Zosiu dajesz radę w zaawansowanej ciąży?
    wielki szacun i pozdrawiam

    • Zosia

      .. dzięki! Jeszcze dajemy radę, chociaż do porodu coraz bliżej ;-)

      Z pozdrowieniami dla wszystkich Czytelników!
      Zosia

  5. Zosiu urodzilaś już???

    przepis swietny,Pozdrawiam!!

  6. Mówią, że najlepiej gotują babcie, a tu proszę – mama i takie pyszności :-) Aż strach pomyśleć Zosiu jak pyszne dzieła zrobisz za paręnaście lat, Twoje wnuki będą miały raj na ziemi :-D Ale gadam głupotki, pozdrawiam serdecznie! :-)

  7. Zosiu, wygląda pięknie, uwielbiam bezy. Zrobię w swoje urodziny już niebawem.
    Słyszałam, żę będą w ciąży ciasta nie wychodzą, w moim przypadku się to potwierdziło, ale w Twoim zdecydowanie nie!
    Dużo zdrówka dla Ciebie i Synka (wyglądasz tak pięknie, że nie może być inaczej). Życzę żeby był spokojnym dzieckiem, żeby mama miała czas prowadzić swój blog, bo inaczej ja strajkuję i nie gotuję… ;)
    Serdecznie pozdrawiam!

  8. Zosiu, doradź mi proszę gdzie mozna kupić ten rękaw albo jak go można prosto zrobić bądź też ewentualnie czymś zastąpić?
    ps. ten torcik wygląda przepysznie! :)

    • wystarczy jak uzyjesz zwyklego woreczka np. do mrozonek i odetniesz rog- jednorazowy rekaw gotowy :).
      Ja ostatnio kupilam swojej tesciowej taki profesjonalny w Tchibo choc ta kolekcja sie juz skonczyla.

    • A jakiś pomysł gdzie jeszcze mozna dostać taki rękaw??

  9. A do czego dodajemy smietane kremowke? Do masy?

  10. Oo Pavlova!
    Jadłam już z kremem kawowym, a z jagodami widzę pierwszy raz.

  11. magia twoich przepisów, cała oprawa graficzna i to wszystko jak nam przedstawiasz całość przepisu są niesamowite:)
    uwielbiam tu zaglądać:)

    http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com

  12. O jacie, ale pyszności!
    Z chęcią się za to zabiorę!
    Chociaż po moich ostatnich „wyczynach”, gdy o mały włos cała rodzina nie wylądowała na przeczyszczaniu żołądka, to nie ma pewności, czy się uda. :D
    Mama wlała odkamieniacz do czajnika, a ja niczego nieświadoma użyłam wodę z odkamieniaczem do ciasta. I wyszło jakieś dziwnie kwaśne. Kiedy już leżało pokrojone na stole, mama przypominała sobie o tym, że rano postanowiła oczyścić czajnik. :D

    Zosiu, mam taką prośbę. Mogłabyś przy przepisach podawać kwotę, jaką trzeba przygotować na składniki? Nie chodzi mi o dokładną cenę, lecz takie mniej więcej. Często przeglądam Twoje przepisy w poszukiwaniu czegoś do zrobienia i mam ogromny problem z wyborem, a taka cena orientacyjna na pewno
    by mi go ułatwiła (i pewnie wielu czytelniczkom również), szczególnie że jako 18 latka mam dość ograniczony budżet. ;)

    Pozdrawiam! :)

  13. a ja mam pytanie na jaką temperaturę do piekarniki i na ile czasu ?

    Pozdrowionka

  14. Zosiu! Uwielbiałam zaglądać na bloga i oglądać te wszystkie smakołyki dla mam. I choć ja jeszcze długo mamą nie będę, jestem zakochana w tych pięknie wyglądających pysznościach i genialnych zdjęciach.
    Nawet nie wiesz, jaką frajdę sprawiłaś mi z jedzonkiem dla studentów! No bo ileż można jeść na zmianę ryż i makaron, codziennie w takiej samej formie? :)
    Mam nadzieję, że będzie prosto i smacznie, bo taka ze mnie kucharka, że szkoda gadać…

    Nie będę oryginalna, ale służy Ci ciąża i życzę wszystkiego dobrego dla Ciebie i malucha. Mam nadzieję, że odziedziczy talent kulinarny po mamie :)

  15. zrobię z truskawkami:)

  16. Mmmmmmm, pycha! Aż od razu robi się wiosennie! :)

  17. Zosiu ,a co dalej na końcu do lodówki tak?
    I czy ta masa na tyle zgęstnieje,że będzie się dobrze kroiło ?????

  18. Zosiu, super przepis, napisz tylko proszę czy piekarnik ma być na termoobieg ustawiony czy normalnie?

  19. Nie doczytałam,ale już widzę ,że do lodówy:))

  20. Uwielbiam bezy! Mąż jeszcze bardziej :)
    Niestety… moje zawsze klapną… Nigdy takie idealne mi nie wyszył jak Twoje… :)

  21. Cudo po prostu! Jak ja uwielbiam takie rzeczy. Chyba normalnie zaraz lecę do sklepu po jakieś owoce i serek mascarpone:)
    Zosiu skąd wzięłaś jagody o tej porze roku? Ja nigdzie nie widziałam:>

  22. Zosieńko czy po rozwiązaniu pokażesz nam swojego maluszka?:)

  23. Mniammmmm…:)

  24. Jakieeee to musiiii byc pyszneee!!!

  25. Mniami.

  26. O ranyyyyyyyyyyyyyy!
    Zosia Geniusz! :)
    Oby za chwilkę przyszedł na świat Geniusz Numer Dwa :) I za kilka lat pomagał Mamie w przygotowaniu pyszności dla Czytelniczek :)

  27. Zosiu, znasz moze jakis przepis na .. tarte czekoladowa? :-) probowalam ostatnio gotowa w Empiku, byla pyszna!

  28. Przepyszne połączenie! Jak takie torty są urzekające kolorami i strukturą. Chrupiąca beza i słodki krem. Rewelacja. Ja kiedyś przygotowałam równie pyszny torcik bezowy a dokładniej beze Pavlova. Wyszła pyszna! A i kolorowa mi wyszła, ponieważ zrobiłam wersję z barwnikiem:) http://www.prosteprzepisykulinarne.com/2012/02/beza-pavlova-przepis-na-beze-pavlova.html

  29. Zosiu, ja jestem z 10 maja i życzę, abyś urodziła tego dnia:):):)Byczki są super uparte, kreatywne i przedsiębiorcze:):):)No i niestety mają duży apetyt, nie tylko na życie, ale i słodkie:)Ja się musiałam zawsze pilnować, w ciązy jest mi ciężej:)Jedyny jaki jadłam wczesniej tort bezowy to z cukierni Sowa – przepyszny!Jagody i bezy wydaja się byc bardzo zgranym duetem, lekko kwaśne z mega słodkim bezem:)Alez ja mam apetyt:):):)A Ty mnie jeszcze kusisz takimi pysznościami.Zrobię ga na moje urodziny, o ile nie zjem w międzyczasie zanim przyjdą goście:)

  30. Widać już, że coraz bliżej rozwiązania, bo palce Ci spuchły. Oby poród był szybki i jak najmniej bolesny! Pozdrawiam ciepło!

  31. hmmmm…. aż się głodna zrobiłam :) Zosieńko a wiesz może czy bd chłopiec czy dziewczynka?? A może sama nie wiesz i wolisz mieć niespodziankę ? :)

  32. Jak zwykle cudownie wygląda:) Czy mogłabyś jakieś słodkie propozycje na Dzień Mamy?:)
    Pozdrowienia dla Ciebie i Dzidziusia! :))

  33. piękne zdjęcia! aż się przyjemnie ogląda.
    a tort? sama rozkosz, idealna ta takie upały. lekko, owocowo!

  34. wspanialy deser….rzeczywiscie-pracy niewiele a jaki efekt!!!!
    Pozdrawiam :)

  35. Zosiu dziękuję ! Moje prośby o tort bezowy zostały wysłuchane :) Niebawem zabieram się do roboty, ale do środka wpuszczę przesłodką masę krówkową i orzeszki :D:D:D:D Ahhhh prawdziwa bomba kaloryczna :) —-> Świat bez słodyczy byłby taki smutny :) Pozdrawiam serdecznie !

  36. WOW it looks delicious and so easy to make it ;-) Have nice weekend
    Ewa

  37. Takie desery to ja rozumiem :]

  38. Pani Zosiu, zawsze mam ochotę na te wszystkie słodkości, które Pani piecze, jednak moja mama ni jak nie da się namówić na zrobienie takiego ciasta, twierdzi, że nie lubi gotować ! :)

    Zapraszam również wszystkie czytelniczki i Ciebie, Zosiu ( chociaż nie chce mi się wierzyć, że taka osoba, jak Ty, Zosiu, odwiedzi mojego zwykłego bloga :)) na swojego nowopowstałego bloga. Mam wielkie marzenia i ambicje, związane z tym blogiem, tymczasem czytelniczek brak :(

    POZDRAWIAM !!

  39. O rany!! Takich ciast autentycznie się boje- najbardziej ze względu na moje biodra :) Piękne zdjęcia, pyszna propozycja.

  40. Zosiu, nigdy nie wyszły mi bezy (choc próbowałam już wielu przepisów), ale oczywiście nadal będę próbować, tylko potrzebuję jeszcze informacji, czy bezy studzić w otwartym czy zamkniętym pojemniku, oraz jak piec bezę na termoobiegu czy grzałkach góra-dół.
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

    • Bezy po prostu trzeba suszyć, uważam że Zosia podała za wysoką temperaturę piekarnika, ja suszę bezy w temperaturze ok 100-120 C, nie więcej. wtedy się udają. (w zależności od wielkości ok 40-60 minut).Innym tematem jest Beza Pavlovej, która ma być ciągnąca w środku i dlatego się ja piecze w temp 180C przez 10 minut a potem 150 przez godzinę.
      Wszystkie rodzaje bez studzę w zamkniętym piekarniku, wtedy idealnie są chrupkie i nie wilgotnieją.

  41. pyszności :)
    szkoda że ja nie umiem gotowac.. ale chociaz oko nacieszyc mogę ;) pozdrowienia i duuuzo zdrówka dla Ciebie i maleństwa :)

  42. Zosiu Twoje przepisy są na prawdę fantastyczne!
    Mam pytanie-prośbę o przepis na pyszny obiad .
    Jestem studentką i chciałabym przyrządzić swojemu facetowi coś smakowitego, jednakże jak przystało na studenta mam dość ograniczone finanse, no i czasu także nie ma za dużo.
    Mogę liczyć na coś dobrego, taniego i szybkiego do przyrządzenia?

    Serdeczne pozdrowienia ;)

  43. A później jak taka beza będę wyglądać, ale jak tu się nie skusić?!

  44. fantastyczny :) Uwielbiam ciasta bezowe i torty a borówek mam całą szufladę w zamrażarce, choć z truskawkami tez brzmi smacznie :)

  45. Pychotka. Moja córcia ma dzisiaj roczek:) upiekłam pierwszy raz spód bezowy, na to bitą śmietanę z kremówki i truskawki. Okaże się po spróbowaniu, skorzystałam z przepisu z internetu. Następnym razem upiekę z Twojego przepisu, Zosiu, bo jest bardziej precyzyjny:) Pozdr.

  46. Kto już zrobił i dobre?

  47. ZOSIA to JEST przepyszne!!!
    Wszystkie wierne czytelniczki zapraszam na mój blog!

  48. Dzis zrobilam ten tort z truskawkami. Jest boski, zniknal w calosci po 20 minutach! Moja rodzina blagala o nastepny;) rewelacja;) dziekuje Ci Zosiu za te boskie przepisy;) zycze Ci duzo zdrowka;) czekam na info czy dzidzius zawital juz na swiecie;)

    • Zosia

      cieszę się niezmierni, że smakował!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

    • A jak te bezy pieklas? czy po 30 minutach wylaczylas piekarnik tylko ? i one tak stygly ? jesli tak to ok ilu minut?

  49. Oglądanie takich smakowitych zdjęć wieczorem to nie był najlepszy pomysł:D apetyt wzrósł… przepis trafia na listę do wypróbowania :)

  50. Muszę koniecznie wypróbować z borówkami amerykańskimi :) Mmmm… już się nie mogę doczekać :)

  51. Zosiulku, naprawde ciezko jest odszukac konkretne przepisy po czasie, tak jak sa teraz kryteria, zamiast np. spisu tresci wszystkich przepisow :( probowalam wlasnie odszukac Twoj przepis niedawny banany z jogurtem greckim i porzeczkami, probowalam pod „sniadania”, „owoce” i „jogurt grecki” i nic.. chyba ze bylo to jeszcze na dalszych stronach i powinnam przebijac sie dalej :(( jestem głooodna! :)) sprobuje zrobic na wyczucie :)

  52. mmm :) a gdzie można dostać taką piękną wagę kuchenną?

    Pozdrawiam ;]

  53. Czy ten tort można by upiec w tej formie w kształcie serca z waszej stronki?? bardzo prosze od odpowiedz:)

  54. Zrobilam! 3 slowa: niebo w gebie!!!!!!! :) wspanialy przepis! Zycze powidzenia z maluszkiem, obecnie jestem rowniez w 38 tygodniu i tez bedzie chlopiec :) pozdrowienia :)

    • Zosia

      Gratulację.. to już coraz bliżej!

      Cieszę się również, że tort smakował! :-))

      Zosia

  55. Zosi, bardzo dziękuję za przepis, wykorzystam go, bo zbliża mi się ślub, wesele i poprawiny, które będą organizowane w domu, także fajnie będzie coś również samej przygotować. Pomyślałam o róznych kombinacjach owoców i nie tylko… Wymyśliłam, że zamiast owoców można by dodać wiórki białej czekolady i odrobiną świeżo mielonego, kolorowego pieprzu. Co o tym myślisz? Będę wdzięczna za Twoją opinię. :)
    Pozdrawiam Ciebie i maluszka

  56. Zosiu, bardzo dziękuję za przepis, wykorzystam go, bo zbliża mi się ślub, wesele i poprawiny, które będą organizowane w domu, także fajnie będzie coś również samej przygotować. Pomyślałam o róznych kombinacjach owoców i nie tylko… Wymyśliłam, że zamiast owoców można by dodać wiórki białej czekolady i odrobiną świeżo mielonego, kolorowego pieprzu. Co o tym myślisz? Będę wdzięczna za Twoją opinię. :)
    Pozdrawiam Ciebie i maluszka

  57. Hej Zosiu! Bardzo lubię Twoje przepisy i już kilka wypróbowałam (głównie makaronowe pozycje). Nie znam się na wypiekach, a za zadanie mam upiec tort czekoladowo-bananowy w najbliższą sobotę.. znasz może jakiś przepis godny polecenia?
    pozdrowienia dla Ciebie i Maluszka

  58. Coś dla mnie:)

  59. Wygląda bajecznie! zdjęcia jak zawsze eleganckie! :)
    osobiście spróbowałam tego przepisu z malinami w zalewie( zalewa odlana, może kiedyś do herbatki się przyda ;) ) naprawdę ciekawy smak, lekko kwaśne maliny- no miodzio , po prostu!,DZIĘKUJE za inspiracje!

  60. what causes low vitamin d…

    Aw, this was a very nice post. In concept I wish to put in writing like this moreover ๏ฟฝ taking time and precise effort to make a very good article๏ฟฝ but what can I say๏ฟฝ I procrastinate alot and under no circumstances seem to get one thing done….

  61. Zosiu dziękuję, za ten przepis ! Jest naprawdę świetny i idealny na letnie spotkania w plenerze :)

  62. Dziś zaserwowałam rodzinie z truskawkami. Wszyscy byli zachwyceni -dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!

  63. Zosiu, mam problem !
    Jak ubiję śmietanę i dodam do niej mascarpone to masa jest puszysta, w sumie mimo dodanego serka ma nadal konsystencję ubitej śmietany, a twoja jest lejąca. To znaczy, że mam ubijać śmietanę trochę krócej ?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    P.S. mimo wszystko, nawet z taką masą jak mi wyszła, tort jest przepyszny, robiłam go już kilka razy z różnymi owocami :)

  64. Niestety nie wyszło – blaty są za cienkie (na kole 27cm), gumowe, nie da się ich oderwać od papieru do pieczenia. Nie wiem, gdzie jest błąd…Szkoda, bo dobrze się zapowiadało :(

  65. Torcik jest już w lodówce i mam nadzieję że będzie pyszny. Niestety napotkałam małe problemy. Moja beza przywarła do papieru… Czy może to być spowodowane jakością papieru? Starałam się trzymać ściśle przepisu.

  66. Witam. Tort wyszedł rewelacyjny tylko beza za krucha ale to chyba wina brazowego cukru:) od dłuższego czasu śledzę bloga Twojego i Kasi i często się nimi inspiruję. Podoba mi się że są takie „normalne”:) wypróbowałam już kilka twoich przepisów i wszystko wychodzi zgodnie z oczekiwaniami:) Pozdrawiam serdecznie i dzięki za świetne pomysły!

  67. Tort pyszny (ja zrobiłam z truskawkami i borówkami amerykańskimi) ale według mnie beza była zbyt wilgotna w środku. Osobiście piekłabym ją trochę dłużej bo w przeciwnym razie zatapia się w smaku z kremem śmietanowym :) Śmietany według mnie też troszkę za dużo, ale to już rzecz gustu ;) Ogólnie smaczny, w miarę lekki deser ;)

  68. Tort wyszedł genialnie pyszny, na pewno zrobie go więcej razy :), z jagodami rewelacja :)

  69. Zosiu lub każdy kto próbował przepisu :)

    jak z pieczeniem spodów bezowych – piekarnik „normalny” czy termoobieg????

    pozdrawiam,
    as

  70. Zrobiłam, był pyszny! Miałam tylko problemy z oderwaniem bezy upieczonej od papieru (było ciężko). I chyba za krótko piekłam, bo beza jedna była lekko mokra na wierzchu. Piekłam dwie na raz. Górna była ok, a dolna mokra, musiałam dopiec. Czy ktoś poradzi, jak sprytniej odrywać bezy od papieru?

  71. Pycha :))) Dzisiaj zrobiłam zamiast tradycyjnego tortu na 10 urodziny dla mojej Karolki. Wszyscy goście byli zachwyceni. Dziękuję :)

  72. Mam pytanko ,czy piekłas i suszylas równocześnie te dwie bezy? Dzięki i pozdrawiam

  73. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

  74. Appreciating the dedication you put into your blog and in depth information you present. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  75. Odkopałam twój przepis,niedługo goście.piec gora -dol czy gora-dol termoobieg? Proszę o pomoc

Dodaj komentarz