* * *

Wrześniowy poranek.

Babie lato delikatnie powiewa wzdłuż gałęzi jabłoni. Słońce już niżej położone oświetla zacienione zakątki ogrodu. Jest chłodniej niż zwykle – miło zatem powitać ten dzień gorącą domową szarlotką. Dzień dobry.

Skład:

(forma o średnicy o wymiarach: 28 cm0

(przepis dla 4-6 osób)

ciasto: 300 g mąki

200 g masła

50 g cukru

1 jajko

farsz: ok. 1,5 kg jabłek

1 łyżka cynamonu

100 g brązowego cukru

szczypta kardamonu

1-2 łyżki bułki tartej

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę, masło, cukier i jajko dokładnie wymieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut.

2. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem. Dodajemy pokrojone jabłka i kardamon. Całość podsmażamy, aż jabłka zbrązowieją (zajmie nam to ok. 15-18 minut).

3. Na lnianej serwetce albo na papierze do pieczenia rozwałkowujemy 3/4 schłodzonego ciasta. Za pomocą serwetki odwracamy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę. Dno nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy podsmażone jabłka. Resztę ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy paski. Z gotowych pasków układamy na wierzchu ciasta tzw. kratkę. Boki ciasta zlepiamy. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Mój głodny pomocnik!

A teraz do dzieła!

Mąkę, masło, cukier i jajko dokładnie wymieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut.

Na lnianej serwetce albo na papierze do pieczenia rozwałkowujemy 3/4 schłodzonego ciasta. Za pomocą serwetki odwracamy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem. Dodajemy pokrojone jabłka i kardamon. Całość podsmażamy, aż jabłka zbrązowieją (zajmie nam to ok. 15-18 minut). Dno nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy podsmażone jabłka.

Reszte ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski. Z gotowych pasków układamy na wierzchu ciasta tzw. kratkę. 

Boki ciasta zlepiamy.

 Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

44 odpowiedzi na “Wrześniowy poranek i krucha szarlotka z kratką”

  1. Zosieńko ten wpis to jakaś bajka! Tak mnie ujęłaś tymi zdjęciami. Bije od Ciebie mega autentyczność! Dziękuję Ci za to… :*

    • Zosia

      To ja Ci dziękuję za tak ciepłe słowa! Cieszę się, że zdjęcia Ci się spodobały  :)

    • Zosia

      To ja Ci dziękuję za tak ciepłe słowa! Cieszę się, że zdjęcia Ci się spodobały  :) :-) :-)

  2. Zatęskniłam za moimi wakacjami spędzanymi u Babci pod Lublinem. O tej porze roku zawsze smażyła naleśniki z jabłuszek. Zosiu przy najbliższej okazji postaram się wypróbowac ten przepis. A kratka znakomita.

    buziolki od stałej Czytelniczki :PP

    • Zosia

      Droga Czytelniczko, nawet nie wiesz jak mi miło że zaglądasz :) Takie wspomnienia z czasów dzieciństwa u boku Babci to największa wartość :-) Pielęgnuj je mocno :) Dobrego wieczoru i dziękuję za wiadomość :*

  3. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Appreciate it!|

  4. Litości Zosiu! O tej porze takie smakołyki. Jesssssuniu jak to musi pięknie pachnieć. Mniamm tylko żeby mi ktoś to tak upiekł?!

  5. Przypomniały mi się dłuuugie studenckie wakacje i wrzesień spędzany na wsi :) A propos wiaderka – od razu wpadło mi w oczy, bo u mnie w domu od „wieków” znajduje sie dokładnie takie samo wiadereczko, w tym samym kolorze i… z tą samą drewnianą kączką ;)

    • Zosia

      :-))) to miło! Takie wiadra są niezniszczalne! A ja uwielbiam wszystko jest emaliowane :-)) Dzięki za komentarz i odwiedziny :*

  6. Nie ma to jak szarlotka na pożegnanie letnich dni;)

  7. Sielsko! Ja chcę do Ciebie !

  8. Zosieńko przepraszam że trochę nie na temat, ale skąd ta parka?

  9. Zosiu idealny przepis na weekend :) w końcu świat wydaje się piękniejszy przy kawie i takiej pysznej szarlotce. Miłego weekendu :) Pozdrowienia!

  10. Jestem zakochana w tym stole na którym ugniatasz ciasto :* Zdjęcia bomba!

  11. Nasza Polska Złota Jesień

  12. Zosiu, czy Ty masz czas na pracę etatową przy pichceniu takich cudowności?

  13. Cudowne zdjęcia i szarlotka wyglada obłędnie;) Zosiu skąd masz tak świetna kurtkę?:) Z pozdrowieniami Jagoda

    • Zosia

      Jagodo, dziękuję za wiadomość! Kurtka jest z H&M z ubiegłego roku, ale myślę, że jeszcze takie będą :-)) Dobrego wieczoru!

  14. Czy gruszki rowniez beda sie nadawaly?

    • Zosia

      Doskonały pomysł! Tylko czas podsmażania bym nieco skróciła :) Max 10 minut :) Dzięki za pomysł!

  15. Zosiu szarlotka zrobiona! :) Dziękuję bardzo za przepis :)
    Już było dosyć późno jak wyjmowalam ja z piekarnika, wiec jedzenie jej zostawiłam na jutro ;) choć zapachem i wyglądem kusila..

  16. Jest i Gucio! Trochę go już tutaj brakowało:)

  17. cudnie!
    jak to dobrze mieć dom z ogrodem, prawda? :)

  18. Zosiu jesteś po prostu idealna! <3
    czy możesz zdradzić czy nadal biegasz?

    pozdrawiam,Martyna

    • Zosia

      Przyznam szczerze, że ostatnio biegam w kratkę, ale chodze systematycznie na aerobik :P Uściski poranne i dziękuję za odwiedziny :***

  19. I love your blog! Wonderful pictures :***
    Greetings from Lativia

  20. Zosiu, wczoraj popełniłam Twoje ciasto. Jest nieziemskie i rzeczywiście maślane.. gdzieś na instagramie napisałaś i to mnie skusiło :P Dzięki za kolejny mega przepis.

    pozdr.
    Z nami lepiej

  21. Zosiek, a skąd ta kurtka – Jest mega!

  22. Dzieńdoberek!
    Bardzo bym chciała mieć to urządzonko do robienia paseczków z ciasta . Zdradzisz gdzie je kupiłaś, proszę?
    U Kasi składają Ci gratulacje z okazji ciąży, jeśli to prawda to przyłączam się szczerze!!!!!

  23. Droga Zosiu!

    To, że czerpię z Twoich przepisów regularnie – to już swoistego rodzaju rutyna, więc nie będę zachwycać się nad tym przepisem, bo byłabym niesprawiedliwa nie zostawiając komentarzy pod innymi :)

    Tym razem chciałabym zapytać – skąd ta śliczna pasiasta bluzka?? (jestem zakochana w paskach, więc jestem gotowa natychmiast biec do sklepu :D )

    Pozdrawiam ciepło z Gdańska :D

  24. Boska ta szarlotka :)
    Pomocnik dzielnie asystował :) Mojego jabłka ewidentnie nudzą ;)

  25. Upiekłam wczoraj szarlotkę !!! jest pyszna :)

    • Zosia

      Basiu, dziękuję za wiadomość! Nawet nie wiesz jak mi miło, gdy przepisy się sprawdzają :-) Uściski!

  26. Właśnie wyjęłam tartę z piekarnika, niech szybko stygnie :)

  27. Uwielbiam szarlotki, koniecznie muszę spróbować tego ciacha :)

  28. Zosiu! Dziękuję! Nie piekę nigdy ciast! Mało spędzam czasu w kuchni. Zdjęcia mnie podkusiły i upiekłam pierwszy raz w życiu!
    Pycha palce lizać!
    Wszystkim smakowało!

    Miłego dnia i pozdrawiam!

  29. Opcja góra dół czy termoobieg?

  30. Zosiu,jutro będą robiła moje ulubione Big Apple Pie, Twojego przepisu. Zastanawiam się jednak czy nie zrobić ciasta z przepisu podanego na te szarlotke, który będzie lepszy?

  31. Wyszła idealnie! A dzisiaj na szybko szukałam jakiegoś przepisu
    i jak widać trafiłam w dziesiątkę – dziękuję!

    • Zosia

      Droga Izo – jest mi niezmiernie miło! Dziękuję Ci za Twoją wiadomość i odwiedziny :*

Dodaj komentarz