Wrześniowy poranek i krucha szarlotka z kratką

* * *

Wrześniowy poranek.

Babie lato delikatnie powiewa wzdłuż gałęzi jabłoni. Słońce już niżej położone oświetla zacienione zakątki ogrodu. Jest chłodniej niż zwykle – miło zatem powitać ten dzień gorącą domową szarlotką. Dzień dobry.

Skład:

(forma o średnicy o wymiarach: 28 cm0

(przepis dla 4-6 osób)

ciasto: 300 g mąki

200 g masła

50 g cukru

1 jajko

farsz: ok. 1,5 kg jabłek

1 łyżka cynamonu

100 g brązowego cukru

szczypta kardamonu

1-2 łyżki bułki tartej

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę, masło, cukier i jajko dokładnie wymieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut.

2. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem. Dodajemy pokrojone jabłka i kardamon. Całość podsmażamy, aż jabłka zbrązowieją (zajmie nam to ok. 15-18 minut).

3. Na lnianej serwetce albo na papierze do pieczenia rozwałkowujemy 3/4 schłodzonego ciasta. Za pomocą serwetki odwracamy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę. Dno nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy podsmażone jabłka. Resztę ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy paski. Z gotowych pasków układamy na wierzchu ciasta tzw. kratkę. Boki ciasta zlepiamy. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Mój głodny pomocnik!

A teraz do dzieła!

Mąkę, masło, cukier i jajko dokładnie wymieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut.

Na lnianej serwetce albo na papierze do pieczenia rozwałkowujemy 3/4 schłodzonego ciasta. Za pomocą serwetki odwracamy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem. Dodajemy pokrojone jabłka i kardamon. Całość podsmażamy, aż jabłka zbrązowieją (zajmie nam to ok. 15-18 minut). Dno nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy podsmażone jabłka.

Reszte ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski. Z gotowych pasków układamy na wierzchu ciasta tzw. kratkę. 

Boki ciasta zlepiamy.

 Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie