Słodkie, letnie śniadanie czyli omlet cesarski Kaiserschmarrn z duszonymi owocami

IMG_4929

A gdyby tak jednego dnia usiąść do śniadania w zupełnie innym miejscu? Z daleka od naszych czterech kątów, czekających domowych obowiązków i miejskiego zgiełku? Na co wówczas mielibyście ochotę, i jak wyglądałoby Wasze wymarzone śniadanie?

Moje już znacie. W szczerym polu. Z ulubionym omletem, który jadłam w dzieciństwie w trakcie niezapomnianych wakacji u wujostwa w Wiedniu…

IMG_4964

Skład:

(przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z mojej książki: Przepisy na cztery pory roku)

(przepis na 2 porcje)

6 jajek

5 płaskich łyżek brązowego cukru

5 płaskich łyżek mąki

2 łyżeczki śmietanki 36%

szczypta soli

3 łyżki masła

duszone owoce:

garść dowolnych owoców

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki wody

szczypta cynamonu

IMG_4896

A oto jak to zrobić:

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy śmietankę. Do ubitej piany z białek dodajemy mieszankę z żółtek i jednocześnie powoli dosypujemy przesianą mąkę. Całość łączymy, tak by składniki się wymieszały i zachowały swoją puszystość.
  2. Na rozgrzaną patelnię z masłem przelewamy ciasto. Smażymy na średnim ogniu. Gdy spód będzie przypieczony, przewracamy na drugą stronę, a następnie dzielimy łopatką na kawałki. Omlet podajemy na ciepło, z cukrem pudrem i duszonymi owocami.
  3. Aby przygotować duszone owoce: do garnka wsypujemy owoce, cynamon i zalewamy wodą. Dosładzamy cukrem. Gotujemy na małym ogniu przez 8-10 minut.

IMG_4915

IMG_4908

IMG_4920

IMG_4932

IMG_4944

P.S. Dziękuję wyjątkowo zdolnym dziewczynom – Ninie i Monice z so linen! za piękny, lniany obrus. Wszystkie produkty są tworzone z 100% lnu i nie zawierają syntetycznych domieszek. A najważniejsze, że są tworzone z sercem!

IMG_4952

IMG_4946

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie