1 maja 2011

Dip z bakłażanów.

… coś na niedzielną przekąskę. 

Skład:

1 bakłażan

3 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 roztarte ząbki czosnku

2 łyżki pokrojonego szczypiorku

2 łyżeczki soku z cytryny

sól i pieprz

oliwa do smażenia

A oto jak to zrobić:

1. Kroimy bakłażana w cienkie plastry i posypujemy z każdej strony szczyptą soli. Smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż skórka zacznie brązowieć.

2. Zdejmujemy z patelni i ucieramy w robocie kuchennym na gładką masę. Sopniowo dodajemy oliwę, szczypiorek, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy natką pietruszki. Najlepiej podawać do ciepłego pieczywa.

Ucieramy bakłażany w robocie kuchennym.

Kategorie:

38 odpowiedzi na “Dip z bakłażanów.”

  1. Kocham kokilki :))

  2. Witam,
    Uwielbiam Twoje przepisy ! Dzięki nim każde spotkanie z moimi przyjaciółmi jest wyjątkowe ! ostatnio przyjaciółka zdradziła mi, że ma ochotę na pierogi ruskie. Niby proste a jednak. Znasz może przepis na pyszne pierogi ruskie ? Chce i tym razem ich zaskoczyć. Zosiu jesteś genialna! :) moja polska Nigella lawson!

    • Zosia

      :) najczęściej do farszu pierogów ruskich dodaję bryndzę, podsmażoną cebulę,ugotowane ziemniaki i sporo magi. Jeżeli bryndzy nie mogę dostać, to zastępuję nią serem feta. Pozdrowienia serdeczne i dzięki za komentarz! Zosia.

  3. Zosiu! jesteś znakomitą kucharką :) ale mam nieśmiałą propozycję, żebyś również od czasu do czasu prezentowała swoje stroje, bo praktycznie na każdym zdjęciu wyglądasz super i jesteś gustownie ubrana! Wiem, że podzieliłyście się ‚rolami’ i pewnie żadna nie chce wchodzić drugiej w drogę, ale może okazjonalnie, raz na jakiś czas, byście się wymieniły – Kasia ugotuje coś pysznego, a ty zaprezentujesz nam swój strój :)

  4. Wszystko co przyrządzisz wygląda bardzo smakowicie :)

  5. Hej czy mogłabyś dodać przepis na jakieś ciastka które można podać gościom??

  6. Ależ cudownie smakowałby ten dip z chlebem z grilla :) na samą myśl dostałam ślinotoku…kocham bakłażany i ten przepis na pewno wypróbuję!
    Pozdrawiam!
    ps. Bardzo fajny blog! Gratuluję!

  7. Zosiu, właśnie robię hiszpańską tortillę. Trzymaj kciuki!!!

  8. Hej Zosiu:)

    Dziś zrobiłam tą hiszpańską tortille… i tak szczerze nie było zbytnio rewelacyjne… Ziemniaki w ogóle tu nie pasowały… Ale ładnie wyglądało:)

    A wczoraj zrobiłam Twoje bułeczki z serem feta i były przepyszne:) ciasto obłędne !:) jutro mam zamiar zamiast sera dodać kawałki czekolady, tak jak kiedyś Nigella pokazywała przy rogalikach z ciasta francuskiego:) Jutro napisze jak mi wyszło:)

    Pozdrawiam i czekam na następne pyszne przepisy:)

  9. Błagam pokaz w co jesteś ubrana albo chociaż odpisz dlaczego nie chcesz!!!!!!! Uwielbiam Cię

  10. Zosiu, dziekuje Ci za wspaniale przepisy. Duzo z nich wyprobowalam ku uciesze mojego chlopaka ;-)
    Czy moglabys podac rowniez przepis na dip z oliwek?
    Serdecznie pozdrawiam z Hamburga :-)

  11. HEJ ZOSIU !

    FAJNIE BY BYŁO GDYBYŚ ZAMIEŚCIŁA POST O GRILLOWANIU ;) NA PEWNO ZNASZ JAKIEŚ ALTERNATYWNE PRZYSMAKI… pozdrawiam Ita.

  12. hmmm, mysle ze sie skusze, chociaz oberzyna nie nalezy do moich ulubionych warzyw… wyglada bardzo smakowicie (przepraszam za brak polskich liter, moja klawiatura ich nie posiada)

    http://www.nutmegandvanila.blogspot.com

  13. Zosiu jesteś osobą dzięki której zaczęłam gotować! To cud! Twoje przepisy są fantastyczne i inspirujące. Pozdrawiam gorąco i dzięki :))

  14. Jesteś czarodziejką. Moi goście wczoraj w zasadzie milczeli ewentualnie mlaskali bo głównie zajęci byli jedzeniem. Oczywiście całe menu Twego autorstwa. Gratuluję talentu. Widze Cię w programie kulinarnym. A ja…Kurczę, chyba polubiłam gotowanie,wrrrrr!?

  15. Witam!:)
    Tak jak wczoraj pisałam zrobiłam dzisiaj babeczki z kawałkami czekolady:) Wyszły pyszne:) ! Ta rozpływająca się czekolada z tym smacznym ciastem—> Bajka:D

  16. Witam:)
    tak jak obiecałam miałam się odezwać jak mi poszło z babeczkami z dodatkiem czekolady:) wyszły naprawde pyszne! czekolada się rozpływała i to pyszne cisto! Zosiu polecam! Spróbuj:)
    Pozdrawiam

    • Zosia

      ooo to świetnie, dziękuję Ci bardzo i muszę koniecznie wypróbować. Z pozdrowieniami Zosia!

  17. Uwielbiam bakażany, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis ! :)

    http://www.torbyborby.blogspot.com/

  18. Przyrządzone-zjedzone-talerze (wstyd!) wylizane !
    To chyba najlepsza rekomendacja:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  19. Bosko, ostatnio poszukuję przepisów na bakłażana i ten wydaję się przepyszny, Dzikuję i pozdrawiam! wszystko wygląda przepysznie:)

  20. Twoje przepisy są genialne ,nadawała byś się na szefa kuchni jakiejś dobrej restauracji;)

  21. Zosiu!
    Mam prośbe innego typu:dip w tym poście prezentowany jest w bardzo ładnym ‚kubeczku’. Domyślam sie że jest ceramiczny.Czy mogłabyś podpowiedzieć czy jest z jakiegoś kompletu i gdzie go można kupić (np.IKEA?)
    Pozdrawiam serdecznie:)))

  22. wypróbowałam dip i podałam go razem z pieczywem czosnkowym, wyszyło pyszne :) masz może pomysł do czego można jeszcze go podawać oprócz tych rogalików z fetą?

    • ja go podalam z surowymi warzywami, seler naciowy, marchewka ,pieczarki. Pauje idealnie,

      Pozdrawiam :)

  23. Wczoraj zrobiłam ten dip, podawałam go z tostami. Smakował wyśmienicie napewno wejdzie na stałe do mojego menu:)
    Pozdrawiam

  24. Cudowności !!!

    Kolekcjonuję ciekawe przepisy na sosy, dipy, pasty…, a potem wykorzystuję i wszyscy się zajadają ;-)
    Twój tez kradnę, a w zamian oceniam wysoko o tutaj :

    http://wysmakuj.pl/index.php?category=zupy

  25. Witam, dla mnie suuuper, strona, suuuuper przepisy :)
    Brakuje mi jednej rzeczy jedynie, a mianowicie wyszukiwarki(chyba że jej nie widzę).
    Myślę, że uprościło by to znalezienie jakiegoś przepisu np. „potrawy z avocado” albo „dania z krewetkami” itp.
    pozdrawiam
    dorota

Dodaj komentarz