Napar z imbiru, pomarańczy, kurkumy i goździków

IMG_9683

* * *

Ulubiony dziergany sweter, grube wełniane skarpety i gorący korzenny napar – bez tego ani rusz! Jesienne poranki niestety nie należą do tych najłatwiejszych. W tych miesiącach chętnie sięgam po wywary z wielu aromatycznych przypraw. Cynamon działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga trawienie i leczy przy przeziębieniach, kurkuma podobno ma niesłychane właściwości antynowotworowe, a goździki bo przypominają mi zbliżające się Święta! W towarzystwie szklanki jogurtu z pachnącymi mandarynkami i pokruszonymi ciastkami belVita poranek da się jednak przezwyciężyć!

Skład:

1 litr wody

1 pomarańcza

ok. 2 cm świeżego imbiru

4-5 goździków

1 łyżeczka (płaska) mielonej kurkumy

1 laska cynamonu

1-2 łyżki miodu płynnego

do podania: jogurt naturalny

1 mandarynka

3 ciasteczka belVita Tartinki z kremem
o smaku mleczno-miodowym

A oto jak to zrobić:

1. Pomarańczę i kawałek imbiru kroimy w plastry. Przekładamy do szklanego imbryczka. Dodajemy laskę cynamonu, goździki, kurkumę i zalewamy wrzącą wodą. Czekamy aż napar się ostudzi i dodajemy łyżkę miodu.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie