*   *   *

  Czasami droga do przygotowania sylwestrowej kolacji jest bardzo długa – a to nie ma składników lub na myśl o kolejnych godzinach spędzonych w kuchni przychodzą nam dreszcze, przecież i tak, nikt nic nie będzie jadł – jesteśmy tuż po świętach. Lista wymówek może się wydłużać, ale nie powinna stać się pretekstem do zaniechania wspólnej zabawy. Aby ułatwić tę decyzję, przygotowałam dla Was przepis na pastę z wędzonych szprotek – przepis jest zapożyczony od mojego Teścia, który swoją drogą, doskonale wie jak ugościć tłumy głodnych gości! Pasta doskonała do jasnego pieczywa lub do pitty.

Skład:

1 kostka twarogu (ok. 250 g, najlepiej tłusty)

1 opakowanie wędzonych szprotek w oleju (ok. 150 g, uwaga – nie w pomidorach)

1 cebula

2-3 łyżki oliwy pikantnej

1 łyżka wędzonej papryki (ilość wg własnego uznania)

sól morska i świeżo zmielony pieprz

3-4 ogórki konserwowe Krakus

do podania: bagietka, koperek

A oto jak to zrobić:

  1. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Przekładamy ją do salaterki i dodajemy całe szprotki z olejem, twaróg, pokrojone w kostkę ogórki i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy widelcem (możemy lekko zblendować). Doprawiamy pikantną oliwą*, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

*  zamiast pikantnej oliwy może być olej roślinny; można dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego.

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Przekładamy ją do salaterki twaróg, pokrojone w kostkę ogórki, wędzoną paprykę

i całe szprotki z olejem.

Pastę doprawiamy pikantną oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy na białym pieczywie z plastrami ogórków konserwowych i koperkiem.

Jeżeli chcielibyście się podzielić swoimi sprawdzonymi przepisami na tę okazję, to chętnie poczytam w komentarzach. Ściskam Was poświątecznie :*

Kategorie:

35 odpowiedzi na “Nie mam czasu na sylwestrowe przekąski, czyli jak w kilka minut przygotować najlepszą pastę do pieczywa?”

  1. U mnie uwielbiamy pastę twaróg + wędzona ryba (makrela/ tolpyga/karp) + łyżka majonezu. Pycha

    • Zosia

      Makrelę kupuję nałogowo! To chyba jeszcze pozostałość z dzieciństwa :-P

  2. Pyszna przekąska!
    A moich gości niezmiennie zaskakuje ta moja skromna propozycja ;) http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2016/11/23/orzechowe-poduszeczki-francuskim-ciescie-migdalami/

  3. Świetny pomysł, zagubiła mi się puszka anchois w lodówce, będzie jak znalazł:-) piękny nastrój! Szczególnie zachwyca mnie nowa framuga okienna!

    • Zosia

      … ale czujne oko :-)) Dziękuję kochana i już dzisiaj przesyłam dla całej rodziny uściski noworoczne :*

  4. Zosiu ja od lat piekę Twój wieniec i jest on HITEM każdego sylwka.
    Dziękuję Ci za niego .. i przy okazji ślemy od wszystkich moich domowników noworoczne życzenia!

    Pisz dla nas kolejne piękne lata!!!

  5. Dzisiejsze zdjęcia to mistrzostwo…. wpisujące się nastrojem w koniec roku.

    Zosiu ja również chciałabym Ci życzyć wszystkiego co najpiękniejsze na ten nowy rok i podziękować za dotychczasową Twoją energię – zarówno tu na blogu, jak i na Instagramie, gdzie nie ukrywam, towarzyszę Tobie każdego dnia :*

  6. U mnie Sylwester pracujący, więc na szybko będzie sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i fetą i jakieś ciasto. I koniecznie maraton filmowy:)
    Mam nadzieję,że w Nowy Roku będzie jeszcze pyszniej u Ciebie Zosiu, choć to prawie niemożliwe:)

  7. Droga Zosiu, na Sylwestra zawsze ryba: bejcowany losos, tatary ze sledzia, tatar z lososia, sledz matjas (tylko niemiecki, najlepsze sledzie wyrabiaja Niemcy), wszystko na czarnym chlebie, a w Nowy Rok na sniadanie nasze must have to kawior na blinach. Bliny smazymy zawsze na zapas i zamrazamy. Nie brzmi to skromnie, ale apogeum zmyslow dla nas to kawior (czerwony z lososia lub ze pstraga, czarny – niestety apogeum cenowe, choc ostatnio mozna dostac w bardziej przystepnych cenach) na blinach z szampanem (tylko francuski, ewentualnie Cremant), wiec pare razy do roku przy kazdej wiekszej okazji (Nowy Rok, Wielkanoc, Boze Narodzenie i kazde urodziny kazdego z nas) decydujemy sie na to te kulinarne przyjemnosci. Na Nowy Rok zycze Wszystkim zdrowia i moc kazdej obfitosci.

    • Zosia

      Ale wspaniałości! U nas na wigilii planowałyśmy z Mamą podać bliny… ale pomysł się wykruszył z prostego powodu – zbyt dużo innych rarytasów :) Czy w wolnej chwili podzieliłabyć się przepisem na nie? Jestem bardzo ciekawa :-) Uściski i wspaniałego powitania Nowego Roku 2019 !!!

  8. … Zosieńko zawsze jestem oczarowana nastrojem, który tu budujesz… jesteś tak autentyczna, a przy tym świecie zmieniających się trendów, to ogromna zaleta.

    Życzę Ci kolejnego roku nowych podróży (uwielbiam zaglądać i towarzyszyć Ci we wszystkich Waszych wyjazdach) no i Twoje przepisy – domowe i pełne serca :*

  9. My pieczemy Twój pasztet z gruszką – jest doskonały i co roku, goście się o niego upominają!!!!

    Szcześliwego Nowego Roku Nasza Kochana ZOosieńko!!!

  10. Zosiu droga,
    przepis świetny! Uwielbiam pasty rybne; na przystawkę podają je restauracje np. Sea Food Station w ukochanej Gdyni;-) Makrelę kupuję często, jak i Ty;-), również szprotki – pycha! My na Sylwestra tradycyjnie zamawiamy lub robimy sushi;-)
    Uściski poświąteczne,
    Marta

  11. Magia💫💫💫

  12. Ja z kolei szykuję na kameralne przyjęcie sylwestrowe Twoje chilli con carne :) Już kiedyś zrobiłam je dla przyjaciółek i zrobiło furorę-każda póżniej prosiła o przepis :)
    Zosiu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

  13. Zosiu, Twoje wpisy bardzo umilały mi codzienność, za co bardzo Ci dziękuję! Życzę wszystkiego co najwspanialsze na Nowy Rok 2019!

    • Zosia

      Aniu kochana dziękuję Ci bardzo :*.. i ja również Tobie życzę wszystkiego co najpiękniejsze na Nowy Rok :*

  14. Pyszna pasta od znajomej Francuzki, którą przygotowywała na każdy apéro ze znajomymi i podawala z bruschetta czy grubymi paluchami wieloziarnistymi: puszka tunczyka w sosie wlasnym wymieszane i dobrze rozdrobnione widelcem z serkiem typu Philadelphia do tego szczypiorek trochę soku z cytryny sól i pieprz.

  15. Ja robię podobną pastę, ale zamiast ogórków dodaję marynowany imbir (taki jak do sushi). Rewelacja! :)

  16. Zrobiłam od razu, matko jakie pyszne!

  17. Takie pyszne i proste kanapeczki będą idealną odmianą po świątecznych słodkościach. Wesołego sylwestra.

  18. Robiłam kiedyś podobną pastę, ale z makrelą. Twoje piękne zdjęcia przekonały mnie do wypróbowania wersji ze szprotkami :-) Pozdrawiam

  19. Pastę robię już drugi raz, jest przepyszna! :)

  20. Pasta przepyszna, robię ją dzisiaj już drugi raz. W Sylwestra wszystkim smakowała, była miłą odskocznią po świątecznych mięsiwach ;) Ja ogórki konserwowe zamieniłam na kiszone i sporo koperku dodałam do środka.

    Pozdrawiam ciepło :)

Dodaj komentarz