Skip to main content

Pomysły na Wielkanoc: Faszerowane jajka.

   Jedna z moich ulubionych potraw wielkanocnych. Co roku na Wielkanoc obiecuję sobie, że będę ją również przygotowywała w dni powszednie. Nic z tego! Zawsze przypominam sobie o niej, na kilka dni przed śniadaniem wielkanocnym. Pomysł ten zaczerpnęłam od mojej Cioci, która również jest psychologiem :)

Skład:

3-4 ugotowane jajka

garść posiekanej pietruszki

1 mała, czerowna cebula

sól i pieprz

masło do smażenia

3-4 łyżki bułki tartej

A oto jak to zrobić:

1. Ugotowane jajka na twardo, zdecydowanym ruchem przecinam za pomocą ostrego noża na dwie połówki. Ostrożnie wyjmuję miąższ, tak by nie uszkodzić skorupek i rozgniatam widelcem. Cebule kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję do rozgnieconych jajek i dorzucam posiekaną pietruszkę. Mieszam i przyprawiam solą i pieprzem.

2. Farsz z jajek, cebuli i pietruszki wkładam do skorupek, zanurzam w bułce tartej i układam na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażę ok. 3 minuty, aż bułka tarta zbrązowieje.

Ugotowane jajka rozgniatam widelcem.

 

Do farszu dorzucam drobno pokrojoną cebulę i pietruszkę.

 

 Skorupki od jajek, wypełniam przygotowanym farszem z jajek, pietruszki i cebuli.

Zanurzam w bułce tartej.

 

… i smażę na rozgrzanej patelni z masłem.

Efekt końcowy!

Komentarz: Do farszu możemy również dodać mieloną, czerwoną paprykę lub pietruszkę zastąpić koperkiem.

39 Odpowiedzi do “Pomysły na Wielkanoc: Faszerowane jajka.”

    • Mój narzeczony uwielbia tę potrawę ale nie wiedziałam jak to zrobić (tajemnica przyszłej teściowej) więc Go zaskoczę;-) gb&gl

  1. hej. ja właśnie robię wersję z czerwoną papryką. raz pokusiłam się o taką przekąskę na imprezę ze znajomymi. a oni zobowiązali mnie do jej robienia zawsze jak się spotykamy ;)

  2. Ja robię wersję z pieczarkami, ale te również wyglądają smakowicie ;) No i może się w tym roku odważę zostawić jajka w skorupkach :)

  3. Od kilku lat co roku na święta mamy jajka nadziewane:)Twój przepis też muszę wypróbować:)
    A ostatnio zrobiłam kanapkę z pesto, pomidorami i mozzarellą twego przepisu.Wyszło pyszne , cała rodzina się zajadała:)Ja nawet dokładkę sobie robiłam:)Świetne masz przepisy:)A ja jestem początkującym kucharzem.

  4. Jajka wyglądają bardzo apetycznie. To jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Chyba się skuszę i przygotuję je na Wielkanoc. Może zaprezentujesz sprawdzony/ ulubiony przepis na sernik.

  5. Witaj Zosiu!!
    Nie bede zbytnio oryginalna piszac, ze sposob, w jaki piszesz o gotowaniu zacheca do coraz czestszych eksperymentow w kuchni :)
    Sukcesywnie wyprobowuje prezentowane przez Ciebie przepisy i za kazdym razem jestem bardzo zadowolona z efektow. Mimo, ze na codzien nie stronie od gotowania to czesto zapominam o pewnych potrawach, a szkoda, bo w kuchni nie powinno byc nudno.
    Dziekuje za inspiracje !!
    Pozdrawiam serdecznie :)

  6. wszystkie przepisy są na prawdę super:) oby wiecej takich pysznosci:) mam nadzieje ze dodasz jeszcze cos ciekawego na swięta :) pozdrawiam

  7. Zosiu powinnaś wydać własną książkę kucharską! Twoje przepisy są oryginalne, a zarazem proste do zrobienia, do tego te bajkowe aranżacje na zdjęciach. Twoja książka byłaby wielkim hitem. Na pewno kupiłabym ją. Poza tym chciałam Ci podziękować za dokonanie czegoś niemożliwego- antykucharka nagle zaczęła interesować się gotowaniem, a co ciekawe bardzo jej się to spodobało! Tak trzymać! Pozdrawiam! :)

  8. Super przepis, na pewno go wypróbuje :) Podrzuć jeszcze parę świątecznych przepisów:) Np na jakieś sałatki:) Proszeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:)

  9. Witam, to tez moje popisowe danie wielkanocne odkryte kilka lat temu też sobie obiecuję, ze zrobię w ciągu roku i kończy się na Wielkanocy, zainspirował mnie twój sposób przecinania jajka ja robię to w pionie ale u Ciebie więcej się zmieści może w tym roku i jak tak zrobię. Pozdrawiam

  10. Zosieńko, trafiłam tu w poszukiwaniu modowych nowinek, a teraz zdecydowanie częściej zaglądam na kulinarną część! Muszę przyznać, że nie myślałam, że gotowanie może być tak zajmującym zajęciem! Tak pięknie wszystko wygląda, a później jak smakuje..mmm.. że chyba odkryłam nowe hobby :)

  11. Zosiu naprawdę stworzyłaś tu piękne miejsce:) z przyjemnością zerkam na nowe wpisy okraszone cudnymi zdjęciami.

  12. Mmm uwielbiam jajka faszerowane :) Dogadzam sobie nimi dość często, uwielbiam wersje ze szczypiorkiem i pieczarkami-polecam! A teraz spróbuje i tych pyszności ;) Bardzo lubię zaglądać do Twoich przepisów, są opatrzone zawsze fajnymi zdjęciami, to moja regularna lektura:)

  13. Witaj Zosiu
    Uwielbiam jajka faszerowane. “Towarzyszą” mi od zawsze ;)
    Pozdarwiam serdecznie

  14. Właśnie robię farsz na te jajeczka. :)
    Robię tylko kilka dla spróbowania bo muszę się przyznać, że nigdy jeszcze nie jadłam. :)
    Jeśli mi wyjdą to na pewno znajdzie się dla nich miejsce podczas Wielkanocy. :D

  15. Cześć ;)

    A ja chciałbym zapytać, czy takie jajka można przygotować w przeddzień podania, i wtedy ewentualnie podsmażyć je na drugi dzień, żeby były ciepłe, zanim wylądują na tależu, czy lepiej robić na świeżo, tego samego dnia?

    Pozdrawiam,
    Sebastian

    • Witaj, ja zawsze je przygotowuję tuż przed podaniem. Z kolei ugotować jajka, zawsze warto dzień wcześniej.Pozdrawiam,Zosia.

  16. Witaj Zosiu:)
    Kupiłam dzisiaj dwutygodnik Party:), wybieram się do fryzjera i szukałam fajnego koloru włosów wśród gwiazd co by się zainspirować;) i jest tam temat odnośnie gotowania. Wielkanocne wariacje według przepisów Magdy Gessler:) i są tam twoje jajka w skorupkach:) z tym, że zamiast smażenia wkłada się je do piekarnika:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

  17. Świetny przepis ! Zrobiłam je na śniadanie wielkanocne i wyszły przepyszne !! Dziękuję i życzę wesołych świąt :-))

  18. Witam, na wstepie życzę wszystkim Wesolych Świąt Wielkanocnych…

    dziś wypróbowalam ten przepis na faszerowane jajka dodalam tylko drobno pokrojone pieczarki(wczesniej podduszone i troche chili) wyszly super;)

    wsześniej też robiłam kanapki z pesto, mozzarellą i pomidorami oraz mus malinowy:) zamierzam się po świętach zabrać za spagetti carbonade:D super masz te przepisy nie wymagają zawodowego kucharza;) pozdrawiam

  19. Dziewczyny blog super bardzo mi się podoba uwielbiam gotować, czytać książki jak również kosmetyki więc jest idealny jak dla mnie. Tak dalej dziewczyny Trzymam za Was i Wasz blog kciuki Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.