Skip to main content

Szparagi nie potrzebują większej oprawy. Wystarczy kilka prostych kroków, żeby wydobyć ich głębie. Im mniej naszej ingerencji, tym bardziej pozostaną w smaku szlachetne. W dzisiejszym wpisie mam dla Was dwa przepisy, które wykorzystują szparagi do cna. Na zdrowie! Skład: 2 pęczki szparagów 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu sól […]

23 kwietnia 2024

PRZEPISY NA MAJÓWKĘ

CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ, PAPIERÓWKAMI I CYNAMONEM Ciasto francuskie wypełniam ricottą utartą z koglem moglem i dodaje cienkie plastry naszych papierówek. Tylko tyle i aż tyle. FOCACCIA Z OLIWKAMI, ROZMARYNEM I PIECZONYM CZOSNKIEM Przygotowanie focacci wymaga jedynie wymieszania składników nieco wcześniej, najlepiej wieczorem. Rano, następnego dnia powinniśmy się zmieścić w niecałe półgodziny, by móc delektować się […]

Sezon na szparagi w mojej kuchni trwa. Dziś przychodzę do Was z przepisem na ekspresową tartę rozpływającą się w ustach. Jeśli pogoda Wam pozwoli, koniecznie zabierzcie ją ze sobą na wiosenny piknik.   Skład: 1 opakowanie ciasta francuskiego (z dobrym składem) 1 pęczek zielonych szparagów 250 g sera mascarpone 125 g serka typu Philadelphia 5 […]

13 kwietnia 2024

CARBONARA ZE SZPARAGAMI

Kiedy w warzywniaku pojawiają się pierwsze szparagi, łapię intuicyjnie za pęczek i wizualizuję, że będzie z nich coś dobrego. W głowie krążą proporcje sosu holenderskiego z którymi szparagi są za pan brat. Szybko jednak przychodzi myśl, a może dodać je do tarty z kozim serem? Ech, szkoda zachodu. Są tak kruche, połączmy je z makaronem, […]

Są przepisy do których z przyjemnością powracam i wiem, że też je lubicie. Choć od tego czasu mój sposób gotowania się nieco zmienił, to pewne receptury są nadal aktualne. Przeglądając stare blogowe zapiski pomyślałam, że może mielibyście ochotę do nich powrócić, ale w nieco nowszej odsłonie. Tym samym przez najbliższe tygodnie będę reaktywować stare przepisy […]

Pad thai to jedno z najbardziej znanych i uwielbianych dań kuchni tajskiej. Intensywne połączenie smaków, które zaprasza na kulinarną wędrówkę wśród straganów Tajlandii, gdzie aromatyczne przyprawy mieszają się w powietrzu z dźwiękami ulicznego życia. Jego wyjątkowy smak łączy w sobie słodkość, kwasowość, pikantność i bogactwo tekstur. Komuś, kto nigdy nie przygotowywał tego dnia może się […]

Sztuka udomowiona to zręczne połączenie funkcjonalności przedmiotu i pięknego designu. W przestrzeni kuchennej przygotowywanie posiłków to nie tylko finalny wygląd potrawy i jej odżywcze wartości, ale również estetyka procesu tworzenia. O moim podejściu do domowego centrum, którym jest dla mnie kuchnia, poświęciłam jakiś czas temu długi artykuł – gdybyście mieli ochotę do niego powrócić, to […]