Skip to main content

DAILY FOOD DIARY

Styczeń rozpoczął się dla nas cudownymi spotkaniami towarzyskimi – nawet dzieci przyzwyczajone do rutyny, były zaskoczone, że tyle można przeżyć, choć już ciemno za oknem. Tak, tak, to jest nasza domowa metoda na nakłonienie dzieci do wcześniejszego pójścia spać. Nocka już za oknem drogiego Brzechwy stale ku pamięci. W połowie stycznia mieliśmy w Trójmieście istną burzę śnieżną, która przykryła styczniową szarzyznę. Zrobiło się magicznie i jakby nieco ciszej, a w duszy spokojniej. I po raz kolejny styczeń udowodnił mi swoją wartość i przekonanie, że tylko od nas zależy ile potrafimy w nim dostrzec nowych drobiazgów. A jeżeli chcecie się przekonać, to zajrzyjcie do galerii zdjęć swojego telefonu – obiecuję, że więcej niż raz uśmiechniecie się do siebie przywołując coś ulotnego. Tymczasem, tradycyjnie zapraszam Was na moje zimowe kadry i nieskończone kuchenne migawki, które choć się powtarzają, to stale są nowe.

Gdy od dłuższego czasu poszukujesz ulubionej słodyczy… ale ona wciąż jeszcze przed Tobą!

Za to kocham nasze Pomorze – i góry i morze :)

Chwila przerwy na herbatę z termosu i odpoczynek na sankach.

…. i dalsza nauka!

W zaśnieżonej orłowskiej krainie.

Jeśli brakuje Wam pomysłów, jak wkomponować więcej warzyw do domowego jadłospisu | Projekt warzywniak dziewczęcego duetu z Trójmiasta Marty Śliwki i Tosi Kolo

Niedzielne ucztowanie.

Jeszcze tylko ułożę wszystkie autka i biegniemy do przedszkola.

I tak właśnie powstają nowe projekty, czyli ambitne rozpoczęcie Nowego Roku.

Z moją kochaną Mamą nad planami nowych zmian.

Czy to dieta śródziemnomorska, czy raczej moje uwielbienie do warzyw :)

Z wizytą w gdańskim Ratuszu… ostatnie zapiski pana Prezydenta.

W końcu udało mi się dotrzeć na wystawę Olgi Boznańskiej | W Ratuszu Głównego Miasta Gdańsk do 16.05.2024 możecie zobaczyć wystawę.

Nowa kawiarnia na mapie Trójmiasta | Ratuszowa Caffe.

Mała chwila przyjemności i testowanie miodownika. Zastanawiam się, czy ktoś z Czytelników ma w swoich domowych zapiskach przepis na to cudo? U nas niestety nie było tradycji pieczenia tego ciasta.

Czy widzicie te sklepienia w Bazylice Mariackiej? …i nastrój i to światło, wszystko w idealnym momencie.

Cisza po burzy, czyli ten moment, kiedy domownicy właśnie zamknęli drzwi, a ja mam chwilę na przeistoczenie naszego domu w nasze miejsce pracy. Kawa naturalnie zimna, a jogurt podjadany w trakcie dnia pracy do późnych godzin.

Czy widzieliście już przepis na chlebek z cheddarem i fetą? Obiecuję, że warto spróbować!

Trochę szaleństwa w ulubionym towarzystwie.

Ciepła kołderka i miś, czyli nasz sposób na styczniowe przeziębienia.

Leniwe kluseczki, które kochają i nie zadają pytania, dlaczego o tej porze?

Przywołuję wiosnę w naszych domowych kątach.

Naleśniki i słony karmel.. czy istnieje lepsze połączenie w pierwszy słoneczny styczniowy poranek?

Słodkie obchody Trzech Króli – nasi przyjaciele co roku zapraszają najbliższych znajomych i tym razem doliczyli się 54 osób (24 dzieci i 30 dorosłych).

Mamuś, czy mogę jeszcze jednego?

Tak można chodzić na spacery.

Wieczorne momenty. Każdy robi to co lubi najbardziej.

Śnieg zasypał Trójmiasto.

Owsianka idealna na długie poranki w łóżku. P.S. Nie wiem, czy chcecie poznać skład – wyszła bardzo pikantna.

Kiedy choroba nie odpuszcza to czas, żeby w końcu nadrobić książkowe zaległości i maseczki podarowane od córeczki.

Lubicie poezję? Ostatnio znów po nią sięgam i mam wrażenie, że dopiero teraz do niej dojrzałam..

,,Do serca w niedzielę” :*

Gdy w domu masz czterolatka i nastolatkę :)

Mój ulubiony talerzyk i chwila przed jego dekonstrukcją – szukam nowego na jego miejsce z ażurowym wykończeniem.

Szajka dwóch wielbicieli makaronów.

Z krótką wizytą w stolicy | Odporność buduję się latami, dlatego tak ważne jest dla mnie to co na talerzu – szpinak, imbir, czosnek, pieprz ziołowy, olej z czarnuszki, podgotowany kalafior i papryka. Czas przygotowania niecałe 15 minut.

Diety sokowe to idealny start w życie zdrowych nawyków. Natura Cold Press wykorzystuje tylko najlepsze warzywa i owoce pozyskiwane od lokalnych i sprawdzonych dostawców, które następnie są wyciskane metodą COLD PRESS. Co to znaczy? Proces ten przebiega w dwóch etapach. Najpierw warzywa i owoce rozdrabniane są chłodnym, nienagrzewającym się ostrzem, by następnie trafić do prasy hydraulicznej, która je miażdży. Oczywiście wszystko to dzieje się w chłodnej atmosferze – tylko wtedy jest pewność, że soki zachowają swoje właściwości odżywcze, a diety sokowe przeprowadzone z nimi będą skuteczne. Tak powstaje w 100% naturalny, klarowny sok, bez dodatku cukru, ulepszaczy i bez pasteryzacji. To bardzo ważne,  soki pasteryzowane tracą swoje wartości odżywcze.

Czy tylko ja już wypatruję zieleni za oknem?

Ulubiony poranny kąt.

Kruche ciastka z prażonymi orzechami pekan.

Czas wymienić kwiaty w wazonie.. choć róże wyglądają pięknie nawet jak przekwitają.

Pierwsze testowanie przed Tłustym Czwartkiem | Capuccino Cafe.

Szybkie śniadanie z dodatkiem koziego sera | Turek kozi.

Kiedy biuro powędrowało do salonu…

Twaróg, miód kasztanowy i orzechy czyli śniadanie zabieganej mamy.

Comfort food w najlepszym wydaniu.

Czy ktoś się skusi na gofra?

Weekendowa kanapka. Błyskawiczny w wykonaniu. Omlet, pomidor, sałata, koperek, szczypiorek i ser camembert Turek, który ma kremowe wnętrze, aksamitną skórkę i łagodny smak, dzięki temu smakuje moim wszystkim domownikom.

Fakt, że jest produkowany w Polsce według oryginalnej receptury sprawia, że chętniej po niego sięgamy.

Coraz więcej słońca. Niech już tak zostanie do wiosny.

Moja porcja zdrowia czyli pomidorowa i zielony koktajl mocy.

Przygotowania do rodzinnego ucztowania.

Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? U nas z parmezanem.

Miła niespodzianka od marki Uniqlo.

Moje ukochane morze… najpiękniej wygląda zimą! P.S. ..a od teraz wybaczcie chwilę ciszy, ale po miesiącach planowania w końcu wybieramy się w daleką podróż. Do zobaczenia niebawem!

*    *    *

Artykuł powstał we współpracy z Sery Turek, Natura Cold Press.

29 Odpowiedzi do “DAILY FOOD DIARY”

    • Magdaleno, mogę Cię tylko uściskać i mocno trzymać kciuki, żeby w lutym było więcej powodów do uśmiechu😘

  1. Kochana Zosiu♥️
    piękne to podsumowanie miesiąca. Od lat pokazujesz nam jak celebrować chwile. Z wiekiem utwierdzam się w przekonaniu, że dobra codzienność jest najważniejsza♥️
    Cudownej podróży i pięknych wrażeń🛫🌴☀️
    Uściski
    Marta🤓

  2. Zosiu, piękne podsumowanie.Ponawiam.pytanie, co to za śliczne czarne balerinki? Pozdrawiam z Lublina

    • Katarzyno, to balerinki z Zary (co prawda nie są one skórzane, ale b wygodne), zajrzyj do nich, teraz mają piękne w odcieniu butelkowej zieleni🌿

      • Zosiu przepięknie. Niestety nie widzę balerinek na stronie – czy mogłabym prosić o podanie numeru ref lub linku? Szukam takich od dawna. Serdecznie pozdrowienia, Kasia

  3. Zosiu,wypiłam z Tobą kawę w Twoim ulubionym kąciku,byłam z Wami na zimowym spacerze,pojadłam pyszności,pogłaskałam Gucia i pozostaje mi życzyć Wam najpiękniejszego czasu♥️😘

  4. I to jest moja chwila wyciszenia, dzieci skaczą na sali zabaw a ja mogę się odprężyć w twoim pięknym świecie. Dziękuje Ci za to ❤️
    P.S moja Półka z książkami kulinarnymi wciąż czeka na pozycje od Ciebie, te dwie moje ulubione książki to za mało 💙
    Dobrej podróży!

  5. Niezmiennie uwielbiam ! Twoje wpisy są takie kojące, są jak ciepła kołderka w zimny dzień. Udanej podróży !

  6. Kochana Zosiu, niezmiennie od lat Cię podziwiam-Twoją konsekwencję, styl i duszę artystki. Bardzo jestem ciekawa, gdzie się wybieracie!
    Powidzenia!

  7. Zosiu, czy możesz stworzyć wpis o swojej daily pielegnacji?! Pleeaseeeee masz tak zadbane ciało, cerę i paznokcie!!!

  8. Zosiu piękne fotki i super nastrój😍bardzo lubię tu zaglądać i korzystać z wegetariańskich przepisów, które zawsze wychodzą. U mnie w domu miodownik jest od wielu wielu late, nawet teraz w weekend mama upiekła. Jedna warstwa z powidłami i krem taki retro z kaszy manny z migdałowym akcentem.
    Pozdrawiam serdecznie z zachodniopomorskiego ☕💨❤️

  9. Serki Turek są z moich okolic, produkowane na miejscu z mleka od lokalnych rolników. Polecam spróbować ich sera z niebieską pleśnią.

  10. Uwielbiam Twoje podsumowania miesiąca,bo są dla mnie jakby natchnieniem co ja mogę zrobić w wolnym czasie :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.