Są przepisy do których z przyjemnością powracam i wiem, że też je lubicie. Choć od tego czasu mój sposób gotowania się nieco zmienił, to pewne receptury są nadal aktualne. Przeglądając stare blogowe zapiski pomyślałam, że może mielibyście ochotę do nich powrócić, ale w nieco nowszej odsłonie. Tym samym przez najbliższe tygodnie będę reaktywować stare przepisy na nowo. A może Wy macie jakieś wpisy, które chcielibyście ze mną powtórzyć?
Skład:
główka sałaty rzymskiej
1 ogórek gruntowy
1 czerwona cebula
papryka zielona
garść czarnych oliwek
garść orzechów włoskich
sos:
ok. 150 g sera gorgonzola
150 g jogurtu typu skyr
5- 6 listków mięty
A oto jak to zrobić:
- Liście sałaty dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy do szerokiego naczynia. Dodajemy pokrojone plastry cebuli, papryki i ogórka gruntowego. Dorzucamy oliwki, uprażone orzechy włoskie i gotowy sos. Przed podaniem całość dokładnie mieszamy.
- Aby zrobić sos: gorgonzolę łączymy ze skyrem i dodajemy świeże liście mięty. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Pyszotka, Zosiu😋 i jeszcze te orzechy włoskie. Koniecznie przygotuję.
Pozdrawiam wiosennie z południa PL🌷
Marta
:*
Wspaniały pomysł Zosiu!
:*
😘🙂🙂🙂🙂🥰