Kiedy w warzywniaku pojawiają się pierwsze szparagi, łapię intuicyjnie za pęczek i wizualizuję, że będzie z nich coś dobrego. W głowie krążą proporcje sosu holenderskiego z którymi szparagi są za pan brat. Szybko jednak przychodzi myśl, a może dodać je do tarty z kozim serem? Ech, szkoda zachodu. Są tak kruche, połączmy je z makaronem, żółtkami wymieszanymi z parmezanem i nic więcej. Taka wiosenna wersja carbonary. Jak na włoską kuchnię przystało, robi się ją błyskawicznie, a smakuje tak, że ciężko się od niej oderwać. Doskonała również na zimno. Jestem ciekawa, jak spodoba się Wam w wersji wegetariańskiej.
Skład:
200 g makaronu spaghetti
250 g szparagów
150 g tartego sera parmezan
3 żółtka
szczypta soli
4 łyżki wody z gotowania makaronu
do smażenia: oliwa z oliwek
do podania: garść tartego parmezanu
A oto jak to zrobić:
- Szparagi dokładnie myjemy i urywamy twarde końcówki. Drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i doprawiamy solą. W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Do szparagów dodajemy 4 łyżki wody z makaronu i ugotowany i odcedzony makaron.
- Do małej miseczki dodajemy żółtka i tarty ser parmezan. Łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy na patelnię ze szparagami i makaronem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypmy tartym parmezanem.
Dokładnie, czasem tak niewiele trzeba aby było tak .. wiele! Uwielbiamy szparagi w każdej postaci 💚
Danusiu, serdecznie dziękuję Ci za odwiedziny i czas tu :*
Pięknego wiosennego czasu!
Zosiu polecisz kogoś od blatów kamiennych ?
Karolina, z największą przyjemnością polecę Ci pana Karola z http://www.estone.pl Możesz się śmiało na mnie powołać :)
Serdeczności!
Zosią
Dzień dobry🙂 a jak wykorzystać białka żeby się nie zmarnowały?
Upiec bezę!
Czy szparagi wcześniej należy podgotować? Ile czasu na patelni?