Skip to main content

O słodkim cieście, które wyglądem przypomina moją ulubioną pizzę quattro formaggi. Kruche z rabarbarem i kremem z koglem-moglem

*    *   *

Zanim zaczną nas kusić truskawki, cieszymy się kruchym ciastem maślanym z lekko cierpkawym rabarbarem. Z uwagi na wizualne walory, może jednak nie polecałabym tego wypieku na przyjęcie komunijne, ale na słoneczny majowy podwieczorek, czemu nie?!

Skład:

ciasto:

200 g mąki pszennej

25 g cukru pudru (może być zwykły)

150 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka wody (opcjonalnie)

nadzienie:

250 g serka mascarpone

2 żółtka + 2 łyżki cukru pudru

2-3 łodygi rabarbaru + 1 łyżka mielonego cynamonu lub kardamonu + 2 łyżki cukru

do podania: garść prażonych płatków migdałowych + lody śmietankowe

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier puder i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Umyty rabarbar kroimy na kawałki o długości 4-5 cm (jeżeli chcemy, to możemy obrać ze skórki) i zasypujemy cukrem z cynamonem. Odstawiamy na kilka minut, aż zacznie puszczać sok. W międzyczasie żółtka z cukrem ubijamy na kogel-mogel, a gdy masa się podwoi dodajemy łyżka po łyżce mascarpone. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru o średnicy około 40 cm i przekładamy na blachę (z 1 arkuszem papieru do pieczenia). Pozostawiając około 5 – 6 cm marginesu rozkładamy krem z mascarpone, a na wierzch rabarbar. Pozostawione boki ciasta zawijamy (patrz na zdjęciu). Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki – musi nieco stężeć inaczej rozklei się podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, opcja: góra-dół i pieczemy przez ok. 25 minut, aż spód i boki będą mocno zarumienione. Jeżeli wierzch zacznie się zbyt szybko przypiekać, przykryjmy folią aluminiową. Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami. Z lodami śmietankowymi smakuje doskonale!

Umyty rabarbar kroimy na kawałki o długości 4-5 cm (jeżeli chcemy, to możemy obrać ze skórki) i zasypujemy cukrem z cynamonem.

Odstawiamy na kilka minut, aż zacznie puszczać sok.

W międzyczasie żółtka z cukrem ubijamy na kogel-mogel, a gdy masa się podwoi dodajemy łyżka po łyżce mascarpone.

Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru o średnicy około 40 cm i przekładamy na blachę (z 1 arkuszem papieru do pieczenia).

Pozostawiając około 5 – 6 cm marginesu rozkładamy krem z mascarpone, a na wierzch rabarbar.

Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki – musi nieco stężeć inaczej rozklei się podczas pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, opcja: góra-dół i pieczemy przez ok. 25 minut, aż spód i boki będą mocno zarumienione. Jeżeli wierzch zacznie się zbyt szybko przypiekać, przykryjmy folią aluminiową.

Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami. Z lodami śmietankowymi smakuje doskonale!

talerz fajansowy – ZARA HOME | herbata różana – BROWNHOUSEANDTEA

[współpraca]

36 Odpowiedzi do “O słodkim cieście, które wyglądem przypomina moją ulubioną pizzę quattro formaggi. Kruche z rabarbarem i kremem z koglem-moglem”

  1. Zosiu, z nieba mi spadłaś z tym przepisem! Mam na grządce rabarbar do ścięcia i myślałam, co z nim zrobić. Mój stały przepis był w użyciu już 3 razy, więc chciałam upiec coś nowego. Pozdrawiam serdecznie!

  2. Prosty przepis a wygląda obłędnie. Dziękuję za ten przepis. Jutro realizacja ❤

  3. Zosiu,

    moja Mama marzy o takim wałku! Zdradzisz proszę, gdzie go kupiłaś? :)

    Ściskam
    Kasia

  4. Ciasto wybitnie w moim guście, zrobię z pewnością :)
    Zosiu wszystkiego dobrego z okazji imienin, spełnienia marzeń, bądź zdrowa i po prostu szczęśliwa :)
    Życzy Ci tego nieznaj0ma podglądaczka :)
    Ania z Łodzi

  5. Zosiu, czuję że to ciasto z tych “co niedowygląda to dosmakuje”.
    A będąc przy estetyce, czy błękitna koszula to Massimo Dutti z tego sozonu? Przymierzam się do jednej na stronie i korzystniej wygląda u Ciebie w świetle dziennym, o ile to właśnie MD?

  6. Uwielbiam proste przepisy z małą ilością składników. Ciasto chłodzi się w lodówce i będzie idealne na dzisiejszy podwieczorek.

  7. Mam mnóstwo książek kucharskich,ale zazwyczaj na zrobieniu 1 potrawy się kończy. Z Twoich przepisów korzystałam kilka razy (!!),i jest idealnie za każdym razem. Największy hit,to mazurek kajmakowy,który zrobił furorę nawet wśród (wybrednej) części rodziny. Super jest to,że z takich prostych składników powstają takie pyszne rzeczy. Moja mama przy każdej mojej nowości pyta, czy to “Zosine”? Pozdrawiam serdecznie.

  8. Zosiu, skąd ten piękny koszyk z drugiego zdjęcia? Będę bardzo wdzięczna za nazwę firmy/sklepu! Dziękuję i pozdrawiam,
    Magda

  9. W sobotę robiłam Zosiu Twoje ciasto jogurtowe z mascarpone, kruszonką i właśnie z rabarbarem, było przebojem! A już kusisz kolejnym wypiekiem!

    • Czy mozna prosic o link do przepisu? Ostatnio szukalam czegos podobnego i niestety nic takiego mi tu na blogu nie wyskoczylo. Uzylam przepisu z czelusci internetu i niestety, ale wyszla kompletna klapa. Pozdrawiam!

  10. W sobotę zrobiłam ciasto jogurtowe z mascarpone, kruszonką i właśnie z rabarbarem, zrobiło furorę. A teraz kusisz kolejnym wypiekiem! nic tylko piec!

  11. Witam. W trakcie robienia ciasta, w przepisie zabrakło wzmianki o tym, ze trzeba zawinąć rogi do środka . Było to widoczne na zdjęciach, ale być może lepiej również uwzględnić to w treści przepisu.

  12. Skorzystałam z Twojego przepisu. Kruche obyło się bez łyżki wody. Ciasto wyszło bardzo smaczne, delikatne, nie za słodkie, w sam raz. Nie wiem jak u Ciebie, ale ja już 4 raz w tym sezonie robiłam ciasto z rabarbarem i wcale nie był kwaskowaty. Do Twojego przepisu specjalnie wybrałam jak najbardziej zielone łodygi, a i tak nie były kwaśne. Do posypania rabarbaru użyłam tylko jedną łyżkę cukru (brązowego). Myślę, że nie raz wykorzystam jeszcze ten przepis.

    • Olu ale się cieszè🌸🤍😍dziękuję za wiadomość i przesyłam uściski z porannego Orłowa!

    • Aneto 🤍👋bardzo mi miło, że zaglądasz…i wystarczy Zosia (żadna pani😉😅). Uściski!

  13. Zosiu ciasto piekne takie rustykalne. Mysle ze w smaku niebo w gębie 😉 musze sie skusic bo własnie chodził za mną rabarbar. Dziekuje za inspirację.

  14. Przepyszne! I pierwsze kruche, które rozwałkowałam bez nerwowego zlepiania palcami potem :D

  15. Zosiu, ciasto wyszło pyszne!!! Uwielbiam te Twoje proste przepisy! Pozdrawiam serdecznie!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.