4 marca 2022

Daily food diary

*    *    * Tak trudno cokolwiek napisać. Od zeszłego czwartku świat wstrzymał oddech. Ręce rwą się do pomocy, a serce wciąż szuka nadziei. Codzienna rutyna nadaje rytm życia, tak bardzo kruchego. Po powrocie z naszych długo wyczekiwanych ferii zimowych wpadłam w wir pomocy organizacji zbiórek, błyskawicznych selekcji ubrań po moich dzieciach, czystkach w spiżarni […]

*    *    * To były dopiero początki bloga. Wszystko miało być tylko na chwilę, ot tak, na spróbowanie. Teraz byśmy powiedzieli, że byłam: chyba na pierwszym swoim zakręcie życiowym. Moja wówczas beztroska i poczucie, że wszystko będzie cudownie, zupełnie nie przewidziały, że będę mogła dla Was pisać i gotować kolejny…11 rok! Jednym z […]

8 lutego 2022

Daily food diary

 *   *    * Przełom stycznia i lutego to prawdziwy test mojej wytrzymałości. Nie potrzebuję zbyt wiele. Parę słonecznych dni i moja radość z dnia codziennego nabiera większego rozmachu. Założeniem cyklu daily food diary jest wspominanie tylko tych dobrych momentów, niech zatem tak pozostanie. W wolnej chwili zapraszam wszystkich stałych Czytelników na podsumowanie miesiąca. […]

*    *    *   Jak sobie postanowiłam, tak zrobiłam. W wolnym zawodzie, jeżeli już raz sobie coś obiecasz, to warto być konsekwentną i dopełnić plan. Inaczej bieżąca codzienność odsunie Ci myśl i po chwili już sama o niej zapomnisz. Są takie dania – proste połączenia, które idealnie działają na moją wyobraźnię. Duszone grzyby, masło, […]

*    *    *  Gdybym mogła zostałabym tu zdecydowanie dłużej. O pracę bym się nie martwiła – Południowy Tyrol to przecież królestwo restauracji (nie tylko z gwiazdkami Michelin, chociaż mają ich łącznie 25!). Zatrudniłabym się jako pomoc Chefa kuchni i wspólnie dzieliła się radością z podejmowania gości. Nie przychodzi mi na myśl żaden inny […]

*    *    *   Wyjazdy prasowe mają to do siebie, że człowiek chłonie piękno całym sobą. Zapachy, smaki, nowe dźwięki, skojarzenia i to poczucie, że właśnie przeżywa się przygodę. Znacie moje uwielbienie dla włoskich Dolomitów i być może się powtarzam, ale mało jest miejsc, do których tak często się powraca. Co więcej, z […]

*    *    * Odłóżmy na chwilę ciężkie i kaloryczne potrawy (obiecuję, tylko na chwilę :)) i sięgnijmy po coś lżejszego, co nie wymaga od nas specjalnego poświęcenia. Ten łosoś jest dość intuicyjny, a raczej przepis na niego. Proporcjami sosu możecie dowolnie operować, byleby nie przesadzić z ilością płatków chili i z czasem pieczenia. […]

4 stycznia 2022

Daily food diary

*    *    * Nim się obejrzeliśmy wyczekany miesiąc już za nami. Trochę już jestem przyzwyczajona, że końcówka roku potrafi nieźle zaskoczyć. Na szczęście po raz kolejny niebiosa wysłuchały naszych próśb o zdrowie i przypomniały, jak ważna jest w życiu bliskość rodziny. O miłości, czułości, przyjaźni, które przejawiają się w nawet najmniejszych gestach, w […]

*    *    * Kiedy pierwszy raz spróbowałam fondue z gorgonzoli, uznałam je za najsmaczniejszą rzecz na świecie. Zdania na ten temat nie zmieniłam od paru lat, ale przyznaje się, że mam jeszcze kilka takich kulinarnych pozycji. Cały sekret w dzisiejszej propozycji sylwestrowej polega na tym, żeby podgrzać śmietankę (ale nie gotować) dodać kawałki […]

*    *    * Kto już raz wykonał wieniec drożdżowy, ten będzie inaczej myślał o wytrawnych wypiekach. Oryginalny przepis z 2015 roku jest jednym z najczęściej odtwarzanych przepisów blogowych. Co roku w okresie świąteczno-noworocznym przeżywa prawdziwe oblężenie i doczekał się różnych wersji. Jedną z nich jest dzisiejsza propozycja, która została również doceniona przez magazyn […]

*     *     * To już tradycja – kolejny rok mam przyjemność podzielić się z Wami efektami naszej wspólnej pracy. Dzięki zdolnemu zespołowi pań florystek z Pracowni Florystycznej Narcyz udało nam się na chwilę zaczarować rzeczywistość na potrzeby świątecznej kampanii dla Westwing. Motywem przewodnim był las, który miał nadać sens spotkaniu się przy […]

 *     *     * A, co dodajesz do bigosu? Siekasz wcześniej surową kapustę, czy tylko gotujesz go z kiszoną? – im bliżej świąt, tym więcej pytań, wszystkie o tej samej randze. Podejrzewam, że w każdej rodzinie tematy świątecznych potraw mogą wywoływać spore emocje (nie większe, niż moment dekorowania choinki – pamiętam oczekiwania […]

*     *    * Mam słabość do drożdżowych wytrawnych wypieków. Po pierwsze – są uniwersalne, można je podać z czymkolwiek mamy ochotę, po drugie – są doskonałym pretekstem do wspólnych zabaw w kuchni. Wnętrze bułeczki drożdżowej wypełniam kawałkiem gorgonzoli piccante, która wtapia się w ciasto nadając szlachetności. Skład: 500 g mąki pszennej typu […]