*    *    *

Na myśl o domowych kluskach robi nam się błogo! To prawdziwy comfort food do którego mam sentyment i chciałabym, żebyście również spróbowali tego smaku. Do ciasta na kluski dodaję tarty parmezan i posiekaną pietruszkę. To połączenie jest kluczowe, chyba że drażni Was smak pietruszki to od razu proponuję alternatywę w postaci suszonego oregano, szałwii lub lubczyku.

P.S. Nie martwcie się, jeżeli już po prawdziwkach – pieczarki, też będą OK.!

Skład:

(przepis na ok. 2 porcje)

1 jajko

ok. 180 g mąki pszennej

ok. 60 g startego parmezanu

100 ml mleka 3,2 %

garść posiekanej pietruszki

sól morska i świeżo zmielony pieprz

farsz:

ok 0,5 kg prawdziwków (mogą być inne grzyby)

2-3 łyżki masła

śmietana 18 %

1 cebula

2-3 łyżki sera ricotta

2- 5 gałązki świeżego rozmarynu

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować kluski: Roztrzepane jajko łączymy z mąką, tartym parmezanem i etapami dodajemy mleko, stale mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę. Gdy woda zacznie się gotować, namoczoną w wodzie łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i kładziemy na gotującą się wodę. Gotujemy ok. 2-3 minuty i łyżką cedzakową wyjmujemy kluski z wody.
  2. Aby przygotować sos: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie gałązki rozmarynu ze świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i przesmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone prawdziwki. Zmniejszamy gaz i całość dusimy ok. 12-15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do grzybów dodajemy lane kluski, a na wierzch kładziemy kilka łyżek ricotty. Podajemy na ciepło!

Aby przygotować kluski: Roztrzepane jajko łączymy z mąką, tartym parmezanem i etapami dodajemy mleko, stale mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem

Gdy woda zacznie się gotować, namoczoną w wodzie łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i kładziemy na gotującą się wodę. Gotujemy ok. 2-3 minuty i łyżką cedzakową wyjmujemy kluski z wody.

Aby przygotować sos: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie gałązki rozmarynu ze świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i przesmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone prawdziwki. Zmniejszamy gaz i całość dusimy ok. 12-15 minut.

Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do grzybów dodajemy lane kluski, a na wierzch kładziemy kilka łyżek ricotty.

Podajemy na ciepło!

Kategorie: ,

31 odpowiedzi na “Dla wielbicieli domowych smaków, czyli lane kluski z pietruszką i parmezanem podane z duszonymi prawdziwkami i ricottą”

  1. Pyszności!

  2. Ajj zjadłabym znowu!

  3. Pycha! W spisie składników zabrakło śmietany. Jakiej użyłaś: 18% czy 30%? Według mnie to nie 4 porcje, ale 2 małe ;) I dla mnie zamiast ricotty – mascarpone :)

    • Zosia

      Mario, masz rację – moje przeoczenie – z tego przepisu wyjdą 2 duże porcje. Spróbuj z ricottą – naprawdę warto!

  4. Dzień dobry, czy mogę mleko zastąpić np. mlekiem roślinnym?

  5. Zosiu,my na te kluski mówimy kładzione,ale zawsze takie”gołe”jedliśmy,a z serem i pietruszką muszą być pyszne!Na bank jutro próbujemy😁😘

    • Zosia

      Agnieszko, dzięki za wiadomość. Trzymam zatem kciuki za jutrzejsze gotowanie i w wolnej chwili daj znać, czy Wam smakowały :)

  6. U mnie w domu to kluski łyżką kładzione, lane to takie luźniutkie, zwykle na gorący rosół wlewane. Ale co dom, to obyczaj. Przepis niezwykle kuszący!

    • Zosia

      :*

    • U mnie też! Babcia robiła kluski łyżką kładzione a my z siostrą je uwielbiałyśmy i nie mogłyśmy się ich doczekać :)
      Babci niestety już nie ma z nami 15 lat ale jak zamknę oczy to widzę Ją w kuchni albo z szydełkiem w dłoni…
      Tęsknię i kocham na zawsze :) Pozdrawiam !
      Ania

    • Zosia

      Aniu, jak pięknie opowiedziałaś :) Dziękuję Ci za przywołanie Twoich wspomnień. Ja niestety nie miałam Babci – obie umarły przed moimi narodzinami :(

    • Kochana ściskam…jesteś taką bliską mi duszką :) Znajomą nieznajomą :) Dobrego dnia Zosiu!
      Ania

    • Zosia

      🤍🤍🤍🤍

  7. Musze koniecznie sprobowac!!!, Zosiu jaka piekna miseczka z Sardynii <3

  8. Chyba na pewno to musi być pyszne :)

  9. Świetny pomysł z dodaniem parmezanu i pietruszki. Zrobię przy najbliższej okazji, wyglądają smakowicie :) Pozdrowienia!

  10. Moja mama robi pyszne szare kluski z okrasą. Obłęd🤩 ale te też są ekstra, szczególnie w towarzystwie borowików🥰

  11. Rany… muszę zdobyć prawdziwki bo narobiła mi Pani ochotę na te kluski :) Przepiękne zdjęcia i cudownie, że pokazane są na nich kolejne etapy przyrządzania dania. Bardzo pomagają mi w gotowaniu :) Pozdrawiam ciepło

  12. Uwielbiam wszelkie dania z grzybami. To też na pewno jest pyszne. Jestem wielką amatorką grzybów. Ostatnio odkryłam kurki i nimi się zajadam.
    Do klusek nie dawałabym pietruszki, bo przeszkadza mi jej zapach. Ale np. oregano- bardzo chętnie!
    Dużo zdrowia Wam życzę na ten jesienny czas! :-*

  13. ukochane kluseczki w nowej odsłonie!

  14. To kluski kładzione, nie lane.

  15. Dzień dobry ,czy znajdę u Pani jakiś post dotyczący naczyń do kuchni jakie Pani szczególnie poleca w kuchni ,jak sprawdzają się Pani naczynia miedziane ,jakiej firmy są te które Pani posiada ?dziekuje za odpowiedz

  16. Wie kann man am besten seine Profile ausbauen?
    Jetzt Instagram Likes kaufen ! Beim besten Anbieter für Social Media.
    Verstärke deine Präsenz deines Contents.
    Ganz einfach mehr Traffic ehalten.

Dodaj komentarz