*   *   *

Uwielbiam quiche. Wielokrotnie podawałam przepisy na różne połączenia (quiche z łososiem, z karmelizowanymi gruszkami i rozmarynem, z botwinką i szparagami, z lubczykiem i pomidorami, quiche z cukinią, z pomidorami i ricottą, ze szpinakiem). Będąc teraz parę dni w Prowansji, skusiłam się na kawałek tradycyjnego quiche lorraine – czyli wersja z boczkiem i cebulą – i po raz kolejny uzmysłowiłam sobie jak doskonałe jest to połączenie. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem i ciągnącym się serem, to rodzaj  jedzenia, który bardzo chętnie polecam wszystkim, którzy planują przyjęcia w większym gronie.

Skład:

kruche ciasto:

175 g mąki pszennej

125 g masła

1 łyżka zimnej wody

2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)

garść tartego parmezanu

szczypta soli

farsz:

2 jajka

1 mały jogurt naturalny (najlepiej grecki lub kwaśna śmietana)

ok. 180 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę

1 średni por

1 czerwona cebula

2 gałązki świeżego tymianku

żółty ser w grubych plastrach Hochland Burger & Toast

A oto jak to zrobić:

1.     Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli, tarty parmezan i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

2.     Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki boczku, następnie dodajemy plastry cebuli i posiekany w talarki por. Doprawiamy świeżymi / suszonymi ziołami, pieprzem i solą.

3.     Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut – dopóki spód nabierze złocistej barwy. W średniej misce łączymy jajka i jogurt/śmietanę. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

5.     Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na upieczony spód, rozkładamy podsmażony por, cebulę i boczek. Całość zalewamy mieszanką jogurtowo-jajeczną i rozkładamy plastry sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 18-20 minut (aż farsz się zetnie i będzie złocisty). Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Na wierzch farszu rozkładamy pokrojone plastry sera.

Ser Hochland Burger & Toast w formie grubych plastrów sprawdzi się przy kruchych tartach. Doskonale się topi i pozostaje ciągnący. Przed podaniem możemy posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Kategorie: ,

17 odpowiedzi na “Quiche z duszonymi porami, boczkiem, tymiankiem i prażonymi orzechami laskowymi”

  1. Ja też przepadam! Szczególnie upodobałam sobie Twoją quiche z łososiem;-)

  2. czy zamiast mąki pszennej można użyć innej ( bezglutenowej?)

  3. No i mam pomysł na kolację ;)

    Dziękuję za wpis o przetworach jesiennych :*

    Pozdrawiam

    • Zosia

      … ale to ja dziękuję, za odwiedziny :* Cieszę się, że wpis może się przydać :)

  4. Jeju jeju, jak apetycznie wygląda! ;)

  5. Zosiu jestem po raz kolejny pod wrażeniem – masz tyle pomysłowości w sobie… ile to już lat prowadzisz tę stronę?

    Pozdrawiam Cie gorąco,
    Twoja Czytelniczka

  6. A czy można przygotować quiche dodając jajka do ciasta? To też da się zagnieść?

  7. Zosiu możesz napisać mniej wiecej ile tego ciasta wychodzi? mam formę około 26 cm okrągłą, czy z tych proporcji wystarczy żeby ją wyłożyć?

    • Zosia

      Moniko, tak, ta porcja ciasta jest przeznaczona na 26/29 średnicę formy. Pozdrawiam ciepło!

  8. marzę o takiej tarcie po powrocie z pracy:)

    • Zosia

      .. to życzę Tobie, szybkiego powrotu do domku :-) Uściski poranne z wietrznego Orłowa!

  9. Zosiu szukam takiej podłużnej formy na tartę, czy można wiedzieć gdzie kupiłaś swoją?

  10. Są takie formy w Duce.

Dodaj komentarz