Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego? Chrupiące rogaliki z tymiankiem, bazylią i kozim serem.

//Czerwiec 13, 2011

… niestety krótki ich żywot i nieprędko trafiają na stół. Nie sposób ich ukryć przed żarłokami w kątach kuchni, bo zapach nieziemski. Głównie służą, jako dodatek do zup, kremów i sałat. Możemy również podawać z deską ulubionych serów i w towarzystwie dipów.

  Jeżeli suszony tymianek nie jest Waszym faworytem, możemy go zastąpić suszoną szałwią, oregano lub rozmarynem. Z miętą i majerankiem jeszcze nie próbowałam, ale droga wolna! Pesto i oliwki są również pożądane. 

Skład:

250 g gotowego ciasta francuskiego (słonego)

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

100 g miękkiego masła

kilka plasterków koziego sera

garść świeżej bazylii

1 żółtko

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie koła o średnicy ok. 24 cm i kroimy na 8 części. W małej miseczce ucieramy masło z czosnkiem i tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy małą ilość masła czosnkowego na każdym trójkącie. Dodajemy listek bazylii i kawałek koziego sera. Ostrożnie zawijamy ciasto, zaczynając od szerszego brzegu.

2. Gotowe rożki układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni C przez 10-12 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.

 

A może do rogalików, dip z bakłażanów?

http://www.makecookingeasier.pl/przekaski/dip-z-baklazanow/

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

53 comments

Vivat ciasto francuskie-zawsze mam zapas w lodówce. W zależności od nastroju (słodko/słono/ostro) nadziewam odpowiednim farszem i w kilkanaście minut gotowe „coś pysznego” dla niespodziewanych gości:)

dodany przez Agnieszka @ 13 czerwca 2011 o 09:04. Odpowiedz #

To tak jak ja! Jeden z produktów, który na stałe towarzyszy mi :) Serdeczne pozdrowienia! Zosia.

dodany przez Zosia @ 13 czerwca 2011 o 09:17. Odpowiedz #

Zosiu, a może zrobisz kiedyś z tego wpis. Wiesz coś w stylu ” co zawsze mam w lodówce” – lista niezbędnych w kuchni artykułów.
Miłego dnia:)

dodany przez Agnieszka @ 14 czerwca 2011 o 07:25. Odpowiedz #

Świetny pomysł!

dodany przez Zosia @ 14 czerwca 2011 o 08:45. Odpowiedz #

Chyba podskoczę dziś do Lidla po produkty i odstresuję się przy robieniu tej przekąski. Właśnie zakuwam do certyfikatu z angielskiego, jestem podminowana i potrzebuję relaksu!!!! ;)

dodany przez lilimoli @ 13 czerwca 2011 o 11:16. Odpowiedz #

To trzymaj się! Ja też niestety przed książkami! Łączę się w bólu :-)

dodany przez Zosia @ 13 czerwca 2011 o 11:52. Odpowiedz #

Pycha! A Zosiu, do tego masz jakis dip?

dodany przez Lidia @ 13 czerwca 2011 o 11:55. Odpowiedz #

http://www.makecookingeasier.pl/przekaski/dip-z-baklazanow/ Pozdrowienia !

dodany przez Zosia @ 13 czerwca 2011 o 12:59. Odpowiedz #

No nieee…nie wyjdę z tego bloga:)
To jest jak labirynt i co chwilę coś pysznego:)

dodany przez Agnieszka @ 14 czerwca 2011 o 07:29. Odpowiedz #

Ciasto francuskie ma wiele zastosowań, ale w tej formie jeszcze nie robiłam. Jeżeli chodzi o żółtko odkąd go wyeliminowałam ciasto pięknie wyrasta i nie przypieka się na ciemny kolor. Spróbuj Zosiu następnym razem zamiast żółtka spryskać ciasto zwykłą wodą. Ciasto będzie leprze, zobaczysz:)

dodany przez hp @ 13 czerwca 2011 o 12:09. Odpowiedz #

Dzięki za komentarz. No właśnie przeczytałam gdzieś w poradnikach kulinarnych, że dla lepszego wyrośnięcia ciasta, warto spryskać wodą. Widzę, że się to potwierdza :) Pozdrawiam!

dodany przez Zosia @ 13 czerwca 2011 o 13:00. Odpowiedz #

Zosiu!
Twoje przepisy sa rewelacyjne, ale pewnie sama dobrze o tym wiesz próbując swoich potraw:) wiele pomysłów wykorzystuje w swojej kuchni, prawie kazdy trafia w moje gusta smakowe. Poki co, jedynie tosty z cukinia mi nie wyszly ( wciagaja za duzo tluszczu i robia sie niesmaczne), natomiast hitem staly sie placuszki z cukini:) dzis wyprobuje truskawkowy smoothie na deser, a makaron z tunczykiem i cukinia przyrzadze jutro na obiad, gdyz jest prosty w przygotowaniu, a i po skladniki nie musze sie nigdzie wybierac gdyz sa nieodlacznym zapasem w mojej „spizarni”:)
Ale przejde do rzeczy! Pisze w sprawie ” logistycznej”, a mianowicie chodzi mi o niewygodne poruszanie sie po waszym blogu. Za kazdym razem jak chce wrocic do ktoregos z przepisow, musze przerzucac strony w jego poszukiwaniu, co kosztuje mnie sporo czasu. O wiele prosciej byloby umiescic na marginesie odnosniki z tytulem kazdego przepisu, a wtedy korzystalo by sie z sekcji ” cooking” o wiele sprawniej:) batrdzo prosze o przemyslenie tej kwestii: Let’s make cooking easier indeed:P

dodany przez ola @ 13 czerwca 2011 o 12:35. Odpowiedz #

bardzo cie Zosiu przepraszam za nieuwage!!! dopiero teraz zauwazylam, ze odnosniki znajduje sie na stronie! Albo dodalyscie je niedawno, albo jestem kompletna niezdara, ze tego nie zauwazylam, heh:) pozdrawiam i pukam sie w czolo, milego dnia!!

dodany przez ola @ 13 czerwca 2011 o 12:38. Odpowiedz #

Grade A stuff. I’m unquestonaibly in your debt.

dodany przez Kailey @ 17 sierpnia 2011 o 02:49. Odpowiedz #

Zosia, chociaż ciasto francuskie nie należy do najmniej kalorycznych- jest trochę tłuste;-( to i tak uwielbiam! Ten przepis na pewno wypróbuję:-)
Podziwiam Twój zapał w tym blogu, tyle przepisów, ładne zdjęcia i jeszcze pomagasz Kasi jako fotograf. Chociaż Kasia na pewno też wkłada w blog dużo pracy, Ty masz jej na pewno o wiele więcej, jeszcze praca i nauka, naprawdę podziwam:-)
Zosia, czy masz w zanadrzu jakiś przepis z soją, bobem, cieciorką albo soczewicą? Czytałam ostatnio, że to bardzo wartościowe i zdrowe produkty, trochę z kuchni wegetariańskiej ale czemu nie? Taka lżejsza odmiana na lato:-)
pozdrawiam!

dodany przez Paulina @ 13 czerwca 2011 o 19:13. Odpowiedz #

Dziewczyny a macie jakiś złoty środek aby ciasto się nie kleiło. Kiedy tylko lekko się nagrzeję po wyjęciu z lodówki od dłoni, klei się strasznie :( nie radzę sobie wtedy i rogaliki wychodzą byle jakie :(

dodany przez galopek @ 13 czerwca 2011 o 21:15. Odpowiedz #

zosiu czy ten ser kozi to ma byc twarogowy ?

dodany przez Ola @ 13 czerwca 2011 o 21:19. Odpowiedz #

fantastyczne te rogaliki! A Ty wyglądasz jak zwykle bosko.

Muszę spróbować kiedyś się zmierzyć z takimi rogalikami

dodany przez Monika @ 14 czerwca 2011 o 08:39. Odpowiedz #

Super. Również często mam ciasto francuskie w lodówce i wyczyniam z nim różne-różności. Twój przepis na pewno wypróbuję, bo uwielbiam słono-czosnkowe smaki, w dodatku z kozim serem.
Ślicznie wyglądasz!

dodany przez Beata @ 14 czerwca 2011 o 09:42. Odpowiedz #

super :) podziwiam Twoją pasję :D mi by się nie chciało, a nawet nie miałabym pewnie czasu żeby tak wyśmienicie gotować :)

dodany przez Monika @ 14 czerwca 2011 o 11:08. Odpowiedz #

cześć kochana!
powtarzam pytanie. Co może być zamiast koziego sera?
Odpowiedz proszę! ;**

dodany przez ula @ 14 czerwca 2011 o 15:05. Odpowiedz #

Zosiu skąd okularki?

dodany przez E. @ 14 czerwca 2011 o 15:42. Odpowiedz #

Zosiu, czy Tobie też masło zawsze tak bardzo wpływa ?

dodany przez Sonia @ 14 czerwca 2011 o 16:21. Odpowiedz #

mnie też wypłynęło, niestety;(

dodany przez hp @ 15 czerwca 2011 o 08:41. Odpowiedz #

ZOSIU!
Czy polecasz któreś ze szpilek, które reklamujesz po lewej stronie??? Plsiku o odpowiedź, bo są całkiem niezłe, ale nei wiem na które się zdecydować.

dodany przez Kalina @ 14 czerwca 2011 o 21:25. Odpowiedz #

Witam,ja zrobiłam rogaliki w wersji z rukolą i fetą.wyszły pycha!

dodany przez dorita @ 14 czerwca 2011 o 23:09. Odpowiedz #

Rewelacyjne są! Zrobiłam i sprzedałam mamie! Dzięki za inspirację Zosiu :)

dodany przez Anuszka @ 15 czerwca 2011 o 11:00. Odpowiedz #

Ciesze sie!

dodany przez Zosia @ 15 czerwca 2011 o 11:03. Odpowiedz #

bo wszystkie Zośki to fajne babki :) wszystkie Twoje przepisy wyglądają naprawdę smakowicie na fotkach, przetestuje dzisiaj ten na rogaliki :)

dodany przez zabba @ 17 czerwca 2011 o 13:48. Odpowiedz #

właśnie się objadam rogalikami :) niemiałam sera koziego, więc użyłam tzw. sera typu bałkańskiego. Wyszły smaczne, aczkolwiek niebawem spróbuję zrobić z kozim. jedyny minus moich rogalików – 2 się rozkleiły i wyszły trójkątne placuszki :) ale i tak pycha. dziękuje!

ps. to juz 5 przepis, który robię wg Twoich wskazówek. dziękuje :)

dodany przez natalia @ 17 czerwca 2011 o 22:01. Odpowiedz #

super!!!!!!!!!! bardzo się cieszę!

dodany przez Zosia @ 18 czerwca 2011 o 12:48. Odpowiedz #

Witaj Zosiu,
Tak bardzo spodobał mi się ten pomysł, że wczoraj podałam je moim gościom. Wyszły przepyszne! Jedynie do masła czosnkowego dodałam troszkę natki i całość dodatkowo posypałam płatkami chilli i oregano. Goście stwierdzili tylko, że nie ma co oszczędzać na ziołach, bo serek jest intensywny :) ale na pewno było pysznie!

dodany przez Lorelei @ 18 czerwca 2011 o 10:12. Odpowiedz #

JA też zrobiłam dzisiaj :) trochę zmieniłam, zamiast tymianku zioła prowansalskie i bazylia i serek feta w środek, koziego nie dostałam..wyszły super..tylko piekłam je nie 10-12 minut tylko 20.
Wyszły bardzo dobre.
Lubię Twój blog Zosiu,pozdrawiam :)

dodany przez Ania @ 24 czerwca 2011 o 19:25. Odpowiedz #

Zosiu, wielkie dzięki za rewelacyjny przepis i kapitalnego bloga będącego jedną wielką kulinarną inspiracją!

W prawdzie u mnie sesja w pełni i nie mam zbyt wiele czasu, ale te rogaliki nie mogły czekać :) szybkie, proste i przepyszne. Podałam jako dodatek do kremu brokułowego i znajomi zdecydowanie żądają więcej :)
W poniedziałek dostaną Twoje Gazpacho myślę, że też wyjdzie pyszne :)

Pozdrawiam gorąco :)

dodany przez chloe @ 25 czerwca 2011 o 11:14. Odpowiedz #

Ja dodalam dodatkowo do kazdego rogalika odrobine rozdrobnionych orzechow wloskich i odrobine miodu. Pycha! :)

dodany przez Ola @ 25 czerwca 2011 o 14:18. Odpowiedz #

Hey Zosiu,

Wlasnie dzisiaj, doslownie przed chwila na obiad przygotowalam rogaliki wedlug twojego przepisu i byly … miamussssssssssssiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeee:)Podalam je z dipem baklazanowym,ktory tez byl przesmaczny no i do tego salatka:)
Tak wiec Kochana Zosiu wielkie dzieki za tak fajnego i ciekawego bloga!:)Pozdrowionka:)

Ania

dodany przez Ania @ 29 czerwca 2011 o 12:49. Odpowiedz #

I co do tych rogalików to dla mnie są za tłuste. Albo za dużo masła dodałam… bo i ciasto francuskie jest tłuste i to masełko…no tak czy siak Ukochany jadł aż mu się uszy trzęsły ;)

dodany przez Monika @ 2 lipca 2011 o 14:19. Odpowiedz #

Rogaliki pyszne. Dodałam do nich suszone pomidory – wyszło super. pozdrawiam.

dodany przez Ania @ 3 lipca 2011 o 19:55. Odpowiedz #

PY-CHO-TA!!
Zrobilam na sobotnim grillu , sa przepyszne. Oczywiscie kozi ser ma dosc specyficzny smak ale rogaliki warte grzechu.! Pyszne rowniez następnego dnia na sniadanie!:) uwielbiam !

dodany przez KASIA @ 12 lipca 2011 o 13:25. Odpowiedz #

Kurczę właśnie wyjęłam je z piekarnika i wyszły hmm „zakalcowe” ? … :( wszystko wypłynęło, może powodem jest to, że dałam mozzarellę zamiast sera koziego ? :(
Ale nie podaję się ! Zrobię jeszcze raz z kozim serem ! :)

dodany przez Ania @ 17 lipca 2011 o 16:23. Odpowiedz #

O matko!!!! Rogaliki sa przepyszne!!!
Wyciagnelam je przed chwila z piekarnika i czekam na meza, ktory za chwile wroci z pracy.Mam nadzieje, ze niespodzianka mu zasmakuje :)
Zrobilam kilka rogalikow tez ze startymi pieczarkami i cebulka na ostro. Wszystko wyszlo PYCHOTKA. Uwielbiam takie przekaski.
Dodaje Twoj blog do ulubionych i bede tu czesto zagladac :D

dodany przez Kasia @ 21 września 2011 o 20:43. Odpowiedz #

Zosiu / Dziewczyny,
ile – tak średnio- sztuk rogalików wychodzi z podanej ilości składników?
Boję się, czy nie wyjdzie ich zbyt mało, tym bardziej, że przepysznie wyglądają:D

dodany przez matrasza @ 20 października 2011 o 13:54. Odpowiedz #

Droga Zosiu, czy wiesz może, jak przyrządzić samemu w domu taki sos, jak podają w Sphinxie do Shoarmy? Chodzi mi o sos, który nazywają majonezowym (nie czosnkowy i nie ostry). Próbowałam sama, ale mi nie wychodzi.
PS. Ładna i fajna strona, mam w planach wypróbować przepis na pierożki z kurkami.

dodany przez Konstancja @ 21 października 2011 o 12:40. Odpowiedz #

Zmieszaj majonez z ketchupem :-)

dodany przez kajka @ 3 lutego 2014 o 20:11. Odpowiedz #

Czy zamiast koziego sera można dać inny? :-) Np. zwykły lub feta?:- )

dodany przez Joanna @ 23 października 2011 o 11:27. Odpowiedz #

Właśnie chciałam o to samo zapytać, ale widzę, że nikt i tak nie odpowiada…

dodany przez Marta @ 29 grudnia 2011 o 11:05. Odpowiedz #

Zdecydowanie bardziej lubię te wykwintne wariacje na temat ciasta francuskiego. Ser, szpinak, suszone pomidory… Słodkie już mi się przejadły ;-)

dodany przez www.wysmakuj.pl @ 10 stycznia 2012 o 13:29. Odpowiedz #

zrobiłam takie same i były pyszne

dodany przez kasia @ 24 stycznia 2012 o 11:08. Odpowiedz #

powiedz mi jak ty to robisz, że gotujesz i nie tyjesz? :)

dodany przez suzi @ 29 marca 2012 o 18:50. Odpowiedz #

Zosiu to mój pierwszy zrobiony twój przepis jest świetny. robiłam je juz dwa razy i za drugim razem udało mi sie nawet uformować piekne rogaliki.

dodany przez Magda @ 12 października 2012 o 11:14. Odpowiedz #

pokazałam ten przepis kucharce i zrobiła według przepisu i nie polecam tego robić.Mi to nie smakuje.Naomi

dodany przez naomi @ 20 grudnia 2012 o 18:48. Odpowiedz #

potwierdzam.Ola

dodany przez naomi @ 20 grudnia 2012 o 18:49. Odpowiedz #

mam pytanie, czy rogaliki mozna podawac tez na zimno?
pozdrawiam

dodany przez joanna @ 4 lutego 2014 o 10:40. Odpowiedz #

Komentarze

Wymagane.

Wymagane. (nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.