Gotowanie na świeżym powietrzu zawsze sprawiało mi ogromną radość. Wszystkie produkty nagle nabierają wyrazistszych barw. Aż szkoda je kroić i dalej przetwarzać do swoich ulubionych potraw. Nie znam osoby, która nie lubi grilla i związanych z nim przygotowań. W związku z tym, iż w ostatnich dniach, jest tego zdecydowanie więcej, to postanowiłam zaprezentować swoją propozycję. A może ktoś się skusi? Ostrzegam, sos dla niektórych może być nieco pikantny.

Skład:

Szaszłyki z kurczaka z cytryną i curry

2 piersi kurczaka bez skóry i kości

1 łyżka oliwy

1 duża, czerwona papryka

4 pokrojone pieczarki

1 cytryna pokrojona w małe ćwiartki

2 łyżki curry

1 zielona papryczka jalapeno

1 średnia cebula

szczypta soli

2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

A oto jak to zrobić:

1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w 2,5 cm kawałki i umieszczamy w małej misce. Dodajemy  łyżkę oliwy, pieprz cytrynowy, szczyptę soli i przyprawę curry.  Pozostałe składniki również kroimy na kawałki.

2. Wyjmujemy kawałki kurczaka z marynaty i nadziewamy na szpikulce, na przemian z warzywami i kawałkami cytryny (najlepiej, jak cytryna jest bezpośrednio koło mięsa).Pieczemy nad gorącymi węglami przez 10-15 minut często odwracając.

 

 

Skład:

Pikantny dip pomidorowo-jogurtowy

2 dojrzałe pomidory

1 czerwona, słodka papryka

1 mała zielona papryczka (jalapeno)

3 roztarte kawałki czosnku

1 jogurt turecki (dostępny w sklepie Real, może być również jogurt grecki)

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżka czerwonej, ostrej papryki w proszku

sól i pieprz

Kroję wszystkie składniki na bardzo drobne kawałki,

i umieszczam w średnim naczyniu.

Dodaję przyprawy i starty czosnek,

… jogurt, śmietanę i dokładnie mieszam z pozostałymi składnikami. Przyprawiam pieprzem i solą.

.. a na deser 

 

..prawdziwe ciasto drożdżowe z owocami od sympatycznej Pani z przydrożnego sklepiku. Cudo! Zostały tylko okruszki.. 

Kategorie:

28 odpowiedzi na “Szaszłyki z cytryną i curry wraz z pikantnym dipem pomidorowo-jogurtowym.”

  1. napewno wyprobuje przepis bo wyglada przepysznie:)

  2. Na Mazurach w majowke zimno jak nigdy i grill sie nie udal ze znajomymi, poczekamy az sie ociepli i szaszlyki musze przygotowac :). Dziekuje za przepis!

  3. Właśnie przepisu na taki dip o zdecydowanym smaku szukałam. Pozdrawiam ciepło mimo chłodnej pogody!

  4. hej, ja właśnie upiekłam placek drożdżowy, ale z rabarberem ;D pycha… pozdrawiam ;*

  5. Prawdziwe grillowe szaleństwo!
    Zazdroszczę takiej możliwości spędzania czasu z przyjaciółmi. ;)
    Szkoda, że nie posiadam działki,wówczas mogłabym częściej spotykać się ze znajomymi,urządzać pikniki,różnego rodzaju zabawy! ;(

    Pozdrawiam! ;)

  6. Błagam pokaz w co jesteś ubrana albo chociaż odpisz dlaczego nie chcesz!!!!!!! Uwielbiam Cię

    Jedzonko takie że aż jestem głodna od samego patrzenia:********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

  7. heej ! ;D
    mam do ciebie ogromną prośbe . wyprawiam urodziny moje braciszka , czy mogłabyś pokazać jakiś pzrepis na niasto czekoaldowe. ? ;) jest duzo w internecie ,ale wolałabym od kogoś kto ma doświadczenie ;-)

    • Zosia

      Witaj, zajrzyj na mój przepis kilka postów wstecz- limonkowe ciasto bez mąki. Wyjątkowo prosty przepis i zawsze dobrze wychodzi :) Pozdrawiam,Zosia.

    • Droga Zosiu. Bardzo lubie tego bloga. Piekne zdjecia, swietne przepisy i Wy wydajecie sie strasznie sympatyczne.
      Zauwazylam jednak, ze wiele z nich jest wziete zywcem z ksiazki Nigelli Lawson- lacznie z (przetlumaczonymi na Polski przypisami..) Ciasto limonkowe bez maki podchodzi zdaje sie pod ta kategorie. nie wiem jak to wyglada w Polsce, bo nie mieszkam tam od dawna, ale za cos takiego moze grozic kara za kradziez praw autorskich (przynajmniej tu gdzie ja mieszkam). W kazdym razie sadze, ze jesli uzywa sie cudzych pomyslow nalezy dac kredyt autorowi/ce i napisac skad sie wzielo inspiracje. Inaczej to poprostu nie fair. Co o tym sadzisz?

    • Zosia

      Witaj. Zanim na drugi raz skomentujesz, proszę przeczytaj uważnie post, w którym zamieściłam informację, że ciasto jest z przepisu Nigelli Lawson. Dziękuję,Zosia.

  8. oj… Zosiu twój mąż bd miał z tobą dobrze, jak będziesz mu takie smakołyki przyrządzać! ;D

  9. Świetny pomysł na szaszłyki. Zaciekawiła mnie ta cytryna koło mięsa… jeszcze nigdy nie dawałam cytryny na grilla, napisz Zosiu jak smakuje i skąd ten pomysł?

  10. Zosiu , nie znamy się , ale poprzez Twoje przepisy wydaje mi się jakbyś znała mnie doskonale – zawsze trafiasz w moje kubki smakowe :) Przeglądam waszego bloga bardzo często i kilka przepisów już wypróbowałam ( bardzo udanych z resztą ) kolejne pomysły na pyszne dania wypróbuje przy innych okazjach do ucztowania . Twoje grillowe smakołyki mam zamiar wypróbować w sobotę (mam nadzieję , że będzie cieplutko i słonecznie ).

    Pozdrawiam :)
    Aleksandra

  11. Zosiu, jeśli jesteś w posiadaniu takiego przepisu i mogłabyś go opublikować byłabym dozgonnie wdzięczna :D
    Mam na myśli jakąś zapiekankę makaronową, z brokułami. Pozdrawiam!

  12. Pani Zosiu na drugim zdjęciu widać pokrojone bakłażany. Czy mogłaby Pani napisać jaki przepis tamtego dnia z nich Pani robiła ?
    Pozdrawiam.

  13. Kocham po prostu Waszego bloga. Mogę tutaj przesiadywać godzinami. Zosiu podziwiam Cię za to gotowanie… za chęć do tego… Poza tym… Masz wspaniały gust… Wystój Twojej kuchni mnie zniewala. Te wszystkie dodatki – talerzyki, lawenda w doniczkach, zielona patelnia to wszystko… jak z obrazka. Pięknie masz urządzoną kuchnię. A tak na koniec dodam, że moja babcia miała identyczne talerzyki te, które widać na samym dole po prawej stronie. I to nic ironicznego… ja kocham motywy kwiatowe na wszystkim!
    A Ty Kasiu wymiatasz ze swoimi stylizacjami ;)
    Pozdrawiam!!!

    • Zosia

      :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Pozdrowienia, Zosia.

  14. Zosiu, właśnie zrobiłam szaszłyki Twojego przepisu, co prawda nie świeżym powietrzu, lecz w kuchni na patelni a’la grilowej: są przepyszne! A dip mega ostry! Polecam wszystkim

  15. W weekend udało mi sie wypróbować pomysły na smaczne potrawy , wszyscy zachwalali i własnie dla takich chwil lubię przeglądać waszego bloga . Skarbnica ciekawych , przyjemnych i ładnie pokazanych pomysłów :)

    Pozdrawiam
    Ola

  16. Te szaszlyki sa mega PYCHA. Ja przygotowalam je w piekarniku (200 stopnii, ok. 15 min) i nie musialam ich wcale obracac :) Dip byl troszke ostry ale super komponowal sie kurczakiem. POLECAM przepis Zosi.

  17. Zosiu, czy z tego przepisu, który podałaś wychodzi aż tyle szaszłyków, co na zdjęciu, czy trzeba podwoić/potroić proporcje?
    p.s. wszystkie Twoje przepisy są prześwietne i robią furorę wśród znajomych ;x

  18. Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.

  19. Do you people have a facebook fan page? I looked for one on twitter but could not discover one, I would really like to become a fan!

  20. Zdjęcia jak zwykle masz przecudne, a szaszłyki świetne wychodzą też zimowym sposobem – w piekarniku ;-) jesli ma się grilla oczywiście (tak jak ja) :D

Dodaj komentarz