Skład:

400 g makaronu pappardelle

150 g kurek

2 łyżki masła

3 łyżki jogurtu greckiego

150 g serka topionego, kremowego

1 średnia cebula, drobno posiekana

30 g świeżo startego parmezanu

20 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki

250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę

pieprz i sól

A oto jak to zrobić: 

1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą.

2. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy kurki i obsmażamy przez 5 minut, aż nabiorą złotawego koloru. Następnie dodajemy boczek oraz cebulę i również doprowadzamy do podobnego koloru. Zmniejszamy ogień do minimum i łączymy serek topiony ze smażonymi składnikami. Nieustannie mieszając, stopniowo dodajemy jogurt grecki, smażone kurki a na końcu pokrojone w ćwiartki pomidorki. Łączymy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy parmezanem.

 

Kurki, boczek i cebulę smażymy na maśle.

Nieustannie mieszając, dodajemy serek topiony

wraz z jogurtem greckim.

Łączymy smażone kurki wraz z sosem, makaronem pappardelle

oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.

Kategorie:

18 odpowiedzi na “Pappardelle z kurkami, pomidorkami koktajlowymi w kremowym sosie.”

  1. pychota kiedyś już to robiłam

  2. Kasiu,a mogłabyś podać jakieś przepisy na jedzonko chińskie,indyjskie itp. coś orientalnego z kurczakiem ? uwielbiam taka kuchnie! :)

  3. Zosiu zamiast boczku ja dodaję pierś z kurczaka

  4. Zosiu, podaj jakies szybkie przepisy dla studentów :). Robilam juz Twoja spaghetto carbonara – bardzo smaczne!

  5. a zamiast parmezanu jaki mozna dac ser?

  6. gdzie można kupić kurki?:)

  7. Coś dla tych, którzy się zdecydowanie nie odchudzają: tagiatelle z serem gorgonzola.

  8. Jejuuuuu skad masz ten talerz????? pieeekny,moja babcia miala takie, kojarzą mi sie z dziecinstwem….. chcialabym moc je miec w swojej kuchni!!:)

  9. Kiedyś będę musiała znaleźć czas żeby zrobić to pysznie wyglądające danie, mam nadzieje ze kurki rosną jeszcze w lipcu w Polsce , :D Polsko nadjeżdżam wkrótce , i wypróbuje przepis który Zosia tutaj podała:) Dzięki za zdjęcia , przydadzą się tym bardziej , że gotowanie nie jest moja najmocniejszą stroną:) Pozdrawiam
    Sylwia

  10. Na ile osób wystarczy skład podany przez Zosię? Chcę zrobić to danko dziś dla 5 osób w tym 3 głodnych facetów:)

    • Wczoraj przygotowałam pappardelle z kurkami dla 4 osób i przyznam szczerze, że podwoiłam ilość zaproponowanych przez Zosię składników (z wyjątkiem makaronu) i dla naszej 4 wystarczyło. Dodam, że wszystkim smakowało i nic nie zostało :).

  11. Zosiu jakim makaronem można zastąpić makaron pappardelle??

    dziękuje za odpowiedź.
    pozdrawiam

  12. Ja przed podsmażeniem kurek gotowałam je przez około 40 minut na wolnym ogniu, aby troszeczkę zmiękły. Smakowały super!

  13. mmm… właśnie ‚szamam’ wersję wegetariańską tego przepisu (boczek zastąpiłam wędzonym tofu) – pychota!

  14. Zrobiłam już dwukrotnie. Pychota

    p.s. prawie codziennie robię kolejny Twój przepis. Wszystko jest przepyszne!!! Jak ty to robisz?

  15. I’d have to examine with you here. Which isn’t something I usually do! I enjoy studying a publish that will make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

Dodaj komentarz