Studiując przez kilka miesięcy za granicą, miałam sporo okazji do poznania różnych nowych smaków, których z pewnością na co dzień nie miałabym szansy spróbować. Mieszkaliśmy wszyscy w dość rozległym akademiku, przez co sąsiedztwo Hiszpana, Czecha nawet Wietnamczyka nikogo nie dziwiło! Ich przyzwyczajenia, tradycje i różnorodność w wielu codziennych czynnościach, była wyjątkowo fascynująca. Dla mnie, w owym czasie studentki III roku psychologii, doświadczenie jeszcze bardziej atrakcyjne.          

     Nie wspominając już o kuchennych rewolucjach, których byłam chyba najbardziej ciekawa. Pretekst pożyczenia notatek, był wyjątkowo często nadużywany :) Choć z tą nauką, nie zawsze było po drodze. Czesi spod 12 – nad wyraz gościnni, kolacje rozpoczynali już od 17, a kończyli po północy w towarzystwie wysoko procentowej śliwowicy! Dzisiejszy przepis, jest właśnie zapożyczony z jednego takiego wieczoru. Należy on do mojego ulubionego zestawu dań nieskomplikowanych, który najczęściej przygotowuję w tygodniu.

Skład:

400 g makaronu spaghetti

1 duża cukinia

3 łyżki śmietany 18%

2 średnie cebule

1 puszka tuńczyka w oleju

1 łyżeczka mielonego tymianku

oliwa do smażenia

pieprz i sól

A oto jak to zrobić:

1. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą ok. 6-7 minut. Możemy dolać 2 krople oliwy, aby nasz makaron się nie skleił.

2. Kroimy cukinię i cebulę w kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni ok. 8 minut, aż składniki lekko zbrązowieją. Dodajemy tuńczyka a następnie śmietanę. Ostrożnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy z ognia. Przyprawiamy pieprzem i solą oraz tymiankiem.

3. Starannie odsączamy makaron i mieszamy z farszem. Możemy posypać tarty żółtym serem.

Smażymy cukinię i cebulę, a następnie dodajemy tuńczyka i …

… mieszamy składniki ze śmietaną. Posypujemy tymiankiem i łączymy z ugotowanym makaronem spaghetti.

Możemy udekorować listkami rucoli.

Komentarz: Cukinii można zdecydowanie więcej dodać, podobnie ze śmietaną. A jeżeli chcecie uniknąć zbędnych kalorii, to zastąpcie jogurtem naturalnym. Nie straci to w swoim smaku. 

Kategorie:

172 odpowiedzi na “Z cyklu: Przepisy dla Studentów. Spaghetti z tuńczykiem, cebulą i cukinią.”

  1. dziękuje za ten przepis! lubię takie proste i szybkie obiadki

  2. świetny i prosty przepis, muszę to sama zrobić, kocham makaron!

  3. Ja nie przepadam za cukinią, ale wygląda smacznie ;)

    Zosiu dodawaj swoje wpisy na głównej, często się zapomina żeby otworzyć tę zakładkę, a nie zobaczyć Twojego nowego przepisu to grzech ;)

    • jeżeli jesteś fanką Zosi (taką jak ja) to na pewno wchodzisz w odpowiednie zakładki.
      Uwielbiam rukole tylko nie mam pomysłu z czym ją łączyć, może Ty Zosiu mi pomożesz?

    • Zosia

      Najlepiej smakuje rucola z pomidorami, mozzarellą a wszystko skroplone oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Polecam również moją sałatkę z rucolą w roli głównej http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/kobiety-ktore-igraly-z-bogami/.
      Zosia.

    • uważam że po za rukolą która daję swój specyficzny smak ważny jak nie najważniejszy jest właśnie sos, a ten który proponujesz wygląda ciekawie/inaczej wypróbuje go też z innymi składnikami. Dziękuję ci bardzo:)

    • Rucola jest tez pyszna z gruszka (ktora lagodzi jej ostry smak), cienkimi plasterkami pecorino (owczy ser), orzeszkami pinii i octem balsamicznym. Polecam :)

  4. Zosiu, świetny przepis!
    Uwielbiam makarony, cukinię i tuńczyka, więc na pewno wypróbuję, jeśli tylko gdzieś dostanę cukinię. :)

    PS. Byłaś na Erasmusie? Można zapytać gdzie?

    Pozdrawiam :)

    • Zosia

      Regensburg:)

    • Super! Ja byłam w Austrii, w St. Poelten. Taki wyjazd to rzeczywiście świetna okazja do poznania kuchni innych krajów. Moje hiszpańskie koleżanki często robiły tortillę i chciałabym sobie teraz przyrządzić ją sama, dlatego cieszę się, że dodałaś przepis na nią. :)

      Pozdrawiam

  5. podglądam już jakiś czas Twój jak i Kasi blog. i nie bardzo wiem gdzie zapytać o Twój zegarek…
    bardzo mi się podoba i kolor i jego prosta forma, zdradzisz skąd go masz?
    co do przepisu, na razie się nie wypowiem. muszę sama zrobić, bo cukinii z tuńczykiem jeszcze nie próbowałam :)

  6. No i mam kolejny dobry przepis na obiadek ;) bedzie w piątek!!! pozdrawiam serdecznie!!!!!

  7. Fajny przepis, szkoda że nie lubię tuńczyka, bo z pewnością bym wypróbowała… Tymczasem zapraszam do siebie po przepisy na myślę, że równie ciekawe makarony: http://www.kulturakulinarna.wordpress.com

  8. Hej Zosiu,
    wiesz za co lubię Twój blog? :) Za to, że kiedy nie mam weny na to co szybko po pracy przygotować na obiad lub na szybkie spotkanie z przyjaciółmi sięgam po jeden z Twoich przepisów. Jestem z Wami od lutego i wypróbowałam większość z Twoich potraw i deserów :)
    Pozdrawiam :D

    • Zosia

      ;-)!!! Poznaję wierną Czytelniczkę. Dziękuję za tak liczne komentarze. Pozdrawiam, Zosia.

  9. Hmmm… Czeski przepis? Ja taki sam (no prawie) bez cukinii, za to z dużą ilością czosnku, ziół i cytryną dostałam od studentów z Hiszpanii w warszawskim akademiku ;) Prawie codzienny, tani i szybki obiad.

  10. uwielbiam pasty, na pewno spróbuję tego przepisu :-)
    Zosiu, a nie masz jakiegoś sprawdzonego przepisu na lasagne?

  11. Wygląda bardzo apetycznie. Moim ulubionym daniem makaronowym jest spaghetti bolognese, a także farfalle z boczkiem sosem serowym i wieloma innymi dodatkami.

    Piszesz, że studiowałaś za granicą. Może mogłabyś powiedzieć coś więcej: gdzie i jak wygląda życie studenta w innym państwie.
    W tej kwestii potrzebna jest umiejętność posługiwania się językiem angielskim, z którym u mnie, bądź co bądź jest marnie. ;/
    A w jaki sposób Ty uczysz się języków obcych? ;)

    Pozdrawiam ciepło! ;)
    Ola R.

    • Zosia

      Studiowałam w Regensburgu (w Bawarii). Część wykładów miałam po angielsku, a część po niemiecku. Cudowne doświadczenie! Wszystkim gorąco polecam, jak tylko mają taką możliwość. Co do nauki języków, niestety też zawsze z tym miałam problem… ale czytanie książek np. po angielsku zdecydowanie usprawnia tę umiejętność. Najważniejsze, żeby książki były o łatwej tematyce. Pozdrawiam, Zosia!

    • Zdecydowanie polecam też oglądać filmy np. po angielsku i dodatkowo z napisami w tym języku. Pomaga w nauce.

    • Dziękuje za odpowiedź i rady. ;)
      Powiem szczerze, że nie pomyślałam wcześniej by sięgnąć po książkę w języku angielskim,dobry pomysł.
      Jaką książkę poleciłabyś mi na początek? Jak już wcześniej wspominałam mój angielski jest bardzo słaby, więc musiałoby to być coś naprawdę łatwego. ;)

      ;)

    • Ja jak wyjechalam do UK, i mialam problemy z angielskim zaczynalam od ksiazek dla dzieci, sa super latwe i mozna duzo podlapac slowek, teraz juz nie mam problemu z normalna literatura. Pozdrawiam i zycze wytrwalosci w nauce :)

    • Witam! Ja również zaczynałam czytając książki dla dzieci. Polecam tę metodę ale oglądanie filmów to też wspaniały pomysł.

    • Wspaniale! Mogę tylko pozazdrościć. Teraz pewnie władasz angielskim jak polskim. ;)
      Wypróbuję ten sposób, w tym roku skupię się na nauce tego języka,ponieważ za rok czeka mnie matura i nie chciałabym wypaść tragicznie.
      Myślę, o tym praktycznie codziennie. Słucham dużo muzyki, a potem staram się tłumaczyć słowa. ;)
      A gdzie mogę zdobyć taki książki, w zwykłej bibliotece?

      Ola R. ;)

    • Sprobj w bibliotece, jesli tam nie maja to panie bibliotekarki moze beda wiedzialy jak takie dostac, poszukaj rowniez po ksiegarniach i wydaje mi sie ze na pewno znajdziesz cos w internecie. pozdrawiam :)

  12. Zaglądnęłam w pracy na Wasz blog i juz nie mam problemu z wymyśleniem obiadu na piatek :)
    taki szybki obiad to dla mnie duże ułatwienie przy „pomagającym” dwulatku krążącym między nogami w kuchni :)
    dziękuję

    ps czekam na jakąś sałatkę owocową :)

  13. Super! Wiedziałam, gdzie wejść szukając pomysłu na dzisiejszy obiad. Biegnę do sklepu! Pozdrawiam :)

  14. Przygotowałam już kilka razy podobne danie :) Tylko zamiast cukini dawałam pieczarki. Danie szybkie łatwe no i pyszne. Skuszę sie na wersję z cukinia:)

  15. Witaj Zosiu!
    Mam ogromną prośbę w piątek za tydzień organizuje kolacje dla moich przyjaciółek i z tej o to okazji chciałabym zrobić coś wyjątkowego i tu jest kłopot bo nie wiem co zrobić na przystawkę, danie lekkie i deser i żeby pasowało do tego wino błagam o pomoc i przepisy!!! Z góry dziękuje :)

  16. Bardzo ciekawy i oryginalny przepis, na pewno skorzystam i upichcę kiedyś:) P.S. Wypróbowałam wczoraj Twoje tiramisu i było przepyszne, mogę śmiało powiedzieć, że najlepsze jakie mi się do tej pory udało zrobić:) Pozdrawiam

  17. Zosiu a może jakiś przepis na szparagi ? Mamy teraz sezon, przemysl to prosze ;)

    • Zosia

      Tak, tak obowiązkowo. Czaję się na zielone i jak tylko kupię to od razu zrobię post. Miłego wieczoru!

    • oo suuuuuper, juz nie moge sie doczekac!!!

  18. Zosiu, pasta wygląda bardzo apetycznie – jak wszystkie Twoje przepisy :) uwielbiam cukinię! najczęściej przyrządzam z niej placki, ale w odróżnieniu od Twojego przepisu dodaję jeszcze ser feta i podaję je z soses jogurtowym ze świeżą kolendrą. Jestem bardzo ciekawa połączenia smaku cukinii i tuńczyka. Pomimo, że lubię tą rybę podchodzę do niej z dużym dystansem. Koniecznie wypróbuj panini z pastą z tuńczyka, cebuli, mozarelli i odrobiny majonezu – na ciepło smakuje wybornie! Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na jakieś przepisy ze szpinakiem :)
    a przy okazji zapraszam na swoją stronę http://www.apetytnawnetrza.pl
    pozdrawiam, Ania

  19. Zosiu! Jestem miłośniczką kuchni włoskiej a przede wszystkim różnego rodzaju past. Jeśli masz w zanadrzu jeszcze jakieś przepisy na pasty to podziel się proszę :)

    • Miałam napisać dokładnie to samo :) Po prostu kocham makarony, więc każdy przepis jest dla mnie na wagę złota!
      Szczególnie jeżeli są to proste i szybkie dania.
      Z mojej strony mogę polecić makaron z tuńczykiem, kaparami i śmietaną :)

  20. Zosiu,czym można zastąpić tuńczyka?-moje dzieci za nim nie przepadają( jego zapach jest za mocny)

  21. Uwielbiam dania z makaronów. Bardzo fajnu przepis

  22. Świetna strona. Ciekawe masz pomysły na to, jak osłodzić sobie życie ;-) zapraszam do mnie
    Pozdrawiam

  23. w wersji dietetycznej pamiętajmy też o makaronie razowym!
    A przepis jest świetny, taki szybki i smaczny:)
    Zosiu, twoje dzieci będą miały z Tobą dobrze!!:) hehe, tak przyszłościowo :))

    pozdrawiam ciepło:)

  24. Program Cookie Master to Twoje prywatne centrum gotowania. Znajdziesz w nim wiele przydatnych opcji, które usprawnią Twoje przygotowywanie potraw jak nigdy dotąd!
    Przeliczaj produkty, dodawaj przepisy i eksportuj ich listy do plików.

  25. Hej przepisy są zróżnicowane a potrawy wychodzą smaczne niedrogie i szybkie do przygotowania więc jestem stałym bywalcem i ciągle coś polecanego tutaj testuje we własnej kuchni i polecam dalej :) Gratuluję pomysłów kulinarnych! Swoją drogą właśnie zabrałam się za równie szybki obiad jak w poście powyżej czyli za młodą kapustę i pomyślałam sobie że zaapeluję o jakieś fajne przepisy odnośnie warzyw na które zaczyna nam sie sezon. Czekam z niecierpliwością:) I przesyłam pozdrowienia z Krakowa :)

    • Zosia

      Pozdrawiam cały Kraków znad morza!!! dzięki za komentarz, postaram się coś na dniach przygotować z warzyw. Może szparagi .. ?

    • TAK TAK TAK !!! :)

  26. Chciałabym użyć jogurtu zamiast smietany. Co robisz, żeby jogurt się nie ściął. Mi się ścina…. :-(

    • Zosia

      Koniecznie odstaw z ognia i poczekaj aż wystygnie farsz, dopiero wtedy dodaj jogurtu. Zosia

  27. Czesc Zosiu! Pozdrawiam prosto z Hiszpanii, gdzie mieszkam, pracuje i czytam Waszego bloga.
    Choc poczatkowo nie przekonywalo mnie polaczenie tunczyka z cukinia i ze smietana, to postanowilam wyprobowac Twoj przepis i jestem zachwycona! Pycha! A do tego jakie to szybkie i proste :-)

    • Zosia

      o to świetnie, że się przekonałaś. Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że Cię ominęły trzęsienia ziemi! W dzisiejszych wiadomościach wyglądało to przerażająco. Pozdrowienia serdeczne z Trójmiasta!! Zosia.

  28. przepieknie i przesmacznie wyglada! pozdrawiam!

  29. Zosiu, a może pokażesz nam tutaj dobry przepis na muffinki? *.*

  30. Zosiu…. Napiszę trochę nie na temat bo odnośnie musu malinowego ale obawiałam się, że jak napiszę przy tamtym poście to możesz nie zauważyć :) przechodzę do pytania – na ile osób starczy przepis na mus malinowy? i przy okazji zapytam czy gotując starasz sie zwracać uwagę na kaloryczność portaw czy raczej nie ma to dla ciebie znaczenia ? bo zauważyłam że i takie i takie porawy przedstawiasz. pozdrawiam :)

    • Zosia

      Witaj, jeśli chodzi o mus malinowy, to dedykowany jest on 4 osobom :) a jeśli chodzi o kaloryczność potraw- to jestem wyjatkowym łakomczuchem i wyznaję zasadę, że im więcej tłustych potraw, tym więcej uprawiam sportu- głównie basen (nawet do 3 razy w tygodniu) Pozdrawiam!Zosia

  31. To akurat :) .. mam właśnie jeden serek wiec zrobię z połowy składników dla 2 osób.. dziękuję za odpowiedź :)

  32. Witaj kochana!
    Jak zwykle coś pysznego!
    Od niedawna gotuję, ale dzięki Tobie idzie mi całkiem nieźle :) W imieniu ludzi, którym gotuję dziękuję za takie wspaniałe przepisy :)
    Jutro robię mus malinowy, więc trzymaj kciuki!
    Pozdrawiam z pochmurnego Torunia
    ps. Jesteś naprawdę piękną dziewczyną i masz świetne wyczucie stylu
    hahaaa, ale Ci słodzę ;) ;**

  33. Zosiu, moze jakis przepis na dzien matki ?

  34. Zosiu, rewelacyjne. :)
    Wczoraj skoczyłam wracając z zajęć na bazarek, kupiłam cukinie i danie wyszło przepyszne. :)
    Dziękuję za przepis!

    p.s. teraz czaję się na Twoje tiramisu… ;)

  35. Pierwszy raz korzystam z Twoich przepisów, ten jest pycha ;) Już mam w planach wypróbować następne :)

    Pozdrawiam!

  36. Wypróbowałam! PYCHA!!

  37. Zosiu, właśnie przygotowałam sobie farsz do jutrzejszego obiadowego spaghetti i….boję się, że za chwilę nic nie zostanie!!:)) pyszne, naprawdę! mój smak zdecydowanie! a do tego niewarygodnie szybkie i proste w przygotowaniu…polecam w 100% wahającym się!!

    ps. oprócz tego za moment zabieram się za tortille hiszpańską :)

    Zosia, wkręciłam sie na maxa w twoje przepisy :))

    • Zosia

      Super, cieszę się niezmiernie. Udanej soboty, mam nadzieje, że u Ciebie też słońce za oknem! Zosia

  38. Zosiu, dziękuję, było pysznie :) To pierwszy Twój przepis, z którego skorzystałam, ale na pewno nie ostatni! :)

    Pozdrawiam,
    G.

    Ps. Najlepsze życzenia imieninowe! Wielu pomysłów kulinarnych i wydania ich kiedyś w postaci książki :)

    • Zosia

      Dzięki!!!!! Pozdrawiam, Zosia.

    • Potwierdzam, jedzonko pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu nawet dla takiego anty kucharza jak ja:))
      O dziwo, wyszło mi za pierwszym razem:D

  39. Pyszny obiad- proste i przyjemne gotowanie! Mniam.Pozdrawiam

  40. Ten przepis byl MEGA, takie dania wlasnie uwielbiam – proste, szybkie i nie za duzo i nie za wymyslne skladniki, dziekowac :)

  41. zrobiłam pychaaaaaaaaaaa
    nawet wersja ze śmietana nikogo nie powstrzymała od DOOOKŁADKI!! :))))

  42. Super, pyszne :) Dzięki wielkie za przypis!
    I proszę o jeszcze więcej makaronowych przepisów :)

    Pozdrawiam Zosiu :)

  43. pyszne i szybkie. W przyszłym tygodniu ugotuje danie mojej mamie. dzieki Zosiu

  44. Uwielbiam takie ekspresowe danie, a makarony w szczególności.

  45. kocham cukinie !!

  46. Zosiu pokazałabyś jakiś przepis ze szparagami ? Teraz na nie sezon, a nie wiem jak je przygotować!

    • Zosia

      Zapraszam na szparagi jutro na 14:00 na stronę startową Kasi. Pozdrawiam, Zosia.

  47. Wypróbowałam wczoraj Twój przepis. On jest genialny!
    Szybko, tanio i smacznie:) Pozdrawiam

  48. Zosiu!
    Dziekuje za inspiracje. Po dluuugim dniu ostatnia rzecz jakiej chcialam to ‚stanac’ w kuchni! Twoj przepis jest bombowo prosty i szybki – wlasnie sprawdzilam. Ja i Narzeczony juz nie mozemy sie doczekac az jutro w pracy otworzymy lunch-boxa – wszystkim opadna rzuchy a my bedziemy sie tylko oblizywac! Jeszcze raz dzieki;)

  49. Nie wiem co zrobiłam źle, ale mi to kompletnie nie wyszło :/ Nie dość, że było okropne w smaku to jeszcze w strasznie wyglądało :/ Chyba jednak to nie dla mnie.

  50. Uwielbiam Twoje przepisy bo są proste i pyszne. Dzięki ;)

    • Zosia

      Baaardzo, bardzo dziękuję. Cieszę się, że komuś może zasmakować :) Pozdrowienia z Trójmieskiej plaży :) Zosia.

  51. Zosieńko, chciałabym Cię zapytać, czy tuńczyka dodajesz razem z olejem, czy go odsączasz? :)

  52. Hej!
    Brak mi było weny na dzisiejszy obiad, więc spijając kawkę rano zajrzałam na bloga i tadammm- uroczy przepis :)
    Tuńczyk,makaron..czego chcieć więcej.
    Tylko chyba za mało doprawiłam ale i pycha!!
    Ps. Miałam jeszcze chętkę na bułeczki z fetą i pietruszką ale mam tylko dwie ręce i całą masę roboty w domu. Także innym razem :(

    Pozdrawiam :)

  53. unbeschreiblich lecker!!!

  54. Droga Zosiu!chociaz lubie od dziecka gotowac i robie to z przyjemnoscia juz od prawie pol wieku,zaskakujesz mnie ciagle na nowo!Brawo!Przepis z tunczykiem jest wspanialy!Serdecznie pozdrawiam,Ewa

  55. Nie miałam pomysłu na obiad. Weszłam na Blog i mam :) Cud! :) i to taki przepis, którego jeszcze nie zanałam :) SUPER :)

  56. fajne przepisy, mam nadzieję, że w Pani menu znajduję się o wiele więcej takich wegetariańskich dań „na szybko” i oczywiście z niecierpliwością na nie czekam :)

  57. Zaczęłam realizować Twoje przepisy właśnie od tego prostego spagetti. Jestem po prostu wniebowzięta…szybko i taaak smacznie;)Zanim przyprawiłam to i tak było pyszne! Świetne połączenie smaków i tak oczywistych produktów. Po prostu strzał w dziesiątkę. Zosiu…zdobyłaś nową fankę Twoich pomysłów:)Pozdrawiam ciepło.

  58. Używam jogurtu do tego dania bo nie przepadam za śmietaną jednak za każdym razem jogurt mi się zważa. Co robię źle ? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  59. Wypróbowałam, tylko że użyłam makaronu tagliatelle zamiast spaghetti i wyszło bajeczne :) Tylko radzę smażyć cebulkę i cukinię pod przykrywką, bo wtedy cukinia ładnie zmięknie.

  60. Kolejny przepis wypróbowany i kolejny sukces!!! Uwielbiam takie proste przepisy,bo przecież nie codziennie można sobie pozwolić na spędzanie w kuchni dużej ilości czasu, a to jest jeden z takich pomysłów, który będzie chronił mnie przed zamawianiem pizzy w dzień kiedy nic się nie chce:)

  61. Zosiu!!! przepis przecudowny – moi znajomi byli zachwyceni :D do sosu dodałam jeszcze ząbek czosnku :)
    teraz biorę się za testowanie kolejnego przepisu!
    pozdrowienia!!! :))

  62. Pychota! Dałam trochę więcej śmietany i cukinii, plus odrobinę soku z cytryny i łyżeczkę kaparów plus parmezan – rewelka :) Dzięki Zosiu, każdy Twój przepis, który wypróbowuję to strzał w 10-tkę! Pozdrawiam gorąco!

  63. Cały pierwszy rok na studiach taki właśnie spaghetti królowało na moim stole :) Oby więcej takich przepisów:) Niedrogo i niedużo składników :) POZDRAWIAM

  64. Zosiu, moj pierwszy raz z Tobą;)) chociaż czytam od zawsze.
    Pyszne , dziękuję

  65. Good article. I’m dealing with some of these issues as well..

  66. I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

  67. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who has been doing a little research on this. And he actually ordered me lunch due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this subject here on your blog.

  68. I really like it whenever people come together and share opinions. Great website, stick with it!

  69. You are so interesting! I do not think I’ve truly read through anything like that before. So wonderful to find another person with genuine thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the internet, someone with a bit of originality!

  70. This is a great tip especially to those new to the blogosphere. Short but very accurate info… Thank you for sharing this one. A must read article!

  71. Hi! I could have sworn I’ve visited your blog before but after browsing through some of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly pleased I came across it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

  72. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who has been doing a little research on this. And he actually ordered me breakfast because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this matter here on your blog.

  73. I’m more than happy to find this page. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and I have you book-marked to look at new information on your web site.

  74. Your style is unique compared to other folks I’ve read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

  75. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges. It was definitely informative. Your site is extremely helpful. Thank you for sharing!

  76. After checking out a few of the blog posts on your site, I honestly appreciate your technique of blogging. I saved it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my web site too and tell me your opinion.

  77. Having read this I believed it was very informative. I appreciate you taking the time and energy to put this short article together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  78. Spot on with this write-up, I seriously feel this website needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the advice!

  79. This website definitely has all the information I needed about this subject and didn’t know who to ask.

  80. Hey there! I simply want to offer you a big thumbs up for your excellent info you’ve got right here on this post. I’ll be returning to your blog for more soon.

  81. You need to be a part of a contest for one of the best websites on the web. I’m going to recommend this web site!

  82. I love it when folks get together and share views. Great blog, continue the good work!

  83. bookmarked!!, I like your website!

  84. It’s hard to come by experienced people on this topic, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks

  85. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been doing a little homework on this. And he actually ordered me dinner simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this topic here on your website.

  86. I blog frequently and I truly thank you for your content. This great article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  87. I really like it whenever people get together and share views. Great blog, stick with it!

  88. Hello! I simply wish to give you a huge thumbs up for your great info you have got here on this post. I’ll be coming back to your website for more soon.

  89. przepysznie, bajeczna uczta dla podniebienia!

  90. Hi there! This post could not be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I am going to send this post to him. Fairly certain he’ll have a good read. Many thanks for sharing!

  91. Right here is the right blog for anybody who would like to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been discussed for a long time. Great stuff, just wonderful!

  92. Good information. Lucky me I came across your blog by chance (stumbleupon). I have book marked it for later!

  93. I absolutely love your website.. Excellent colors & theme. Did you build this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my very own blog and want to find out where you got this from or what the theme is called. Thanks!

  94. I blog frequently and I seriously thank you for your information. Your article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your website and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.

  95. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and the rest of the site is very good.

  96. Saved as a favorite, I like your site!

  97. I couldn’t resist commenting. Well written!

  98. I want to to thank you for this great read!! I absolutely loved every little bit of it. I have you book-marked to check out new things you post…

  99. zagościło dziś na stole… przepyszne! jak zawsze :)

  100. Skorzystałam z tego przepisu na dzisiejszy obiad. Bardzo bym chciała żeby wróciły przepisy dla studentów, bo ciągle żywię się kanapkami.:) jest jakaś szansa?:) miłego dnia.

  101. Zosiu, wykorzystałam dzisiaj ten przepis. Było pyszne.
    Dziękuję za kolejny wspaniały przepis. :))
    Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa.

  102. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.

  103. botox can be

    seafoods are great because they are really tasty, i think that almost all seafoods are super duper tasty.,

  104. Very interesting resources you have mentioned, a big heads up for publishing.

  105. Lovely blog! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also

  106. […] dlaczego? Ano dlatego! http://www.makecookingeasier.pl/(…)z-cyklu-przepisy-dla-st… I dlatego, że wszystkie produkty są […]

  107. Great site you have here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate people like you! Take care!!|

  108. Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you make blogging glance easy. The full glance of your web site is wonderful, let alone the content material!

  109. Thanks for sharing such a fastidious idea, post is pleasant, thats why i have read it fully|

  110. Greate pieces. Keep posting such kind of information on your site. Im really impressed by it.

  111. Great blog you have here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!

  112. Keep on writing, great job!|

  113. Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your site. Im really impressed by it.

  114. These are actually fantastic ideas in about blogging. You have touched some fastidious points here. Any way keep up wrinting.|

  115. That is really attention-grabbing, You’re an overly skilled blogger. I’ve joined your feed and stay up for in search of extra of your wonderful post. Additionally, I have shared your web site in my social networks|

  116. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!|

  117. I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be what precisely I’m looking for. Does one offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on some of the subjects you write about here. Again, awesome blog!|

  118. Thanks for sharing your thoughts on %meta_keyword%. Regards|

  119. I got this web page from my buddy who shared with me regarding this website and now this time I am browsing this site and reading very informative posts here.|

  120. Google

    Usually posts some very intriguing stuff like this. If you’re new to this site.

  121. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Thank you|

  122. Sorry for my English.I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

  123. It’s impressive that you are getting ideas from this article as well as from our dialogue made at this place.|

  124. I was recommended this website via my cousin. I am now not certain whether or not this submit is written by way of him as no one else recognise such detailed approximately my difficulty. You’re wonderful! Thank you!|

  125. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, let alone the content!|

  126. Please forgive my English.I not to mention my guys appeared to be checking the great tactics on your site and then at once came up with a horrible suspicion I had not thanked the web blog owner for them. The young men became as a result passionate to study all of them and already have actually been making the most of them. Thanks for simply being simply considerate and also for making a decision on such smart themes millions of individuals are really needing to learn about. My personal sincere regret for not expressing gratitude to you sooner.

  127. Check beneath, are some entirely unrelated internet websites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use.

Dodaj komentarz