,, …marchewkowe pole rośnie wokół mnie”

//Marzec 31, 2011

   Kolor pomarańczowy zawitał również i u mnie – co prawda nie w stylizacjach ubraniowych, bo w tej kwestii nieocenioną stylistką jest Kasia… ale jako inspiracja kulinarna! Przedstawiam Wam wielokrotnie sprawdzony przepis na tzw. carrot cake, czyli ciasto marchewkowe. Domyślam się, że nie wywołam nim wielkiej rewolucji, bo ciasto jest nam znane już od wielu lat, ale jego smak jest tak niepowtarzalny, że warto wypróbować ponownie. Podstawowe proporcje składników, zaczerpnęłam z przepisu pani Marty Gessler, niemniej jednak kilka drobnych modyfikacji dodałam od siebie. Sami oceńcie. Smakuje najlepiej rano do porannej kawy. 

Skład:

2 szklanki cukru

4 jajka

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/4  szklanki oleju

1 łyżeczka cynamonu

2 szklanki startej marchewki (na małym oczku)

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

10 suszonych śliwek kalifornijskich

garść migdałów

polewa:

2 białe tabliczki czekolady

   

A oto jak to zrobić:

1.Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, gałkę muszkatołową i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki.

2. Śliwki suszone oraz migdały kroimy na małe kawałki i dodajemy do naszej masy marchewkowej. 

3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 55 minut. (jeżeli górna nawierzchnia ciasta jest już brązowa, proponuję jednak nakłuć ciasto i sprawdzić, czy masa w środku nie jest płynna). 

5. Rozpuszczamy tabliczki białej czekolady i polewamy nią ciasto. Możemy podać z serkiem waniliowym.

… jajka z cukrem ubijam na białą masę (odradzam ręcznie :)

.. mąkę przesiewam (tym razem ręcznie:)

Obieram marchewkę i ścieram na tarce, na tzw. małych oczkach.

.. najlepszy moment, gdy wszystkie produkty przenikają się nawzajem. Cudna kolorystyka!

… mniam!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

162 comments

Zosiu! Wreszcie się doczekałam przepisu na ciasto marchewkowe. Pysznie wygląda.

dodany przez Klara @ 30 marca 2011 o 01:01. Odpowiedz #

hmm chyba pani MAGDA Gessler ;p

dodany przez ola @ 17 maja 2011 o 01:39. Odpowiedz #

jest również Pani Marta Gessler i wystarczy odrobinę znać się na temacie, by to wiedzieć;)

dodany przez Justa @ 29 października 2011 o 17:18. Odpowiedz #

omg, dziewczyno, Ty w takich ciuszkach się do gotowania zabierasz? Jak sprzątasz, to też w najlepszej kiecce?

dodany przez ewe @ 10 sierpnia 2012 o 17:37. Odpowiedz #

Nie czepiaj się, skoro ty na co dzień wyglądasz jak łach to nie znaczy, że tak wyglądają inni. Niektóre kobiety wyglądają pięknie w każdej sytuacji i takie kochamy.

dodany przez mat @ 2 października 2013 o 10:40. Odpowiedz #

Dzień dobry, a ile należy dodać jaj?

dodany przez Aga @ 30 marca 2011 o 06:52. Odpowiedz #

może przeczytaj SKŁAD na samej górzeee????

dodany przez Jaśminka @ 30 marca 2011 o 10:25. Odpowiedz #

A może byś się nie czepiała bez podstaw? Po ukazaniu się posta nie było w nim informacji o jajach! Dopiero później ją Zosia dodała…

dodany przez Sas @ 1 kwietnia 2011 o 09:02. Odpowiedz #

Wyglada pysznie :-)

dodany przez Agata @ 30 marca 2011 o 06:58. Odpowiedz #

Super! I zdjęcia jak zwykle profesjonalne :) Mnie ostatnio udało się wymodzić coś naprawdę fajnego. Zapraszam: http://www.kulturakulinarna.wordpress.com

dodany przez Kinia @ 30 marca 2011 o 07:06. Odpowiedz #

Pysznie wygląda.
…tak samo smakuje:) Moją uwagę zwróciła kompozycja produktów i sprzętów w formie tryptyku, który z powodzeniem można oprawić i powiesić w kuchni. Zdjęcie przesiewanej mąki też jest rewelacyjne. IKEA inspiruje;)

dodany przez Piotr @ 30 marca 2011 o 07:27. Odpowiedz #

A ile jajek do przepisu? Ponieważ nie widze informacji… bardzo dziękuję ciasto muszę wypróbować już od zawsze chce się zabrać za ciasto marchewkowe… :) pozdrawiam

dodany przez Mariola @ 30 marca 2011 o 07:36. Odpowiedz #

4 jajka

dodany przez Zosia @ 30 marca 2011 o 08:26. Odpowiedz #

Przecież w składzie jest wszystko napisane…

dodany przez Jaśminka @ 30 marca 2011 o 10:23. Odpowiedz #

ALE WCZEŚNIEJ NIE BYŁO!

dodany przez Sas @ 1 kwietnia 2011 o 09:02. Odpowiedz #

Faktycznie znam ten przepis, choć to chyba ubogacona jego wersja. U moim przepisie też jest i soda i proszek. Kiedy dodałam i jedno i drugie stwierdzono „pyszne ciasto ale za dużo sodki” i ktoś mnie uświadomił że jak sodka to nie proszek i na odwrót. Więc jak właściwie jest. Sodka zastępuje proszek? Czy Twoje ciasto nie ma zbytniego posmaku sodki?

dodany przez ladybird @ 30 marca 2011 o 07:43. Odpowiedz #

Ja tez tak kiedyś zrobiłam że dałam 2 łyżeczki sody i 2 proszku i niestety, ciasto mi „wykipiało”, a innym razem się upiekło, ale miało właśnie posmak „sodki”. Metoda prób i błędów doszłam do dawki: 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta sody.

dodany przez Marta @ 30 marca 2011 o 08:30. Odpowiedz #

Właśnie zajadam się ciastem marchewkowym które upiekłam w niedzielę :) Rrobię ciasto marchewkowe już od kilku lat i muszę przyznać że jest niezwykle proste, szybkie i zawsze wychodzi :) Przepis mam bardzo podobny do Twojego, ograniczyłam tylko ilość cukru do 1 szklanki, bo jak dla mnie wychodziło za słodkie. Nie robię również polewy, tylko po upieczeniu posypuje ciasto cukrem pudrem. Zamiast śliwek wrzucam rodzynki i jakieś orzechy, migdały, pestki słonecznika.. co kto woli :)

dodany przez Marta @ 30 marca 2011 o 07:52. Odpowiedz #

Wypróbuje koniecznie!!!

dodany przez sylvia @ 30 marca 2011 o 07:54. Odpowiedz #

Uwielbiam ciasto marchewkowe!!! :)

dodany przez Carrie @ 30 marca 2011 o 08:00. Odpowiedz #

I kto by pomyślał,że z marchewek robi się ciasto:)))Ja chciałabym Cię zainspirować do sernika z rodzynkami oraz do obiadu dla kobiety,która jest na diecie.Myślę,że teraz jest dużo takich kobiet ,które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.Czekamy na przepisy:))A ja ostatnio gotuję marchewki i podaje do obiadu-zdrowo,szybko i mało kalorycznie.Pozdrawiam:))

dodany przez Kasia @ 30 marca 2011 o 08:02. Odpowiedz #

Ciasta można piec nie tylko z marchewek, ale też z cukinii czy buraków :)

dodany przez Mao @ 6 kwietnia 2011 o 00:47. Odpowiedz #

Wyglada (i pewnie smakuje) pysznie ! Sprobuje dzisiaj zrobic:) a tak btw – swietny blog! Gratuluje:)

dodany przez A. @ 30 marca 2011 o 08:13. Odpowiedz #

ALE ILE JAJEK??? ze zdjęcia wyliczyłam, że trzy:) przepis apetyczny i właśnie go zapisuję w swoim zeszycie. pozdrawiam.

dodany przez emilia @ 30 marca 2011 o 08:20. Odpowiedz #

może przeczytaj SKŁAD na samej górze????

dodany przez Jaśminka @ 30 marca 2011 o 10:24. Odpowiedz #

czytajcie uważniej!!! przecież Zosia podała cały skład
4 JAJKA!!!

dodany przez asia @ 30 marca 2011 o 10:29. Odpowiedz #

nic nie brakuje przepisowi, ale dopiero kiedy Zosia dopisała ile jaj, co wcześniej przeoczyła i o co nie mam pretensji, tylko dopytałam- Zosię:)

dodany przez emilia @ 31 marca 2011 o 09:31. Odpowiedz #

Polecam jako polewe,bardzo popularna w Uk do ciasta marchewkowego ,zmiksowac maslo z cukrem pudrem i kremowym twarozkem typu Philadelfia plus ulubuiony aromat albo starta skorka z cytynyPozdrawiam

dodany przez Paula @ 30 marca 2011 o 09:41. Odpowiedz #

Moje ulubione ciasto! mogłabym je jeść i jeść i jeść :)

dodany przez Karolina @ 30 marca 2011 o 10:01. Odpowiedz #

czytasz w moich myślach, od paru dni chodzi mi po głowie właśnie ciasto marchewkowe. Bardzo fajny, prosty przepis. Zdjęcia tradycyjnie bardzo bardzoooo smakowite:) A no i super wiosenny serwis, te kubki i talerzyki w kropy -słodziaki:) Pozdrawiam i czekam na następne przepisy.
PS. Coraz więcej warzyw i owoców dostępnych może jakieś wiosenne smoothie?

dodany przez Nola @ 30 marca 2011 o 10:08. Odpowiedz #

MNIAM!

dodany przez asia @ 30 marca 2011 o 10:28. Odpowiedz #

Zosiu,

blagam Cie zdradz mi gdzie nabylas taki piekny sweterek???

dodany przez Paula @ 30 marca 2011 o 11:29. Odpowiedz #

H&M

dodany przez Zosia @ 30 marca 2011 o 11:47. Odpowiedz #

Pieknie wyglada i smakowicie! Alez mi narobilas ochoty! Musze upiec, nie ma sily! Ja co prawda mam swoj „hamerykanski” przepis, ktory uzywam od lat, tylko juz dlugo do niego nie zagladalam….

dodany przez Edyta @ 30 marca 2011 o 13:08. Odpowiedz #

Zosiu a moze tak przepis na szarlotkę jakiś dobry sprawdzony ;) ??

dodany przez Anita @ 30 marca 2011 o 13:40. Odpowiedz #

„zosiu ciasto marchewkowe „chodziło” za mną od dawna, jeszcze nie miałam przyjemności sama go zrobić, ale spróbuję ;) ps. mam pytanie, czy w smaku jest podobne do osławionego marchewkowego ciasta z green way’a ? pozdrawiam

dodany przez Dagmara @ 30 marca 2011 o 14:11. Odpowiedz #

Zosiu,
gdzie można nabyć taką świetną miarkę (ten plastikowy kubek z czarnymi wykończeniami)?

dodany przez Ola @ 30 marca 2011 o 16:33. Odpowiedz #

Często robię ciasto marchewkowe;P Zawsze wychodzi, szybko się je robi i super smakuje;D pozdrawiam

dodany przez agul @ 30 marca 2011 o 16:43. Odpowiedz #

proszę podaj wymiary blaszki, w której piekłaś ciasto ;) dzięki

dodany przez Dagmara @ 30 marca 2011 o 20:28. Odpowiedz #

czy mogłabyś powiedzieć na jak dużą brytfannę jest przewidziane ciasto z takiej ilości składników, jaka została podana?
Co prawda, widzę zdjęcie, jednak to czasem bywa mylne;)
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź- regularnie korzystam z Twoich przepisów i wszystko wychodzi idealnie i pyyyyyysznie!:)
Pozdrawiam;)

dodany przez Ania @ 30 marca 2011 o 20:29. Odpowiedz #

Kochana nigdy nie robiłam tego ciasta,ale z miłą chęcią zaraz wypróbuje :)
Wygląda SUPER!

dodany przez Justyna @ 31 marca 2011 o 09:44. Odpowiedz #

czemu ubierasz sie do gotowania w kuchni jakbys wychodzila na jakies przyjecie?

dodany przez karolina @ 31 marca 2011 o 10:12. Odpowiedz #

.. bo sprawia mi to ogromną przyjemność. Polecam!

dodany przez Zosia @ 31 marca 2011 o 12:46. Odpowiedz #

Gdyż musi się pochwalić :]

dodany przez ppp @ 31 marca 2011 o 19:37. Odpowiedz #

Skorzystam:)

dodany przez emilia @ 1 kwietnia 2011 o 16:44. Odpowiedz #

bo jeśli nalegają by pokazywała się Zosia częściej na zdjęciach to chyba dobrze by było ładnie się ubrać itd. czepialskie panny!

dodany przez Monika @ 15 czerwca 2011 o 10:57. Odpowiedz #

witam
co prawda trafiłem tu przez przypadek :-) ale chciałbym napisać,że oprócz całkiem ciekawych przepisów :-) widzę bardzo fajne zdjęcia przygotowywanych potraw (np. to przedstawiające skrupulatnie ułożone składniki na ciasto heh pełen ład i harmonia ;-) swoją drogą też mam na stanie taką oldschool-ową wagę kuchenną),jestem facetem ale od czasu do czasu tez lubię coś upitrasić tudzież przykucharzyć :-) ciasta marchewkowego jeszcze nie próbowałem,to chyba nie moje ”smaki”,chociaż marchew lubię,a najbardziej w stanie ciekłym prosto z sokowirówki :-)

dodany przez marcin @ 31 marca 2011 o 10:51. Odpowiedz #

Cześć!

Własnie przegladam sobie fotki z kuchniami i wpadła na taką; chyba też w twoim stylu Zosiu, prawda?

http://czterykaty.pl/czterykaty/1,57595,9332836,W_ceglanej_kuchni_,,ga,,16.html

pozdrawiam mocno i dzieki za Wasz blog, jest bardzo fajny

dodany przez aga @ 31 marca 2011 o 12:20. Odpowiedz #

Dziewczyny Ja zrobiłam w dużej tortownicy i wyrósł SUPER jak pochen chleba ale…. dałam ojleju 1 szklanke i pół szklanki wody bo mi się wydawało ,że ciasto jest zbyt gęste i dla tego nie chce rosnąć !!!
Jest pyszne polecam!!!
Dziękuje Zosiu!!!

dodany przez Justyna @ 31 marca 2011 o 12:23. Odpowiedz #

Zosiu-masz może jakiś fajny i sprawdzony przepis na risotto?Pozdrawiam :))) ps.super wyglądasz masz w sobie to coś-co przyciąga-pozytywną energię,subtelność,kobiecość i głowę pełną pomysłów:)))I co najważniejsze inspirujesz-pokazujesz,że gotowanie nie musi się kojarzyć ze schabowym i ziemniakami-tylko warto też podróżować kulinarnie,poznawać nowe smaki i zapachy-bo to przecież daje tyle przyjemności:)))

dodany przez Kasia @ 31 marca 2011 o 13:34. Odpowiedz #

Zosiu !
z niecierpliwością czekam na nową inspirację !

dodany przez Kasia @ 31 marca 2011 o 15:55. Odpowiedz #

Oj coz za pysznosci

dodany przez Klavell @ 31 marca 2011 o 17:00. Odpowiedz #

Jeżeli kiedykolwiek będę miała dziecko to chce żeby była to córeczka i miała na imię Zosia.Nie zaglądam tu często i prawdopodobnie nie zrobię żadnego z tych specjałów(mam do kuchni dwie lewe ręce), ale uwielbiam Cie! Jesteś na tych zdjęciach zawsze taka radosna,rozpromieniona i kobieca :)

dodany przez Magdalena @ 31 marca 2011 o 21:43. Odpowiedz #

Bardzo lubię Wasz blog, Wasze pomysły i inspiracje.

dodany przez Marta @ 1 kwietnia 2011 o 07:22. Odpowiedz #

Zosiu, a może zaproponujesz jakiś przepis na pyszny wiosenny obiad? Ja właśnie zrobiłam sałatkę z rzodkiewki, pora i koperku, do tego łyżka majonezu i trzy łyżki jogurtu naturalnego, pyszne! tylko co do tego? nie mam pomysłu.

pozdrawiam!

dodany przez Ewelina @ 1 kwietnia 2011 o 11:43. Odpowiedz #

Ok, mamy +16 C Kasia przyodziewa futerka i kozaki po pachy ;) a mnie zainteresował wiosenny śliczny sweterek Zosi, która oprócz tego, że jest świetna w kuchni jest też bardzo trendy!!! Zosiu, czy sweterki z bufiastymi rękawkami kupujesz w H&M?

dodany przez Lilimoli @ 1 kwietnia 2011 o 14:15. Odpowiedz #

Tak jest! Pozdrawiam!

dodany przez Zosia @ 2 kwietnia 2011 o 09:19. Odpowiedz #

Zosia zrobiłam Twoje ciasto marchewkowe,mój chłopak zjadł całe…tak Mu posmakowało. Podobają Mu się Twoje dania:)
Serdecznie pozdrawiam!

dodany przez Zuzka @ 1 kwietnia 2011 o 17:28. Odpowiedz #

Witam… „moje” marchewkowe ciasto właśnie wygrzewa się w piekarniku ;)… zrobiłam je zgodnie z proporcjami podanymi przez Zosię i teraz z nadzieją je podglądam ;)… później opisze wrażenia smakowe… pozdrawiam

dodany przez AcEiTuNa @ 1 kwietnia 2011 o 18:16. Odpowiedz #

…już po pierwszych kęsach :) ciasto smaczne i nie za słodkie, ale następnym razem dodam tylko 1 łyżkę sodki bo przy 2 łyżkach za bardzo ją czuję… dzięki za przepis i ciepło wszystkich pozdrawiam

dodany przez AcEiTuNa @ 1 kwietnia 2011 o 19:02. Odpowiedz #

koniecznie musze sprobowac!

dodany przez Gosia @ 1 kwietnia 2011 o 20:03. Odpowiedz #

Dziękuję! Za inspirację dzięki którym zdrowiej się odżywiam w pracy – powoli odkrywam, że śniadanio-obiady nie muszą składać się wyłącznie z kanapek lub fast foodów

dodany przez Basia @ 1 kwietnia 2011 o 20:52. Odpowiedz #

Zrobiłam i wyszło przepyszne, zostały już tylko okruszki, pięknie rośnie, nie smakuje sodą, wszystkiego jest w sam raz. Dziękuję za przepis:)

dodany przez Makusia @ 1 kwietnia 2011 o 22:00. Odpowiedz #

Zrobiłam i wyszło przepyszne, zostały już tylko okruszki, pięknie rośnie, nie smakuje sodą, wszystkiego jest w sam raz. Dziękuję za przepis:)faktycznie mniam!:)

dodany przez Makusia @ 1 kwietnia 2011 o 22:02. Odpowiedz #

Wpadam tutaj masochistycznie draznic moje kubki smakowe, znow Ci sie udalo! Robisz sliczne kompozycyjnie zdjecia :) Zazdroszcze tak dobrze oswietlonych wnetrz i wspanialej zastawy… oby czesciej pojawialy sie posty kulinarne;) Pozdrawiam cieplo.

dodany przez Joana @ 1 kwietnia 2011 o 23:18. Odpowiedz #

Ciasto pyszne, lecz uważam że 2 łyżki sody to troche za dużo, bo miało sodowy smak, poza tym świetny przepis :)

dodany przez violet @ 2 kwietnia 2011 o 09:45. Odpowiedz #

Świetny blog to po 1 , a po drugie jesteś niesamowita ! Codziennie tu zagladam i codziennie widzę coś nowego . Dzieki Tobie Zosiu moge się w końcu nauczyć gotować . A ciasto marchewkowe … PYCHA !!!!
Śliczna z Ciebie kuchareczka ;) . Pozdrawiam .

dodany przez Ewa @ 2 kwietnia 2011 o 09:48. Odpowiedz #

Dzisiaj zrobiłam!! ;) i wyszło super. Dzięki za przepis :)

dodany przez Monika @ 2 kwietnia 2011 o 13:19. Odpowiedz #

a i śliczne te talerzyki w grochy!! ;D

dodany przez Monika @ 2 kwietnia 2011 o 13:20. Odpowiedz #

kiedy następny przepis?:(

dodany przez mia @ 3 kwietnia 2011 o 12:14. Odpowiedz #

Właśnie przetestowałam przepis.
Robiłam wszystko zgodnie z zaleceniami i muszę przyznać, że niestety zdecydowanie zbyt sodowy posmak!!!!
Prawdopodobnie jest tak, jaki napisała wyżej ladybird, czyli jak proszek do pieczenia , to nie soda i odwrotnie, lub, ja pisze Marta, że wystarczyłaby „szczypta sodki”.
Pozdrawiam autorkę bloga i jej czytelniczki:)

PS Droga Zosiu – jaki jest Twój sposób na rozpuszczanie czekolady? Słyszałam, że niektórzy sugerują, by garnek z rozpuszczającą się czekoladą postawić do garnka z wodą… Ktoś wie jak jest najlepiej?

dodany przez treisi @ 3 kwietnia 2011 o 13:31. Odpowiedz #

Najlepiej połamać czekoladę na kawałki i ciągle mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej – czyli tak jak napisałaś.

dodany przez Mao @ 6 kwietnia 2011 o 00:51. Odpowiedz #

Właśnie piszę pracę licencjacką i zajadam się ciastem marchewkowym Twojego przepisu- jest przepyszne! Wyszło takie pulchniutkie i „lekkie”, a cynamon i gałka muszkatołowa sprawiły, że podczas pieczenia ciasto pachniało niczym piernik :)
Bardzo udany przepis. Wydrukowałam go i na stałe wpięłam do mojego segregatora z przepisami.
Czemu za zaciekawieniem na następne przepisy :)

Pozdrowienia z Wrocławia,
Julita

dodany przez Julita @ 3 kwietnia 2011 o 17:23. Odpowiedz #

Właśnie piszę pracę licencjacką i zajadam się ciastem marchewkowym Twojego przepisu- jest przepyszne! Wyszło takie pulchniutkie i „lekkie”, a cynamon i gałka muszkatołowa sprawiły, że podczas pieczenia ciasto pachniało niczym piernik :)
Bardzo udany przepis. Wydrukowałam go i na stałe wpięłam do mojego segregatora z przepisami.
Czekam z zaciekawieniem na następne przepisy :)

Pozdrowienia z Wrocławia,
Julita

dodany przez Julita @ 3 kwietnia 2011 o 17:24. Odpowiedz #

super, bardzo się cieszę i również serdecznie pozdrawiam!

dodany przez Zosia @ 3 kwietnia 2011 o 20:27. Odpowiedz #

nareszcie przepis na marchewkowe ciasto! już piecze się w kuchni… :) ooo, gotowe. PYCHAAAA :)

dodany przez Ogorzałka @ 3 kwietnia 2011 o 18:41. Odpowiedz #

Zosiu kiedy znowau nam cos ugotujesz?? bo jakos tak cicho ostatnio u Ciebie :-(

dodany przez Agata @ 3 kwietnia 2011 o 19:36. Odpowiedz #

Zosiu, ciasto przepyszne!
dzięki za przepis.

dodany przez Ania @ 4 kwietnia 2011 o 07:44. Odpowiedz #

Zosiu Super ciasto, ale ja dodatkowo przekroiłam je na pół i przełożyłam kaszką manną na mleku, tylko już bez czekoladowej polewy PYSZNE!!!

dodany przez Asia @ 4 kwietnia 2011 o 10:30. Odpowiedz #

Słuchajcie – o co tu chodzi? Jakiś czas temu zapytałam czy nie ma pomyłki w przepisie, bo są podane 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 ŁYŻKI sody, a teraz nie widzę tego komentarza… Wiem, że kilka osób odpowiedziało na mój post, ale weszłam teraz z ciekawości, czy AUTORKA mi odpowiedziała w końcu, a tu śladu nie ma po moim wpisie!!!

dodany przez betlinka @ 5 kwietnia 2011 o 12:44. Odpowiedz #

Cześć dziewczyny,
Jak już „przerobiłyście” cupcakes’y, muffiny, carrot cake to polecam jeszcze zmierzyć sie z Red Velvet Cake :))) (wygląda obłędnie) yummy! pozdrawiam E.

dodany przez Ewa @ 6 kwietnia 2011 o 20:40. Odpowiedz #

Ja dałam 2 łyżeczki sody..jakoś łyżki wydawało mi się za dużo. Ciasto robiłam wczoraj wieczorem, rano była pierwsza próba jedzenia i na prawde fajny smak. Tylko ja starkowałam marchewkę na małych oczkach..tych takich najmniejszych, a jak patrzę teraz na fotki to widzę, ze chodziło o te średnie oczka. Ale myślę, że to chyba nie ma wielkiego znaczenia :)..i nie dałam migdalów..zapomniałam kupić.

dodany przez Ania @ 7 kwietnia 2011 o 07:10. Odpowiedz #

mam pytanie co z rozpuszczona czekoladą np jak sie chce zjesc ciasto nast dnia to ona ma być twarda ?? prosz e o szybka odpowiedz !!! ;)

dodany przez marta @ 8 kwietnia 2011 o 17:43. Odpowiedz #

Biała czekolada, którą roztapiamy zastyga na powierzchni ciasta, ale jej konsystencja nie jest ,,twarda”. Ciasto smakuje nawet lepiej na drugi dzień. Pozdrawiam,Zosia

dodany przez Zosia @ 8 kwietnia 2011 o 19:20. Odpowiedz #

dziekuje za odpowiedz ciasto wyszło pysznie ;)

dodany przez marta @ 15 kwietnia 2011 o 15:23. Odpowiedz #

Wyszło !!! Jest pyszne, teraz czekam na ocenę moich dzisiejszych gości .

dodany przez Sylwia @ 9 kwietnia 2011 o 11:02. Odpowiedz #

Gratulacje! Trzymam również kciuki ;-) pozdrowienia z pochmurnego i wyjątkowo wietrznego Trójmiasta!

dodany przez Zosia @ 9 kwietnia 2011 o 11:15. Odpowiedz #

Hejka, dzis upieklam ciasto Twojego przepisu. Wyszlo bardzo smaczne, tylko jak na moj smak za bardzo czuc sode. Czy aby na pewno mialy byc 2 lyzeczki?
Serdecznie pozdrawiam i zycze milego weekendu :)

dodany przez Justa @ 9 kwietnia 2011 o 19:37. Odpowiedz #

Hej, wg. oryginalnego przepisu, zaleca się 2 łyżeczki sody. Pozdrawiam i życzę również miłego weekendu!

dodany przez Zosia @ 9 kwietnia 2011 o 20:00. Odpowiedz #

robiłam kiedyś podobny przepis ale na takie standardowe ciasto marchewkowe dawałam te 2 łyż. sody ale też miałam wrażenie ze strasznie czuć ją w cieście teraz daje 1,5 małej łyż płaściutkiej tez wychodzi dobrze a mniej czuc sodą

dodany przez Monika @ 15 czerwca 2011 o 11:00. Odpowiedz #

Wypróbuje ciasto w święta :)

dodany przez MiMi @ 10 kwietnia 2011 o 13:43. Odpowiedz #

a chciałam jeszcze napisać,ze to bardzo miłe z Twojej strony,że odpisujesz na komentarze :)
pozdrawiam

dodany przez MiMi @ 10 kwietnia 2011 o 13:45. Odpowiedz #

Ciasto wyszło pyszne. Cała rodzina się zajadała. Tylko zmodyfikowałam trochę przepis i dodałam jeszcze rodzynki, ananasa z puszki i morele. Polewę z kolei zrobiłam czekoladową. Pycha!!

dodany przez Andzula @ 12 kwietnia 2011 o 18:05. Odpowiedz #

właśnie zrobiłam to ciasto i jest PYSZNE!!! wielkie dzięki za ten przepis Zosiu, najadłam się tego ciasta w USA i zawsze chciałam poczęstować nim rodzinę :) następnym razem do migdałów dodam także orzechy włoskie i może trochę mniej cukru… anyway super przepis, jutro spagetti!!

dodany przez nikaalexx @ 16 kwietnia 2011 o 21:07. Odpowiedz #

Dzięki za komentarz. Cieszę się, że smakowało. A może spróbuj przetestować mój ostatni przepis, czyli ciasto bez mąki. W smaku podobny do brownie-ego. Może Ci zasmakuję :) Pozdrowienia! Zosia

dodany przez Zosia @ 16 kwietnia 2011 o 21:32. Odpowiedz #

Czy możecie zrobić spis treści przepisów? Ułatwiłoby to szukanie jak ktoś chce wrócić do jakiegoś przepisu, który kiedyś widział na waszej stronie.

Pozdrawiam Agnieszka

dodany przez Aga @ 18 kwietnia 2011 o 15:54. Odpowiedz #

ok. dzięki za komentarz.

dodany przez Zosia @ 18 kwietnia 2011 o 16:34. Odpowiedz #

Czy keksownicę można zastąpić tortownicą o średnicy 26 cm? Czy taka ilość składników wystarczy na tej wielkości tortownicę?

dodany przez Tinka @ 21 kwietnia 2011 o 16:42. Odpowiedz #

Witaj, zawsze piekłam to ciasto w keksownicy, więc niestety nie jestem Ci w stanie doradzić. Ale na Twoim miejscu bym spróbowała. Z pewnością na smak ciasta, nie powinno to wpłynąć. Pozdrawiam i daj znać, jak smakowało :-) Zosia.

dodany przez Zosia @ 21 kwietnia 2011 o 16:56. Odpowiedz #

świetny przepis, nie spodziewałam się, że to może być takie dobre :))

dodany przez M.Lena @ 22 kwietnia 2011 o 06:50. Odpowiedz #

… ciasto palce lizać …

dodany przez Agata @ 2 maja 2011 o 15:49. Odpowiedz #

A MOŻNA użyć mąki pszennej razowej , zamiast tortowej??

dodany przez pinezka @ 11 maja 2011 o 18:40. Odpowiedz #

Zosiu! Na Twoich zdjęciach widze serki waniliowe a w przepisie nie ma o nich ani słówka….

dodany przez Amy @ 19 maja 2011 o 13:27. Odpowiedz #

Wow! Thanks! I always required to write on my website the like. Can one implement an integral part of this post to my site?

dodany przez chicken pox virus @ 31 maja 2011 o 11:39. Odpowiedz #

Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.

dodany przez Elisabeth Thackaberry @ 7 czerwca 2011 o 00:51. Odpowiedz #

Skusiłam się :) nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, ale po zobaczeniu zdjęć i przepisu stwierdziłam, że muszę spróbować. Wyszło świetnie! To chyba najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam. Mam zamiar urozmaicać nim menu na spotkania z przyjaciółmi. Bardzo dziękuję Zosiu za tę nowość w mojej kuchni :)

dodany przez Karola =) @ 9 czerwca 2011 o 19:55. Odpowiedz #

An fascinating dialogue is worth comment. I think that it’s best to write extra on this topic, it won’t be a taboo subject however typically persons are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

dodany przez chicken pox vaccinations @ 11 czerwca 2011 o 21:01. Odpowiedz #

ciasto rewelacyjne!!! Zosieńka..uwielbiam Cię, a dzięki Tobie – mnie uwielbia mój mąż za wypieki i dania (mmmm quiche lorraine), które mu serwuję! wielkie dzięki:)

dodany przez Aaania @ 23 września 2011 o 17:34. Odpowiedz #

Zosiu, a jakie są wymiary blaszki ?

dodany przez Katie @ 24 października 2011 o 17:44. Odpowiedz #

1 i 1/4 szklanki oleju? czy tyle na prawdę trzeba dac? chce zeby ciasto wyszlo, ale cos mi tu nie gra z tym olejem ;P proszę o szybka odp ;)

dodany przez aga @ 25 października 2011 o 19:11. Odpowiedz #

Tak ma być. ;)

Pozdrawiam,
Zosia

dodany przez Zosia @ 25 października 2011 o 22:06. Odpowiedz #

Dziękuje za odp ;)

dodany przez aga @ 26 października 2011 o 10:58. Odpowiedz #

Od tygodnia przymierzałam się do zrobienia tego ciasta. (Ze mną jest tak, że uwielbiam jeść, ale zrobić… ) Dziś miałam fatalny dzień. Postanowiłam, więc zebrać się w sobie, przeczytałam jeszcze raz przepis i… wyszło. Jest przepyszne. Siedzę teraz z rogalem na twarzy spoglądając na kolejny kawałek, który zapewne szybko zniknie. :)
Pozdrawiam,
Kasia

dodany przez Kasia @ 3 listopada 2011 o 21:57. Odpowiedz #

też mam na imie Zosia.Robie to ciasto myslę ze wyjdzie pyszne ale robie z starszą siostrą.

dodany przez kucharz Zosia @ 6 listopada 2011 o 13:09. Odpowiedz #

oj oczka to chyba duże do tej marchewki użyłaś ;) ciasto w piekaniku! :)

dodany przez ksk @ 6 listopada 2011 o 15:14. Odpowiedz #

Moje pierwsze marchewkowe! Powstało z odpadków z sokowirówki po robieniu soku z marchwi. Wyszło pyszne ALE albo soda albo proszek do pieczenia. Poza tym przepis dobry też na babeczki :)
pzdr

dodany przez Basia @ 6 listopada 2011 o 15:57. Odpowiedz #

Tak sie ucieszylam na to ciasto ale niestety zrobilam idelanie wg przepisu a ciasto nie wyszlo. po godzinie pieczenia nadal jest wodnite i nie nadaje sie do jedzenia takze duzy minus:(

dodany przez Kara @ 24 listopada 2011 o 17:04. Odpowiedz #

ciasto marchewkowe rewelacyjne! lepszego przepisu nie znam:)

dodany przez Martyna @ 21 grudnia 2011 o 13:35. Odpowiedz #

Już od jakiś czas temu miałam ochotę na zrobienie ciasta marchewkowego. Wpadł mi w oko Twój przepis i na pewno w przyszłym tygodniu upiekę co nieco, ale myślę że w formie cupcake. Mam nadzieje, że moje pichcenie wyjdzie równie pysznie jak Tobie.
Pozdrawia
Agnieszka

dodany przez high contras @ 6 stycznia 2012 o 22:37. Odpowiedz #

Jak postanowiłam, tak zrobiłam i wyszło pychaaaaa, polałam roztopioną białą czekoladą i potem posypałam wiórkami startej, ciemnej, gorzkiej czekolady. Wygląd rewelacyjnie jak tort i jeszcze lepiej smakuje. Przepis sprawdzony, łatwy i szybki, polecam.
Pozdrawiam
Agnieszka

dodany przez high contrast @ 19 stycznia 2012 o 17:04. Odpowiedz #

Cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz!

Zosia

dodany przez Zosia @ 19 stycznia 2012 o 17:26. Odpowiedz #

Właśnie upiekłam!!!!!!! Pycha!!!!! A jak w domku pachnie… :) Przepis rewelacja!! Zosia jest wielka :) Polecam i zachęcam do zrobienia :) Naprawdę warto!!! JA pożarłam jeszcze gorące :) Cóż nie mogłam się doczekać ;)

dodany przez Natalia @ 11 lutego 2012 o 19:26. Odpowiedz #

A u mnie właśnie stygnie….wygląda cudnie! :) …a ja siedzię i zastanawiam się czy polać go białą czekoladą czy polewą serkową….?…..oto jest dylemat…. ;)

dodany przez ewa @ 18 lutego 2012 o 19:33. Odpowiedz #

U mnie ciasto marchewkowe wyszło cudnie zostało od wczoraj wieczorem moze na 3-4 kawałki. Zrobiłam go w tortownicy i ciasta było idealnie więc proporcja wystarczy na keksownice i tortownic. Bardzo dziekuje za ten przepis! :*

dodany przez Wiola @ 24 marca 2012 o 11:17. Odpowiedz #

Czy to ciasto ma być wilgotne, czy po prostu wyszedł mi zakalec?

dodany przez Dominika @ 1 kwietnia 2012 o 12:03. Odpowiedz #

Kasiu,

ja to ciasto piekę w 150 stopniach C /elektryczny piekarnik na 3/, dzięki temu jest pomarańczowe jak marchewka! I co najważniejsze nie jest suche.
Raz upiekłam je w 180 stopniach C i spiekło się jak Twoje.
Pozdrawiam świątecznie i dużo zdrówka!

dodany przez aurinko @ 6 kwietnia 2012 o 15:01. Odpowiedz #

Wyśmienite to ciasteczko, mój mąż nawet odważył się podjąć takiego wyzwania i upiekł z Tego przepisu, mniaaaaaaaaaaaaaaaaaam, Pozdrowienia i zdrowia dla P. Zosi i maleństwa ;-)

dodany przez Magdalena @ 10 kwietnia 2012 o 08:15. Odpowiedz #

wowwww!!!

Cieszę się niezmiernie!

Z pozdrowieniami,
Zosia

dodany przez Zosia @ 10 kwietnia 2012 o 09:56. Odpowiedz #

Jakie wymiary ma forma??

dodany przez Magda @ 10 kwietnia 2012 o 13:48. Odpowiedz #

uwielbiam ciasto marchewkowe, chciałabym wypróbować przepis ale chciałabym wiedzieć jaka blaszkę potrzebuje.
Pozdrawiam

dodany przez m @ 16 kwietnia 2012 o 18:40. Odpowiedz #

Dzisiaj zrobiłam drugie podejście do tego ciasta (wczoraj było pierwsze) i drugi raz zakalec! do ubicia jajek z cukrem użyłam miksera, potem też dodawałam kolejne składniki jak mikser cały czas pracował… czy to może być przyczyną, za mocne wymieszanie składników? Lepiej po ubiciu jajek z cukrem mieszać wszystko ręcznie? Czy to może być kwestia piekarnika? Jak tylko uchylam drzwiczki (po min godzinie pieczenia) ciasto natychmiast opada a w środku zakalec…Dzisiaj chciałam je studzić w piekarniku więc tylko delikatnie uchyliłam drzwiczki po upieczeniu i za 2 minuty było oklapnięte. A w czasie pieczenia pięknie rosło i wyglądało nieziemsko:( I w smaku mimo wszystko też jest pycha. Gdzie mogę popełniać błąd?

dodany przez Zuza @ 16 kwietnia 2012 o 21:43. Odpowiedz #

Dla wszystkich tych , którzy pieką ciasta a im opada przed wyjęciem z piekarnika:
Nowsze piekarniki maja opcje włączania pieczenia góra i dol, sam dol lub tylko góra. Ja piekłem na włączonym góra i dol a po 15 minutach włączyłem tylko dol i tak piekłem aż do końca, 5 minut przed końcem włączyłem na góra i dol ale chyba niepotrzebnie bo mi w jednym miejscu siadło trochę. Maks temp dla tego ciasta to 180 stopni piec 45-50 minut. wyzsza temp i moze sie przypalic. Przepis super ciacho pycha a do tych co sie czepiaja i mowia, ze przepis nie dobry: sprobujcie piec jak napisalem. Mi wyrastalo po za tortownice :) Zachcialo sie okraglego :)

dodany przez Marek @ 28 kwietnia 2012 o 17:18. Odpowiedz #

Chciałam Was zapytać jak to jest z tą polewą? Rozumiem że polewam po wierzchu ciasto białą czekaladą, ale na zdjęciach Zosi widzę, że niezidetyfikowana :) biała masa jest też w środku ciasta. Mam rozumieć że to też jest ta biała czekalada tylko ciasto zostało przecięte na pół? a jeżeli tak to czy te 2 tabliczki czekolady, które zostały podane w przepisie wystarczą na polewę „w środku” i na górze?
Pozdrawiam

dodany przez Isia @ 7 lipca 2012 o 11:22. Odpowiedz #

Obłędne – to słowo jako pierwsze przyszło mi na myśl po pierwszym kęsie :)) i dodam, że degustacja nastąpiła tuż po upieczeniu tzn o 22:20! Nie mogłam się oprzeć:)

dodany przez Mysza @ 8 września 2012 o 09:22. Odpowiedz #

Zosiu to ciasto jest OBLEDNE!!! P

dodany przez Malaika-Malaika @ 16 września 2012 o 23:43. Odpowiedz #

hmmmm, „wyrzucilo ” mnie przy pisaniu poprzedniego komentarza ….wiec koncze: to ciasto jest OBLEDNE!!! Pod kazdym wzgledem-smak, zapach, „skala pracochlonnosci” ;)
Pieklam juz trzy razy: za pierwszym razem zniknelo w niecala godzine! Za kolejnym „przetestowalam” je na Anglikach i Niemcach w swojej firmie, rowniez z e znakomitym rezultatem :) Musze tu dodac ,ze pieczenie ciast nie jest moja mocna strona, wiec tym bardziej plus dla przepisu. Powiem jeszcze , ze za kazdym razem pieklam je z moja dwuletnia coreczka i Ona tez je uwielbia! Zosia, tak trzymac! :)))

dodany przez Malaika-Malaika @ 16 września 2012 o 23:52. Odpowiedz #

:)) dziekuje!

dodany przez Zosia @ 17 września 2012 o 09:20. Odpowiedz #

Ciasto pyszne, ale jak dla mnie za słodkie wiec nastepnym raem użyje mniej cukru. Jesli chodzi o czas pieczenia to wydłużył mi się o całe 20 minut dlatego pewnie trzeba dodać nastepnym razem mniej oleju(tylko 1 szklanke). Dziękuję za przepis:)
Pozdrawiam:)

dodany przez Joanna @ 26 września 2012 o 21:15. Odpowiedz #

My brother sent me here and I’m thankful! I will definitely save it and come back!

dodany przez lingerie sex @ 23 grudnia 2012 o 11:41. Odpowiedz #

przepis wspaniały, robię to ciasto już po raz któryś ale mojej rodzinie chyba nigdy się nie znudzi ;) robiłam je nawet na wigilię :) nie piekę zbyt dobrze, ale dzięki twoim przepisom wszystko jest łatwiejsze. Nie wiem jak zrobić jakieś ciasto, moja mama mówi „a zobacz jak to zrobiła Zosia?: :D

dodany przez Iza @ 31 grudnia 2012 o 11:05. Odpowiedz #

Zosiu czy możesz podać wymiary Twojej keksówki? bo moja na oko wyglądała tak samo, zostało tyle samo miejsca w foremce od góry, a ciasto rosło i rosło aż wypłynęło i cała praca na marne… :/

dodany przez Akwarela @ 5 stycznia 2013 o 15:31. Odpowiedz #

After we consider the specification of the expression really like, installing relation to its an intimate romantic relationship using yet another, yet as being a sense that may be engendered when you have miltchmonkey an improved marriage on your own as well — as well as for a a feeling of increased oneness with the family or simply humanity : this becomes even more really clear that any person is looking for in daily life is like.

dodany przez Sogssanda @ 10 stycznia 2013 o 02:57. Odpowiedz #

What a great site this is. Look forward to browsing this again again.

dodany przez Marica Hase @ 10 stycznia 2013 o 07:13. Odpowiedz #

Your style is unique in comparison to other people I’ve read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

dodany przez Deloris Scrimsher @ 11 stycznia 2013 o 06:00. Odpowiedz #

Thank you for an additional great article. Exactly where else could anyone get that type of facts in this kind of a perfect way of writing? I have a presentation subsequent week, and I?m to the appear for such info.

dodany przez renovation @ 11 lutego 2013 o 17:33. Odpowiedz #

Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Bless you

dodany przez Maillot PSG pas cher @ 22 lutego 2013 o 15:37. Odpowiedz #

Właśnie rodzinnie zajadamy się tym ciastem, wyszło przepyszne! A napomknę, że to pierwsze ciasto jakie upiekłam w swym życiu :)
Dziękuję, że jesteś.

dodany przez Dominika @ 3 marca 2013 o 18:52. Odpowiedz #

czy moglabym sie dowiedziec, gdzie mozna kupic taka zastawe w kropki – jest SUPER!!

dodany przez kasia @ 19 marca 2013 o 22:16. Odpowiedz #

NA-NA sklep

dodany przez Zosia @ 20 marca 2013 o 08:20. Odpowiedz #

With the many blogs which I have encountered, I never expected to see a very beautiful post online..After viewing this one, I felt so lucky to see its content.

dodany przez handmade jewellery @ 20 marca 2013 o 10:11. Odpowiedz #

Writing most likely began as a consequence of political expansion in ancient cultures, which needed reliable means for transmitting information, maintaining financial accounts, keeping historical records, and similar activities

dodany przez conspiracy @ 22 marca 2013 o 09:53. Odpowiedz #

I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But want to opinion on few general things, The site style is great, the articles is really nice: D. Good job, many thanksrn

dodany przez hard @ 27 marca 2013 o 15:12. Odpowiedz #

I was verifying consistently this web blog and I’m impressed! Extremely details specifically the last part I care for such information and facts much. I was searching for this certain details for some time

dodany przez indonesia plywood @ 2 kwietnia 2013 o 11:07. Odpowiedz #

I am genuinely thankful to the owner of this website who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

dodany przez belleville boots @ 8 kwietnia 2013 o 17:13. Odpowiedz #

also and require to repost a few shears of your articles on my own ound and zynga calculate intended for remark. Anyway realize it either way!

dodany przez christian music @ 18 kwietnia 2013 o 12:57. Odpowiedz #

We can almost all do with reading this, your a true writer plus you’ve got helped me with this. Do you have a tweets account? read, cant get enough wish there were more like this particular. will like this kind of post in facebook.

dodany przez avocat laval @ 23 kwietnia 2013 o 08:08. Odpowiedz #

really very good and I appreciate it. It’s hard to sort the good from the bad sometimes, but I think you’ve nailed it. You write very well which is amazing. I really impressed by your post. I like this shop. Im continually obtaining new issues that I want, or need, or better

dodany przez house music downloads @ 4 maja 2013 o 11:17. Odpowiedz #

The information and the aspect were just wonderful. I think that your viewpoint is deep, it’s just well thought out and truly incredible to see someone who knows how to put these thoughts

dodany przez water extraction company @ 23 czerwca 2013 o 05:02. Odpowiedz #

Do tego ciasta zawsze będę miała sentyment, ponieważ zdobyłam nim serce mojego narzeczonego ;) Było to pierwsze ciasto własnego wypieku, które mu zaserwowałam :) zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszne, wilgotne, ale zarazem lekkie i proste w przygotowaniu, genialny przepis !! :)

dodany przez Ewelina @ 11 września 2013 o 10:07. Odpowiedz #

Dzięki serdeczne za wiadomość!

 

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 11 września 2013 o 10:58. Odpowiedz #

A ten serek waniliowy dodaje się na końcu? Bo u Ciebie na talerzu to wygląda jakbyś go przełożyła między warstwy ciasta! Czy to taka wizja artystyczna? :)

dodany przez Marta @ 22 stycznia 2014 o 18:38. Odpowiedz #

cześć Zosiu:)
ciasteczka owsiane zachwyciły…a dziś ciasto marchewkowe zrobiło furorę!!!:) dzięki!:) przesłałabym zdjęcia, ale nie ma tu takiej opcji!:)

Pozdrawiam!;)

dodany przez Anka @ 29 kwietnia 2014 o 19:54. Odpowiedz #

Komentarze

Wymagane.

Wymagane. (nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.