Skip to main content

Przepisy na Wielkanoc: Mazurki.

   Zauważyłam, że niezależnie od tego, ile goście zjedzą w Niedzielę Wielkanocną, to zawsze mają ochotę na kawałek tego mazurka. Tylko odrobinkę! – śmieję się w myślach, choć wiem, że na jednym kawałku się nie skończy. Kruche ciasto w połączeniu z masą kajmakowo-czekoladową, to istne szaleństwo. Łatwość przygotowania, to dodatkowa zaleta.

Skład:

(przepis na 2 mazurki, forma o wymiarach ok. 22 X 32cm mierzone po dnie)

masa kajmakowo-czekoladowa:

1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego

3 łyżki dobrego kakao (np. DecoMorreno)

3 łyżki masła

2 łyżki spirytusu (dodałam Limoncello)

kruche ciasto:

300 g mąki tortowej

50 g cukru pudru

250 g pokrojonego w kostkę masła + do posmarowania formy do pieczenia

1-2 łyżeczki wody

1-2 łyżki bułki tartej 

do ozdoby:

garść migdałów obranych z łupin

kandyzowana skórka pomarańczowa

wiórki kokosowe

srebne kuleczki dr Oetkera

A oto jak to zrobić:

1. Do rondla z grubym dnem, wkładamy  w całości puszkę z mlekiem skondensowanym, zalewamy gorącą wodą i gotujemy na średnim ogniu ok. 1 godzinę.

2. Aby przygotować kruche ciasto, wysypujemy na stolnicę mąkę i cukier, dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców. Wyrabiamy na gładkie ciasto (jeżeli konsystencja ciasta jest za sucha, dodajmy wodę). Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut w lodówce.

3. Po godzinie gotowania, wyjmujemy naszą puszkę, schładzamy zimną wodą i ostrożnie otwieramy za pomocą otwieracza do puszek. Wyjmujemy masę i przelewamy do rondelka. Dodajmy masło i kakao, a następnie gotujemy na małym ogniu ok. 8-10 minut, stale mieszając. Na końcu dodajemy spirytus.

4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem. Na koniec nakłuwamy widelcem spód ciasta i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C. Pieczemy do momentu, aż ciasto się zarumieni, czyli ok. 15-17 minut.

5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy naszą masę kajmakowo-czekoladową. Pamiętajmy o bujnym dekorowaniu mazurków!

Łączę składniki i zaczynam wyrabiać ciasto.

Tak zagniecione ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.

Bardzo ostrożnie wyjmuję z wody puszkę skondensowanego mleka i ją otwieram.

 

.. przelewam do rondelka, dodaję masło i kakao,

a nastęnie mieszam, gotując na małym ogniu ok. 8-10 minut.

Wyjmuję schłodzone ciasto i wykładam nim formę do pieczenia.

.. i w końcu zabieram się za najprzyjemniejszą część- dekorowanie!

 W takim towarzystwie, wielkanocne zdobienie mazurków to cała przyjemność!

 

.. to zdecydowanie dobry moment, na oddanie się w pełni wyobraźni. Kasi to się z pewnością udało- zając bohaterem dzisiejszego dnia!

 

161 Odpowiedzi do “Przepisy na Wielkanoc: Mazurki.”

      • Zosia,właśnie ‘prawie’ zrobiłam mazurka,ale wydaje mi się,że mi masa nie wyszła:(
        Mleko gotowałam 1,5 godziny i kiedy otworzyłam puszkę nadal było troszku wodniste..podgotowałam z kakao i masłem,ale masa nie jest zbita:(Tak wiec chyba coś poknociłam..Myślałam też może żeby go wstawić do lodówki może wtedy masa bardziej stwardnieje??
        proszę pomóż!!pozdrawiam

        • Witaj, nie przejmuj się! u mnie masa też była kilka razy wodnista. Dodaj trochę więcej masła i pogotuj jeszcze. W efekcie końcowym, jak już jest masa na kruchym cieście i tak smakuje wspaniale. Pozdrawiam!Zosia

          • W efekcie koncowym mazurek jest pyszny:)
            Włożyłam do lodówki i wszystko wyszło świetnie.Jak to mowia do trzech razy sztuka wiec jeszcze popracuje nad idealnym mazurkiem:):):)
            pozdrawiam
            Wesołego Alleluja:)

    • dziewczyny zrobilam mazurka :) i wyszedl super ale….. zapomnialyscie dodac jajek do przepisu :)))))))) !!!!!! czy mi sie wydaje :) ? !

        • aaaaaaaaa chyba ze :) bo juz dostalam po uszach ze brakuje w moim ciescie jajek :D badz co badz zostal zjedzony w calosci :D !!! pozdrawiam !!!

    • Witam.

      Pięknie wyglądają. Właśnie szukałam przepis na mazurka z masą korówkową.

      Kiedyś robiłam podobny tylko gotowałam kuszę mleka, zrobił się karmel i mieszałam ze śmietką.

      W ty roku wypróbuje Wasz przepis a dekorowanie jako najlepszą część zostawię dzieciom :)

      Pozdrawiam
      Agnieszka

    • Na 3-4 dni przed podaniem. Tylko pamiętajmy o przechowaniu w suchym miejscu o pokojowej temperaturze.

      • Zosiu bardzo dziękuję w tym roku robię pierwszy raz w życiu Mazurka na Wielkanoc ;)

        WESOŁEGO ALLELUJA ;)

      • a jednak kiedys otwierałam gorącą puszkę i mi wybuchło trochę na czoło – miałam ślad przez tydzień i trochę w oko popiekło i przestało!! ;) a robiłam ciasto 3 bit z herbatnikami.;)

      • pod warunkiem, że w trakcie gotowania będzie przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie :)

  1. nie przepadam za mazurkiem, ale te wyglądają naprawdę pysznie!! :) i jak fajnie je udekorowałyście :)

  2. Zosiu nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę z tego przepisu, kiedyś go miałam i zagubiłam przy przeprowadzce. Dziękuję baaaaaardzo!

    • Witaj! Wszystko dokładnie jest opisane w przepisie. Pieczę się spód ciasta (kruche ciasto) a kajmak przygotowuję się z skondensowanego mleka. Zapraszam na stronkę. Zosia

      • Zosiu już rozumiem pytanie Niki, pominęłaś w swoim przepisie etap pieczenia ciasta!!! ;)

        • w opisie jest wszystko. etap pieczenia jest pominięty przy zdjęciach. Chociaż może warto byłoby to poprawić, żeby było idealnie i żeby nikt nie miał wątpliwości :)

  3. Zosiu ja mam pytanie dotyczące kanapki z pesto z pomidorami i z mozarella tą, na którą podałaś wcześniej przepis czy do niej można dodać jakieś mięso, szynkę? Doradź co by najlepiej pasowało do niej jakie mięso lub wędlina.
    Dziękuję.

  4. Wygląda przepysznie! :) Świetny pomysł na umieszczenie przepisu właśnie na mazurki :) Już spisałam i na pewno zrobię na te Święta! :) kajmak jest najlepszy!!!! :D

    P.S. Mam też małe pytanko na inny temat ;) Zosiu gdzie kupiłaś tą bluzeczkę?? Ma obłędny kolor!! I piękny wzór!! :)) Zdradź proszę :)

  5. oooo
    jest przepis na mazurka :) dziękuję i spróbuję
    i te kwiatki migdałowe, świetny pomysł!!!
    tylko piekąc go z synkiem i my i kuchnia będziemy delikatnie mówiąc ubrudzeni ale mam nadzieje, że za to weseli z rezultatu pieczenia :)
    pozdrawiam

  6. Te mazurki są wręcz cudowne ! :)
    Mam jednak pytanie, czy zamiast skondensowanego mleka może być gotowa masa krówkowa ?

  7. Zosiu widać, że to co robisz(chodzi mi tu o wszystkie potrawy na blogu) ,robisz to z sercem!!! zdolna z Cibie kobietka:))) pozdrawiam

  8. Mniam! Uwielbiam mazurki:) Juz nie mogę sie doczekać świąt. Moja mama zajmuję się mazurkami, ale na pewno będę jej pomagać przy zdobieniu. Może wykorzystam pomysł z kwatkami, albo z zającem:) Pozdrawiam przedświatecznie!!

  9. Zosiu,

    Super pomysł z jajkami faszerowanymi – z pewnością wykorzystam w te święta :) Czy mogłabyś zamieścić jeszcze przed świętami jakis przepis na dobrą i niedrogą w przygotowaniu sałatkę? Byłabym wdzięczna :) Pozdrawiam

  10. Jeśli ktoś nie chce gotować godzinę mleka lub po prostu nie ma na to czasu to polecam gotową masę z mleka dostępną także w puszce :) Oszczędność czasu i pieniędzy :)

  11. Zosiu ty naprawdę gotując w takich ubraniach nie brudzisz się? Jeju… ja to muszę zakładać jak najgorsze ubrania, bo zaraz mi coś pryśnie albo wypadnie z rąk.
    Pozdrawiam :)

    • Ja też . ubieram stare dresy na nogi , jaką bluzke też taka po domu i do pieczenia , a anie najlepsze . I tak bez fartucha ???
      Ale przepisy są fajne ;-)

  12. Mleko skondensowane jest świetne, choć ostatnio poszłam na łatwiznę i kupuję gotową masę kajmakową…
    Droga Zosiu, masz piękną bluzeczkę : 3

  13. Swietnie wyszły wam mazurki :). I tak patrzę Zosiu, że również mogłabyś przygotowywać artykuły o urodzie, bo twoje włosy, fale są piękne! ;) Pozdrawiam!

  14. Zosiu, jeżeli masz jakieś ciekawe przepisy na ciastka/babeczki to podziel się proszę! (:
    Bo lubuję się w takich wypiekach i poszukuję jakichś nowych, smacznych przepisów.

    Pozdrawiam

    P.S. Blog o gotowaniu, ale o nienagannym stroju też nie zapomniałaś. Śliczna spódnica. Może czas, aby jakieś Twoje stylizacje znalazłyby się na MakeLifeEasier?

  15. świetny przepis na pewno spróbuję, zajączek wygląda świetnie, udał się Kasi :) Zosiu przedwczoraj zrobiłam ciasto czekoladowo-limonkowe (chociaż robiłam je z cytryną więc w sumie czekoladowo-cytrynowe:)) i wyszło super! wszystkim z rodzinki bardzo smakowało i zjedliśmy je tego samego dnia :) pozdrowionka :)

  16. świetnie ozdobione ciasta! do tego wszystkiego zazdroszczę Wam takiej przyjaźni.. ja swoje przyjaciółki straciłam :( jedne okazywały się nie być prawdziwymi przyjaciółkami, inne się porozjezdzaly po swiecie, tu gdzie teraz mieszkam nie mam takiej przyjaciółki, dlatego miło na Was patrzeć!!!

    pozdrawiam serdecznie
    http://www.margomi.blogspot.com

  17. Ślicznie wyglądacie dziewczyny! a te Wasze mazurki? cudo! ja też co roku piekę :) w sobotę mam zamiar się za nie zabrać, oprócz kajmakowego będzie też pomarańczowy z marcepanem oraz różany (osobiście róży nie jadam, ale reszta rodzinki tak).
    Zosiu, czy wiesz, że można kupić gotową masę? nie trzeba wtedy gotować puszki, a efekt taki sam :) polecam, są pyszne :) w ogóle tej masy to bym mogła pół puszki na raz zjeść, tylko te kalorie…
    Pozdrawiam :)

  18. Zosiu mam pytanie odnosnie migdalow – czy takie juz obrane ze skorki kupujesz? Czy masz sposob na ich obranie? Przygladalam sie zdjeciu i wydaje mi sie, ze moczysz je w miseczce z woda, ale dla pewnosci wole zapytac. Przepis wyglada smakowicie i na pewno wyprobuje go – bedzie to moj pierwszy Mazurek Wielkanocny :)

    • Babcia mówiła mi, że najlepszym sposobem na obieranie migdałów jest uprzednie zalanie ich wrzątkiem. Łupinki podobno odchodzą bez problemu, pozdrawiam:)

      • To prawda!w taki sam sposób również przygotowywałam migdały do dekoracji. Pozdrawiam!Zosia

  19. Hej Zosiu!
    Urocza z Ciebie kobieta..
    Proszę napisz dokładnie nazwę mleka w puszce(tzn.jakiej firmy kupujesz) i skąd takie fajne foremki posiadasz;)? Dziękuję i pozdr.

    • Zosia nie odpisała to może ja dodam swoje trzy grosze :) Formy w których Zosia piekła swoje świąteczne cudeńka na moje oko są z IKEA (naprawdę warto kupić bo cena jest jak najbardziej przystępna, a nadają się zarówno do pieczenia mięs, zapiekanek różnego rodzaju oraz właśnie ciast), natomiast ja dzisiaj też chcąc zrobić te ciacha wybrałam się do sklepu aby zakupić mleko słodzone kondensowane, jednak w rezultacie zakupiłam już gotową masę kaimakową z firmy Bakalland i naprawdę nie żałuję, masa okazała się być jak najbardziej OK i w dodatku zaoszczędziłam czas i prąd :)
      P.S. Zosiu dzięki Tobie po raz pierwszy zrobiłam Mazurki na Święta, w niedzielę okaże się jaki będzie rezultat, gdyż właśnie wtedy mamy rodzinny zjazd :) Pozdrawiam i życzę powodzenia w pisaniu bloga oraz czekam na więcej fajnych przepisów :P

      • Baaaardzo Ci dziękuję za komentarz w moim imieniu na temat form. Niestety nie na wszystkie komentarz udaję mi się odpisywać. A w okresie świątecznym, to bardziej utrudnione. Pozdrowienia świąteczne i baardzo się cieszę, że spróbowałaś mazurka. Zosia

  20. hej;]
    Bardzo ciekawa propozycja na Wielkanoc. Potrzebowałabym pomocy w święta mam mieć gości i potrzebuję jakiegoś ciekawego i szybkiego przepisu na placek lub ciastka. Czy ma ktoś jakąś propozycję?
    Z góry bardzo dziękuję za propozycję ;))

  21. A czy ta masa zastyga czy jest raczej lejąca?? I czy mogę użyć gotowej masy kajmakowej, żeby uniknąć długiego gotowania??

  22. ja osobiście nie przepadam za mazurkami, ale te Wasze wyglądają pięknie ;) ślicznie wyglądanie dziewczyny!

  23. To niesamowite jak Ty to robisz że tak wyglądasz gdy gotujesz/pieczesz, jest Ci wygodnie?
    Ja gdy robię coś w kuchni, zakładam niemal najgorsze dresy, a i tak muszę je zmienić po pichceniu, nie wspominając o konieczności związania włosów, w najściślejszy kok;)

  24. Cześć, bardzo fajnie, że dodałaś przepis na mazurka. A już chciałam szukać w internecie, trochę się bałam, bo jednak to nie byłoby sprawdzone, a to jest :D

    Mam pytanko, czy mogę według przepisu przygotować tylko spód, a masę kajmakowo-czekoladową według własnego przepisu. Poza tym niedawno kupiłam masę kajmakowo-czekoladową w puszce, już gotową, a moja mama ma przepis jak do tego coś dodać i jest pyszne.
    Czy jak zrobię ten spód z własną masą to się nie zepsuje ten spód, np. zmięknie?

  25. A ja jeszcze nigdy nie jadłam mazurków…;/ Chyba w moich stronach nie są zbyt popularnym ciastem na Wielkanoc. A szkoda.
    Ale chyba spróbuję zrobić !:) Przyciągają wzrok po Waszym ozdobieniu. Kwiatuszki super, już nie wspomnę o zającu. :) Dzięki za przepis!!

  26. Zosia, a mogłabyś podać jakiś przepis na pyszną i łatwą babkę???
    Przepisy świetne:-)
    pozdrawiam

  27. Zosia ten przepis brzmi bardzo pysznie:) Za kilka dni z pewnością go wypróbuje! Wstyd się przyznać, ale będzie to moja pierwsza Wielkanoc z Mazurkiem. Nigdy wcześniej nawet nie próbowałam tego typu ciasta:) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  28. Świetne dekoracje :D Chyba w tym roku namówię mamę na tradycyjnego mazurka :) przepis oczywiście zapożyczę od Ciebie Zosiu ;)

  29. Właśnie miałam szukać jakiegoś przepisu na mazurka.
    Ten wydaje się pyszny i od razu bym go zjadła ;) Jest ślicznie udekorowany ;)
    Bardzo się cieszę, że znalazłam tę stronę w internecie ;))
    A z przepisu na pewno skorzystam !

  30. Pozwolisz, że nie skomentuje ciasta , lecz fakt, że jesteś piękną dziewczyną. Miło się na Ciebie patrzy. A rzadko komplementuje kobiety;)

  31. Mazurki wyglądają niezwykle apetycznie, ale Ty Zosiu po prostu rewelacyjnie! Bardzo proszę, napisz skąd masz tę bluzkę i spódniczkę :)

  32. Zosiu, trochę odbiegając od tematu świat chciałam zapytać czy znasz jakieś ciekawe przepisy z brokułami w roli głównej? ;) bo ja oprócz wykorzystania ich do sałatek to nie wiem z czym je łączyć…

    pozdrawiam! ;)

  33. O rany, a ja wlasnie zaczelam Dukana, bo maz z dziecmi przez tydzien u tesciowej ;o))
    Ale i tak stronke dodaje do ulubionych.

    • Droga Katarzyno!
      Wiem, że dieta dr Dukana daje swietne i szybkie efekty, jednak zastanów się czy warto.
      Miałam poważne problemy ze zdrowiem :(
      Wymagało to specjalistycznego leczenia:(
      Mam nadzieję, że w Twoim przypadku nie będzie to potrzebne, pozdrawiam :)

  34. A ja mam takie inne troche pytanie:
    Gdzie kupiłaś taka boska spodnice?
    Pozdrawiam

    • Zosia jednak nie chce się podzielić z nami taką informacją ponieważ już wiele dziewczyn o to pytało ale na ani jedno pytanie nie było odpowiedzi. Szkoda…

      • Spódnicę kupiłam dawno temu za granicą. Dodałam do niej czarny pasek z reserved, a bluzeczka jest z Zary. Pozdrawiam!Zosia

  35. A można je przygotować w normalniej brytfannie ? Takiej głębokiej? Czy wtedy po prostu wykorzystujemy ten przepis na jedno ciasto ?

  36. wygladacie obie rewelacyjnie:) a mazurki mmm az slinka cieknie:) Twoj mazurek Zosiu bardzo wiosenny z kwiatkami a Kasi swiateczny:) a te male niebieskie miseczki w groszki sa boskie, gdzie takie mozna kupic?:)
    pozdrawiam was!

  37. Zosiu, z NIEBA MI SPADLAS!!!! W duchu bardzo liczylam na Twojego mazurka :D Bomba, w piątek zanosi się na wielkie mazurkowanie chez moi :D

  38. to już chyba wymaga większych zdolności kulinarnych, których ja niestety nie posiadam :)

    • Spróbuj, to tylko tak wygląda, a naprawdę przepis nie jest trudny! Pozdrawiam,Zosia

  39. Zosiu – wyglądasz tak niesamowicie ,że jednak rozpocznę moją przygodę z pieczeniem na nowo – bo zawsze miałam pecha :) Plan na Wielkanoc – mazurek, ciasto z limonką plus cappucino, które zawsze się udaje.
    Dzięki za inspiracje i zachętę. Dzięki za radość, która z Ciebie bije i dzięki za estetykę, którą tak bardzo sobie cenię :)
    PS. A może kiedyś i Ty zdradzisz nam swoje triki- tajniki nie tylko kuchenne ale również modowo- urodowe. Będzie cudownie :)
    Pozdrawia i Wesołych Świąt dla Ciebie i wszystkich, którym ten blog jest bliski

  40. Zosiu tak spodobała mi się Twoja spódnica że dziś kupiłam sobie taką samą:) Tak nawiasem masz świetny gust tak jak Kasia. Mazurki wyglądają zjawiskowo napewno wypróbuję przepisy:) Oby tak dalej dziewczyny:*

  41. Zosiu a do tego ciasta nie powinno się dodać jajek??

    Fajna bluzeczka i piękny kolor, gdzie ją kupiłaś? :)

    Pozdrawiam!

    • Może przepis na jakąś wielkanocną sałatkę bo mamy śledzika postnego, jaja faszerowane, ciasta a sałatki jeszcze nie :)

  42. Zosiu gdybyś mogła dzisiaj wstawić jakiś przepis na fajne wielkanocne przystawki to byłabym wdzięczna:) Bo nie mam pojęcia co ciekawe mogłabym przygotować:)
    Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt:)

  43. Hej;) Zosiu:) Mam pytanie ile tego ciasta układamy do tej formy?? chodzi mi o grubość… wyrośnie bardziej po pieczeniu?:> wybacz może tak banalne pytanie, ale w sprawach gotowania jestem zwyczajnym laikiem;)

    • Witaj, kruche ciasto raczej nie rośnie :) więc się nie przejmuj. Przyznam Ci szczerze, że zawsze na oko wypełniam ciastem formy,tak mniej więcej 3-4 mm. Powodzenia!

  44. Pingback:przepisy kulinarne :) - Strona 78

    • Super mazurek- b. łatwy w przygotowaniu :) trochę się bałam, i to kruche ciasto takie jakieś dziwne niby- bo bez jajek, a moja mama zawsze z żółtkiem robiła… ale już stygnie, i zaraz będę dekorować :) Tak trzymajcie dziewczyny, świetna strona :) Dam znać czy smakowało :P

  45. No! Właśnie zrobiłam mazurki Twojego przepisu Zosiu no i chyba wszystko wyszło super,a do masy kupiłam gotową
    “masę krówkową” z Gostynia ma super smak no i nie trzeba jej gotowac.Dzięki za inspiracje kulinarne:)

  46. Droga Zosiu, Twoje przepisy są bardzo inspirujące. Codziennie zaglądam na bloga czy pojawiły się nowe a nawet założyłam zeszyt na przepisy gdzie wpisuję i Twoje kulinarne pokazy. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy chcę życzyć Tobie i Kasi wszystkiego najlepszego i oczywiście mokrego dyngusa;-) Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy…
    gn&gl

    • Dziękuję Ci serdecznie za tak miły komentarz i życzenia wielkanocne. Pozdrowienia świąteczne z nad morza! Zosia

  47. Zosiu, śpieszę donieść, iż wczoraj po umyciu okien w całym mieszkaniu zawzięłam się i upiekłam mazurka wg. Twojego przepisu (tylko kupiłam gotową masę kajmakową “krówkową” i zamiast spirytusu dodałam oryginalny likier amaretto, który tata przywiózł mi z Portugalii). Niestety nie wiem jak całość smakuje, gdyż mazurek swój debiut zaliczy dopiero w Wielkanoc, ale z wyglądu – REWELACJA!!!!

  48. Ja chyba dzisiaj upiekę tego mazurka, masa kajmakowa mnie przekonała :D. Tylko zamiast migdałów mam zamiar dodać orzechy laskowe.

    Zastanawiam się też czy Mazurek by się udał gdyby spód zrobić z mieszanki masła i zmielonych ciastek (jak z przepisu Nigelli na tarte cytrynową z truskawkami). Ostatnio coś mnie wzięło na eksperymenty :D.

  49. Zosiu.
    Czy zamiast przygotowywać kajmak z mleka skondensowanego ( boję się, że wybuchnie, bo takie już moje szczęście ) mogę kupić gotową masę krówkową o smaku kajmakowym ?
    Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
    Wesołego Alleluja !

    • No właśnie, widziałam w komentarzach, że spora część osób odnalazła w sklepie gotową masę kajmakową, też w puszcze. Sama się pokusiłam o nią i rewelacja. Właśnie kończę mazurka z tą masę, więc spokojnie polecam. Świąteczne pozdrowienia dla wszystkich Czytelników!Zosia

  50. Witaj Zosiu . Mazurek wygląda pysznie , dlatego kupiłam już wszystkie składniki i jutro zrana będe piec na święta. Zainspirował mnie królik Kasi , pewnie też go zrobię , ale twój motyw kwiatka tez wykorzystam :) Pozdrawiam !

  51. jeszcze ja nie wszystko za dokładnie rozumiem – ta masa wykładana na ostudzone ciasto ma być ciepła, czy może być zimna?
    z góry dziękuję za odpowiedź i wesołych świąt życzę. :)

  52. Jestem zachwycona tą stroną. Dziś ja odkryłam ale czuje, ze bedę tu często zagladać, Wesołych Świąt życzę, monika w.

    • Cieszę się bardzo! Przepisy naprawdę są łatwe do przyrządzenia. Zapraszam! Wszystkiego dobrego na Święta.

  53. Zosiu !
    Mazurki wyglądają bardzo smakowicie :)
    U mnie w domu raz na kilka lat piecze się mazurki, dzięki Twojemu przepisowi zdecydowałam się upiec.
    Właśnie włożyłam do piekarnika kruche ciasto .
    Zamiast mleka skondensowanego kupiłam gotową masę kajmakową, jestem ciekawa jak będzie smakować. Oczywiście podzielę się moimi opiniami:)
    Wesołych świąt:)

    • Napisz czy się udało. Życzę również Wesołych Świąt! Wszystkiego dobrego!Zosia

      • Masa jest przepyszna :)
        Mama kupiła orzechową z kakao jest przepyszna!
        Przy studzeniu muszę pilnować, żeby mi jej nikt nie podjadał! U mnie w domu jest mnóstwo łasuchów:)
        Czeka mnie już tylko dekorowanie:D
        pozdrawiam

        • ..ja muszę też uważać na łakomczuchy- czyhają na każdym kroku :D Wesołych Świąt!

  54. Piękne mazurki, dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu, niestety miałam problemy z ciastem, ale po dodaniu sporej ilości mąki coś tam wyszło i po upieczeniu nie wygląda źle ;-) Masa kajmakowo-czekoladowa jest przepyszna (skubnęłam z łyżeczki) ! Nie miałam nic innego prócz koniaku do dodania więc zaryzykowałam, efekt jest zadowalający :-) Nie mogę się doczekać kiedy spróbuję całości. Na tę chwilę zbieram pochwały za wygląd mazurka chociaż Waszym nie dorównuje, Zosiu prócz przepisu ukradłam również propozycję zdobienia ;-) Migdałowe kwiatki wyglądają uroczo! A oto dowód:
    http://img263.imageshack.us/i/photo0352x.jpg/ zdjęcie spod folii ochronnej i robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość :-)
    WESOŁYCH ŚWIĄT!

  55. Co prawda moja przygoda z gotowaniem trwa już 8 lat (zaczęłam jak miałam 15) ale mazurka jeszcze nie miałam przyjemności (jestem tego pewna!) piec :) zainspirowana Twym przepisem zaraz zabieram się do pracy :) jestem pewna,że będzie dobry. zastanawia mnie tylko czy masę kajmakową z Twojego przepisy można by zamienić na gotową z puszki. co o tym sądzisz? Ps. Polecam też z okazji świąt wypróbowanie przepisu na sernik z białymi michałkami. pyszota. Wesołych Świąt!
    Pozdrawiam
    Aha. i jeszcze jedno. chciałabym tak czysto wyglądać przy pieczeniu lub gotowaniu :)

    • Dzięki za komentarz- spokojnie możesz wykorzystać już gotową masę kajmakową. Pozdrawiam!Zosia

  56. Jeśli mleczko wyszło bardziej rzadkie, niż na zdjęciach, chociaż gotowało się godzinę…nadal jest szansa, aby masa wyszła?

    • No pewnie!!! Właśnie odpisywałam jednej Czytelniczek, że warto wtedy dodać trochę więcej masła i pogotować (pamiętając o mieszaniu w trakcie). I tak masa zastyga, jak jest już na kruchym cieście. Wesołego Alleluja. Pozdrawiam,Zosia

  57. hej, bardzo lubię Twoją stronę! przepisy są kapitalne :) jutro zabieram się za ciasto marchewkowe :) a posiadasz może jakieś przepisy na MUFFINY? pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!

    • Wesołych Świąt również Tobie życzę. P.S. Muffinki też piekłąm, musisz odnaleźć w moim przepisach. Polecam!Zosia.

  58. właśnie zrobiłam mazurek wg przepisu Zosi, chyba sie udal ale dekoracja nie jest tak dobra jak Kasi… moj zajac przypomina Frankensteina:) ciekawa jestem jak Kasi udalo sie zrobic tak idealnego Długouchego.. pozdrawiam:)

  59. Cześć Zosiu, ja tak trochę na inny temat chciałabym napisać ;-) Otóż robiłam dziś tak na spróbowanie faszerowane jajka i wyszły świetnie!! Naprawdę dziękuję Ci za ten przepis.
    Tylko zamiast czerwonej cebuli dodałam zwykłą i zamiast koperku dodałam szczypiorek ;-)
    Miałam mały problem, ponieważ farsz “uciekał” mi ze skorupek, ale ostatecznie wyszło ładnie i pysznie ;-)
    Pozdrawiam! Wesołych Świąt :)

  60. mazurek już został zrobiony i spokojnie czeka… :) Radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych życzę Wam Kochani… :)

  61. Zosieńka Twoja strona jest fantastyczna. Twoje przepisy wszystkie skrzętnie notuję i czekam tylko na wolną chwilę, by je zacząć realizować ;-) Puki co, życzę Ci pięknych, pachnących, smakowitych i bardzo radosnych świąt. Mam nadzieje, że nie zabraknie w te dni dobrych ludzi obok Ciebie ;-)
    WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!!

  62. Zrobiłam dziś mazurek, wyszedł bardzo niski, nie wiem czy taki miał być, ale mam nadzieję, że smaczny. :) A użyłam gotowej masy kajmakowej w puszce, tak jak chyba sporo osób tutaj. Wesołych Świąt! :)

  63. Zosiu, w ramach świątecznych przygotowań skorzystałam z Twojego przepisu na ciasto marchewkowe i mogę powiedzieć tylko jedno – rewelacja! :) Rodzina niebezpiecznie koło niego krąży, mam nadzieję, że choć trochę zostanie do jutra :) Pozdrawiam i życzę udanych Świąt! :)

  64. Zosiu, świetny blog, świetne przepisy.! :))
    A co do przepisów – skąd je czerpiesz? :)

  65. nawet mnie udał się mazurek, wiec to nie jest takie trudne, a do dekoracji użyłam Waszych pomysłów, zrobiłam zajączka wśród kwiatów ;D

  66. Mazurek, nie tradycyjny bo do takiego tradycyjnego trzeba jajko :D ale wyszedł super! zostawiłam robienie go na ostatnią chwilę, bo robiłam wczoraj około 23 ale jest pyszny! :D nie byłam pewna ciasta właśnie przez brak jajka, ale postanowiłam zaryzykować. opłacało się :D dzięki wielkie!

    • Super cieszę się! Już od kilku lat przygotowuje ciasto bez jajek i naprawdę polecam! Trzeba się z czasem przekonać. Pozdrowienia ze słonecznego Sopotu, Zosia.

  67. Witaj Zosiu, właśnie upiekłam twojego mazurka…wszyscy są zachwyceni!! Bardzo prosty ale pyszny :) Dziękuje i pozdrawiam

  68. Witam :)
    Skorzystałam z Twojego przepisu na mazurki. Wyszły po prostu idealnie! A w smaku? :) Mimo tego, że cała rodzina była już tak najedzona jak nigdy, nikt nie mógł się oderwać od blachy i takim sposobem został może jeden kawałek :) Naprawdę przepyszne ciasto :) Co prawda chyba trochę przesadziłam z kakao, bo moje trzy łyżki były dosyć spore, ale i tak mazurek wyszedł wspaniale!
    Idę zjeść ostatni kawałek zanim mnie ktoś uprzedzi :).
    Gorąco pozdrawiam i życzę mile spędzonego ostatniego dnia świąt :).

  69. Kruche ciasto na ten mazurek jest fantastyczny i bardzo łatwe do zrobienia. Mój mazurek dzięki niemu wyszedł idealnie z tym, że ja nie robiłam masy kajmakowej, ale posmarowałam ciasto konfiturą ze śliwek i oblałam polewą czekoladową z deserowej czekolady, a na koniec ozdobiłam bakaliami i wiórkami kokosowymi :). Zrobiłam też ciasto czekoladowe, które moim zdaniem jest idealne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Ja do mojego dodałam jeszcze wiśnie i chociaż bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika spód był mokry, to potem podsechł i było naprawdę pyszne :). Dzięki Zosiu za takie świetne przepisy!

    • Ja również dziękuję za komentarz. Cieszę się, że przepisy się udały. Pozdrowienia!Zosia

  70. Zrobiłam mazurek według twojego przepisu i muszę powiedzieć że wyśmienity! :)

  71. My partner and I really enjoyed reading this blog post, I was just itching to know do you trade featured posts? I am always trying to find someone to make trades with and merely thought I would ask.

  72. czesc dziewczyny,
    bede wdzieczna za odpowiedz gdzie kupilyscie te 2 obrazki z garbusem :)
    serdecznie pozdrawiam! :)

  73. cześć,
    mazurek będe robić pierwszy raz, a własciwie będziemy, razem z moim 8-letnim autystyczny synem;-)
    Poprosił o mazurka;-) czekoladowego, ale kajmakowo-czekoladowy też może być bo też brązowy.
    Z tym że za specjalnym fachowcem w gotowaniu to ja nie jestem i najbardziej lubię przepisy gdzie składniki podane są na łyżki szklanki itp. No właśnie jak zmierzyć 300 g mąki nie mając wagi kuchennej????
    Czy mogę prosić o jaieś przeliczenia przepisu na kruche ciasto? na szklanki itp a nie na gramy?

    • Jedna łyżka mąki to 10 g, a jedna szklanka (25o ml) to 170 g.

      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

  74. Witam,
    Przepis wygląda bardzo zachęcająco.
    Czy można skorzystać z gotowej masy kajmakowej dostępnej w sklepach?

    Pozdrawiam,
    Magda:)

  75. Zosia!!!!!! czy Ty już urodziłaś!!!!!!???????????????? czekamy na zdjęcia z pomocnikiem/-czką!!!!!!!!

  76. Witam! Właśnie przepisuję ten przepis do swojego brulionu z ulubionymi przepisami i przypomniała mi się jedna rzecz. W tym roku robiłam te mazurki już drugi raz. Ciasto dość ciężko jest wyłożyć do foremki. W czasie tegorocznych Świąt doświadczona gospodyni poradziła mi, że można to sobie ułatwić ścierając ciasto na tarce o grubych oczkach. Po wysypaniu i rozprowadzeniu trzeba je troszkę uklepać. Brzmi nieźle, za rok muszę wypróbować tej metody.
    Pozdrawiam majowo! ;)

  77. Mam pytanie, do czego potrzebny jest spirytus? Mozna wogole nie uzywac lub czyms zastapic? Z gory dziekuje za odpowiedz.

  78. I delight in, result in I came across just what exactly I was having a look for. You have wrapped up my 5 day extensive look! God Bless you male. Have a very excellent time. L8rs

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.