22 grudnia 2025

CYNAMONOWO-KARDAMANOWE KRUCHE CIASTKA I ŁYK KAWY

Nadszedł mój ulubiony czas w roku – ten moment, kiedy bez wyrzutów sumienia sięgam po nieco bardziej intensywne przyprawy. Wyciągam z szafki mielony kardamon i imbir, wącham je jeszcze zanim wsypię do miski, jakbym sprawdzała, czy naprawdę już jest ten sezon. I jest. W połączeniu z zupełnie zwykłymi produktami – mąką, topionym masłem, odrobiną cukru […]

Czytaj dalej...

To pierwszy deser, który przygotowuję z myślą o słodyczach na Boże Narodzenie. Domowa beza. Jest w niej coś uroczystego: sięgnięcie po białka, powolne, cierpliwe ubijanie, wsypywanie cukru łyżka po łyżce. Masa zaczyna wtedy błyszczeć i nabiera świątecznego blasku, którego nie sposób znaleźć w żadnym sklepie. W pewnym momencie pojawia się ta charakterystyczna puszystość, miękkość w […]

Jak co roku przygotowałam dla Was świąteczny prezentownik – osobisty i tworzony z ogromną uważnością. Zawsze staram się, aby oddawał prawdziwy, ciepły klimat tego wyjątkowego czasu i był czymś więcej niż tylko listą prezentów. To dla mnie chwila zatrzymania, podsumowania roku i podzielenia się tym, co naprawdę jest mi bliskie. Grudzień to czas pełen ruchu […]

W końcu nastał ten grudniowy czas – miękki, pachnący ciepłem i pełen drobnych, magicznych momentów. To właśnie teraz najmilej jest uhonorować kogoś czymś tak domowym, jak własnoręcznie upieczone bułeczki cynamonowe. Wtedy wiadomo, że pamiętamy, że to gest, który mówi więcej niż słowa. Bo w grudniu wyjątkową moc mają małe drobiazgi: porcelanowa filiżanka, malutka bombka zawieszona […]

2 grudnia 2025

DAILY FOOD DIARY

Jak co miesiąc zapraszam Was do mojego małego, osobistego cyklu zdjęć podsumowujących listopad. Czekałam na ten wpis dłużej niż zwykle, bo listopad był dla mnie czymś w rodzaju finału pracy, którą wykonywałam przez ostatnie miesiące naprawdę intensywnie. I muszę przyznać – mam w sobie dużo radości, widząc, że moja nowa książka powoli trafia już do […]

DLA KOGO JEST TA KSIĄŻKA? Dla miłośników podróży – którzy chcą odkryć Południowy Tyrol poza utartymi szlakami, zobaczyć lokalne miejsca „od kuchni” i poczuć prawdziwy klimat regionu, dzięki autentycznym rekomendacjom i kulinarnym sekretom mieszkańców. Dla pasjonatów gotowania – którzy chcą odkrywać autentyczne przepisy regionu i gotować proste, sezonowe dania w domowym zaciszu. Dla osób szukających […]

To właśnie smak tej jednej, prostej miski zupy był początkiem mojej wielkiej, niespodziewanej miłości do Południowego Tyrolu. Pamiętam tamten moment sprzed lat tak wyraźnie, jakby wydarzył się wczoraj: siedziałam na drewnianej ławce przed schroniskiem, policzki miałam zaróżowione od mrozu, a spod nart spływały krople topniejącego śniegu. Wzięłam pierwszą łyżkę… i wtedy coś we mnie drgnęło. […]