20 listopada 2025

CZY JESTEŚCIE GOTOWI NA SEZON ZIMOWY? DATA PREMIERY MOJEJ KSIĄŻKI I ZUPA, KTÓRA NAPRAWDĘ WAS ROZGRZEJE

To właśnie smak tej jednej, prostej miski zupy był początkiem mojej wielkiej, niespodziewanej miłości do Południowego Tyrolu. Pamiętam tamten moment sprzed lat tak wyraźnie, jakby wydarzył się wczoraj: siedziałam na drewnianej ławce przed schroniskiem, policzki miałam zaróżowione od mrozu, a spod nart spływały krople topniejącego śniegu. Wzięłam pierwszą łyżkę… i wtedy coś we mnie drgnęło. […]

Czytaj dalej...

Nie ma nic bardziej brytyjskiego niż filiżanka gorącej herbaty – najlepiej z mlekiem, oczywiście! Ten codzienny rytuał znany jako „tea time”, to coś więcej niż napój. To chwila wytchnienia, moment rozmowy i pretekst, by sięgnąć po coś słodkiego. Ten ostatni, jest mi doskonale znany :) Najczęściej wybór pada na tradycyjne kruche ciasteczka, które w Anglii […]

2 listopada 2025

DAILY FOOD DIARY

Październikowe dni stały się krótsze, ale wciąż potrafiły być intensywne. Jak zawsze, codzienność przenikała się z różnymi rolami, które starałam się balansować – między obowiązkami, gotowaniem, pisaniem a byciem mamą. Zachowanie równowagi między pracą, pasją i tym, co naprawdę najważniejsze, jesienią zawsze wydaje mi się trudniejsze. Wieczorem, gdy wszystko cichnie, najważniejsze są te małe ramiona […]

Od chwili, gdy opublikowałam na Instagramie moją szarlotkę, nic już nie jest takie samo :) Nie ma dnia, żebym nie dostała od Was wiadomości, że właśnie ją pieczecie – dla rodziny, przyjaciół, a czasem tylko dla siebie, do kubka herbaty. Piszecie, że pachnie dzieciństwem, że smakuje jak u babci, że to obecnie „ta jedyna”. Niektórzy […]

Pigwowiec to prawdziwe dobro narodowe – nasz mały, złoty skarb natury. Choć niepozorny z wyglądu, w środku kryje prawdziwą bombę witaminową – zwłaszcza witaminy C, która bije na głowę cytrynę! A do tego ma cudowny aromat i niezrównany smak, który potrafi rozgrzać serce w jesienne i zimowe dni. Mam też szczęście znać Pana Darka wielkiego […]

Jeżeli macie upiec tylko jeden sernik tej jesieni, to niech to będzie ten – z gruszkami, które najpierw delikatnie podgotowuję, aż staną się miękkie jak wspomnienia wrześniowych poranków, a potem zblendowuję je i łączę z masą sernikową – jogurtem, śmietanką i twarogiem. Całość rozlewam powoli na ciepły, podpieczony spód z ciasteczek, a zapach, który unosi […]

Czy to naprawdę najbrzydsza zupa tej jesieni? Może kolor nie zachwyca na pierwszy rzut oka – ciepły, przygaszony, trochę jak las po deszczu. Ale w zapachu… cała jesień: grzyby, masło, cebula, ziemia i odrobina dymu z ogniska. Nie ma w niej nic udawanego, jest za to prawdziwy smak sezonu – prosty, głęboki i kojący. I […]