Jeżeli kiedykolwiek zrealizuję swoje marzenie i otworzę restaurację, to będzie ona przypominać swoim wyglądem i nastrojem Café 202 na Notting Hill. To jedno z takich miejsc, do którego warto było czekać ponad godzinę na stolik. Stara, drewniana podłoga, stoły z litego drewna, wysokie listwy, lampy industrialne, a przy wejściu (dla czekających w kolejce) albumy ze sztuką współczesną, designem… Czytaj dalej
Być może niewielu z Was słyszało o Park Cafe & Rest. Sienkiewicza 3, to od niedawna adres który dobrze znać. Nieopodal Warszawy, w Konstancinie w przepięknie położonej scenerii, kusi swoim zapachami nowo otwarta rodzinna restauracja. Park Cafe & Rest usytuowana jest tuż przy samym parku nieopodal konstancińskich tężni. Trudno ominąć to miejsce, a to za… Czytaj dalej
Jeżeli jesteście rano w Rzymie i poszukujecie miejsca w którym nie ma przyjezdnych turystów, w którym chcielibyście na chwilę odpocząć od całego turystycznego zgiełku to koniecznie wpadnijcie do Angeliny! Na rogu dwóch ulic Via Poli i via del Pozzetto skromne stoliczki czekają na miejscowych. Jak każde miejsce, które jest na rogu wydaje się bardziej atrakcyjne…. Czytaj dalej
Osiemnastego maja odbyła się kolejna edycja światowego wydarzenia Restaurant Day. Dwie urocze pomysłodawczynie- Zuzia i Zosia- w pięknej scenerii i przy doskonałej pogodzie serwowały bezowe torty przysypane majowymi kwiatami, kruche tarty z sezonowymi owocami oraz wymyślne kokosowe serniki na migdałowym spodzie. Nie zabrakło również owocowej granoli starannie przewiązanej wstążką, zmrożonej limonkowej lemoniady jak i czekoladowego… Czytaj dalej
Są takie miejsca do których wielokrotnie powracam. Czasem z byle powodu. Czasem bo warto.. a do Charlotte warto, choćby dla wypiekanego na miejscu chleba, podawanych z ręki do ręki słojów czekolady czy dla lampki szampana dołączonej do zestawu śniadaniowego. Nastrój towarzyski, dużo młodzieży i ciągły ruch. Kawy nie polecam, ale za to croque-monsieur jak w Paryżu.
Makaron od dawna odgrywał ważną rolę w mojej kuchni. W okresach gdy koncentruję się na dość łatwych, tanich i szybkich daniach jest wręcz idealny. Jest to odmiana klasycznego bolognese z wykorzystaniem przecieru pomidorowego, gdyż o tej porze roku nieco trudno dostać słodkie i dojrzałe pomidory. Sposób z tzw. zasmażką podejrzałam dzięki uprzejmości kucharza w… Czytaj dalej
Region znanego ośrodka narciarskiego ma do zaoferowania bardzo różnorodną kuchnię. Wiele osób żywi przekonanie, że austriackie jedzenie ogranicza się do wyjątkowo tłustych kiełbas zawsze podawanych z kapustą, ogromnych sznycli wiedeńskich i sałatek ziemniaczanych. Ze względu na wielonarodowościowy charakter Austrii, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość dawnych Austro-Węgier, kraj ten łączy w sobie nie tylko wpływy niemieckie,… Czytaj dalej

Smaki z dzieciństwa i bajeczne kruche ciasto z delikatną warstwą kajmaku i puszystym musem z mascarpone!

Są pewne smaki z dzieciństwa, do których powracamy na nowo dopiero po wielu latach. Wystarczy tylko chwila, niezapowiedziana okazja by choć na chwilę przenieść się do czasów beztroskich lat. Do świąt w których z wyprzedzeniem organizowało się ,,wielkie choroby" , nie jakieś tam zwykłe grypy, by jak najdłużej nacieszyć się wolnym czasem w domu…. Czytaj dalej
www. weheartit.com Polecam moje przepisy na naleśniki: https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/wiosna-wiosna-ach-to-ty/ https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/wiosna-wiosna-ach-to-ty/
Aż trudno było przejść obojętnie obok tak interesującej i minimalistycznej w swoim charakterze cukierni. Zupełnie coś nowego!
Odwiedzanie restauracji, to jeden z najprzyjemniejszych przywilejów prowadzenia bloga kulinarnego. Z reguły są one polecane przez przyjaciół, znajomych, a w ostatnich miesiącach przez naszych Czytelników. Oprócz dużej dawki inspiracji kulinarnych, są częścią kultury i obyczajów związanych z jedzeniem. Jest coraz więcej miejsc, gdzie celebracja tak ważnej strony naszego życia, jest pokazana na wiele sposobów.