Skip to main content

JAGODOWA ROZPUSTA. MAŚLANO-DROŻDŻOWE CIASTO PRZEKŁADANE TWAROGIEM I CYNAMONEM

*     *     *

 W Trójmieście jest już tyle znakomitych cukierni, że naprawdę jest mi ciężko wskazać tą ulubioną, do której właśnie o tej porze roku lubię się wybrać po jagodzianki. Tak samo jak wszyscy kocham słodkości do porannej kawy i nic tego nie zmieni. Dlatego, tuż po naszym przyjeździe z Toskanii poleciałam po poranną dostawę. Niestety nie byłam sama w tym planie. Być może pora weekendowa sprawiła, że już po godzinie dziesiątej mogłam się obejść smakiem. Na szczęście tuż koło cukierni, czekał na mnie mały stragan ze świeżo zebranymi jagodami. I to jest właśnie ten moment, kiedy potrzebowałam czegoś bardzo jagodowego i natychmiast spełniłam swoją zachciankę. Ciasto smakuje pysznie na ciepło oprószone cukrem pudrem.

Skład:

(przepis na keksówkę o wymiarach 8 cm x 35 cm *im większa form tym lepsza, ciasta jest sporo)

ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

1 opakowanie cukru waniliowego

200 g masła

50 g świeżych drożdży

200 g śmietany kwaśnej 18%

szczypta soli morskiej

farsz:

0,5 l litra świeżych jagód

ok. 500 g tłustego twarogu

1 łyżka mielonego cynamonu

4-5 łyżek cukru

do posypania: cukier puder

A oto jak to zrobić:

  1. Przesianą mąkę łączymy z pokruszonymi drożdżami, pokrojonym masłem, cukrem waniliowym, śmietaną i szczyptą soli. Całość dokładnie zagniatamy do uzyskania kuli. Przekładamy do naczynia, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na min. 30 minut w ciepłe miejsce (np. koło otwartych drzwi piekarnika).
  2. Aby zrobić farsz: twaróg ugniatamy widelcem i łączymy z cukrem i cynamonem.
  3. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy, tak aby otrzymać niepełny prostokąt. Wymieszany twaróg rozkładamy na cieście, dodajemy jagody i zawijamy w rulon (na wzór makowca). Zwinięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 40 minut. Podajemy na ciepło. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

różowa bluzka – l’orage studio 

15 Odpowiedzi do “JAGODOWA ROZPUSTA. MAŚLANO-DROŻDŻOWE CIASTO PRZEKŁADANE TWAROGIEM I CYNAMONEM”

  1. Fajny przepis. Skuszę się. Nie jestesmy fanami klasycznych jagodzianek😉 usciski Zosiu😘

    • Anito, trzymam kciuki! Ciasto jest uniwersalne, więc możesz śmiało spróbować z innymi owocami.

      Cudownego lipca!🍀☀️

  2. Droga Zosiu,
    nie może być nic lepszego od jagodzianek w letni poranek🫐😋
    Twój przepis świetny. Koniecznie wypróbuję. Miłej niedzieli☀️
    Uściski z upalnego południa PL,
    Marta🤓

  3. Akurat wczoraj dostałam 3 litry jagód leśnych, już wiem jak część wykorzystam. Kocham ciasta, słodycze i wszystkie wypieki

  4. Zosiu, mój syn ma alergię na jajko, ależ się cieszę z takiego super przepisu bez jaj! Tylko dopatrzyłam się na zdjęciach niedopieczonego ciasta na spodzie. Czy trafił się zakalec czy to jednak masa twarogu i jagód oraz sok tak rozmiekczyly ciasto? Może dodać odrobinę mąki ziemniaczanej do jagód? Mam mnóstwo prób za sobą pieczenia nieudanych ciast bez jajek, stąd moje pytanie, bo strasznie przykro jakby kolejne miało nie wyjść idealne. Pozdrawiam

  5. Świetny przepis. Mieszkam w US i domowe smaki nie są dostępne w sklepach czy nawet cukierniach. Zrobiłam , udało się .
    Zakalca nie było

  6. Zosiu, właśnie działam:) trafiłaś w sedno , mój mąż to miłośnik jagodzianek :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.