Duszone grzyby, masło, tarty parmezan, garść świeżych ziół z ugotowaną polentą, czyli potrawa, która przyjechała ze mną prosto z włoskich gór.
MAKARON Z PRAWDZIWKAMI, BOCZKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Nie wiem, kto i kiedy wpadł na to, że te niewyględne, duszone na maśle grzyby nadadzą nawet najprostszemu spaghetti taki walor wykwintności! Ale to prawda i może trochę dzisiaj zbyt górnolotnie ale tylko w taki sposób, mogę Was zachęcić do wypróbowania tego dania.
OMLET Z GRZYBAMI, ROZMARYNEM I SEREM
Omlet jest doskonałą propozycją – zazwyczaj robię go w soboty, kiedy mamy trochę czasu i możemy pozostać dłużej w łóżkach. Wędzona gouda znakomicie pasuje do duszonych grzybów, a ta wersja omletu sprawia, że ten zgrany duet ma jeszcze więcej smaku!
LANE KLUSKI Z DUSZONYMI PRAWDZIWKAMI I RICOTTĄ
To prawdziwy comfort food do którego mam sentyment i chciałabym, żebyście również spróbowali tego smaku.
SMAŻONE KANIE Z PIEPRZEM I SOLĄ
Kto nie jadł nigdy smażonych kani, koniecznie musi to nadrobić. Pamiętajcie tylko by ich nie pomylić z inną, trującą odmianą.
Tradycyjny przepis z Bliskiego Wschodu oczywiście uznaje jajka z pomidorami, papryką i cebulą przyprawioną kuminem oraz świeżą kolendrą. Ja ten przepis dostosowałam do naszego sezonu w którym właśnie zaczęły się kurki. Nie zapomnijcie o dodaniu na koniec łyżki masła, które doda śmietankowej głębi.
BABKA ZIEMNIACZANA Z PRAWDZIWKAMI
Babka ziemniaczana z suszonymi prawdziwkami, które zbieraliśmy wczesną jesienią. I z garścią parmezanu, który przywołuje mi letnie, włoskie wspomnienia.
Jeszcze nie ma komentarzy