* * *  W ponad 100-letniej kamienicy w małej miejscowości San Lawrenz na wyspie Gozo mieści się urocza, rodzinna restauracja o nazwie Tatitas. To miejsce, które zwróciło moją uwagę od samego początku naszego przyjazdu na wyspę. Z krótkiej rozmowy z właścicielką, zrozumiałam, że przyjechali już jakiś czas temu z Sycylii i zachwyceni tą miejscowością postanowili, że już… Czytaj dalej

* * *  Moja krótka podróż z okazji zaplanowanego spotkania z Czytelnikami, to również wspaniała okazja do odwiedzenia nowych miejsc na mapie kulinarnej.  Będąc w Poznaniu polecam Wam koniecznie odwiedzić Le Targ Bistro. Niewątpliwie jedno z najbardziej dopracowanych wnętrz restauracyjnych jakie widziałam w ostatnim czasie.  Przemiły personel, który z przyjemnością opowie o serwowanych daniach i doradzi… Czytaj dalej

14 lutego 2015

Paryż kulinarnie

* * * Ulicami Paryża można podążać bez końca. Kawiarnie, restauracje, zabytkowe kamienice, ogrody w samym środku miasta i zabytki których nie sposób odwiedzić, choćbym miała spędzić tu kilka miesięcy. Nasz wyjazd był dość krótki ale intensywny. Pomimo, iż były to ostatnie dni stycznia, to pogoda wprost wymarzona na całodzienne wycieczki. Pełne słońce i temperatura w okolicy 10 stopni, pozwoliły mi na całkowite zatracenie… Czytaj dalej

Myślami jestem jeszcze w Wiedniu. Choć zdążyłam wrócić do mojego kochanego Orłowa, przepakować walizkę i dalej wybyć (pod koniec tygodnia na pewno podzielę się z Wami zdjęciami) to o Wiedniu wciąż myślę. Pierwszy raz Café Central odwiedziłam mając piętnaście lat. Zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Przestronne wnętrza zwieńczone sklepieniami, wysokie filary, marmurowe stoliki, portrety Cesarstwa, a za szklanymi witrynami słodkości, których nazw nie potrafiłam… Czytaj dalej

2 listopada 2013

Café 202, Notting Hill

  Jeżeli kiedykolwiek zrealizuję swoje marzenie i otworzę restaurację, to będzie ona przypominać swoim wyglądem i nastrojem Café 202 na Notting Hill. To jedno z takich miejsc, do którego warto było czekać ponad godzinę na stolik. Stara, drewniana podłoga, stoły z litego drewna, wysokie listwy, lampy industrialne, a przy wejściu (dla czekających w kolejce) albumy ze sztuką współczesną, designem… Czytaj dalej

Być może niewielu z Was słyszało o Park Cafe & Rest.  Sienkiewicza 3, to od niedawna adres który dobrze znać. Nieopodal Warszawy, w Konstancinie w przepięknie położonej scenerii, kusi swoim zapachami nowo otwarta rodzinna restauracja. Park Cafe & Rest usytuowana jest tuż przy samym parku nieopodal konstancińskich tężni. Trudno ominąć to miejsce, a to za… Czytaj dalej

Jeżeli jesteście rano w Rzymie i poszukujecie miejsca w którym nie ma przyjezdnych turystów, w którym chcielibyście na chwilę odpocząć od całego turystycznego zgiełku to koniecznie wpadnijcie do Angeliny! Na rogu dwóch ulic Via Poli i via del Pozzetto skromne stoliczki czekają na miejscowych. Jak każde miejsce, które jest na rogu wydaje się bardziej atrakcyjne…. Czytaj dalej

Osiemnastego maja odbyła się kolejna edycja światowego wydarzenia Restaurant Day. Dwie urocze pomysłodawczynie- Zuzia i Zosia- w pięknej scenerii i przy doskonałej pogodzie serwowały bezowe torty przysypane majowymi kwiatami, kruche tarty z sezonowymi owocami oraz wymyślne kokosowe serniki na migdałowym spodzie.  Nie zabrakło również owocowej granoli starannie przewiązanej wstążką, zmrożonej limonkowej lemoniady jak i  czekoladowego… Czytaj dalej

Są takie miejsca do których wielokrotnie powracam. Czasem z byle powodu. Czasem bo warto.. a do Charlotte warto, choćby dla wypiekanego na miejscu chleba, podawanych z ręki do ręki słojów czekolady czy dla lampki szampana dołączonej do zestawu śniadaniowego. Nastrój towarzyski, dużo młodzieży i ciągły ruch. Kawy nie polecam, ale za to croque-monsieur jak w Paryżu. 

12 stycznia 2012

Moje spaghetti bolognese!

  Makaron od dawna odgrywał ważną rolę w mojej kuchni. W okresach gdy koncentruję się na dość łatwych, tanich i szybkich daniach jest wręcz idealny. Jest to odmiana klasycznego bolognese z wykorzystaniem przecieru pomidorowego, gdyż o tej porze roku nieco trudno dostać słodkie i dojrzałe pomidory. Sposób z tzw. zasmażką podejrzałam dzięki  uprzejmości kucharza w… Czytaj dalej

3 stycznia 2012

Kuchnia tyrolska!

   Region znanego ośrodka narciarskiego ma do zaoferowania bardzo różnorodną kuchnię. Wiele osób żywi przekonanie, że austriackie jedzenie ogranicza się do wyjątkowo tłustych kiełbas zawsze podawanych z kapustą, ogromnych sznycli wiedeńskich i sałatek ziemniaczanych. Ze względu na wielonarodowościowy charakter Austrii, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość dawnych Austro-Węgier, kraj ten łączy w sobie nie tylko wpływy niemieckie,… Czytaj dalej