28 grudnia 2011

Sylwestrowe menu!

   W ferworze świątecznych przygotowań i sylwestrowych poszukiwań kreacji, nie każdy ma czas na przygotowanie specjalnego menu na jedyny wieczór. Co prawda jedzenie jest również istotną kwestią tego dnia, ale pewnie u większośći z nas pozostają jeszcze wspomnienia po tłustych bigosach, domowych pierogach i niekończących się makowcach. Aby uniknąć przemęczenia i powitać Nowy Rok nie stoją w kuchni, poniżej sporządziłam krótkie resume moich przepisów, które możecie wykorzystać  zapraszając do siebie gości na noc sylwestrową. 

Przy kolacji powyżej 10 osób, najczęściej królują u mnie makarony. 

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/spaghetti-z-pesto-i-orzechami-wloskimi/

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/poniedzialkowy-obiad-czyli-spaghetti-carbonara/

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/pappardelle-z-kurkami-pomidorkami-koktajlowymi-w-kremowym-sosie/

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/z-cyklu-przepisy-dla-studentow/

 

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/zwyczajny-makaron-podany-w-niezwyczajny-sposob/

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/viva-pasta/

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/niech-zyja-krewetki/

 

Quiche są rewelacyjne przy większej ilości gości. Ciasto możesz przyrządzić dużo wcześniej i pokroić tuż przed ich przyjściem. Dużą zaletą jest dowolony dobór składników!

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/quiche-lorraine-z-boczkiem-i-cebula/

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/quiche-lorraine/

http://www.makecookingeasier.pl/przekaski/%E2%80%A6-gdy-nie-mam-pomyslu-na-przystawke-pomidory-z-tatarem-z-cukinii/

Salsa z nachosami to klasyk, choć nie każdemu chcę się ją samemu przygotować :)

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/kuchnia-meksykanska-gotowana-salsa-i-tortilla-z-indykiem-w-sosie-z-limonki/

http://www.makecookingeasier.pl/przekaski/dip-z-baklazanow/

http://www.makecookingeasier.pl/na-kolacje/co-mozna-zrobic-z-awocado/
 

http://www.makecookingeasier.pl/na-kolacje/co-mozna-zrobic-z-awocado/

Ciasto francuskie jest również wyjątkowo pomocne przy przyjęciach na większą skalę. Choć o tej porze z kurkami marnie, to są pieczarki i jest boczek-pozostaję tylko kwestia czasu :)

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/pierozki-z-ciasta-francuskiego-z-kurkami/

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/co-mozna-zrobic-z-gotowego-ciasta-francuskiego-chrupiace-rogaliki-z-tymiankiem-bazylia-i-kozim-serem/

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/francuskie-ciasto-plasterki-cukinii-pesto-i-inne-rozmaitosci/

 

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/ekspresowy-kurczak-w-sosie-o-smaku-chilli/

Są też i takie wieczory, gdzie wystarczy podać na ciepło jedynie pieczywo czosnkowe-gorąca bagietka, posiekane orzechy włoskie, natka pietruszki, kilka ząbków czosnku i butelka taniego szampana !

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/idealna-parakukurydza-w-towarzystwie-masla-czosnkowego/

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/simple-italian-sandwich-ciemne-pieczywo-riccotta-podpiekane-pomidory-z-ziolami/

Kategorie: , , ,

22 odpowiedzi na “Sylwestrowe menu!”

  1. Pięknie! Inspiracja jest. Trochę bezmięsnych smakołyków przyda się jak najbardziej.

  2. Zośka jesteś wspaniała !

  3. dania wyglądają apetycznie:)
    zapraszam na http://www.ipracujemy.pl :)-portal z pracą

  4. Oj, w tym wypadku trzeba wybrać jakąś luźną kreację… albo założyć majtki do zadań specjalnych ala Bridgett Jones ;)

  5. Bardzo fajne i smaczne przekąski. Podoba mi się zwłaszcza to ciasto francuskie z cukinią na wierzchu.
    A od siebie polecę to, czego zabrakło. A mianowicie zawijane w ruloniki tortille z serkiem filadelfia i wędzonym łososiem oraz szczypiorkiem, odłożone do lodówki na całą noc, a następnie krojone tak jak sushi. Pycha.
    Pozdrawiam!

  6. Ja polecam Quiche, szczególnie ten z boczkiem. Na stałe wszedł do mojego menu, nie tylko imprezowego :)

  7. zestaw makaronowy jest świetny, chociaż ja chyba zrobie większą ilośc chili con carne, do tego tarta cytrynowa i zostane w domu przed telewizorem;-)

  8. Zosiu jesteś cudna :) Skorzystam z co nie których przepisów :)
    Twoje ciasto marchewkowe z cudowną polewą zrobiło furorę u mnie w święta :)
    Pozdrawiam Marzena

  9. Zosiu, a ja życzę, żebyś w Sylwestra wreszcie trochę odpoczęła od gotowania i szampańsko się zrelaksowała! szczęśliwego Nowego Roku! :)
    ps już się nie mogę doczekać Twoich noworocznych inspiracji dla nas, czytelników. :)

  10. Moja córa będzie miała na imię ZOSIA! :))

  11. Super przepisy, szczególnie te z awakodo skorzystam

    Wszystkiego dobrego w nowym roku

  12. Super przepisy, szczególnie te z awakodo skorzystam

    Wszystkiego dobrego w nowym roku.!!

  13. oj tak, rogaliki z ciasta francuskiego z kozim serem to już klasyk na moich imprezach domowych, polubiłam je od razu za niebanalny smak i łatwość przygotowania
    i pomyśleć że kiedyś nie znosiłam koziego sera ;)

    makaron natomiast nie zawsze się sprawdza na imprezach gdy np. goście pojawiają się o różnej porze, rok temu na sylwestra to się u mnie nie udało

  14. Interesująca kolekcja. Ja na szczęście przechwyciłem makowca i schowałem go w bezpiecznym miejscu na sylwestra. Bez ciacha nie ma zabawy :).

  15. Wszystko to co uwielbiam :) Dzięki serdeczne :)

  16. Często korzystam z twoich przepisów i są świetne. Zawsze każdemu smakuje bo są proste i efektowne nie pospolite.
    Ale ostatnio znajduję wiele inspiracji i polecam Ci pokombinować z kuchnią tajlandzką. Zrobiłam wyśmienite danie z makaronu ryżowego i kurczaka.
    Z pewnością przypadnie Ci do gustu.
    http://25inlux.blogspot.com/2011/12/asia-hung.html

  17. Oczywiście przepadam za daniami makaronowymi ale nie sprzyja to figurze… chociaż wiele jest teorii na ten temat.
    pozdrawiam gorąco!

  18. Zosiu ja też jestem Zosia i szukam jakiegoś dobrego przepisu na suflety, bo chce wykorzystać mój prezent gwiazdkowy – śliczne czerwone kokilki :)
    Czy masz może jakiś dobry?

  19. Bardzo dobre i przydatne pomysły;)
    Dzięki i pozdrawiam.

Dodaj komentarz