*   *   * Uwielbiam quiche. Wielokrotnie podawałam przepisy na różne połączenia (quiche z łososiem, z karmelizowanymi gruszkami i rozmarynem, z botwinką i szparagami, z lubczykiem i pomidorami, quiche z cukinią, z pomidorami i ricottą, ze szpinakiem). Będąc teraz parę dni w Prowansji, skusiłam się na kawałek tradycyjnego quiche lorraine – czyli wersja z boczkiem i cebulą… Czytaj dalej

*   *   * Jesień przynosi nam tyle dobrodziejstw – że, aż trudno nam nadążyć ze wszystkim. Planując ten wpis, chciałam jednak, żeby było jak najkrócej i treściwie. Tak aby Czytelnicy, zainteresowani po raz pierwszy domowymi przetworami, mogli zastosować je u siebie. Pierwsza zasada – wszystkie owoce i warzywa kupujcie na tzw. hurcie, najlepiej… Czytaj dalej

*   *   *   Tak zwana kanapka ,,konkret”, którą zazwyczaj uwielbiają mężczyżni (przynajmniej, u mnie w domu jest taka tendencja). Philly Cheesesteak to nic innego jak bułka pszenna, składająca się głównie z cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszanych z serem (najlepiej, żeby był mocno ciągnący się), przesmażonej cebuli, papryki i ewentualnie papryczek Jalapeño. Tak po… Czytaj dalej

*   *   *  Dzisiejszy wpis to kolejny efekt współpracy w ramach kampanii ,,Pokochaj olej rzepakowy”, która jest finansowana przy wsparciu Unii Europejskiej i Rzeczpospolitej Polskiej.   Propagowanie dobrej dla organizmu diety to idea, która jest mi bliska. Niezależnie od przyzwyczajeń w życiu codziennym, staram się wybierać te produkty o możliwie najmniej przetworzonych właściwościach. W naszym… Czytaj dalej

*   *   *    Dziś trzymam w ręku musakę czyli zapiekankę z bakłażanem, pomidorami i aromatycznym mięsem mielonym z sosem beszamelowym. I zacznę może od tego, że aby przygotować tę potrawę najpierw polecam przenieść się do czasów Turcji z XVII wieku, gdzie wybitnie utalentowany młody kucharz z opanowaną sztuką przyrządzania dań, przekracza mury pałacowej… Czytaj dalej

*   *   *   Dzisiejszy wpis to ostatni z cyklu ,,Pokochaj olej rzepakowy” powstały w ramach kampanii o tym samym tytule, która jest finansowana przy wsparciu Unii Europejskiej i Rzeczpospolitej Polskiej. Bardzo się cieszę, że mogę uczestniczyć w promocji tego produktu, który jest zarówno korzystny dla organizmu, jak i praktyczny w stosowaniu.  Rzepak jest… Czytaj dalej

*   *   * W ciągu tygodnia często staję na głowie, żeby przygotowywać takie dania, w których skrzętnie można przemycić dużo dobrego. Pieczone warzywa do takich potraw się zaliczają. Nie wymagają od nas dużego zaangażowania. Dobór warzyw najlepiej ustalcie sami – ja nie przepadam za korzeniem pietruszki ale za to lubię cebulę, cukinię i dużą ilość… Czytaj dalej

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować, to mam nadzieję, że dzisiejszy wpis będzie pomocny. W poniższym poście znajdziecie przepisy na zupy, sałatki i desery wielkanocne. Pięknego, przedświątecznego czasu :* Barszcz biały z prawdziwkami  Domowy żurek z białąkiełbasą i suszonymi prawdziwkami Biała kiełbasa z gruszkami, żurawiną i świeżym rozmarynem. Duszona w… Czytaj dalej

*   *   * Indyk marynowany w szafranie i soku z pomarańczy to moja propozycja dodatku do młodych i świeżych liści mieszanki botwinki, rukoli i szpinaku. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięso jest doprawione, wilgotne i aromatyczne. W dzisiejszym wpisie chciałabym jednak zwrócić Waszą uwagę, na starannie dobraną kompozycja młodych liści, która pomaga w prowadzeniu urozmaiconej i zdrowej kuchni,… Czytaj dalej

*   *   * Jakiś czas temu o zdrowotnych właściwościach batatów przypomniała mi Basia Starecka na swoim blogu . Miałyśmy przyjemność poznać się w trakcie rejsu po wyspach greckich z kapitanem Piotrem Kasperaszkiem (ach, co to była za przygoda! tutaj link). No więc, do Basi uwielbiam zaglądać, bo pisze doskonale i jak mało kto potrafi… Czytaj dalej